Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2011-07-01, 10:37
TMC na urządzeniach Mio
Autor Wiadomość
Sloneczk0
azymut


Dołączył: 11 Paź 2009
Posty: 1
Wysłany: 2009-11-10, 16:40   

Aby działało TMC musi być zainstalowany moduł lub musisz mieć specjalną antenkę zewnętrzną, inaczej sam program nic nie da.
Z tego co pamiętam w serii Mio moov dopiero modele: 370, 500 i 580 mają TMC.
200 PL to nisko budżetówka, okrojona z wszystkiego co się tylko da by było taniej. Ale jest i tak dużo lepsza niż inne urządzenia w tej cenie ;-) ]
 
 
pawarycy
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 26 Lip 2009
Posty: 11
  Wysłany: 2010-02-19, 18:01   Navman Spirit S500 S505

Witam,

Probuje rozgryźć to cudo...w szczegolnosci dzialanie TMC....dla tych co po europie jeżdżą.

Czu moze ktos podeslac kopie plikow ze zwojego Navmana S500 ???



Pozdrawiam,

Pawarycy :mrgreen:
 
 
majkel333 
Waypoint
Garmin 76S


Wiek: 48
Dołączył: 12 Lip 2009
Posty: 31
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2010-04-23, 13:25   Sprzęt TMC w Mio moov S555

Cześć,

czy ktoś wie jaka jest specyfikacja techniczna odbiornika TMC w tym modelu MIO. Próbuje korzystać z IGO8. W panelu ustawień TMC są trzy zmienne do ustawienia protokół, port, transmisja.

proszę o radę.

Pozdr M.
_________________
Garmin 76S, MIO moov S555
 
 
majkel333 
Waypoint
Garmin 76S


Wiek: 48
Dołączył: 12 Lip 2009
Posty: 31
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2010-05-10, 15:20   Sprzęt TMC w Mio

Cześć,

rozmawiałem z serwisem MIO gdzie miły pan powiedział że zakupione odbiorniki nie będą mogły korzystać z serwisu TMC który będzie uruchomiony przez Destię w Polsce. Dopiera jakiś nowy model który będzie w sprzedaży. Zastanawia mnie to o tylę, że mam S555 który korzysta z TMC w Niemczech bez problemu. Czy ktoś się orientuje jak może działać? czy sygnał będzie kodowany czy nadawany innym protokołem.

W ogóle panowie w Mio byli bardzo zaskoczeni i musieli się długo konsultować zanim coś powiedzieli. jakbym wiedział to bym kupił Garmina.
_________________
Garmin 76S, MIO moov S555
 
 
Arturek 
guru



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 1531
Skąd: Kraków
Wysłany: 2010-05-10, 15:35   

Witam

http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=19067

http://www.my-navia.pl/vi...der=asc&start=0

http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=13708

Arturek
_________________
Naviflash / MIO / Clarion
-----------------------------
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 109
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2010-05-10, 17:59   

Sygnał jest kodowany.
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
marcim
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 16 Gru 2009
Posty: 11
Wysłany: 2010-05-18, 14:19   Mio Moov 310 a działanie TMC na AM, iGO8?

Witam!
Chcę kupić Mio MOOV 310. Jednakże mam kilka pytań. Z tego co doczytałęm to ma ono wbudowane TMC. Czy będzie ono działało z AM, iGO (tymi posłodzonymi wersjami?). I czy poprawnie w miarę to działa?

PS. Tak wiem że nie ma TMC w Polsce :)
 
 
gustawox_1 
Maestro GPS
Nv33 i NaviaII



Pomógł: 381 razy
Wiek: 108
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3666
Skąd: Poland
Wysłany: 2010-05-18, 14:30   

Co się tyczy Igo8 to poczytaj :arrow: http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=8432

[ Dodano: 2010-05-18, 14:46 ]
http://www.my-navia.pl/vi...t=19067&start=0
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=13708
http://www.telix.pl/artyk...mc-3,33964.html
[ Dodano: 2010-05-18, 14:57 ]
marcim napisał/a:
tymi posłodzonymi wersjami?

