Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2012-01-18, 12:20
Mireo Cardinale BlackEdition i MapChanger
Autor Wiadomość
prenrzyk 
GPS instruktor



Pomógł: 7 razy
Wiek: 59
Dołączył: 26 Sty 2008
Posty: 786
Skąd: Poniżej morza
Wysłany: 2011-05-13, 17:35   

W BlackEdition od Edgara mam 2 mapy : Emapa 2010.12 i TeleAtlas 2010.09
Obie mają licencje.
I teraz pytanie : Czy jest możliwy wybór którejś z map programowo? Czy tylko ręcznie np.zmieniając nazwę pliku licencji aby BE nie widział jej i odczytywał tylko mapę z poprawną nazwą licencji.
_________________
Akira MM-512 > Mio Moov 500 >Tom Tom Start20 / Samsung S7
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18780
Wysłany: 2011-05-13, 18:31   

Programowo się nie da.
Mozna napisać skrypt, który przerzuci mapy z folderu zapasowego do właściwego i potem uruchomi MioMap
Albo podmieni plik ordinale.ini (w każdym podana ścieżka dostępu do innego folderu z mapami)
_________________

 
 
prenrzyk 
GPS instruktor



Pomógł: 7 razy
Wiek: 59
Dołączył: 26 Sty 2008
Posty: 786
Skąd: Poniżej morza
Wysłany: 2011-05-13, 18:54   

Ok.Taka odpowiedź mi wystarczy.
_________________
Akira MM-512 > Mio Moov 500 >Tom Tom Start20 / Samsung S7
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 108
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2011-05-13, 21:39   

prenrzyk, mogłbyś mi podrzucić plik ini o którym pisał jacek? Spróbuje wtedy napisać zmieniarke przy starcie programu
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
prenrzyk 
GPS instruktor



Pomógł: 7 razy
Wiek: 59
Dołączył: 26 Sty 2008
Posty: 786
Skąd: Poniżej morza
Wysłany: 2011-05-13, 22:05   

Dzakus napisał/a:
prenrzyk, mogłbyś mi podrzucić plik ini o którym pisał jacek? Spróbuje wtedy napisać zmieniarke przy starcie programu


nie mogę wstawić załącznika niestety podaje wsad pliku :
[Main]
MultimapDir=Maps
Map=
SafetyWrn=0
SaveTimeZone=1
DefaultCountry="Polska"
RecordButton=0
disable_ticks=1
SafetyWrn=0
OldStyleSearch=1
LaneInfo=1
TruckAttribs=0
ShowPOIShortcuts

[Navigation]
NMEA=

[Advisor]
language=21
gender=0

[GPS]
Found=com2:,57600,8N1,none

[TMC]
UseGNS=

Obydwie mapy tj. poland_em_201012_eeu i poland_ta_201009 są w folderze Maps programu BlackEdition
_________________
Akira MM-512 > Mio Moov 500 >Tom Tom Start20 / Samsung S7
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9608
Wysłany: 2011-05-14, 06:28   

Chyba prościej będzie mieć dwa foldery MAPS1 i MAPS2, w jednym mapy TA i ordinale.ini z wpisem MultimapDir=Maps1 a drugi z Emapą i wpisem MultimapDir=Maps2) i skryptem kopiować do folderu programu raz jeden, raz drugi plik.
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 108
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2011-05-14, 21:55   

jestem_ktoś, wlaśnie taki skrypt chce napisać.

[ Dodano: 2011-05-14, 21:54 ]
Do testowania.

MapChanger wersja 0.0.1 Alpha
Kod:
sys_file='ordinale.ini'
current_dir=IniRead(sys_file,'Main','MultimapDir')
//Message(sys_file)
//Message(current_dir)
next_dir=IniRead(sys_file,'Mapchanger','next_dir')
//Message(next_dir)

If(Question('Obecny katalog z mapami: ' & current_dir & '^NL^Czy zmienić katalog na: ' & next_dir & '?', 'MapChanger by Dzakus'))
    IniWrite(sys_file,'Main','MultimapDir',next_dir)
    IniWrite(sys_file,'Mapchanger','next_dir',current_dir)
    Message('Scieżka podmieniona')
Else
    //Do nothing
EndIf
    Run('exeka.exe')
Nie testowany na nawigacji, a tylko na PC i MortScripcie w wersji 4.3b11.

Do poprawienia ostatnia linijką skryptu, czyli ścieżka do exeka zgodnie z własnymi "ochotami" i do ordinale.ini
Kod:
[Mapchanger]
next_dir=Maps 2


[ Dodano: 2011-05-15, 00:08 ]
Jak będą zainteresowani to rozwinę ten skrypt ;-)
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
prenrzyk 
GPS instruktor



Pomógł: 7 razy
Wiek: 59
Dołączył: 26 Sty 2008
Posty: 786
Skąd: Poniżej morza
Wysłany: 2011-05-15, 09:48   

