Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2011-07-01, 10:37
TMC na urządzeniach Mio
Autor Wiadomość
emes125
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 17 Wrz 2012
Posty: 34
Wysłany: 2014-01-15, 11:13   

Nie mogę zainstalować Mortscript - ActiveSync nie widzi urządzenia. Możliwe, że poprzedni właściciel zainstalował Mortscript, bo system rozpoznaje pliki mscr.

Po kliknięciu Spirit.TMC.exe urządzenie się resetuje. Po Spirit.TMC.mscr:

Kill requires toolhelp.dll on your decice - i jest wskazanie na linię pierwszą.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
NavitelT700+NaviExpe


Pomógł: 524 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18599
Wysłany: 2014-01-15, 12:53   

Komunikat oznacza brak pliku w konkretnej lokalizacji (czyli w folderze z plikiem skryptu)

A pytanie brzmiało "jakie procesy skilowałeś", a nie "jaki plik uruchamiasz". Podaj zawartość pliku *.mscr. oraz listę aktywnych procesów (program ITaskManager)

jestem_ktoś napisał/a:
Najpierw uruchom skrypt zwalniający port, a dopiero potem GNS TMC.exe
A jak nie zadziała ze skryptem od kolabio, to użyj zmodyfikowanego przez piotrekcz
_________________

 
 
emes125
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 17 Wrz 2012
Posty: 34
Wysłany: 2014-01-15, 13:00   

Ok, już uzupełniam:
Próbowałem skryptem Spirit.TMC.mscr o treści:
Kod:
Kill("AppStartupSec.exe")
Kill("AppStartupPri.exe")
Kill("SmartST_CE.exe")
sleep 1000
Notify = RegRead("HKLM", "Drivers\BuiltIn\SW_TMC", "Protocol" )
If ( Notify = 1)
EndIf
If ( Notify = 0)
RegWriteDWord HKLM, Drivers\BuiltIn\SW_TMC, Protocol, 1
Reset
EndIf


A wcześniej:
Kod:
Kill("AppStartupSec.exe")
 sleep 1000
 Notify = RegRead("HKLM", "Drivers\BuiltIn\SW_TMC", "Protocol" )
 If ( Notify = 1)
 EndIf
 If ( Notify = 0)
 RegWriteDWord HKLM, Drivers\BuiltIn\SW_TMC, Protocol, 1
 Reset
 EndIf


Mam programy:
ITaskmgr
FileManCE

PNADESKTOP.exe
services.exe
Appstartupsec.exe => Pewnie to miesza
gwes.exe
device.exe
filesys.exe
NK.exe

[ Dodano: 2014-01-15, 13:02 ]
O który skrypt chodzi ? Bo znalazłem StartPrimo.exe, ale on nie uruchamia mi programu w ogóle, jedynie w opcji ostatniej, tj. bez TMC.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
NavitelT700+NaviExpe


Pomógł: 524 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18599
Wysłany: 2014-01-15, 13:06   

Wygląda na to, ze skrypt nie działa, bo nie wyłącza procesu Appstartupsec.exe

Zacznij od dodania brakującej biblioteki, jak nie pomoże (czyli programy do portów TMC nie znajdą sygnału) to spróbuj też takiego skryptu:
Kod:
Kill("AppStartupSec.exe")
Kill("AppStartupPri.exe")
Kill("SmartST_CE.exe")
Może reset z powrotem uruchamia pliki blokujące port
_________________

 
 
emes125
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 17 Wrz 2012
Posty: 34
Wysłany: 2014-01-15, 13:14   

Nie mogąc znaleźć pliku toolhelp, znalazłem zamiast niego jakiś folder:

\Program Files\Unlock
w nim plik

autostart mscr,
a w nim coś takiego:
Kod:
Run("\My Flash Disk\Program Files\Navman\SmartST_CE\SmartST_CE.exe")
WaitFor("SmartST_CE", 2)
Kill("SmartST_CE.exe")


Wyedytowałem go:
Kod:
Run("\My Flash Disk\Program Files\Navman\SmartST_CE\SmartST_CE.exe")
WaitFor("SmartST_CE", 2)
Kill("AppStartupSec.exe")
Kill("AppStartupPri.exe")
Kill("SmartST_CE.exe")


