Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2013-10-16, 21:21
Zenec NC 2010
Autor Wiadomość
mickanovi
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 12 Lis 2010
Posty: 6
Wysłany: 2011-04-26, 07:54   Zenec NC 2010

Witam. Jestem posiadaczem radia Zenec NC-2010 na WinCE 5.0 z fabrycznie zainstalowanym Igo 8.3.2. Nawigacja działa bez większych problemów, jednak chciałbym zaktualizować mapy a obecna licencja kończy się w 2009r. Próbowałem podmieniać pliki w folderze LICENSE, jednak skutkiem był brak możliwości uruchomienia IGO - na ekranie startowym pojawiał się w rogu tekst "INIT API" i na tym koniec. Zawartość mojego folderu LICENSE wygląda następująco:

http://www.fotosik.pl/pok...4346a67a76.html

a zawartość podfolderu .reg jest taka:
http://www.fotosik.pl/pok...d9d114f696.html

Bardzo proszę o podpowiedź, w jaki sposób mogę dokonać aktualizacji map. Mam ściągnięte 2010.Q4 TA i NT i niestety navi ich nie widzi.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2013-10-16, 21:20, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 107
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9743
Wysłany: 2011-04-26, 12:05   

mickanovi, wymień exeka na pocukrowanego, a następnie już każdą dowolną mapę przyjmie.
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2011-04-26, 12:46   

Dzakus napisał/a:
wymień exeka na pocukrowanego
Oczywiscie plik iGO8.exe musi byc od tej samej wersji - watpie czy taka znajdziesz.. Polecalbym wymiane calego iGO na najnowsza wersje (lub nawet na Primo 1.2), z tym ze wtedy stajesz sie uzytkownikim nie do konca legalnym
mickanovi napisał/a:
Próbowałem podmieniać pliki w folderze LICENSE,
Pliki w tym folderze sa rozne dla roznych wersji iGO.
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
mickanovi
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 12 Lis 2010
Posty: 6
Wysłany: 2011-05-04, 15:18   

Czytałem o testach Igo Primo na tym urządzeniu na niemieckim forum nc2010.de, jednak na chwilę obecną nie wypadły one zbyt pomyślnie. Moje próby podmiany pliku exe także na razie nieskuteczne. Oryginalny plik, navigation.exe "waży" 5,53MB (8.3.2.151230). Próba podmiany na inny (6,90 MB = 8.3.2.64873) skutkuje brakiem możliwości uruchomienia aplikacji - pojawiają się dziwne komunikaty lub zupełnie nic się nie dzieje.
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 107
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9743
Wysłany: 2011-05-04, 15:49   

mickanovi, musisz cały program podmienić
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
mickanovi
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 12 Lis 2010
Posty: 6
Wysłany: 2011-05-04, 19:30   

Przed chwilą się bawiłem i podmieniłem pliki:
navigation.exe na igo.exe (8.3.4... oczywiście ze zmianą nazwy), data.zip, branding.zip oraz folder license (wszystkie z jednej paczki)
. Efekt taki jak wcześniej - po restarcie i naciśnięciu klawisza NAVI w radiu, pojawił się komunikat, jakoby poprzednia wersja IGO nie została prawidłowo zamknięta. Dodam, iż wszystkie podmiany plików przeprowadzam po wcześniejszym "killnięciu" procesu navigation.exe z pozycji taskmanagera. Zastanawiam się nad podmianą całej zawartości, jednak mam obawy. Rozumiem, iż zawartość całego folderu NAVIGATION (tutaj mam umieszczoną aplikację) należy zastąpić zawartością folderu IGO8 jakiejś przetestowanej wersji działającej na Win CE5.0. Mozesz jakąś paczkę polecić? A co z plikiem sys.txt? zostawić oryginalny?
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 107
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9743
Wysłany: 2011-05-04, 19:54   

mickanovi, jak nazywa się folder z programem?
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
mickanovi
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 12 Lis 2010
Posty: 6
Wysłany: 2011-05-04, 21:22   

cała navi mieści się na dysku nazwanym "SDMMC" w katalogu "Navigation". Sporo informacji na temat struktury plików w tym urządzeniu znajdziesz tutaj: http://pdaclub.pl/forum/n...nego/?topicseen - koledzy z PDAclub pomogli mi już trochę ogarnąć temat, jednak pewnych, interesujących mnie wątków tam nie poruszę ;-)
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 107
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9743
Wysłany: 2011-05-04, 22:35   

mickanovi, musisz ustawić sys.txt, aby działał w tym katalogu. Do sys.txt coś podobnego do tego
Kod:
[folders]
app="/SDMMC/MobileNavigator"
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
mickanovi
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 12 Lis 2010
Posty: 6
Wysłany: 2011-05-04, 22:51   

w oryginalnym pliku sys.txt jest tak:

