Ogłoszenie | Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN
|
Przesunięty przez: jacekp1313 2015-12-02, 09:46 |
Becker 7916 odblokowanie, inny program nawigacyjny |
Autor |
Wiadomość |
kosmap
azymut

|
Wysłany: 2007-10-09, 14:51 Becker 7916 odblokowanie, inny program nawigacyjny
|
|
|
Witam. Mam navi Becker 7916 z systemem Win CE 5,0. Problem glowny to brak
mozliwosci polaczenia z PC poprzez np. ActiveSync. Moge tylko przenosic
pliki z karty SD i ewentualnie wejsc do Explorera plikow w Win CE i cos
podmienic lub skasowac. Moze znasz sposob na instalacje na tym urzadzeniu
np. TT lub iGO. Jest wersja MioMap 3,3 na Becker 7934 ktora podmienia sie w
orginalnym oprogramowaniu poprzez skasowanie i podmiane zawartosci katalogu
MNAV ale w 7916 mi nie odpala. Wyskakuje jakis komunikat bledu. Orginalny
plik do nawigacji ma nazwe mnav.exe i w wersji Mio na Becker 7934 zmieniono
nazwe pliku exe wlasnie na mnav.exe i na pewno w autostarcie wewnatrz Mio
tez. Co dograc lub zmienic zeby odpalilo. Nie wiem co zrobic z tym pudelkiem
bo orginalna mapa na Polske to totalna porazka. Prosze o pomoc w instalacji TT lub iGO. Pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2012-07-23, 09:20, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
kosmap
azymut

|
Wysłany: 2007-10-25, 11:52 [BECKER 7916] MIOMAP 3,3
|
|
|
Witam. Zainstalowalem MIOMAP na urzadzeniu BECKER 7916 ktore ma ekran 480X272 i ladnie sie odpala ale obraz ustawiony jest nie w poziomie tylko w pionie jak na Pocket PC, Oto wpis w pliku sys.txt
[debug]
smart_2d=1
slowsim=1
loop_sim=1
[interface]
mio=1
landscape=0
[speedcam]
usemio=-12,90,37,27
[gps]
baud=9600
port=1
Moze ktos cos poradzi na ten problem. GPS po malych zmianach wpisu dziala i lapie szybko sygnal, mapy i program chodzą ale ten model nawi nie ma mozliwosci obrocenia mocowania o 90 stopni. Mysle ze to tylko kwestia wpisu w sys.txt . W pliku data.zip jest wpis dla formatu 480X272 bo podejrzalem. Zmiana landscape na 1 nic nie daje. Czy moze to byc wina pliku gx.dll ktory mam zaimportowany z urzadzonka o formacie ekranu 320x240 bo GAPI u mnie nie umiem zainstalowac. Urzadzenie nie ma komunikacji poprzez ActiveSync i widzi tylko karte SD a instalki typu CAB z GAPI nie mam. Prosze o pomoc. Pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez navigator 2007-10-25, 21:24, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Luccas
GPS instruktor

|
Wysłany: 2007-10-25, 13:54
|
|
|
Tak na szybko odpowiedz, potem jeszcze bedziemy kombinowac.
Faktycznie plik sys.txt jest odpowiedzialny miedzy innymi za wyswietlanie, proponowal bym pomanipulowanie nastepujacymi wartosciami:
[interface]
mio=1
gxoff=0 - wartosc mowi czy mio ma korzystac gx.dll czy nie 1 - tak 0 - nie
landscape=0
width=320 - dlugosc
height=240 - wyskosc
base="ui_mio/" - katalog z skinem
basel="ui_mio/" - katalog z skinem
Co do Gpsa, ustaw sobie ta linjke, ale dostosuj do swojego odbiornika:
[gps]
port=6 - numer portu com na ktorym dziala odbiornik gps
speed=9600 - predkosc z ktora dziala odbiornik gps
Pozniej poszukam dalej moze gdzies cos wygrzebie dla Beckera lub podejdzie inna wersja pozdrawiam.
Co do Gapi to przetestuj czy pojdzie z wrzuconym pliczkiem gx.dll w katalogu mio. |
|
|
|
 |
klamer87
młodszy inspektor GPS