No i teraz w ITASKmgr nie mam Appstartup, ale GNS dalej nie widzi portu
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
NavitelT700+NaviExpe


Pomógł: 524 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18599
Wysłany: 2014-01-15, 13:47   

Skopiuj te pliki na SD http://chomikuj.pl/jajace...,3473184222.zip i uruchom PLIK.EXE

[ Dodano: 2014-01-15, 13:52 ]
Spróbuj tez innych programów do testowania TMC
_________________

 
 
emes125
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 17 Wrz 2012
Posty: 34
Wysłany: 2014-01-15, 14:02   

TMC.exe nie widzi w ogóle modułu.
GNS TMC "no reply from module" - No TMC detected.
Po resecie mam oczywiście wyłączone Appstartup, a nawet ręcznie wyłączyłem PNAdesktop

[ Dodano: 2014-01-15, 14:16 ]
mnjPortTalk też nie widzi nic
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9543
Wysłany: 2014-01-15, 15:01   

A jak masz odblokowane Mio? Może gdzięś po drodze ginie proces czytania portu?

I spróbuj uruchomić TMC na MioMap - może po prostu walnięty odbiornik?
Na 100% masz uchwyt z odbiornikiem?
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
kacperski
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 26 Wrz 2013
Posty: 5
  Wysłany: 2014-01-18, 10:07   Mio S697 LM skrypt tmc

Witam,

posiadam Mio S 697 LM z kartą SD + Igo Primo 2.4.

Czy może ktoś mi pomóc stworzyć lepiej działający skrypt dla pliku sys.txt w celu odbierania tmc?
Obecny odbiera niezawodnie sygnał, gdy wpiszę frekwencje radiową na stałe i tak długo jak jestem w jej zasięgu odbiera informacje.

Chciałbym, aby sam przeszukiwał fale radiowe i gdy znajdzie dane pobierał je, jeżeli zgubił lub nie znalazł danych tmc szukał dalej.

Wcześniej korzystałem ze skryptu, który gdy znalazł stację radiową zatrzymywał się na niej niezależnie czy odbierał sygnał czy nie i nie szukał dalej.

Aktualnie posiadam skrypt, który z nieznanego mi powodu po jakimś czasie wyłącza odbiornik tmc, świetnie odbiera tmc, jeżeli wpiszę wartości ręcznie do momentu gdy jestem w zasięgu odbioru.

Dzięki za pomoc.

Kod:

[tmc]
saved_config_classname="NMEA_GPSTMC_GNSPORT"
saved_config_port="1"
saved_config_portname="COM"
auto_tuning="1"
show_all_provider_list=1
auto_band_search_up="1"
source="gnsport"
version=-1
enable_igo_provider=1
tuner_alg_search_force_on=1
internal_tmc_name="gnsport"
port_read_timeout=8000
port="COM,1"
tuner_alg_search_force_on=1
tuner_alg_search_timeout=10000
tuneralg_rds_packet_timeout=1500
tuneralg_8a_packet_timeout=5500
tuneralg_3a_packet_timeout=20000
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9543
Wysłany: 2014-01-19, 19:27   

Sys.txt nie jest skryptem, tylko plikiem konfiguracyjnym programu.

kacperski napisał/a:
Chciałbym, aby sam przeszukiwał fale radiowe
Zmien ustawienia w opcjach Primo lub wpisy w sys.txt.
Szczegóły w wątku o TMC w Primo
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
emes125
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 17 Wrz 2012
Posty: 34
Wysłany: 2014-05-28, 15:13   

Odkopuję temat, ponieważ chciałem uruchomić TMC u siebie.

Poprzednio miałem MIO MOOV M360 i kupiłem uchwyt do MIO MOOV 360. Teraz wymieniłem nawigację. Na pewno mam Mio Moov 360.

Moduł TMC jest do niej dedykowany i na pewno dobrze działa - MioMAP poprawnie pokazuje częstotliwości i odbiera sygnał RDS.

