Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
43.3 - kalibracja
Autor Wiadomość
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9618
Wysłany: 2011-11-16, 12:52   

Cytat:
przez MYMobiler wchodzę w kalibrację i niestety myszka przestaje reagować
Bo Mobilerem jedynie wywołujesz kalibrację, a kalibrujesz rysikiem po ekranie nawi

A co robisz po kliknięciu w 5 punkt? Kolejny klik, czy czekasz?
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
adammm 
młodszy inspektor GPS



Wiek: 68
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 12
Skąd: ja mam wiedzieć ??
Wysłany: 2011-11-16, 12:55   

czekałem potem klikałem potem próbowałem zrobić kalibracje jeszcze raz i jeszcze raz...

[ Dodano: 2011-11-16, 13:09 ]
po kolejnym resecie odpala sie już tylko ekran powitalny larka i już totalna zwiecha stoi na ekranie powitalnym i ani nie drgnie

[ Dodano: 2011-11-16, 13:32 ]
niestety chyba już umarł cały czas tylko ekran powitalny larka
przez 5 lat używania urządzeń garmina nigdy nie miałem żadnych problemów z tymi urządzeniami a z larkiem cały czas coś już do serwisu trafię z zamkniętymi oczami
_________________
GARMIN 60csx & Street Pilot III color & TRIMBLE PRO XH & NOKIA LD-3W & Arduino-gps & był FreeBird 43.2LM padł wymienili na 43.3
 
 
pearl_jamik 
azymut


Dołączył: 17 Sie 2009
Posty: 2
Wysłany: 2011-12-19, 21:17   

Wazne !

Jesli masz problem z kalibracja ekranu, uzyj programu MyMobile. Tylko:

URUCHOM GO W TRYBIE ZGODNOSCI Z WINDOWS XP.

Wtedy wchodzisz w kalibracje przez system uzywajac myszki, kalibrujesz i wszystko dziala jak powinno.

mam nadzieje, ze pomoglem.

pozdrawiam
 
 
robertss
azymut


Dołączył: 09 Lut 2008
Posty: 3
Wysłany: 2011-12-23, 10:50   Lark 43.3-wyłączenie autostartu Larkmap

Nawigacja nie przerabiana, oryginalna fabryczna, po wymianie szybki dotykowej. Nie można zrobić kalibracji ekranu ponieważ zaraz po załączeniu na sekundę pojawia się panel i zaczyna się ładować Larkmap. Co zrobić aby uaktywnić panel, który plik należałoby edytować żeby to zmienić.
Z góry dziękuję za wszelkie porady
Pozdrowienia i Wesołych Świąt
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18788
Wysłany: 2011-12-23, 11:49   

My Mobiler i wyłączyć LarkMap, potem wyłączyć autostart i dalej jak w wątku, do którego dołączyłem Twój post

A za łamanie regulaminu (p.4): http://www.djpp.hg.pl/navi/mikolaj_x.jpg
_________________

 
 
yang 
Waypoint


Dołączył: 09 Lip 2009
Posty: 48
Wysłany: 2012-03-24, 11:39   

No i mam Larka 43.3 ze źle skalibrowanym ekranem. Nawigacja łączy się z komputerem przez AC bez problemu, Open Mobiler widzi że się nawigacja łaczy, ale po chwili prób nawiązania połączenia pisze Not conected. W programie Open Mobiler zmienione na 1.
Co mam w tej sytuacji zrobić ?
Dodam, że windows XP

Poradziłem sobie już - miałem wersję 1,23 i mi z nią nie poszło. Zainstalowałem 1,25 i poszło.
Tak, że wszystko OK. Pozdrawiam
_________________
Navroad 460 w ce 5 , HTC HD2 wm 6.5
 
 
szkodnik
azymut


Dołączył: 06 Maj 2011
Posty: 2
Wysłany: 2012-03-31, 15:53   

Witam serdecznie.

Posiada larka 43.3 który jest po wymianie szybki co spowodowało rozkalibrowanie całego urządzenia. Po instalacji programów zdalnego pulpitu dokonałem kalibracji!!!
Jednak naciskanie na te krzyżyki nic nie daje! po resecie ekran działa częściowo można powiedzieć że w 30% próbowałem już wiele razy ale zawsze efekt ten sam!!! Czy wina może leżeć w samym oprogramowaniu??? czy można jakoś przywrócić ustawienia fabryczne oprócz naciśnięcia z tyłu resetu.
 
 
Sl4uGh7eR 
Waypoint


Wiek: 34
Dołączył: 02 Paź 2011
Posty: 15
Skąd: Kęty
Wysłany: 2012-04-12, 13:42   

Witam, chciałbym się podzielić jak naprawiłem ekran (wykonałem kalibracje) na świeżo kupionym larku z przeceny w neonecie :)

Otóż standardowo program nawigacyjny startuje z FLASH/LarkMap/LarkMap.exe

W załączniku plik LarkMap.exe który tak naprawdę jest softem do kalibracji ekranu z Larka 43.3 (plik znajduje się w katalogu windows na urządzeniu pod nazwą SCreenClibrate.exe, jest ukryty i systemowy).

Wystarczy połączyć się kablem z nawigacją i poczekać na synchronizację ActiveSync.
Plik po rozpakowaniu wrzucamy do FLASH/LarkMap - pamiętaj aby zmienić nazwę oryginalnego programu LarkMap.exe na np LarkMapX.exe!

Po zresetowaniu nawigacji zamiast LarkMap odpali się systemowy kalibrator ekranu.
Sprawdziłem na 3 urządzeniach i na każdym wykonało kalibrację prawidłowo.
Ustawienia kalibracji zostają zachowane po hard resecie.