|
Wysłany: 2009-02-06, 21:45
|
|
|
Witam. Mam podobny problem z 7916. jak ktoś wie jak to zrobić to ślijcie odpowiedź. Tylko ja także nie mogę nic zrobić na navigacji ani wogóle Active Sync go nie wykrywa. Proszę o odpowiedź bo to dla mnie bardzo ważne bo muszę jechać w trasę a bez navi to masakra. potrzebuję tylko podpowiedzi jak dostać się do jej plików za pomocą komputera bo myśle że dalej to sobie już poradzę. |
_________________ Witam Cię Gość |
|
|
|
 |
jacawmbj
azymut

|
Wysłany: 2011-04-09, 11:08 Becker 7916 od czego zacząć ?
|
|
|
Witam. Znajomy poprosił mnie abym zaktualizował jego beckera 7916. Problem w tym, że jeśli chodzi o ten typ nawigacji to jestem zdeczka zielony ;) . Robiłem aktualizacje z tomtomem ale tego cuda w rękach jeszcze nie miałem. Mogłby mi ktoś tak np. w pkt wypisać co mogę z nim zrobić i od czego zacząć. ? Gdzieś wyczytałem ze mozna niby na sd załadować AM i cos tam jeszcze. Ale nie wiem dokładnie od czego zacząć. Mógłby mi ktoś naswietlić troche temat. Jakieś wskazówki dalej myslę ,żę sobie sam poradzę . Z góry dzięki
Pozdrawiam, jacawmb |
|
|
|
 |
januszek2245
Navi Expert januszek2245

Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 27 Kwi 2008 Posty: 274 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2011-04-09, 11:37 Re: Becker 7916 od czego zacząć ?
|
|
|
1. Potrzebujemy paczkę z odblokowaniem z chomika z działu 7916
2. Kartę sd nie więcej niż 2gb chyba , że 4GB ale nie sdhc (Pretec albo Transcend)
3. Połączenia z kompem ewentualnie manualnie wejść do nawigacji przez oryginalne menu z poziomu sekcji Informacja.
4.Dostajemy sie do My Flash Disk i zmieniamy nazwę PictureViewer na inną bez znaczenia.
5.Kopiujemy z karty bądź z komputera 4 pliki z paczki (pictureviewer.exe i mscr oraz toolhelp i mortscript)
6. Teraz pod przyciskiem obrazy mamy nowy pulpit z dostępem do innych nawi, w zależności jakie podamy namiary w pliku o rozszerzeniu .ini który znajduje się na karcie sd.
7. Użyłem do tego menu kolegi czarodziej79 ponieważ jest znakomite i bardzo przejrzyste. (przepraszam za samowolne użyczenie i przystosowanie go do potrzeb tej nawki).
8.Na karcie sd wszystko musi być w katalogu XP.
To wszystko powiem tylko , że najlepiej na tym sprzęcie chodzi jedynie MioMap 2008, reszta jest trochę za pamięciożerna na to urządzenie.
Pod wieczór postaram się wrzucić oryginalną płytę dvd prawie 6gb na chomika. |
|
|
|
 |
jarmis
Waypoint

|
Wysłany: 2011-11-08, 17:48
|
|
|
Mam takie same navi i próbuję różnego rodzaju map AM w najnowszej wersji nie chce mi się odpalić, czy jest jakiś sposób aby podłączyć navi z kompem w chwili obecnej brak komunikacji. Proszę o pomoc |
|
|
|
 |
agentx
azymut

