Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2011-12-19, 19:21
MODECOM FREE WAY - Odblokowanie
Autor Wiadomość
maxpl 
GPS instruktor



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 683
Skąd: Polska
Wysłany: 2008-05-30, 01:22   MODECOM FREE WAY - Odblokowanie

Oto Navigacja:


Dane:
Procesor Samsung 2440(ARM920T) 400MHz
Wyświetlacz 3,5'' TFT LCD, Rozdzielczość 320×240, 65k kolorów
Pamięć RAM 64MB SDRAM, 32MB Flash ROM
System operacyjny Microsoft® Windows CE 5.0
Moduł GPS SiRFStar III / wbudowana Antena
Navigacja- AutoMapa na karcie.

Oto Główne Menu:


Po wciśnięciu Navigacja odpala AtoMapa

Oto odblokowany WinCE:


Opis odblokowania:

Uwaga - Podany sposób nie odblokowuje w pełni systemu gdyż nie było moim zadaniem, a tylko w celach testowych.

Główne Menu jest odpalane z katalogu windows z pliku MyShell.exe z wpisem w rejestrze
Kod:
Hkey_Local_Machine\Init\Lunch90 wpis "Windows\MyShell.exe
oraz
Hkey_Local_Machine\Init\Depend90 wpis 14 00 1E 00
Nie zmieniałem ani nie kasowałem wpisów


Wpisy w rejestrze po Resecie lub przełączeniu ON\OFF nie znikają z rejestru
Pamięć Flash nazywa się Flash Disk i AutoMapa zapisuje w nim np ulubione trasy

Navigacja odpala się z karty z katalogu MAP jest tam plik Navigator.exe który odpala plik AutoMapa EU.exe w katalogu AutoMapa EU

Sposób w jaki ja odblokowałem WinCE:
Na czystej karcie SD stworzyłem katalog o nazwie MAP i napisałem prosty skrypt który zabija proces Głównego Menu (MyShell.exe) i odpala Explorera WinCE.
Po resecie lub wyłączeniu wyłącznikiem ON\OFF menu główne pojawia sie ponownie.
Skrypt uruchamiamy wciskając przycisk Nawigacja w Głównym Menu.
Pasek systemowy ustawiłem na Auto Hide i wywołuje go w prawym dolnym rogu.

Odblokowanie na stałe polega na zmianie wpisu w rejestrze
z:
Kod:
Hkey_Local_Machine\Init\Lunch90 wpis "Windows\MyShell.exe

na
Kod:
Hkey_Local_Machine\Init\Lunch90 wpis "Windows\explorer.exe



Na dole Mojego postu jest paczuszka, rozpakuj ją na PC i skopiuj na kartę SD i nie ważne czy SD jest puste czy z programami.

Map.rar
Pobierz Plik ściągnięto 1163 raz(y) 73,77 KB

_________________
Jeżeli myślisz, że jesteś "cienki" to nie jesteś sam. Każdy kto tu trafi stanie się ekspertem tylko musisz dużo czytać zanim zadasz pytanie.
Ostatnio zmieniony przez maxpl 2009-02-13, 06:38, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
roman796
azymut


Dołączył: 03 Cze 2008
Posty: 1
Wysłany: 2008-06-10, 20:05   

maxpl, Witam, mam taki problem mam taka sama nawigacie i pozyczylem koledze a on chcial dogarc mape niemiec i cos tak namieszal ze teraz nic nie dziala nie moge dograc aktualizacji bo wyskakuje napis ze klucz jest przypisany do inego urzadzenia ,a sama automapa nie wczytuje map bo pisze ze sa uszkodzone ,masz moze pomysl co z tym zrobic.
 
 
maxpl 
GPS instruktor



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 683
Skąd: Polska
Wysłany: 2008-06-12, 06:21   

Mało szczegółowo opisałeś.
To urządzenie posiada oryginalną kartę z zainstalowaną AM - czy zmieniał coś na tej karcie czy instalował na nowej ?
Wnioskuję iż masz AM jedynie z Polską czy do tego chciał dograć całą Europę czy tylko mapę Niemiec ?
Jeżeli twoja AM Jest tylko na Polskę to inne mapy potrzebują licencji.
Podczas instalacji mogło dojść do przepełnienia karty SD lub jakiegoś błędu i dlatego jedna z możliwości takiego komunikatu może wystąpić.
_________________
Jeżeli myślisz, że jesteś "cienki" to nie jesteś sam. Każdy kto tu trafi stanie się ekspertem tylko musisz dużo czytać zanim zadasz pytanie.
 
