Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2015-12-02, 09:46
Becker 7916 odblokowanie, inny program nawigacyjny
Autor Wiadomość
kosmap 
azymut


Dołączył: 09 Paź 2007
Posty: 4
Wysłany: 2007-10-09, 14:51   Becker 7916 odblokowanie, inny program nawigacyjny

Witam. Mam navi Becker 7916 z systemem Win CE 5,0. Problem glowny to brak
mozliwosci polaczenia z PC poprzez np. ActiveSync. Moge tylko przenosic
pliki z karty SD i ewentualnie wejsc do Explorera plikow w Win CE i cos
podmienic lub skasowac. Moze znasz sposob na instalacje na tym urzadzeniu
np. TT lub iGO. Jest wersja MioMap 3,3 na Becker 7934 ktora podmienia sie w
orginalnym oprogramowaniu poprzez skasowanie i podmiane zawartosci katalogu
MNAV ale w 7916 mi nie odpala. Wyskakuje jakis komunikat bledu. Orginalny
plik do nawigacji ma nazwe mnav.exe i w wersji Mio na Becker 7934 zmieniono
nazwe pliku exe wlasnie na mnav.exe i na pewno w autostarcie wewnatrz Mio
tez. Co dograc lub zmienic zeby odpalilo. Nie wiem co zrobic z tym pudelkiem
bo orginalna mapa na Polske to totalna porazka. Prosze o pomoc w instalacji TT lub iGO. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2012-07-23, 09:20, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
kosmap 
azymut


Dołączył: 09 Paź 2007
Posty: 4
Wysłany: 2007-10-25, 11:52   [BECKER 7916] MIOMAP 3,3

Witam. Zainstalowalem MIOMAP na urzadzeniu BECKER 7916 ktore ma ekran 480X272 i ladnie sie odpala ale obraz ustawiony jest nie w poziomie tylko w pionie jak na Pocket PC, Oto wpis w pliku sys.txt
[debug]
smart_2d=1
slowsim=1
loop_sim=1

[interface]
mio=1
landscape=0

[speedcam]
usemio=-12,90,37,27

[gps]
baud=9600
port=1


Moze ktos cos poradzi na ten problem. GPS po malych zmianach wpisu dziala i lapie szybko sygnal, mapy i program chodzą ale ten model nawi nie ma mozliwosci obrocenia mocowania o 90 stopni. Mysle ze to tylko kwestia wpisu w sys.txt . W pliku data.zip jest wpis dla formatu 480X272 bo podejrzalem. Zmiana landscape na 1 nic nie daje. Czy moze to byc wina pliku gx.dll ktory mam zaimportowany z urzadzonka o formacie ekranu 320x240 bo GAPI u mnie nie umiem zainstalowac. Urzadzenie nie ma komunikacji poprzez ActiveSync i widzi tylko karte SD a instalki typu CAB z GAPI nie mam. Prosze o pomoc. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez navigator 2007-10-25, 21:24, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Luccas
GPS instruktor


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 21 Lip 2007
Posty: 591
Wysłany: 2007-10-25, 13:54   

Tak na szybko odpowiedz, potem jeszcze bedziemy kombinowac.

Faktycznie plik sys.txt jest odpowiedzialny miedzy innymi za wyswietlanie, proponowal bym pomanipulowanie nastepujacymi wartosciami:

[interface]
mio=1
gxoff=0 - wartosc mowi czy mio ma korzystac gx.dll czy nie 1 - tak 0 - nie

landscape=0

width=320 - dlugosc
height=240 - wyskosc
base="ui_mio/" - katalog z skinem
basel="ui_mio/" - katalog z skinem


Co do Gpsa, ustaw sobie ta linjke, ale dostosuj do swojego odbiornika:


[gps]
port=6 - numer portu com na ktorym dziala odbiornik gps
speed=9600 - predkosc z ktora dziala odbiornik gps

Pozniej poszukam dalej moze gdzies cos wygrzebie dla Beckera lub podejdzie inna wersja pozdrawiam.


