My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
NR360 backup, firmware, reanimacja
Autor Wiadomość
kulig007 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 15 Maj 2009
Posty: 14
Skąd: B-tów
Wysłany: 2009-07-09, 09:32   

OK, wielkie dzięki :)....sprawdzę na tym starszym, tym z 20maja. Bo zauważyłem, że z fixem już znowu jest tragedia ;/ (na tym najnowszym fw)..zainstaluję i zobaczę ;)

[ Dodano: 2009-07-17, 20:54 ]
buscador, jeszcze zapytam co do przeróbki antenty w tej nawigacji...To jakieś ciężkie zadanie czy ogarnięty elektronik da sobie radę z tym ?? I na jakiej zasadzie przerabiana jest antena ? Trzeba coś pogrzebać we wbudowanym odbiorniku GPS w nawigacji , czy bawić się jakoś z anteną zewnętrzną ?
 
 
 
buscador
Waypoint


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 05 Lip 2009
Posty: 26
Wysłany: 2011-04-18, 18:30   NR360 backup, firmware, reanimacja

Czy ma ktoś backup NR360 ewentualnie wie gdzie go można pobrać, bo wczoraj poleciał mi system i muszę zainstalować go od nowa. Robię to pierwszy raz więc prosiłbym także o jakieś wsparcie. Domyślam się, że robi się to przez boot loader (tzn. tak samo jak robi się upgrade firmware'a, czyli kopiuje się backup NR360 na SD 2GB i wgrywa poprzez twardy reset, czy tak? :)
No ale najpierw musiałbym mieć co wgrać :)

Dzięki za każdą pomoc.
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2014-05-06, 12:21, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 107
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9757
Wysłany: 2011-04-18, 19:10   

buscador, backupów jest kilka rodzajów i żadnego nie wgrywa się przez bootloader.

Cały system możesz ponownie wgrać dzieki Firmware dostępne na stronie "brandowca" twojej nawigacji.

Brandowiec - ten pod kogo marką jest sprzedawana nawigacja. W tym przypadku NavRoad. Chciałem napisać fabrykant, ale nawigacji nie robi NavRoad
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
buscador
Waypoint


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 05 Lip 2009
Posty: 26
Wysłany: 2011-04-18, 19:55   

No, ale ja często bywam na stronie NavRoad'a, tam są tylko same firmware (niewielkie uaktualnienia poprawiające działanie navi) i nic więcej, chyba że coś przegapiłem, :-) podobno nie wszyscy producęci udostepniaja cały system (WinCE5) + firmware do konkretnego modelu
Ostatnio zmieniony przez buscador 2011-04-18, 20:07, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 107
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9757
Wysłany: 2011-04-18, 20:06   

buscador, FW = ROM = cały system. Wgraj te pliki z strony producenta zgodnie z instrukcją z strony, a będziesz miał system "postawiony" od nowa. NavRoad udostępnia FW.

W świecie Windows CE bardzo rzadko udostępniane są tylko aktualizacje części systemu, bo system jest chroniony, bo z poziomu Windowsa jest montowany w trybie ROM. Tylko do odczytu (Znam tylko jeden taki przypadek, aby producent udostępnił program do modyfikowania ROMu z user mode) Zawsze udostępniają CAŁY SYSTEM, czyli ROM+APLIKACJE, gdy nie są w ROMie. W NavRoadzie nie są w ROMie, a na osobnej partycji.

Lista plików aktualizacji NavRoada:
1.0.0.53PLKJ.cab - menu itd. Na stronie nazywają to: Applications
AutoInstall.ini - informacje dla instalatora aplikacji.
AutoInstall_06.exe - instalator aplikacji
AUTORUN.INF - informacje dla nawigacji o tym, aby uruchomić aktualizacje aplikacji
ceconfig.h - chyba zbędny plik. Informuje jakie składniki zawiera system
EraseMBR.bin - informuje ten plik o konieczności MBR Master Boot Record, czyli chyba bootloadera
RoAutoRun.ini - instalacja aplikacji lub systemu(raczej to 1) bez pytania.
RoAutoRun1_EBoot.nb0 - zawiera bootloader
RoAutoRun2_EBoot.nb0 - zawiera bootloader
RoAutoRunNK1116.bin - zawiera system. W tym pliką jest plik NK.bin, drivers.* i jakieś tam jeszcze. Najważniej plik systemu. Nie pamiętam z głowy. Musiałbym to rozwalać, a toolsy mam na drugim PC
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
buscador
Waypoint


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 05 Lip 2009
Posty: 26
Wysłany: 2011-04-18, 20:14   

Dzięki narazie, przejrzę jeszcze raz dkładnie całą stronę NavRoada, może coś tam znajdę. Jeszcze się odezwę, to tymczasem. :)

Być może nie potrafię szukać ale na stronie navroada znalazłem tylko to: http://www.navroad.com/pl/download,pl.htm
czyli drobne poprawki (9MB) i nic więcej. :-(
Ostatnio zmieniony przez buscador 2011-04-18, 20:35, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 107
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9757
Wysłany: 2011-04-18, 20:26   

Nie szukaj: http://www.navroad.com/en/download,pl.htm
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
buscador
Waypoint


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 05 Lip 2009
Posty: 26
Wysłany: 2011-04-18, 20:40   

No to już nie wiem gdzie mam to szukać.