Po zabiegu można usunąć LarkMap.exe z urządzenia i przywrócić starą nazwe programi LarkMap.

Jeżeli po tym zabiegu nadal są problemy z dotykiem to już tylko serwis zostaje.

Pozdrawiam

EDIT:
Zauważyłem że coś się poknociło z załącznikiem, dodaję link:
LINK LarkMap.exe
 
 
 
myrsik
Waypoint


Dołączył: 11 Sty 2009
Posty: 139
Wysłany: 2012-05-19, 07:02   problem z kalibracja

witam

Lark 43,3 rozkalibrowany na maxa, odpala sie od razu copernicus i tyle.

Probowalem:
- strzelac w ekran i jakos wejsc do kalibracji
- wywalic folder $MDS$ (czy jakos tak) ale nie moge nigdzie takiego znalesc (po podlaczeniu przez activesynca) - gdzie od ma niby byc?
- w rejestrze w kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\HARDWARE\DEVICEMAP\ znalesc HKEY_LOCAL_MACHINE\HARDWARE\DEVICEMAP\TOUCH:CalibrationData i wpisac tam dane z poprawnie dzialajacej navi (juz kiedys tak robilem i zadzialalo) ale nie mam tyakiego wpisu tu - jest tylko DriverName i MaxCalError
- my mobiler zasintalowalem, zminilem wpis o wykrywaniu urzadzenia ale jakos nie moge sie polaczyc

najlepiej bym cos w tym rejestrze dopisal lub zmienilm a moze jakies prostrze rozwiazanie jest?

pozdrawiam

[ Komentarz dodany przez: ___Olivia_: 2012-05-19, 08:11 ]
Przeniosłam do istniejącego wątku.
Regulamin punkt 4.
 
 
zibi1953 
guru
stypendysta MON



Pomógł: 36 razy
Wiek: 66
Dołączył: 11 Lis 2008
Posty: 1546
Skąd: Mazowsze - WPL
Wysłany: 2012-05-19, 09:34   Re: problem z kalibracja

myrsik napisał/a:
witam

Lark 43,3 rozkalibrowany na maxa, odpala sie od razu copernicus i tyle.
...

Dość chaotyczny (nerwowy) opis. To wreszcie co jest problemem? rozkalibrowany ekran dotykowy, czy to że po odpaleniu od razu uruchamia się Copernicus?
Jeśli od razu ładuje się program nawigacyjny to może oznaczać tylko tyle, że jest "zaptaszkowany" Autostart. Wystarczy, po wyjściu z programu nawigacyjnego (nastąpi powrót do menu głównego Larka) wejść w ustawienia>wybór nawigacji (edycja ścieżki dostępu) i usunąć "ptaszka" autostartu.
_________________
WayteQ X960, HUAWEI P10, Lenovo Yoga 2 1050L.
- AutoMapa - aktualna (WinCE, Android).
Android 4.4.2 KitKet; Android 5.0.1 Lollipop; Android 9
 
 
myrsik
Waypoint


Dołączył: 11 Sty 2009
Posty: 139
Wysłany: 2012-05-19, 17:56   Re: problem z kalibracja

Witam - przeciez napisalem
"Probowalem:
- strzelac w ekran i jakos wejsc do kalibracji "

Problemem jest rozkalibrowany ekran, a to ze autostarrt nawigacji jest to wiem. Napisalem ze odpala sie mapa, bo jakby byl pulpit glowny to moze metoda prob i bledow jakos bym sie do tej kalibracji "dostrzelal"...
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 183 razy
Wiek: 28
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4559
Skąd: Wawa
Wysłany: 2012-05-19, 18:22   

myrsik,
zibi1953 napisał/a:
Wystarczy, po wyjściu z programu nawigacyjnego (nastąpi powrót do menu głównego Larka) wejść w ustawienia>wybór nawigacji (edycja ścieżki dostępu) i usunąć "ptaszka" autostartu.
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
myrsik
Waypoint


Dołączył: 11 Sty 2009
Posty: 139
Wysłany: 2012-05-19, 18:36   

Chyba nie piszę po polsku...;)

jest R O Z K A L I B O W A N Y ekran - po zalaczeniu odpala sie mapa i nie da sie z niej wyjsc ani nic zrobic bo wciniecie lewego rogu odpowiada np. za zoomowanie mapy, ktore jest w prawym dolnym rogu.

Jak wlaczyc ta kalibracje? Metoda strzelania tu i tam aby sterowac urzadzeniem jest nieciekawa i nie daje efektow.

Prosze o pomoc - jak wejsc do kalibracji majac autostart wlaczony, my mobiler sie nie laczy, nie widze katalogu z $. Rejestrem?
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9618
Wysłany: 2012-05-19, 19:14   

Tylko przez MyMobilera. Alternatywą jest serwis

Poczytaj wątek o tym programie - było kilka sztuczek na jego uruchomienie (i kilka wersji)
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
Lukaas1990
azymut


Dołączył: 28 Cze 2012
Posty: 2
Wysłany: 2012-06-28, 19:35   Kalibracja

Witam mam mały problem a mianowicie:
Mam problem z kalibracją a mianowicie nic nie mogę zrobić, co klikam to nie reaguje, już doszedłem, żeby usunać plik DeviceConfig, zrobiłem to przebiegła nowa kalibracja i GPS normalnie działał nawigacje i wszystko, lecz wyłączyłem go i po ponownym włączeniu znowu kalibracja się usuwa i nic nie można zrobić.
Jakieś rady ?
Z góry dzięki.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 9