|
Wysłany: 2012-01-16, 12:00
|
|
|
Mi osobiście się udało uruchomić Tomka (wersja pod WinCe 4.2) lecz gubi GPS a po naciśnięciu na ekran znów przywraca, tak jak by przechodził w stan uśpienia. Udało mi się uruchomić Mobile Navigator w wersji 6.5.2, na którym znów jest problem, że po wciśnięciu obojętnie jakiego bocznego przycisku wyskakuje błąd z windowsa, o treści:
Fatal Application Error
Application mnavdce.exe has performed an illegal operation and will be shut down. If the problem persist contact the program vendor.
Program: mnavdce.exe
Exception: 0xC00000FD
Adress: 8005AFFC
ale po kliknięciu na ok program działa dalej. Podejżewam, że boczne przyciski chcą uruchomić drugą kopię MN i wtedy wyskakuje błąd. Jak by ktoś miał sposób na wyłączenie bocznych przycisków to by była niezła navi bo Mobile Navigator sprawuje się naprawdę dobrze w trasie.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
myrsik
Waypoint

|
Wysłany: 2012-12-23, 19:42
|
|
|
witam
Cyz komus udalo sie cos sensownego na tej nawi uruchomic? AM, TT i igo wywala ze nie jest aplikacja windowsowa... A moze idzie jakos te mapy oryginalne zaktualizowac? Wiem ze na jednym bekerze gdiz ewykonawczym byl igo8.exe wrzucalo sie mapy z igo (.fbl) i podmienialo plik igo8.exe dostepny w sieci. Tu tez mozna cos takiego zrobic? A moze sa gdzies jakies mapy do tego beckera?
Wykonawczy to MNACDCE.exe z logo navigona, a mapa na karcie:
Europe_NT_Q4-2006.map
Pozdrawiam i czekam na info;) |
|
|
|
 |
jacekp1313
Maestro GPS T700+NE

Pomógł: 529 razy Dołączył: 25 Wrz 2008 Posty: 18889 Skąd: 3City
|
Wysłany: 2012-12-23, 20:19
|
|
|
myrsik napisał/a: | AM, TT i igo wywala ze nie jest aplikacja windowsowa | Podaj nazwy uruchamianych plików |
|
 |
myrsik
Waypoint

|
Wysłany: 2012-12-23, 20:47
|
|
|
AutoMapa.exe wce42Am.exe wceAm.exe, igo.exe, igo8.exe, TomTom Navigator.exe
nic nie gada.
aby do windowsa wejsc, po trzykroc na logo navigona klikam. |
|
|
|
 |
jacekp1313
Maestro GPS T700+NE

Pomógł: 529 razy Dołączył: 25 Wrz 2008 Posty: 18889 Skąd: 3City
|
|
|
|
 |
myrsik
Waypoint

|
Wysłany: 2012-12-23, 20:57
|
|
|
Programy z SD, instalowane na kilka sposobów, komunikatów żadnych, poza tym:
(...) is not a valid Windows CE application
[ Dodano: 2012-12-27, 21:43 ]
lipa lipa lipa...
nic nie działa...
Pobrałem z chomika takie oto coś BECKER_3.0 - Europe_maps_v51, wrzuciłem na kartę SD, włożyłem do navi i po odpaleniu nawigacji becker wywala komunikat: mapa nie jest zarejestrowana, czy chcesz zarejestrowac? offkoz. Klikam dalej, pojawia się XXX , dalej. pojawia się wpisz kod, tyle że go nie mam. Wpisanie czegokolwiek nie przechodzi. Domyślam się, iż XXX w pierwszej fazie rejestracji to nic innego jak NAZWA UŻYTKOWNIKA, widać któs już coś przy tej instalce robił, ale z kodem problem. Czy któs to testował, wie jak to uruchomić? Nie ma opisu to tego pliku, a do pobranie np. tu:
http://chomikuj.pl/yumen/...*3b+Mapy+Becker
pominąłem krok o wypaleniu na płycie i zainstalowalem z hdd na karte w czytniku - moze ot miec znaczenie?
thx |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 13 |
|