Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2016-01-02, 14:42
NavRoad VIVO i pełny dostep do wewnetrznej pamięci nawigacji
Autor Wiadomość
behru 
Waypoint


Wiek: 32
Dołączył: 15 Kwi 2009
Posty: 26
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-06-22, 10:27   NavRoad VIVO i pełny dostep do wewnetrznej pamięci nawigacji

Witam!

Przyszło zamówione VIVO

Klikam sobie instalacje AM - chciałem zainstalować program na urządzeniu, a mapy na SD żeby całość biegała w miarę szybko

podczas instalacji AM wybieram urządzenie z windows CE. Ładnie się łączy i tu zonk:
Pamięć urządzenia (?) (opisana networking) 0,00MB z 0,00MB
Dostępna pamięć jest tylko na karcie microSD wsuniętej do czytnika ;/

Czy ktoś się orientuje dlaczego się tak dzieje? W specyfikacji urządzenia jest podane że ma 128MB pamięci wewn więc założyłem że powinno zostać przynajmniej tyle żeby móc zainstalować AM w urządzeniu...

Jakieś sugestie jak odblokować dostęp tak, aby active sync widział że ma wolne miejsce w urządzeniu?
_________________
-----------------------------------------------
Behru
 
 
Sahem 
Maestro GPS



Pomógł: 576 razy
Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 6445
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-06-22, 10:53   

To jest czyste urządzenie czy z NavRoad map? Jeśli z mapami to miejsca może brakować.
_________________
Rem tene, verba sequentur.
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-06-22, 11:19   

Pamięć urządzenia to RAM - tu się nigdy nie instaluje! Zainstalować możesz albo na flasha, albo na kartę. Przy okazji - większość problemów z dostępem do folderów przez AS (w instalatorach) wynika z braku uruchomionego procesu "explorer" w urządzeniu. Bez niego instalator praktycznie zawsze zwraca "brak dostępu".
Tego konkretnego NR nie znam, ale przy 128 MB flasha (chyba, że pisałeś o RAM'ie?) można przypuszczać, że tylko bardzo niewielka część jest dostępna, a reszta ukryta (nakładka w niej siedzi). Lepiej odpuść flasha i wrzuć wszystko na kartę. Zawsze później możesz sobie skopiować z karty na flasha same pliki programu.
 
 
 
Sahem 
Maestro GPS



Pomógł: 576 razy
Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 6445
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-06-22, 11:27   

tikotka, ten model ma 128MB RAM oraz 128MB flash więc jeśli tak jak pisałem urządzenie jest z NavRoad map to prawie nic tam nie zostało wolnego. Czyta karty mikro sdhc(testowano do 16GB)
_________________
Rem tene, verba sequentur.
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-06-22, 11:47   

Nie wiem, czy Navroad Map (nawet tylko PL) + nakładka (u NR bardzo obszerna), zmieściły by się na 128 MB flasha. Pewnie w wersji z mapą (obojętnie czy NM, czy AM) po prostu dają dodatkową kartę. Takie rozsądne minimum dla urządzeń z mapą na flashu to raczej 256 MB.
 
 
 
behru 
Waypoint


Wiek: 32
Dołączył: 15 Kwi 2009
Posty: 26
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-06-22, 11:54   

Cybant napisał/a:
To jest czyste urządzenie czy z NavRoad map? Jeśli z mapami to miejsca może brakować.


Bez map. Czyściutkie jak łza. Map navroada też na nim nie ma. Nie wiem czy pozbył się ich poprzedni właściciel czy może była to wersja pod AM a karty pamięci z urządzenia nie dostałem. Tak czy siak jest golutkie.

tikotka napisał/a:
Pamięć urządzenia to RAM - tu się nigdy nie instaluje! Zainstalować możesz albo na flasha, albo na kartę.


Pisałem o pamięci wewnętrznej nie operacyjnej ;-) w domyśle chodziło mi właśnie o flash

tikotka napisał/a:
Przy okazji - większość problemów z dostępem do folderów przez AS (w instalatorach) wynika z braku uruchomionego procesu "explorer" w urządzeniu. Bez niego instalator praktycznie zawsze zwraca "brak dostępu".


Dobrze wiedzieć :-) upewnię się czy ten proces chodzi

Co do instalacji na karcie microSD to jeśli się nie zmieści w pamięci to ok, ale zależy mi na tym żeby uruchomienie programu trwało możliwie jak najkrócej. A choćby to było microSDHC class 10 to podejrzewam że i tak szybciej "odpali" z pamięci urządzenia

Dam znać później co udało się zwojować
_________________
-----------------------------------------------
Behru
 
 
Sahem 
Maestro GPS



Pomógł: 576 razy
Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 6445
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-06-22, 11:59   

behru napisał/a:
A choćby to było microSDHC class 10 to podejrzewam że i tak szybciej "odpali" z pamięci urządzenia

Możliwe aczkolwiek nie koniecznie. Sprawdzałem u siebie szybkość uruchamiania gdy program był na urządzeniu a mapy na karcie oraz jak wszystko na karcie i nie zauważyłem żadnej różnicy. No chyba, że już w moim wieku wzrok nie taki ;-)
_________________
Rem tene, verba sequentur.
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-06-22, 12:03   

behru
To najlepiej zrób tak jak mówimy - pełna instalacja na karcie. Następnie odpalasz na nawigacji explorera i szukasz flasha (może być nawet cały ukryty). Sprawdzasz ilość miejsca na nim. Jeśli jest nieco ponad 20 MB, to możesz wrzucić same pliki programu (exek, skórki, data, głosy) a mapy zostawić na karcie. Będziesz wtedy musiał sobie też przerobić plik *.lnk uruchamiający mapę, tak by wskazywał na ukrytą partycję flasha.
 
 
 
behru 
Waypoint


Wiek: 32
Dołączył: 15 Kwi 2009
Posty: 26
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-06-22, 12:15   

OK :)

Tak zrobię.
_________________
-----------------------------------------------
Behru
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 11