 
Bushmen_DZ 
azymut
Bushmen


Wiek: 36
Dołączył: 08 Lis 2008
Posty: 2
Skąd: Miechów
Wysłany: 2008-11-09, 23:24   frreeway rs

mam wersję rs i ona podobno odpala się z katalogu Navigator plik Navigator.exe
kopiuję pliki do katalogu i nic klikam na nawigacja i nic nie ładuje miałem wersję bez rs i zadziałało zmieniłem na większą i nie mogę odblokować
może ktoś mi podpowiedzieć jak to zrobić
 
 
 
bonct
azymut


Dołączył: 01 Gru 2008
Posty: 2
Wysłany: 2008-12-01, 20:26   

no i windows sie pokazał no i co ja moge z takim systemem zrobić
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2733
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2008-12-01, 20:46   

bonct, co tylko chcesz w miare jego możliwości. to tak samo jak z komputerem: "Kupiułem nowego kompa. I co ja moge z nim zrobić?". Uzywać kolego, używać i szukać informacji co pracuje pod systemem. A dużo tego pracuje :-)
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
bonct
azymut


Dołączył: 01 Gru 2008
Posty: 2
Wysłany: 2008-12-02, 23:15   

ok inną mapę odpaliłem i działa wyśmienicie ale dłubie w necie i jakoś nic ciekawego nie mogę złapać
 
 
adam2221 
azymut


Dołączył: 11 Cze 2008
Posty: 1
Wysłany: 2008-12-09, 08:11   

Witam
Posiadam GPSa MODECOM Freeway RS i w przedstawiony powyżej sposób nie da się go odblokować!!! Czy ktoś ma zna już sposób na odblokowanie modecoma RS!!!
(Windowsie nie ma pliku MyShell.exe )
pozdrawiam
 
 
lukis60
azymut


Dołączył: 30 Gru 2008
Posty: 1
Wysłany: 2008-12-31, 18:18   MODECOM Freeway RS

Link poniżej przedstawia jak zainstalować AutoMape bez usuwania głównego MENU na nawigacji:

1. MODECOM Freeway ( Potrzebny katalog na SD "Map\navigator.exe" )
2. MODECOM Freeway RS (Potrzebny katalog na SD "Navigator\navigator.exe")

Wszystko co potrzebne + instrukcja jest w poniższym Linku:
ftp://drivers:drivers@ftp...wigacja/FreeWay

Sprawdzone i działa.
Pozdrawiam
 
 
lemoone
azymut


Dołączył: 20 Kwi 2009
Posty: 1
Wysłany: 2009-04-20, 22:09   problem z Modecom Freeway i Automapą

Witam

Posiadam Modecom Freeway z Auto Mapa Europa. Na nieszczescie zagubiłem orginalną działającą kartę SD i zakupiłęm inna SD 2GB na której próbuje odpalic automape Europa sciagnieta ze strony producenta.I tak po sformatowaniu karty wkladam ja do czytnika i instaluje oprogramowanie.Potem jak wyczytalem należy wlożyc ja do urządzenia i po kliknieciu "nawigacja" powinien pojawic sie błąd a takowy sie nie pojawia i nawet nie uruchamia mapy.Myślałęm na początku że to urządzenie ale było już w serwisie w wawie i wrociło sprawne.Dodam że posiadam orginalny serial do niej. I co ja mam z tym fantem zrobić? :(

Z góry dziękuję z pomoc
 
 
maxpl 
GPS instruktor



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 683
Skąd: Polska
Wysłany: 2009-04-20, 23:41   

Być może nie zainstalowałeś wszystkich potrzebnych plików na karcie.
Sprawdź zawartość AutoMapa EU i katalogu MAP.
_________________
Jeżeli myślisz, że jesteś "cienki" to nie jesteś sam. Każdy kto tu trafi stanie się ekspertem tylko musisz dużo czytać zanim zadasz pytanie.
 
 
jakos2 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 21 Kwi 2009
Posty: 9
Wysłany: 2009-04-21, 14:12   

