Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Lark 50.5 pierwsze kroki
Autor Wiadomość
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9610
Wysłany: 2011-04-04, 13:57   

Jarek47 napisał/a:
Posiadam Larka 50.5HD i mam pytanie na temat jego rozdzielczości.
Auto mapa nie chce na nim płynnie działać
Majkel23 napisał/a:
MapMap'e i Igo obydwie strasznie tnie:/ porównywałem u kolegi na mio 500 to chodzi dużo dużo płynniej.
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
user1515 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 17 Paź 2008
Posty: 45
Wysłany: 2011-04-04, 15:00   

drążąc dalej, nasuwa się pytanie dlaczego AM nie chodzi płynnie na tym modelu, czyżby za wolny procesor? Proszę o wypowiedź znawców tematu.
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 28
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8301
Skąd: Poznań
Wysłany: 2011-04-04, 15:17   

Za duza rozdzielczość.
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
user1515 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 17 Paź 2008
Posty: 45
Wysłany: 2011-04-04, 15:50   

Szkoda, że producent nie pomyślał o zaimplementowaniu mocniejszego procesora, wtedy większa rozdzielczość nie była by problemem. Biorąc pod uwagę jakość map, które są proponowane przez producenta i brak możliwości współpracy z takimi programami jak AM, urządzenie raczej nie spotka się z uznaniem użytkowników. Wydaje mi się, że podnoszenie rozdzielczości to droga w dobrym kierunku, tylko że za tym musi iść w parze odpowiednie przygotowanie hardware-u.
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 28
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8301
Skąd: Poznań
Wysłany: 2011-04-04, 15:55   

Powinni zacząć od procków i potem rozdzielczość a wszyscy jakoś robią odwrotnie.
Nie wspominając ze przydało by sie powiększenie Windowsa i mało jest nadal programów oraz gier pod 800x480 ale to wyjdzie z czasem akurat.
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
adam_m 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 43
Dołączył: 18 Kwi 2009
Posty: 6
Wysłany: 2011-04-04, 20:01   

user1515 napisał/a:
Mam pytanie, czy ktoś już wypróbował jak działa ten lark z AutoMapą, bo pojawiają się opinie, że może nie pracować płynnie. Chciałbym aby potwierdzono te opinie lub je zdementowano, bo przeczytałem wątek i nie mam pewności. Nie interesują nie opinie, że "tego bym nawet długim kijem nie dotkną" tylko konkretne fakty, działa płynnie czy nie. To pomoże w wyborze nawigacji wielu osobom.
Tak jak pisałem w innym temacie, działanie AM na sprzęcie tym nie powala, ale też nie dyskryminuje Larka 50.5. Sprzęt ten posiadam od około dwóch tygodni i przejechałem na tym połączeniu z AM 4 tyś km. Wkurza mnie płynność, a raczej jej brak, menu w am, natomiast co do nawigowania nie mam większych zastrzeżeń. Wraz z przemieszczaniem auta, przemieszcza się płynnie strzałka nawigatora, głos Krzysia nie charczy ani się nie jąka, a widok trasy i szczegóły wyświetlane przez 50.5, biją na głowę te z AM na wcześniej używanych przeze mnie urządzeniach (Diamond i MDA Compact III). Gdyby udało się poprawić płynność korzystania z menu, byłbym w 100% zadowolony, tak czasem wkurza mnie, że używając funkcji z menu muszę czekać na ich załadowanie 1-2 sekund. Nie będę zatem ani polecał ani też odradzał zakupu tego sprzętu. Jeśli ma Ci służyć jedynie do nawigacji (jak mi), myślę że powinieneś poszukać czegoś lepszego, jeśli natomiast funkcja hd przyda Ci się do czegoś więcej, to Lark może być optymalnym wyborem.
 
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8838
Wysłany: 2011-04-05, 08:56   

adam_m napisał/a:
Gdyby udało się poprawić płynność korzystania z menu, byłbym w 100% zadowolony

Może wystarczy wyłączyć animację menu ?
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
user1515 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 17 Paź 2008
Posty: 45
Wysłany: 2011-04-05, 09:24   

dzięki adam_m za odpowiedź, prośba, jeśli możesz to proszę o wypróbowanie oraz podzielenie się spostrzeżeniami, czy po wyłączeniu animacji menu(jak sugeruje renron) się coś poprawiło?
 