Moduł TMC mam na porcie COM1 - wiem to z GNS Tester. Żaden jednak program nie może się z nim połączyć bez względu na szybkość transmisji

Oczywiście iGo nie widzi sygnału. Proszę o pomoc

[ Dodano: 2014-05-28, 15:35 ]
Dodam jeszcze, że nie widzę klucza « HKLM","Drivers\BuiltIn\SW_TMC","Protocol" ».

Zamiast SW_TMC mam TMC_HWCOM
 
 
egmc 
azymut


Dołączył: 09 Wrz 2013
Posty: 4
Skąd: Wawa
Wysłany: 2014-06-05, 12:58   

Ja swego czasu byłem zainteresowany TMC w moim MIO MOOV 360. Kupiłem moduł TMC do mojego Mio, na opakowaniu do modułu TMC pisało ze pasuje do MIO MOOV 360. Podłączyłem, probowalem ale mi sie nie udało aby to działało. Poniewaz moduł TMC był na gwarancji, zadzowniłem do serwisu MIO który miesci sie w Krośnie i zapytałem czy to moze działac. Powiedzieli aby przeslac im moduł TMC i Mio MOOV 360.  Przesłałem, oni niby probowali to jakos podłaczyc ale nie dali rady i odeslali mowiac ze moduł TMC nie moze dzialac na Mio Moov 360. Ale jak rozmawialem z nimi przez telefon to mialem wrazenie, ze oni az tak dobrze na softwarze sie nie znaja a bardziej znaja sie na hardwarze, ale moze to było tylko takie moje wrażenie :-)

Dlatego kolego wlałeś we mnie iskierkę nadziei że się może jednak da to podłączyć aby działało :-)  
Napisz jak tam postęp z uruchamianiem TMC na Twoim MIO Moove 360.



emes125 napisał/a:
Odkopuję temat, ponieważ chciałem uruchomić TMC u siebie.

Poprzednio miałem MIO MOOV M360 i kupiłem uchwyt do MIO MOOV 360. Teraz wymieniłem nawigację. Na pewno mam Mio Moov 360.

Moduł TMC jest do niej dedykowany i na pewno dobrze działa - MioMAP poprawnie pokazuje częstotliwości i odbiera sygnał RDS.

Moduł TMC mam na porcie COM1 - wiem to z GNS Tester. Żaden jednak program nie może się z nim połączyć bez względu na szybkość transmisji

Oczywiście iGo nie widzi sygnału. Proszę o pomoc

[ Dodano: 2014-05-28, 15:35 ]
Dodam jeszcze, że nie widzę klucza « HKLM","Drivers\BuiltIn\SW_TMC","Protocol" ».

Zamiast SW_TMC mam TMC_HWCOM
 
 
longhtorn
Waypoint


Dołączył: 23 Gru 2008
Posty: 15
Skąd: Wawa
Wysłany: 2014-09-16, 11:52   

Można dopisać do listy Mio Moov 580 TMC działa ,dwa dni walki ale warto było :mrgreen:

Igo 9.6.2.209584

[TMC]
tmc port=COM1
tmc baud rate=14400
tmc duplex mode=true
tmc gns module=false
tmc command timeout=100
tmc command retry=3

Podczas wyszukiwania musi być wpięta ładowarka samochodowa, usb i sieciowa nie działa


Duży obrazek bo mały cos nie teges
Ostatnio zmieniony przez longhtorn 2014-09-16, 14:16, w całości zmieniany 6 razy  
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9543
Wysłany: 2014-09-16, 12:05   

Podaj szczegóły - killowane procesy, porty, jaki program
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
destin6
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 06 Lip 2012
Posty: 12
Wysłany: 2014-10-03, 13:14   

Witam, od ponad 2 lat posiadam Mio Spirit 695 LM, lecz dopiero teraz zainteresowałem się tematem TMC i mam kilka pytań. Co muszę zrobić aby pobierać prawidłowo te informacje? Kiedy kliknę w menu Mio kafel "ruch drogowy" to pojawia się komunikat: "Informacje o ruchu drogowym nie są dostępne. Proszę upewnić się, że usługa działa na danym obszarze." Czy ten moduł TMC można wykorzystać jakoś w AutoMapie?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 11