Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2011-08-17, 20:48
[Tutorial] Odblokowanie AyToBe 083
Autor Wiadomość
gizmo121
[Usunięty]

Wysłany: 2008-02-09, 08:16   [Tutorial] Odblokowanie AyToBe 083

Ay To Be (ATB 083) czyli kilka prostych rad jak ujarzmić nawigacje.

Te kilka opisów powstało dla następnych poszukiwaczy wiedzy o nawigacji Ay To Be.W sieci są zaledwie 2-3 posty anglojęzyczne dotyczące tej nawigacji.
Tutaj jest szybki sposób na "odblokowanie" sprzętu i kilka innych rad ,które sam sprawdziłem i testowałem.

1. Jak "odblokować"

Ze względu iż urządzenie nie posiada 100% przełącznika do Hard Resetu (brak miekkiego resetu) ,musimy sie posłużyć małym trikiem,który udostępni Nam pulpit.

- Polacz sie z ATB za pomocą Active Sync
- wejdź do folderu \flash_storage\ i zrób kopie pliku Autorun.inf i zapisz gdzies na dysku.
- Edytuj Autorun.inf za pomocą notatnika i zmien wpis na navigation = \Windows\explorer.exe
- Zapisz i wklej na ATB \flash_storage\
- Wylacz i wlacz ATB
- Teraz po włączeniu będziemy posiadać już pulpit.

Oczywiśie nie można tego nazwać odblokowaniem Windowsa,ale dokonanie wpisu da Nam już możliwość buszowania po pulpicie i całym windowsie.

2. Problem z włączeniem IGO My Way 2006.

Dość długo męczyłem się z problemem występującym przy próbie właczenia IGO. Występował bład "Hardware error".
Bład był spowodowany rozdzielczością ekranu z jaką pracuje sprzęcik. Rozwiązaniem problemu jest zmiana wpisu w pliku *sys w katalogu z programem IGO.

Edytujemy go za pomocą notatnika i zmieniamy na następujący:

Kod:
[interface]
skin="igo_se1"
base="igo_se1\320_240\"
basel="igo_se1\320_240\"
show_zoombar=0
show_timezoneslider=1
reset_os_timezone=0
gxoff=1

[debug]
show_lights=1
show_oneway=1

[gps]
port=6
baud=9600
protocol=nmea


Jeśli błąd nadal będzie występować należy sprawdzić czy skin nazywa się tak samo jak w powyższym [skin="igo_se1"]

3. Jakie mapy szukać,progray,co to za urządzenie.

Jeśli na własną ręke chcemy szukać map i programów,to należy pamiętać,o fakcie iż jest to urządzenie PNA (Pocket Navigation Assistant) z systemem operacyjnym WinCE 4.2 Core ,o czym nikt nie pisze.
Najlepiej ściagać wersie bezinstalacyjne,czyli takie,które kopiujemy na kartę SD i odpalamy:-).Na forach internetowych o tematyce GPS,zalecają,aby do katalogu windows wklejać *dll,ale z tego co
sprawdzałem programy na urządzeniu ruszają i beznich.

Na urządzeniu udało mi sie uruchomić następujące programy do nawigacji:

- MapaMap v.4.02 (działa poprzez instalację)
- iGo 2006 My Way (wersja bezinstalacyjna)
- MioMap v.3.2 (wersja bezinstalacyjna)
- Destinator v.7.0.0.588.11 (wersja bezinstalacyjna)
- Automapa v.3.9.7 (działa poprzez instalację)
- TomTom v.6.000(7370) (wersja bezinstalacyjna)
- Sygic Drive v.7 (wersja bezinstalacyjna)
- Smart2Go (wersja bezinstalacyjna)
- NDrive v.2.2.16.341 (wersja bezinstalacyjna)
- Oziexplorer (wersja bezinstalacyjna)
- Route 66 v.7 (wersja bezinstalacyjna)
- Autopilot (wersja bezinstalacyjna)

Niestety nie udało się jak narazie uruchomić Automapy w wersji 4 wzwyż,nierusza ani z instalacji ani z wersji bezinstalacyjnej.

4. Inne

Na nawigacji można ogladać filmy,przegladać zdjęcia oraz słuchać mp3,niestanowi to problemu.
Jeśli kupujesz tą nawigacje bez ładowarek,lepiej zorientuj się czy masz w domu pasującą wtykę,bo urządzenie posiada niestandartowe,na 100% nie pasuje żadne od Nokii,pasuja od:
Kod:
MITAC Mio 168
Yakumo Delta 300 GPS
OPTIpad 300 GPS
Bluemedia Pocket PC
Medion MD 95000


Najlepiej o paratemtrach:
INPUT -100 -240 V-0,2A 50-60 Hz
OUTPUT- +5V - 1.0A


5.

Polska strona dystrybutora: http://www.aytobe.pl/products.php
Instrukcja do urządzenia po angielsku: http://rapidshare.com/fil..._manual_Eng.pdf
Strona/forum z tematem o ATB,która dużó pomogła: http://www.pocketgpsworld...=aytobe&start=0
Film reklamowy ATB :-) : http://pl.youtube.com/watch?v=-34nDzWwJLQ

Warto szukać oprogramowania na PNA (Pocket Navigation Assistant) bo takowy najprawdopodobniej ruszy.

W późniejszym czasi postaram się dodać linki do map wymienionych w pkt.3 kompatybilnych a ATB.