 
adam_m 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 43
Dołączył: 18 Kwi 2009
Posty: 6
Wysłany: 2011-04-05, 17:55   

user1515 napisał/a:
dzięki adam_m za odpowiedź, prośba, jeśli możesz to proszę o wypróbowanie oraz podzielenie się spostrzeżeniami, czy po wyłączeniu animacji menu(jak sugeruje renron) się coś poprawiło?
renronjesteś wielki - dziękuję bardzo. Ja należę do tych userów, którzy włączają sprzęt i jadą nic przy nim nie modyfikując. Twoja rada okazała się strzałem w dziesiątkę i jeśli masz jeszcze jakieś złote porady dotyczące AM to chętnie wysłucham. Otóż faktycznie po wyłączeniu animacji menu, problem zminimalizował się do poziomu akceptowalnego i dziś po przejechaniu kolejnych 350 km na 50.5 w połączeniu z AM, jestem zadowolony z wyboru. Wkurza mnie tylko słaba widoczność na wyświetlaczu w bardzo słoneczne dni, ale to nie wina Larka lecz urok ciekłokrystalicznych wyświetlaczy. Zakup zatem uważam za udany, choć namawiać nikogo nie będę, bo pewnie są lepsze urządzenia w niewiele wyższej cenie.
 
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8838
Wysłany: 2011-04-05, 18:07   

adam_m napisał/a:
Ja należę do tych userów, którzy włączają sprzęt i jadą nic przy nim nie modyfikując.

To nie jest modyfikacja tylko ustawienie w menu AutoMapy, jesteś o tyle szczęśliwcem że w tej wersji AutoMapy animację można wyłączyć z poziomu AM, we wcześniejszych wersjach należało zmodyfikować wpis w pliku.
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
marcin86 
azymut


Dołączył: 12 Maj 2011
Posty: 1
Wysłany: 2011-05-17, 17:09   

Moja pierwsza w życiu nawigacja. Wgrałem TomToma. Jestem zadowolony. Najważniejsza funkcja, czyli nawigowanie, spełniona. Bez zasilania wytrzymuje może godzine (ale kto jeździ bez zasilania?) Oby służyła długo.
 
 
Mario-Hetman 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 5
Wysłany: 2011-05-18, 00:06   

Mam to cudo od miesiąca i AutoMapa działa bez zarzutu. Wiadomo że mogło by trochę szybciej chodzić menu ale nie jest źle tym bardziej że mam do niej wgrana nakładkę z bajerami. Po wgraniu odtwarzaczy do avi i mp3 można pobawic się muzyką i filmami. Wbrew opinią nie tnie avików o ile są odpowiednio skonwertowane. Jedyne co jest denerwujące to ekran który odbija słoneczko ale może coś się z tym da zrobić kupując jakąś folię filtrującą(podobno są do nabycia w sklepach) Jest jeszcze jeden minus w postaci baterii której moc ubywa w zastraszającym tempie i trzeba dosyć szybko posiłkować się ładowarką. Jak dla mnie to za tą cenę jest to niezła nawigacja i do jazdy wystarcza. W końcu do tego służy a reszta to tylko bajery których i tak prawie się nie wykorzystuje.
 
 
man4business 
azymut


Dołączył: 22 Maj 2011
Posty: 1
Wysłany: 2011-05-22, 13:44   

Ja również dołączyłem do grona posiadaczy i... wszystko można by przeżyć, zaakceptować, a nawet być zadowolonym, ale... ten ekran - to jest TRAGEDIA !!! Miałem poprzednio Larka 43.1 i gdyby nie to, że mi zginął, dalej bym go używał. Dlatego też nie spodziewałem się tak niemiłej niespodzianki...

Ekran w Larku 50.5HD w słońcu, a nawet po prostu "w słoneczny dzień", jest siwy, wyblakły i PRAWIE NIC na nim nie widać! Jasność ustawiłem na maksa, ale to nic nie zmienia. Czy jest jakikolwiek sposób na poprawię kontrastu/widzialności? Obecnie jest to na granicy w ogóle sensowności używania...
 
 
czarnokurz 
azymut


Dołączył: 05 Lip 2010
Posty: 2
Wysłany: 2011-05-23, 16:10   Jasność ekranu ?

Też mam problemy z jasnością ekranu w słoneczny dzień - czy istnieje jakiś program do regulacji jasności ?
 
 
Ragewalker 
Waypoint


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 12 Maj 2011
Posty: 27
Wysłany: 2011-05-24, 08:53   

Jeżeli chodzi o podniesienie kontrastu softem, to kiepsko to widzę - raczej możliwości takich nie ma. Natomiast jeśli chodzi o folię - sam używam w larku 50.3 antyrefleksu marki gllaser polskiej firmy grupa2mp i jest nieźle, powiem że nawet da się w dzień z tym jeździć, bo wcześniej kiedy ekran był błyszczący to już totalna porażka. Firma ma też w ofercie folie marki vikuiti które podobno zwiększają kontrast i poprawiają jakość obrazu ale tego nie sprawdzałem. Natomiast antyrefleks mogę polecić, do tego docinają na wymiar na całą szybkę a nie tylko na ekranik. http://grupa2mp.pl/
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 11