Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przestał łapać sygnał GPS
Autor Wiadomość
mareczek1b
azymut


Dołączył: 06 Maj 2011
Posty: 2
Wysłany: 2011-05-07, 14:17   Przestał łapać sygnał GPS

Przy ustalaniu nowej trasy w LarkMap zawiesił się i od tej pory brak sygnału. Normalnie pracuje wszystko ale nie znajduje satelit. Próbowałem wszelkie możliwe resety, ustawienia fabryczne, reset w Status GPS, zmianę portu i prędkości. Przy próbie ustawienia jakiegokolwiek portu automatycznie wraca do COM1. Nie wiem czy to normalne. W Status GPS wyświetla godzinę UTC o 2 godziny do tyłu względem naszej strefy.
 
 
gustawox_1 
Maestro GPS
Nv33 i NaviaII



Pomógł: 381 razy
Wiek: 107
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3666
Skąd: Poland
Wysłany: 2011-05-07, 14:36   

Cytat:
Lark 50.3 .............. COM1, 4800 w AM{tnx pionaj}łapalo tez na COM1 i 8, w LM:COM6,4800

Ustaw ręcznie takie jak wyżej wyjdz pod chmurki i czekaj cierpliwie na sygnał GPS.i
_________________

< ------------------------------------------------------------>
Wiktor Hugo
; Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości;
 
 
 
mareczek1b
azymut


Dołączył: 06 Maj 2011
Posty: 2
Wysłany: 2011-05-08, 21:04   

Napisałem, że nie mogę ustawić innej niż COM1/4800.
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8838
Wysłany: 2011-05-10, 18:51   

mareczek1b, spróbuj COM i bps ustawaić ręcznie w pliku user.ini na prawidłowe.
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
benezis 
Waypoint


Dołączył: 16 Paź 2008
Posty: 44
Wysłany: 2011-07-04, 14:06   

Mam to samo co kolega zgubił sygnał podczas nawigowania i teraz nie może wogóle znaleźć satelit. Sprawdzane na AM, LarkMap i IGO.
Co jest grane? Czyżby padł?
_________________
Automapa 6.8.1, iGO Primo 1.2 skin Dimka TomSoft 1.3.6 a
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9594
Wysłany: 2011-07-04, 14:11   

Reset GPS-a też nie pomógł? W takim razie tylko serwis
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
benezis 
Waypoint


Dołączył: 16 Paź 2008
Posty: 44
Wysłany: 2011-07-04, 14:23   

Właśnie że nic mu nie pomaga.
_________________
Automapa 6.8.1, iGO Primo 1.2 skin Dimka TomSoft 1.3.6 a
 
 
pionaj 
GPS instruktor



Pomógł: 12 razy
Wiek: 64
Dołączył: 04 Gru 2009
Posty: 605
Skąd: krak
Wysłany: 2011-07-04, 18:03   

to chyba jakis pomór..
u kolegi u którego robiłem ten model 50.3 LM po pierwszych pozytywnych wrażeniach,szybkim działaniu po ok 2 miesiącach nastąpiło znaczne pogorszenie działania ..praktycznie ciągle raz łapie raz nie łapie fixa a jak już złapie to w trakcie trasy potrafi kilkadziesiąt razy alarmować o zgubieniu połączenia z satelitami :-( kiszka jakaś ;-)
_________________
codziennie budzę się coraz piękniejszym ale dzisiaj to już przesadziłem :)
 
 
benezis 
Waypoint


Dołączył: 16 Paź 2008
Posty: 44
Wysłany: 2011-07-04, 20:43   

Ja do tej pory nie miałem żadnych problemów.
_________________
Automapa 6.8.1, iGO Primo 1.2 skin Dimka TomSoft 1.3.6 a
 
 
Ajgor64 
Waypoint



Dołączył: 04 Lip 2011
Posty: 15
Skąd: Legnica
Wysłany: 2011-07-07, 13:41   

Mi raz przestał łapać satelity. Wykonałem reset GPS-a, po resecie w mapie (iGO8) uruchomiłem autowykrywanie GPS-a, i momentalnie wszystko zaczęło hulać. Co ciekawe - autowykrywanie ustawiło mi inaczej, niż miałem wcześniej: Port 2, Szybkość transmisji 57600.
Wcześniej miałem Port 1, a szybkość 4800. Też ustawione przez Autowykrywanie :)
_________________
--
Pozdrawiam.
Ajgor
 
 
1peyo1 
Waypoint
1peyo1



Wiek: 56
Dołączył: 24 Lip 2011
Posty: 16
Wysłany: 2011-08-05, 12:50   

W instrukcji Lark 50.3 z \Nand Flashem napisali : COM2 , prędkość 4800 .
 
 
benezis 
Waypoint


Dołączył: 16 Paź 2008
Posty: 44
Wysłany: 2011-08-05, 16:18   

Wysłałem do serwisu (gwarancja).
Przeinstalowali oprogramowanie (podobno) i jak na razie wszystko OK.
_________________
Automapa 6.8.1, iGO Primo 1.2 skin Dimka TomSoft 1.3.6 a
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18762
Wysłany: 2011-08-05, 21:13   

Ajgor64 napisał/a:
Co ciekawe - autowykrywanie ustawiło mi inaczej, niż miałem wcześniej
W innych modelach larka też port ulega zmianie po resecie GPS - ciekawe, co się dzieje podczas resetowania
_________________

 
 
sadamkusz
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 03 Sie 2010
Posty: 16
Wysłany: 2011-11-26, 12:54   

benezis napisał/a:
Wysłałem do serwisu (gwarancja).
Przeinstalowali oprogramowanie (podobno) i jak na razie wszystko OK.


To samo. Po gwarancji jeżdżę ok 3tyg jest ok.
 
 
Wojtasx
azymut


Dołączył: 29 Sty 2012
Posty: 1
Wysłany: 2012-02-01, 09:33   Lark 50.3 Problem z GPS

Witam ostatnio przestał mi hulać GPS w moim larku 50.3, wyczytałem, że musze na sztywno ustawić porty w pliku. ini. Korzystam z AM. Czy mógłby ktoś krok po kroku napisać jak mam zmienić te porty zeby GPS dzialal? Btw w AM przestawialem na różne porty to albo nie łapie fixa albo błąd...
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 10