Pozdro
Ostatnio zmieniony przez gizmo121 2008-11-30, 11:41, w całości zmieniany 5 razy  
 
 
bonanza 
Navi Expert


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 235
Skąd: podkarpacie
Wysłany: 2008-02-09, 19:11   

Z wyglądu to poczciwa NaVia, tylko Windows chyba starszy. I ma pilota.
Jaki jest oryginalnie program nawigacyjny?
 
 
gizmo121
[Usunięty]

Wysłany: 2008-02-09, 20:04   

Mam jeszcze zdjecia rozkreconej :P

Juz teraz nie pamietam jakie były,wywalilem z karty,zajmowaly prawie 2Gb i bez polski byly

EDIT:

Juz wiem,jest to MN 6

[ Dodano: 2008-03-08, 22:29 ]
Wszystkie aplikacje GPS,które udało Mi sie odpalić bezproblemu na sprzęcie.

Mapy,głosy,język PL.
Zabawa w dalszej fazie trwa. :roll:
 
 
milosz_o
azymut


Dołączył: 31 Mar 2010
Posty: 4
Wysłany: 2010-03-31, 21:05   Odblokowanie Ay To bE, nie pomaga autorun

Witam męczę się z nawigacja Ay To Be. Zmieniłem wpis z pliku autorun w katalogu storage na" navigation = \Windows\explorer.exe " nastepnie hard reset i urzadzenie dalej startuje do menu. Proszę o wsparcie techniczne. ;)

pozdrawiam


 
 
gienek121 
GPS instruktor



Pomógł: 26 razy
Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 592
Wysłany: 2010-03-31, 22:11   

Sprawdz w pliku czy napewno jest dokladnie wpis taki jaki musi byc.

No i czy nazwa nie musi byc z malych liter,choc to malo prowdopodobne.

Czy po nacisnieciu w ikone z programem do nawigacji odpala sie cokolwiek ?
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18844
Wysłany: 2010-03-31, 22:20   

Włącz pokazywanie rozszerzeń wg http://www.my-navia.pl/vi...p=132186#132186 i zobacz, czy nie kasz przypadkiem autorun.inf.txt
_________________

 
 
milosz_o
azymut


Dołączył: 31 Mar 2010
Posty: 4
Wysłany: 2010-03-31, 22:26   

Dziekuje za odpowiedzi. Plik autorun to plik *.inf. Wpis skopiowalem dokladnie ze strony , pozniej probowlaem takze gotowca z tematu o ay to be. Nawigacje kupilem z allegro bez map. Po uruchomieniu menu graficznego nawigacji wsyzsko dziala tylko nie opcja "nawigacja" nawet nie wiem jaki jest tam standardowo program gps. Jestem zalamany bo mialem za pare dni jechac w nieznane i specjalnie kupilem
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18844
Wysłany: 2010-03-31, 22:41   

A po podłaczeniu do kompa jakie masz foldery?
Czy masz w ogóle explorer.exe w Windows?
_________________

 
 
milosz_o
azymut


Dołączył: 31 Mar 2010
Posty: 4
Wysłany: 2010-03-31, 22:48   




[ Dodano: 2010-03-31, 22:55 ]
Może w pliku autorun ma być coś jeszcze oprócz - "navigation = \Windows\explorer.exe " .. Udało mi sie raz jeden włączyć czysty system przy przytrzymaniu guzika power i jednoczesnym włączeniu nawigacji przełącznikiem "on-off". Ale ta sztuka udała się raz jedyny, czyli jakoś da sie go wywołać autostartem, pytanie jak..
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9628
Wysłany: 2010-03-31, 23:47   

Wyrzuć " Ma być
navigation = \Windows\explorer.exe
A jaki był oryginalny plik?
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
milosz_o
azymut


Dołączył: 31 Mar 2010
Posty: 4
Wysłany: 2010-03-31, 23:55   

Oryginalny byl identyczny (ktos kto sprzedawal pewnie probowal odblokowac) cudzyslow to dalem dla ozdoby w pliku jest bez ; p Ale sie wpakowalem w shit.

[ Dodano: 2010-04-01, 00:40 ]
UDAŁO SIĘ:

Do czystego windowsa CE 4.2 można wejść przytrzymując przycisk POWER i włączając w tym samym czasie nawigację przełącznikiem ON-OFF jednak żeby windows ruszyl W CZYTNIKU NIE MOŻE ZNAJDOWAĆ SIĘ KARTA SD! Automapa 5.3 i 6.2 uruchamiają się lecz szybko zawieszają, idealnie za to działa IGO 8. Także jak by ktoś miał problem z tą nawigacją i wszystkie inne metody zawiodły ta jest sprawdzona.

Dziekuję zainteresowanym za pomoc:)
 
 
gienek121 
GPS instruktor



Pomógł: 26 razy
Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 592
Wysłany: 2010-04-01, 15:57   

Orginalnie w AyToBe masz mapy Smart2Go.
Odblokowanie jest mojego pomyslu:P
Dlugo mialem ATB i bylem zadowolony,dobry sprzet,masywna obudowa i niezniszczalny:-)

Napewno ruszy Ci iGO,mapamap,autopilot,ndrive,automapa w wersji 553 ruszala takze,moze za duzo POI masz i sie zawiesza.Mio,Cardinale i chyba Navigon tez ruszal. generalnie moze i masz CE 4.2 ale sprzecik fajny.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 12