Witam wszystkich
Mam Modecomm Freeway RS i mały problem. Otóż posiam Mapamap, której nie mogę wgrać, z prozaicznego powodu, że nie mogę wgrać numeru urządzenia do odblokowania licencji. Nie wiem czy ja jestem tak tępy, że nie wiem gdzie jest ten numer, czy może po prostu go nie ma.
Zdecydowałem się na odblokowanie mojego RSa i wgrać Automapę 5.0.5.
Nie wiem jednak jak można to cudo odblokować. Nie jestem żadnym specem a Win CE 5 to już dla mnie w ogóle "czarna magia".
Próbowałem "przepisu" lukis60 ale coś mi nie pasuje. Napisałeś lukis
"2. MODECOM Freeway RS (Potrzebny katalog na SD "Navigator\navigator.exe")
Wszystko co potrzebne + instrukcja jest w poniższym Linku:"
ściągnąłem wszystko co było w linku i :
1. Wgraj plik '*.nb0' na pustą kartę SD. - wgrałem, ale pytanie czy karta ma być pusta czy z katalogiem Navigator (jak wyżej podałeś)
2. Naciśnij i trzymaj przycisk RESET - zrobiłem
3. Włącz nawigację przełącznikiem on/off w pozycję ON - włączyłem i zaskoczył najpierw krótko niebieski ekranik a potem czerwony ...
4. Po pojawieniu się obrazu możesz uwolnić przycisk RESET - czy ten obraz to ma być ten czerwony ekran??
5. Czekaj na zakończenie aktualizacji" - nie doczekałem się, choć czekałem ponad godzinę
Co zatem sknociłem??
Czy mógłbym Cię prosić lukis o takie łopatologiczne wyjaśnienie "krok po kroku".

Przepraszam za rozwlekłość i te cytaty - jak widać nawet obsługa forum jest dla mnie skomplikowana.

[ Dodano: 2009-04-21, 23:18 ]
Hmm. Nie wiem czy zadałem tak trudne pytanie, ze nie ma odpowiedzi?
Co prawda pytałem wprost lukisa60, ponieważ przedstawił swoją propozycję, jednak jeżeli ktoś z forumowiczów zna jakiś inny sposób lub wie co zrobiłem źle w podanym przez lukisa, to bardzo proszę o pomoc w tej sprawie.
Aha i jeszcze jedno, nie podałem, że Modecom RS chodzi pod MsWin CE core 5.0.
 
 
Tomasz_Chmiel 
guru



Pomógł: 75 razy
Dołączył: 11 Paź 2008
Posty: 1010
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-04-22, 21:50   

Spróbuj sposobem maxpl z pierwszego postu w tym temacie. Jest to napisane dość łopatologicznie.
A najważniejsze to:

Cytuję z maxpl:

Odblokowanie na stałe polega na zmianie wpisu w rejestrze
z:
Kod:
Hkey_Local_Machine\Init\Lunch90 wpis "Windows\MyShell.exe

na
Kod:
Hkey_Local_Machine\Init\Lunch90 wpis "Windows\explorer.exe
_________________
Pozdrawiam.
A Ciebie Gość w pierwszej kolejności!

Pulpity na różne nawigacje w tym Menu AnnA i sporo softu
http://chomikuj.pl/Tomasz_Chmiel
 
 
jakos2 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 21 Kwi 2009
Posty: 9
Wysłany: 2009-04-22, 23:28   

Dzięki Tomaszu za inicjatywę, ale opis maxpl jest do ModeCom Freeway. W RSie nie ma pliku MyShell.exe, jak już napisał adam2221.
Zrobiłem tak: w "HKEY_LOCAL_MACHINE\init\Launch95" zmieniłem nazwę pliku "MainPage_GC430.exe" na "explorer.exe".
Potem reset.
Następnie wszedłem do RSa przez PeCeta i skopiowałem plik "Windows Explorer" z folderu "Programs" do "Mój komputer\WindowsCE\Deskop".
Wszystko cacy, Win CE stoi otworem, jest tylko jedno ale...
Po wyłączeniu RS wraca do fabrycznych ustawień.
I nie wiem jak zrobić żeby ta operacja była trwała.
Jakbyś coś na to mógł poradzić to "help me".

A przy okazji jakbyś maxpl mógł przerobić ten skrypcik to byłoby super, szczególnie że jest to problem z tych niemożliwych a jakieś tam znowu cuda. ;-)
 
 
maxpl 
GPS instruktor



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 683
Skąd: Polska
Wysłany: 2009-04-23, 22:45   

jakos2 napisał/a:
A przy okazji jakbyś maxpl mógł przerobić ten skrypcik to byłoby super, szczególnie że jest to problem z tych niemożliwych a jakieś tam znowu cuda. ;-)


Jeżeli podałeś wpis poprawny to proszę bardzo. :mrgreen:

Navigator.rar
Pobierz Plik ściągnięto 586 raz(y) 73,78 KB

_________________
Jeżeli myślisz, że jesteś "cienki" to nie jesteś sam. Każdy kto tu trafi stanie się ekspertem tylko musisz dużo czytać zanim zadasz pytanie.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,17 sekundy. Zapytań do SQL: 12