Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Lark 50.5 pierwsze kroki
Autor Wiadomość
Jarek47
azymut


Dołączył: 10 Mar 2011
Posty: 1
Wysłany: 2011-03-10, 14:18   Lark 50.5 HD kilka pytań

Witam.
Posiadam Larka 50.5HD i mam pytanie na temat jego rozdzielczości.
Auto mapa nie chce na nim płynnie działać, czy jest to związane z jego wysoką rozdzielczością, a jeżeli tak to czy jest możliwość zmniejszenia jej.
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2011-03-10, 14:32, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18781
Wysłany: 2011-03-10, 14:32   

Tak, wieszanie AM to wina rozdzielczości.
Nie, nie da się jej zmniejszyć

P.S. Zmieniłem tytuł na bardziej uniwersalny.
_________________

 
 
marooder 
Waypoint
LarkFreebird 50.5 HD


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 03 Gru 2009
Posty: 16
Wysłany: 2011-03-22, 08:21   

Witam,
1. Skoro nie można zmienić rozdzielczości, to może istnieje jakiś inny sposób by AM działała bardziej płynnie. Ja wyłączyłem tylko animację menu bo strasznie mnie irytowało to "klatkowanie" ale to nie załatwia tematu. Czy nie ma możliwości np. podmiany sterownika od grafiki (rzucam w ciemno, bo nie mam o tym zielonego pojęcia). Pytam, bo miałem swego czasu w rękach GoClever'a 5066 FMBT HD z ekranem 800x480 i AM śmigała aż miło. Zero zaciachów czy klatkowania. Parametry procesora i pamięci nie różniły się za bardzo od Larka. Oczywiście śmigało toto pod WinCE 5.0. Skąd zatem taka drastyczna różnica w działaniu AM...?

2. Czy ktoś z posiadaczy 50.5 HD zwrócił uwagę, że podczas podłączania lub odłączania zasilania od navi, GPS gubi wszystkie złapane wcześniej satelitki? U mnie właśnie tak się dzieje. Faktycznie tylko na 3-5 sekund, bo za chwilkę łapie "zasięg" ponownie ale fakt jest faktem. AM głupieje na moment. Macie tak w swoich urządzeniach?

3. I chyba najbardziej irytujący mnie temat: Bateria i powiadomienie o jej rozładowaniu. Po kilku formatowaniach, na AM podczas nawigacji trzyma mi może z godzinę. Z tym, że gdy poziom jej naładowania zbliża się do ok 50% zaczyna pojawiać mi się niezwykle wk...jący popup z informacją, że bateria jest słaba i żeby podłączyć ładowarkę. Pojawia mi się toto co 2-3 min aż do całkowitego rozładowania urządzenia i emitowany jest przy tej okazji ohydny, dokuczliwy dźwięk, doprowadzający do ogólnie pojętej frustracji. O ile z dźwiękiem poradziłem sobie wyciszając dźwięki w WinCE (odziwo zapisał i pamięta tę zmianę), to dokuczliwego powiadomienia na ekranie nijak wyeliminować nie mogę. Czy jakiś "Wujek Dobra Rada" znajdzie na to radę?

Z góry dziękuję za zainteresowanie i pomoc, pzdr.
 
 
imar42 
guru
GC 5066FMBT



Pomógł: 61 razy
Wiek: 57
Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 1053
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2011-03-22, 10:17   

marooder napisał/a:
dokuczliwego powiadomienia na ekranie nijak wyeliminować nie mogę.
Jak nie, jak tak :lol:
Jeśli urządzenie powiadamia Cię o obniżeniu stopnia naładowania i dodatkowo prosi o podłączenie ładowarki to chyba można zastosować się do zaleceń. Temat dotyczy nawigacji samochodowej, która z założenia powinna mieć stale podłączone zasilanie! Bez zasilania można nią się chwilę "pobawić", ale do ciągłej pracy niezbędne jest zasilanie zewnętrzne.
_________________
Uniwersalne ImarMenuRC do urządzeń z ekranem 480x272 i 320x240

 
 
 
marooder 
Waypoint
LarkFreebird 50.5 HD


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 03 Gru 2009
Posty: 16
Wysłany: 2011-03-22, 11:06   

imar42 napisał/a:
marooder napisał/a:
dokuczliwego powiadomienia na ekranie nijak wyeliminować nie mogę.
Jak nie, jak tak :lol:
Jeśli urządzenie powiadamia Cię o obniżeniu stopnia naładowania i dodatkowo prosi o podłączenie ładowarki to chyba można zastosować się do zaleceń. Temat dotyczy nawigacji samochodowej, która z założenia powinna mieć stale podłączone zasilanie! Bez zasilania można nią się chwilę "pobawić", ale do ciągłej pracy niezbędne jest zasilanie zewnętrzne.