Igo się nie słodzi tylko na kartę i w drogę sam w sobie jest gotowcem do użycia,a z AM jest różnie ....... :roll:
_________________

< ------------------------------------------------------------>
Wiktor Hugo
; Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości;
 
 
 
marcim
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 16 Gru 2009
Posty: 11
Wysłany: 2010-05-18, 15:23   

Chodzi mi jak na tym konkretnym modelu to działa, już trochę postów czytałem ale nie znalazłem u nikogo wzmianki o tym urządzeniu. I może ktoś coś wie o TMC a AM 6.2, byłbym wdzięczny za info.
Pozdrawiam
 
 
gustawox_1 
Maestro GPS
Nv33 i NaviaII



Pomógł: 381 razy
Wiek: 108
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3666
Skąd: Poland
Wysłany: 2010-05-18, 15:35   

A z opcji Szukaj korzystałeś :?: wpisz TMC i czytaj może coś znajdziesz :roll:
_________________

< ------------------------------------------------------------>
Wiktor Hugo
; Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości;
 
 
 
marcim
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 16 Gru 2009
Posty: 11
Wysłany: 2010-05-20, 12:33   

Z opcji szukaj korzystałem, jednakże nie znalazłem wyników adekwatnych do moich oczekiwań, toteż pytam na forum. Może jestem początkowym użytkownikiem, ale zauważyłem że strasznie często odsyła się użytkowników do innych tematów, liczących często kilkadziesiąt stron, po przeczytaniu których nie zawsze otrzyma się odpowiedź na zadane pytanie. Chce się dowiedzieć jak to działą w tym konkretnym modelu, więc pytam. Po przeczytaniu sporej ilości stron, tematów o TMC już wiem jak działa ono w iGO czy AM, i że na różnych urządeniach różnie to działa.

A propos powyższych kilku zdań, bez użytkowników zakładających tematy podobne do tego, nie byłoby forum.
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9629
Wysłany: 2010-05-20, 13:43   

No to w skrócie: na razie TMC praktycznie nie działa - a raczej działa wyłącznie na 3 (słownie TRZECH) urządzeniach: http://www.my-navia.pl/vi...p=192711#192711 - więc nikt nie wie, jak działa na Mio/iGO i czymkolwiek.
Firma dostaczająca dane TMC jest na etapie podpisywania umów z Navigonem i Garminem, więc inne urządzenia NA RAZIE NIE BĘDĄ ODBIERAŁY SYGNAŁU - nie będzie odpowiedniego kodu. Tak to wygląda: http://www.republika.pl/fefk/tmc.jpg

wypowiedź przedstawiciela Navigona na temat działania TMC na ich sprzęcie: http://www.my-navia.pl/vi...p=192076#192076
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
rombig
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 01 Cze 2010
Posty: 9
Wysłany: 2010-08-11, 21:18   Navigon, a TMC na Mio Moov 310

Witam
Chciałem zapytać czy komuś udało się uruchomić odbiór komunikatów TMC w Navigonie 7.4.3 na Mio Moov 310. Moje zmagania polegające na zmianie pliku device jak też dopisaniu właściwej prędkości i portu na której rzekomo powinien być TMC zakończyły się niepowodzeniem.
 
 
sneer 
Waypoint
***V***


Wiek: 54
Dołączył: 08 Mar 2009
Posty: 43
Skąd: Castilla La Mancha
  Wysłany: 2010-08-24, 16:09   Mio s505 i TMC

Witam bardzo. Mam powyższe urządzenie, kupując je w Polsce zostałem zapewniony przez sprzedawcę, że ma toto TMC. informacje na pudełku oraz w instrukcji zdawały potwierdzać ten fakt. Niestety, ani na oryginalnych mapach ani po odblokowaniu TMC nie działa, ani nie jest wykrywany. Mieszkam w Hiszpanii, gdzie ta usługa jest darmowa. Na stronie oficjalnej Mio nie ma słowa, że na przykład TMC jest zainstalowany ale trzeba go dokupić albo coś w tym rodzaju. Nie ma także informacji, że takie utensylium jest do dokupienia. Teraz pytanie, jest w końcu, czy go nie ma zainstalowanego a jeśli jest to jak to uruchomić a jak nie ma to od jakigo modelu dokupić przystawkę aby działało. Aktualnie używam iGO 8.3.4.xxxx. Dziękuję wszystkim, którzy podjęli by trud udzielenia mi odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2010-12-29, 07:09, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
imar42 
guru
GC 5066FMBT



Pomógł: 61 razy
Wiek: 57
Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 1053
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2010-08-24, 17:34   

Przez dwa tygodnie miałem taką zabawkę i również nie stwierdziłem możliwości współpracy z TMC.
_________________
Uniwersalne ImarMenuRC do urządzeń z ekranem 480x272 i 320x240

 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 11