Byłbym zainteresowany ale przyznaje się bez bicia,że zbyt zielony aby samodzielnie dokonać tego.
Nie poradze sobie sam , bo mort skripta nie rozumiem i nie ogarniam.
Rozumiem,że jedna mapa w folderze Maps a druga na Maps2.A w jaki sposób zmieniać mapy ?Przycisk?Pojawia się pytanie o wybór mapy przy uruchamianiu BE ?
Proszę o cierpliwość i zrozumienie.
P.S. Testowac mogę jutro bo nawi pojechała w trase.
_________________
Akira MM-512 > Mio Moov 500 >Tom Tom Start20 / Samsung S7
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 108
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2011-05-15, 09:58   

prenrzyk, przy starcie jest pytanie.
Kod:
Obecny katalog z mapami: blabla
Czy zmienić katalog na: lalala?
                  Tak/Nie

Przygotuje gotowy zestaw plików, ale mam pytanie. Jeśli wpiszesz to co podalem wyżej do pliku ini to po uruchomieniu i wyłaczeniu programu wpisy zostają, czy znikają?
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
Ostatnio zmieniony przez BladeX 2011-05-15, 10:52, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
prenrzyk 
GPS instruktor



Pomógł: 7 razy
Wiek: 59
Dołączył: 26 Sty 2008
Posty: 786
Skąd: Poniżej morza
Wysłany: 2011-05-15, 11:01   

Nie odpowiem bo navi pojechała w trase.Bedzie dopiero wieczorem to sprawdze i dam znać
_________________
Akira MM-512 > Mio Moov 500 >Tom Tom Start20 / Samsung S7
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 108
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2011-05-15, 19:18   

Ok

[ Dodano: 2011-05-15, 19:16 ]
Wydzieliłem trochę postów z tematu: "Mireo Cardinale BlackEdition (2010-07-07) i nowsze". Jak ktoś uważa, że nie słusznie to może złączyć.
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 108
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2011-05-15, 19:28   

FAQ dzisiaj dopisałem: http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=28179 więc gotowego zestawu plików nie będzie.
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
januszek2245 
Navi Expert
januszek2245



Pomógł: 4 razy
Wiek: 44
Dołączył: 27 Kwi 2008
Posty: 274
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2011-05-16, 07:07   

Dzakus - wszystko idealnie działa na GoClever 5066FMBT z takim wpisem w Ordinale.ini:
Kod:
Mapchanger]
next_dir=Maps2
W katalogu z oryginalnym programem Mobilenavigator zmieniłem nazwę pliku startowego na mobilenavigator2.exe i wrzuciłem 4 pliki od Mortscripta z wpisami w mobilenavigator.mscr:
Kod:
sys_file='ordinale.ini'
current_dir=IniRead(sys_file,'Main','MultimapDir')
//Message(sys_file)
//Message(current_dir)
next_dir=IniRead(sys_file,'Mapchanger','next_dir')
//Message(next_dir)

If(Question('Obecny katalog z mapami: ' & current_dir & '^NL^Czy zmienić katalog na: ' & next_dir & '?', 'MapChanger by Dzakus'))
    IniWrite(sys_file,'Main','MultimapDir',next_dir)
    IniWrite(sys_file,'Mapchanger','next_dir',current_dir)
    Message('Scieżka podmieniona')
Else
    //Do nothing
EndIf
    Run('SDMMC\mobilenavigator\mobilenavigator2.exe')
Wszystko idealnie działa - dziękuję i pozdrawiam.
Po on/off również działa, przydałby się teraz w formie graficznej w samym programie tak jak w igo8.
Mała uwaga:
Używam Mireo viaGPS 3.1 Black Edition v. 0419069 (2010-11-22) z ekranem startowym Ginius i jeśli chcemy używać map TeleAtlas musimy użyć licencji dla Giniusa.
Mapa Emapy jest wgrywana bez problemu.
W sekcji o Dostawcach map mamy teraz taki wpis:
Poland - Tele Atlas 2010.09
oraz
Poland - Emapa 2010.09
Ostatnio zmieniony przez imar42 2012-11-07, 11:42, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
prenrzyk 
GPS instruktor



Pomógł: 7 razy
Wiek: 59
Dołączył: 26 Sty 2008
Posty: 786
Skąd: Poniżej morza
Wysłany: 2011-05-16, 09:13   

Ciekawostka.
Zrobiłem w BE drugi folder o nazwie Maps2 włożyłem do niego mapę TA .Emapa w folderze Maps.
W Ordinale.ini zmieniłem wpis na: MapDir=Maps
Po uruchomieniu BE w Menu/Preferencje/Mapa jest dostępny wybór mapy jaką chcemy mieć.Bez udziału Mortscript'a
_________________
Akira MM-512 > Mio Moov 500 >Tom Tom Start20 / Samsung S7
 
 
dolcia7 
Waypoint
Goclever 5066BTFMHD



Dołączyła: 02 Kwi 2009
Posty: 130
Wysłany: 2011-05-21, 18:50   

prenrzyk napisał/a:
Zrobiłem w BE drugi folder o nazwie Maps2 włożyłem do niego mapę TA .Emapa w folderze Maps.
W Ordinale.ini zmieniłem wpis na: MapDir=Maps
Po uruchomieniu BE w Menu/Preferencje/Mapa jest dostępny wybór mapy jaką chcemy mieć.Bez udziału Mortscript'a

Sprawdzone DZIAŁA!!!!

Dzięki
_________________
Pozdrawiam
Dorota
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2011-05-21, 20:19, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 13