O widzę, że kolega wesołek lubi sobie dowcipnymi uwagami nabijać posty.
Otóż przyjmij do wiadomości, że wg. mnie, urządzenie, które ma zintegrowany akumulator nie jest "z założenia" przeznaczone do ciągłej pracy pod zasilaczem. Nie mam jednak zamiaru na ten temat dyskutować.

Gdybyś wczytał się trochę w moja wypowiedź, zamiast błyszczeć elokwencją i silić się na żart, zauważyłbyś, że sprawa, o której piszę jest problemem a nie jakimś moim wymysłem, zakładając oczywiście, że występuje to nie tylko u mnie. Bateria trzyma krótko. Może i jest małej pojemności a urządzenie czerpie z niej sporo energii, ale niczym nie wytłumaczysz mi faktu, że w połowie wskaźnika naładowania urządzenie każe co 3 min podłączyć ładowarkę. Wydaje mi się, że każde normalne urządzenie oparte o windę sygnalizuje potrzebę podłączenia przy poziomie ok 10% naładowania. Dodatkowo system pozwala zmodyfikować takie ustawienie.
W związku z tym, bardziej chodziło mi o to, czy w którymś skrypcie konfiguracyjnym, odpowiedzialnym za popup, została zdefiniowana wartość naładowania baterii, po przekroczeniu której tenże popup ma się pojawiać.

Dziękuję zatem za odpowiedź, która w żaden sposób mi nie pomogła.
Jeśli ktoś spotkał się z tematem, bardzo proszę o konstruktywną wypowiedź.
Ostatnio zmieniony przez marooder 2011-03-22, 11:12, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
skorik 
Navi Expert



Pomógł: 13 razy
Dołączył: 04 Wrz 2008
Posty: 386
Skąd: Toruń
Wysłany: 2011-03-22, 11:12   

A czy przypadkiem w panelu sterowania w opcjach zasilania nie trzeba czegoś przestawić, żeby nie krzyczał o podłączenie zasilania. Co prawda mam inny sprzęt, ale system ten sam i u mnie nic takiego nie występuje, ale pamiętam, że kiedyś coś przestawiałem w panelu sterowania i był taki komunikat.
_________________
GoClever 4330A

Moje menu:
 
 
marooder 
Waypoint
LarkFreebird 50.5 HD


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 03 Gru 2009
Posty: 16
Wysłany: 2011-03-22, 11:18   

skorik napisał/a:
A czy przypadkiem w panelu sterowania w opcjach zasilania nie trzeba czegoś przestawić, żeby nie krzyczał o podłączenie zasilania. Co prawda mam inny sprzęt, ale system ten sam i u mnie nic takiego nie występuje, ale pamiętam, że kiedyś coś przestawiałem w panelu sterowania i był taki komunikat.

W ustawieniach IF urządzenia nie doszukałem się niestety żadnych opcji pozwalających na wyłączenie powiadomienia. Jeśli chodzi o samą windę i jej panel sterowania, niestety też nic nie znalazłem. Tak jak pisałem, tylko dźwięk udało mi się wyłączyć. Popup został :(
Gdybyś mógł zorientować się, w którym dokładnie miejscu dokonywałeś zmian, będę zobowiązany. Pzdr.
 
 
skorik 
Navi Expert



Pomógł: 13 razy
Dołączył: 04 Wrz 2008
Posty: 386
Skąd: Toruń
Wysłany: 2011-03-22, 12:03   

Poustawiałem u siebie w panelu sterowania różne czasy w ustawieniach zasilania, ale nic to nie dało - być może pomyliłem to z inną nawigacją, którą miałem w swoich rękach. U mnie nie ma żadnego komunikatu
_________________
GoClever 4330A

Moje menu:
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8838
Wysłany: 2011-03-22, 19:48   

marooder, w AM w pliku am.setting masz między innymi takie wpisy BatteryCritticalLow=16 i BatteryCritticalLowQuest=-1, pokombinuj z wartościami po znaku równości, może coś pomoże.
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
marooder 
Waypoint
LarkFreebird 50.5 HD


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 03 Gru 2009
Posty: 16
Wysłany: 2011-03-23, 09:10   

Dzięki za podpowiedź, spróbuję dziś po południu ale wydaje mi się, że źródłem tego komunikatu nie jest żaden mechanizm AM, tylko samego Larka. Komunikat taki pojawia się również gdy AM jest wyłączona. Pzdr.
 