Kod:
[device]
type="zenec_nc2010"

[folders]
data="/NandFlash"
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 107
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9743
Wysłany: 2011-05-04, 22:59   

mickanovi, to popraw, bo iGo teraz masz na karcie w jakimś tam folderze.
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
mickanovi
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 12 Lis 2010
Posty: 6
Wysłany: 2011-05-05, 19:22   

na moje oko, jeśli nie zmieniam lokalizacji pliku wykonawczego ani pozostałych danych a jedynie podmieniam je na inną (wyleczoną) wersję to nie powinienem zmieniać wpisu w pliku sys.txt. Jeśli się mylę, to proszę o wyprowadzenie z błędu (najlepiej wraz z uzasadnieniem).

Komunikat, który pojawia się po podmianie pliku navigation.exe brzmi następująco:

"Previous instance of iGo 8 has not finished exiting yet. Please try again in a few seconds or soft-reset your device."
Nie wskazuje on raczej na błędną ścieżkę do danych (inny komunikat) lecz na inny problem.

Na jednym z zagranicznych serwisów znalazłem poradę, zgodnie z którą komunikat taki pojawia się w związku z próbą uruchomienia aplikacji już działającej w tle (to wynika z treści komunikatu) i należy w takim przypadku poczekać, gdyż nowa wersja pliku przetwarza dane. Pomocne może być także usunięcie danych dotyczących speedcams (ponoć to one tak zamulają). Dziś zobaczę jaki to efekt przyniesie i czy program ruszy zanim mi akumulator padnie ;-)

edit:

Nie ruszył :-(

Ale się nie poddam tak łatwo :-)

Wrzucę trochę szczegółów na temat struktury plików i partycji. Może ktoś podejmie się analizy i podpowie, co można z tym zrobić. Coraz bardziej rozważam także kwestię wymiany całego oprogramowania.

Ścieżka, w której znajduje się plik startowy navigation.exe oraz (niemal) wszystkie składniki programu to

SDMMC/NAVIGATION gdzie SDMMC jest jakby partycją wbudowanej pamięci o pojemności 4GB. Oprócz tej partycji w katalogu głównym widoczne są jeszcze kolejne o oznaczeniu kolejno:
NANDFLASH
NANDFLASH1
NANDFLASH2
NANDFLASH3
BINFS

oraz - po podłączeniu pendrive:
HARD DISK

Wspomniany kilka postów wcześniej zapis w pliku sys.txt odnosi się do partycji NANDFLASH, na której Igo tworzy folder SAVE z wszystkimi ustawieniami osobistymi itp.

Pozostałe partycje zdają się nie mieć wpływu na działanie nawigacji - albo są puste, albo zawierają pliki systemowe WIN CE.

Pytanie zasadnicze:
Czy podmiana całego oprogramowania ograniczy się do podmiany zawartości katalogu
SDMMC/NAVIGATION i zastąpieniu jakąś działającą wersją dostępną na forum? Chodzi mi o to, żeby Igo startowało w tle wraz z włączeniem radia (jak w oryginale) oraz żeby było wywoływane przez naciśnięcie klawisza NAVI na konsoli radia.

Jeśli potrzebne są jakieś dodatkowe informacje to proszę o informację - dostarczę niezwłocznie.
 
 
krzycek
azymut


Dołączył: 06 Paź 2011
Posty: 2
  Wysłany: 2011-10-06, 11:02   Automapa na ZENEC NC2010

Witam Forumowiczów,

Od niedawna jestem posiadaczem zenka NC2010 z fabrycznie zainstalowaną nawigacją I-Go, którą chciałbym zastąpić otrzymaną w prezencie licencją Automapy 6.9.
Czy ktoś może mi pomóc, podpowiedzieć krok po kroku, co należy zrobić, żeby Automapa chodziła na zenku zamiast I-Go (oczywiście bez straty pozostałych funkcjonalności całej stacji)?

Z góry wielkie dzięki :)

krzycek
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
NavitelT700+NaviExpe


Pomógł: 524 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18622
Wysłany: 2011-10-06, 17:07   

Zainstaluj AM na kartę, potem plikowi uruchamiającemu iGO w nawigacji zmień nazwę, a na jego miejsce skopiuj plik automapa eu.exe z karty z nazwą zmieniona na taką, jak miał ten od iGO
_________________

 
 
Duracel1974
azymut


Dołączył: 23 Kwi 2012
Posty: 4
Wysłany: 2012-04-23, 10:52   

Czy komuś udało się wreszcie ogarnąć tego Zenec'a NC2010 i automapę z dźwiękiem? A może jakieś inne rozwiązanie? Może gdzieś w Mazowieckiem zajmują się tym profesjonalnie? Kto może pomóc?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,2 sekundy. Zapytań do SQL: 11