Co do Gapi to przetestuj czy pojdzie z wrzuconym pliczkiem gx.dll w katalogu mio.
 
 
 
klamer87 
młodszy inspektor GPS



Dołączył: 29 Wrz 2008
Posty: 7
Skąd: TST
Wysłany: 2009-02-06, 21:45   

Witam. Mam podobny problem z 7916. jak ktoś wie jak to zrobić to ślijcie odpowiedź. Tylko ja także nie mogę nic zrobić na navigacji ani wogóle Active Sync go nie wykrywa. Proszę o odpowiedź bo to dla mnie bardzo ważne bo muszę jechać w trasę a bez navi to masakra. potrzebuję tylko podpowiedzi jak dostać się do jej plików za pomocą komputera bo myśle że dalej to sobie już poradzę.
_________________
Witam Cię Gość
 
 
 
jacawmbj
azymut


Dołączył: 09 Kwi 2011
Posty: 1
Skąd: gb
  Wysłany: 2011-04-09, 11:08   Becker 7916 od czego zacząć ?

Witam. Znajomy poprosił mnie abym zaktualizował jego beckera 7916. Problem w tym, że jeśli chodzi o ten typ nawigacji to jestem zdeczka zielony ;) . Robiłem aktualizacje z tomtomem ale tego cuda w rękach jeszcze nie miałem. Mogłby mi ktoś tak np. w pkt wypisać co mogę z nim zrobić i od czego zacząć. ? Gdzieś wyczytałem ze mozna niby na sd załadować AM i cos tam jeszcze. Ale nie wiem dokładnie od czego zacząć. Mógłby mi ktoś naswietlić troche temat. Jakieś wskazówki dalej myslę ,żę sobie sam poradzę . Z góry dzięki

Pozdrawiam, jacawmb ;-)
 
 
januszek2245 
Navi Expert
januszek2245



Pomógł: 4 razy
Wiek: 46
Dołączył: 27 Kwi 2008
Posty: 274
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2011-04-09, 11:37   Re: Becker 7916 od czego zacząć ?

1. Potrzebujemy paczkę z odblokowaniem z chomika z działu 7916
2. Kartę sd nie więcej niż 2gb chyba , że 4GB ale nie sdhc (Pretec albo Transcend)
3. Połączenia z kompem ewentualnie manualnie wejść do nawigacji przez oryginalne menu z poziomu sekcji Informacja.
4.Dostajemy sie do My Flash Disk i zmieniamy nazwę PictureViewer na inną bez znaczenia.
5.Kopiujemy z karty bądź z komputera 4 pliki z paczki (pictureviewer.exe i mscr oraz toolhelp i mortscript)
6. Teraz pod przyciskiem obrazy mamy nowy pulpit z dostępem do innych nawi, w zależności jakie podamy namiary w pliku o rozszerzeniu .ini który znajduje się na karcie sd.
7. Użyłem do tego menu kolegi czarodziej79 ponieważ jest znakomite i bardzo przejrzyste. (przepraszam za samowolne użyczenie i przystosowanie go do potrzeb tej nawki).
8.Na karcie sd wszystko musi być w katalogu XP.

To wszystko powiem tylko , że najlepiej na tym sprzęcie chodzi jedynie MioMap 2008, reszta jest trochę za pamięciożerna na to urządzenie.
Pod wieczór postaram się wrzucić oryginalną płytę dvd prawie 6gb na chomika.
 
 
jarmis
Waypoint


Dołączył: 22 Maj 2008
Posty: 55
Wysłany: 2011-11-08, 17:48   

Mam takie same navi i próbuję różnego rodzaju map AM w najnowszej wersji nie chce mi się odpalić, czy jest jakiś sposób aby podłączyć navi z kompem w chwili obecnej brak komunikacji. Proszę o pomoc
 
 
agentx
azymut


Dołączył: 16 Kwi 2010
Posty: 1
Wysłany: 2012-01-16, 12:00   

Mi osobiście się udało uruchomić Tomka (wersja pod WinCe 4.2) lecz gubi GPS a po naciśnięciu na ekran znów przywraca, tak jak by przechodził w stan uśpienia. Udało mi się uruchomić Mobile Navigator w wersji 6.5.2, na którym znów jest problem, że po wciśnięciu obojętnie jakiego bocznego przycisku wyskakuje błąd z windowsa, o treści:
Fatal Application Error
Application mnavdce.exe has performed an illegal operation and will be shut down. If the problem persist contact the program vendor.