 
adam_m 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 43
Dołączył: 18 Kwi 2009
Posty: 6
Wysłany: 2011-03-25, 19:46   

I ja skusiłem się na ten model larka. Jeżdżę dużo z racji na wykonywany zawód i po dwóch dniach użytkowania 50.5, ani nie żałuję ani też wychwalać zakupu swojego nie będę. Pozytywnie zaskoczyło mnie oprogramowanie Larkowskie, z którym wcześniej nie miałem styczności, jednak perfekcyjnie doprowadziło mnie pod wskazane adresy. Automapa, której używałem wcześniej na mda compact III i IV, również sprawuje się przyzwoicie. Sam proces nawigacji przebiega sprawnie i bezproblemowo, program spowalnia jedynie przy korzystaniu z menu. Od naciśnięcia przycisku menu do wyświetlenia jego zawartości mijają dwie sekundy. Zakup w skali 1/10 oceniam na 5, a to dlatego że sam nie wiem czemu brałem to hd gdy prócz nawigowania nie używam tego sprzętu do niczego innego.
 
 
 
Majkel23
Waypoint


Dołączył: 26 Mar 2011
Posty: 23
Wysłany: 2011-03-27, 10:48   Lark 50.5 pierwsze kroki

Witam. Kupiłem tą nawigację za całkiem niezłą kasę. Jest to moja pierwsza nawigacja. I tu mam kilka pytań. Co mi daje to że mam Windowsa CE 5? Mogę wgrywać jakieś aplikacje na ten system? czy to tylko pozwala na wgrywanie innych map? Kolejne pytanie to jak dużą kartę należy umieścić w navi żeby była kompatybilna? nie wiem czy obsługuje 8gb, 16? może więcej? Czy są gdzieś dostępne np filmy na moją navi o rozdzielczości 800x480? na forum widziałem tylko w mniejszych rozdzielczościach. Szkoda że navi nie obsługuje mp3 tylko WMA bo będzie mi służyć również jako transmiter FM. Jeszcze jedno pytanko... Jak ustawić swoją tapetę na pulpicie Windowsa? chodzi o stałe ustawienie mojej tapety. Bo zmieniam w właściwościach na pulpicie na swoja ale gdy wyłączę i ponownie uruchomie Win to jest stara standardowa tapeta co jest dość irytujące. Proszę o pomoc i przepraszam jeżeli pytania są śmieszne lub dziwne ale to moja pierwsza navi. Pozdrawiam
 
 
gustawox_1 
Maestro GPS
Nv33 i NaviaII



Pomógł: 381 razy
Wiek: 107
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3666
Skąd: Poland
Wysłany: 2011-03-27, 11:20   

Majkel23 napisał/a:
I tu mam kilka pytań. Co mi daje to że mam Windowsa CE 5? Mogę wgrywać jakieś aplikacje na ten system?

Tak.
Majkel23 napisał/a:
czy to tylko pozwala na wgrywanie innych map?

Chodzi Ci chyba o inny program nawigacyjny .
Majkel23 napisał/a:
nie wiem czy obsługuje 8gb, 16? może więcej?

Co na to mówi instrukcja obsługi urządzenia :?:
Majkel23 napisał/a:
Czy są gdzieś dostępne np filmy na moją navi o rozdzielczości 800x480? na forum widziałem tylko w mniejszych rozdzielczościach.

http://www.my-navia.pl/viewforum.php?f=57

[ Dodano: 2011-03-27, 11:22 ]
http://www.my-navia.pl/vi...&highlight=50.5
http://www.my-navia.pl/vi...&highlight=50.5
_________________

< ------------------------------------------------------------>
Wiktor Hugo
; Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości;
 
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 28
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8301
Skąd: Poznań
Wysłany: 2011-03-27, 11:31   Re: Lark 50.5 pierwsze kroki

Majkel23 napisał/a:
Czy są gdzieś dostępne np filmy na moją navi o rozdzielczości 800x480?

Może i są ale nie będą chodzić płynnie.
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
Majkel23
Waypoint


Dołączył: 26 Mar 2011
Posty: 23
Wysłany: 2011-03-27, 11:32   

Dziękuje za szybką odpowiedź. Tak chodzi mi o inny program nawigacyjny. Co do kart pamięci to w instrukcji pisze "Slot na karty pamięci misroSD, kompatybilne z kartami microSDHC do 8GB" czyli max 8GB na karcie micro SD? czy tej SDHC? i co z tą nieszczęsną tapeta na pulpicie? jak to jest z jej ustawieniem? Możesz mi zaproponować jakąś ciekawą aplikacje na tego Windowsa CE 5?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 10