Czyli finito, nie ma softu więc mogę spokojnie wyrzucić navi na śmietnik :-(

[ Dodano: 2011-04-19, 11:32 ]
Dzakus napisał/a:
Lista plików aktualizacji NavRoada:

Ta lista to raczej drobne uaktualnienia, cały system miałby gdzieś powyżej 1GB a to tylko marne 9MB
 
 
jacekxyz
Waypoint


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 01 Kwi 2008
Posty: 126
Wysłany: 2011-04-19, 22:20   

Kolego czego ty wlasciwie szukasz? te 9 Mb to nie poprawki tylko kompletny system, przeciez Dzakus wszystko opisal, mam ta navi, kilka razy juz ja aktualizowalem. W tej chwili mam jakas starsza wersje FW wgrana, ponoc stabilniejsza - mam tez selector, ktory umozliwia odpalenie 2 mapek AM oraz Navroadmap (w pratyce mozna podstawic np MM) chcesz to ci wysle. Z kad ci sie wzial ten 1 Gb - chyba, ze z mapami

[ Dodano: 2011-04-19, 23:22 ]
buscador napisał/a:
Czyli finito, nie ma softu więc mogę spokojnie wyrzucić navi na śmietnik :-(


Ja ja chetnie zutylizuje jak by co ;-)
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 107
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9757
Wysłany: 2011-04-20, 14:48   

To jest nawigacja samochodowa z systemem Windows CE. Tam Windows waży zawsze mniej niż 32 MB. To nie jest Windows Vista, który zjada tyle ile znajdzie. Tutaj jest wszystko, co potrzeba do tego konkretnego urządzenia. Sterowniki tylko pod dany model nawigacji, żadne z innych nawigacji, painty, calculatory, wordy, edytory rejestru itd. - brak w systemie.

1 GB to waży platform buildier do budowania systemu dla wszystkich nawigacji świata.
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
buscador
Waypoint


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 05 Lip 2009
Posty: 26
Wysłany: 2011-04-25, 10:14   

Jak te 9MB to cały system to rzeczywiście bardzo skromnie :) Sugierowałem się tym, że np: czysty wince 6.0 ma ok. 1,9GB różnica jednak jest spora :) nie wiem ile ma wince 5.0 pewnie trochę mniej, ale także sporo. Po prostu nie chciało mi się wieżyć, że można tak okroić system. Jeśli to cały system to jest tylko ostatnia możliwość, że poleciał sprzęt, (ta aplikacja się nie instaluje, próbowałem kilka razy, wcześniej było ok.), czyli jednak finito, nie opłaca się dawać do naprawy, lepiej dołożyć i kupić dwurdzeniówkę przynajmniej AM będzie chodzić normalnie (ale pewnie tylko do czasu)

Dzieki za wszystko, lecę do pro-ine kupić nową navi. :)
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 107
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9757
Wysłany: 2011-04-25, 11:12   

buscador, nie system. A platform builider, czyli zestaw do robienia systemu z wszystkimi toolsami potrzebnymi do zbudowania systemu na większość nawigacji. A ty potrzebujesz tylko do jednej i nie potrzebne ci są żadne kody żródłowe, ani programy do gotowania ROMów. Tylko ROM, czyli zawsze >32MB. To nie jest w żaden sposób ostro obkrojone. Tyle systemy ważą.

Dwurdzeniowy procesor nie oznacza, że system działa na dwóch rdzeniach, bo nie ma systemu w wersji na dwa rdzenie. W takim przypadku na jednym rdzeniu chodzi AM i system, a na drugim sterowniki GPS i chyba obrazu, co nie oznacza, że Automapa będzie całkowicie płynna.

Cytat:
Procesor Sirf Atlas IV zwany jest często „dwurdzeniowym”, co może być nieco mylące dla osób przyzwyczajonych do komputerów PC, z prawdziwie dwu, czy czterordzeniowymi CPU. W przypadku Atlasa IV w jednostce centralnej zlokalizowany jest jeden typowy CPU (odpowiedzialny za przeliczanie tras i działanie systemu), jednostka odpowiedzialna za odbiór i obróbkę danych GPS (64 kanałowy chipset Sirf IV), jak również jednostka realizująca przetwarzanie grafiki.
pdaclub.pl
Ale z tego, co wiem to AM i tak nie umie skorzystać z akceleracji grafiki, wiec na inny rdzeń idzie tylko GPS.
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
bizi82 
azymut


Dołączył: 23 Lut 2012
Posty: 2
Wysłany: 2012-02-23, 09:23   Problem z uruchomieniem NavRoad NR360

Witam

Mam problem z nawigacją NavRoad NR360. Urządzenie jest kupione w zestawie z Automapa Xl. Od pewnego czasu nie chce sie uruchomic pokazując jedynie komunikat "ShellUI is not valid Windows CE application". Urządzenie było oryginalnie kupione w zestawie z mapa wiec nie bylo odblokowywane przynajmniej z tego co wiem. Czasem uda sie po pewnych perturbacjach uruchomic i wszystko działa pieknie. Jednak zdaza sie to niezwykle rzadko. Szukam jakich informacji ale na forach niewiele jest. Jakiekolwiek wskazowki mile widziane.
Pozdrawiam
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2409
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-02-23, 10:07   

Do każdego Navroad'a możliwe jest pobranie i wgranie oprogramowania z oficjalnej strony WWW. To zazwyczaj załatwia wszystkie problemy programowe.
 
 
 
bizi82 
azymut


Dołączył: 23 Lut 2012
Posty: 2
Wysłany: 2012-02-23, 10:58   

Dzieki wielkie pomogło w 100%
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 10