Program: mnavdce.exe
Exception: 0xC00000FD
Adress: 8005AFFC

ale po kliknięciu na ok program działa dalej. Podejżewam, że boczne przyciski chcą uruchomić drugą kopię MN i wtedy wyskakuje błąd. Jak by ktoś miał sposób na wyłączenie bocznych przycisków to by była niezła navi bo Mobile Navigator sprawuje się naprawdę dobrze w trasie.

Pozdrawiam
 
 
myrsik
Waypoint


Dołączył: 11 Sty 2009
Posty: 142
Wysłany: 2012-12-23, 19:42   

witam

Cyz komus udalo sie cos sensownego na tej nawi uruchomic? AM, TT i igo wywala ze nie jest aplikacja windowsowa... A moze idzie jakos te mapy oryginalne zaktualizowac? Wiem ze na jednym bekerze gdiz ewykonawczym byl igo8.exe wrzucalo sie mapy z igo (.fbl) i podmienialo plik igo8.exe dostepny w sieci. Tu tez mozna cos takiego zrobic? A moze sa gdzies jakies mapy do tego beckera?

Wykonawczy to MNACDCE.exe z logo navigona, a mapa na karcie:

Europe_NT_Q4-2006.map

Pozdrawiam i czekam na info;)
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 529 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18889
Skąd: 3City
Wysłany: 2012-12-23, 20:19   

myrsik napisał/a:
AM, TT i igo wywala ze nie jest aplikacja windowsowa
Podaj nazwy uruchamianych plików
_________________

 
 
myrsik
Waypoint


Dołączył: 11 Sty 2009
Posty: 142
Wysłany: 2012-12-23, 20:47   

AutoMapa.exe wce42Am.exe wceAm.exe, igo.exe, igo8.exe, TomTom Navigator.exe

nic nie gada.

aby do windowsa wejsc, po trzykroc na logo navigona klikam.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 529 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18889
Skąd: 3City
Wysłany: 2012-12-23, 20:53   

Zobacz http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=12759
Kombinowali z przeróbką pliku exe
Cytat:
specjalnie pod dany model nawigacji modyfikuja exe-ka dodaja i scalaja z nim bubloteki dll i

Albo spóbuj kompresji jak w poście http://www.my-navia.pl/vi...p=276011#276011 (i następnych) - może to samo zadziała na iGO...
_________________

 
 
myrsik
Waypoint


Dołączył: 11 Sty 2009
Posty: 142
Wysłany: 2012-12-23, 20:57   

Programy z SD, instalowane na kilka sposobów, komunikatów żadnych, poza tym:

(...) is not a valid Windows CE application

[ Dodano: 2012-12-27, 21:43 ]
lipa lipa lipa...

nic nie działa...

Pobrałem z chomika takie oto coś BECKER_3.0 - Europe_maps_v51, wrzuciłem na kartę SD, włożyłem do navi i po odpaleniu nawigacji becker wywala komunikat: mapa nie jest zarejestrowana, czy chcesz zarejestrowac? offkoz. Klikam dalej, pojawia się XXX , dalej. pojawia się wpisz kod, tyle że go nie mam. Wpisanie czegokolwiek nie przechodzi. Domyślam się, iż XXX w pierwszej fazie rejestracji to nic innego jak NAZWA UŻYTKOWNIKA, widać któs już coś przy tej instalce robił, ale z kodem problem. Czy któs to testował, wie jak to uruchomić? Nie ma opisu to tego pliku, a do pobranie np. tu:

http://chomikuj.pl/yumen/...*3b+Mapy+Becker

pominąłem krok o wypaleniu na płycie i zainstalowalem z hdd na karte w czytniku - moze ot miec znaczenie?

thx
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 13