Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2012-03-30, 18:33
Navigon 3310 - programy nawigacyjne
Autor Wiadomość
SzaKii 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 33
Dołączył: 26 Mar 2009
Posty: 5
Wysłany: 2009-07-08, 18:16   Navigon 3310 Dziala Am i TOmTom ??

mam pytanie czy odblokowal ktos ta nawigacje ;] jak sie ogulnie ten gps sprawoje i czy am i tomtom na nim bez problemu pojdzie??;] zamierzam kupic jakis gps w przstepnej cenie i wypatrzylem ten model ale jeszcze nie jeste pewnien. pozdrawiam ;]
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 526 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18702
Wysłany: 2009-07-10, 08:06   

Zajrzyj do http://forum.gps24.pl/viewtopic.php?t=2747
_________________

 
 
JarJar 
azymut


Wiek: 30
Dołączył: 04 Lut 2011
Posty: 4
Wysłany: 2011-02-04, 16:44   Navigon 3310 - programy nawigacyjne

Witam

Od ponad roku posiadam nawigację firmy Navigon 3310 max. Ogólnie podoba mi sie, bo wszystko jest proste i przejrzyste, ale chciałbym spróbować jakiejś innej mapy, niż ta oryginalna.

Mój GPS został kupiony w Danii niecały rok temu, i od tamtego czasu nawet go nie aktualizowałem bo wszystko grało. Tyle że wróciłem do PL i powoli zaczyna mnie wkurzać jak kalkuluje drogę i jakie trasy proponuje. Najgorsze jest to, że sam muszę wklepywać czasami jakieś małe miejscowości, żeby prowadził mnie optymalną drogą, a nie "na około".

A teraz przejdę do meritum. Do tej pory nic nie robiłem ze swoim GPSem. Jest taki, jak był w momencie zakupu. Dzisiaj podłączyłem go pierwszy raz do komputera. Wersje mapy mam chyba Q1 2009 (w tym czasie był kupowany). Moje pytanie dotyczy kroków jakie po kolei powinienem zrobić, aby wgrać inną mapę (zdecyduje się na Automapę, bo dużo osób mi poleca). Nie posiadam karty pamięci. Nie zgrywałem plików. Nie odblokowywałem go. Ogólnie nic jeszcze nie zrobiłem. Tylko poczytałem fora, popytałem, no i po wielu błędach jakie inni popełniali, wolę spytać jak to zrobić poprawnie i bezpiecznie od początku, zamiast próbować samemu i za dwa dni pytać jak coś naprawić.

Proszę potraktować mnie jak laika w sprawach GPSów, żebym przypadkiem czegoś na opak nie zrozumiał. (Łącznie z robieniem działającej kopii zapasowej :) )

Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś cierpliwy i na tyle wyrozumiały, żeby mi pomóc.
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2012-03-30, 18:31, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 108
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9740
Wysłany: 2011-02-04, 16:49   

JarJar, kup kartę.
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
JarJar 
azymut


Wiek: 30
Dołączył: 04 Lut 2011
Posty: 4
Wysłany: 2011-02-04, 19:46   

dobra, ile GB? i czy muszę kupować przejściówkę żeby wsadzić do laptopa, czy wystarczy że przez kabel USB pójdzie od GPSa. Bo szybciej by było wgrywać bezpośrednio z kompa na kartę, a potem ja wsadzić tylko.

Poza tym kup kartę to pierwszy krok. Rozumiem, że jak już kupię kartę, to zostanę potraktowany na poważnie i będzie już obszerniejsza instrukcja :)

Jakby co mam kartę, tylko w innym sprzęcie (8 GB), ale mogę wyjąć i sprawdzić jakieś rzeczy jak jest potrzeba. A kiedy kupię nie jestem pewien, bo będę szukał żeby było blisko i tanio. Kilka dni góra.
 
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 108
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9740
Wysłany: 2011-02-04, 20:28   

JarJar, Automapa EU nie mieści się już na karcie 2 GB, więc 4 GB, ale nie wiadomo czy twoja nawigacja obsłuży kartę SDHC.

Przez czytnik instalacja Automapy EU trwa 15 minut.
Przez ActiveSync trwa 12 godzinny i często kończy się błędem.

Aby móc zainstalować Automapę należy odblokować urządzenie, a następnie postępować zgodnie z poradnikiem z mojego podpisu.
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
JarJar 
azymut


Wiek: 30
Dołączył: 04 Lut 2011
Posty: 4
Wysłany: 2011-02-04, 21:29   

Sprawdzałem, moja Navi widzi kartę SDHC 8GB. Widzi = jak podłącze kablem do laptopa, to widzi dodatkowe 8GB pamięci, więc chyba obsługuje. I taką pewnie kupię. Zawsze lepiej mieć zapas. Instalował będę na 100% przez sloty w laptopie.

Twoja instrukcja wydaje się ogarnięta, tylko czy jak potem wsadzę kartę do Navigona, to zadziała wszystko tak jak powinno. Niektórzy piszą, że trzeba włączać przez restart.

I mam jeszcze jedno pytanie, dotyczące kopii zapasowej. Czy jak skopiuje pliki które aktualnie znajdują się w pamięci nawigacji, to jak przegram je z powrotem(jak coś pójdzie nie tak) to wszystko będzie działać? Bo mniemam, że będę musiał je wykasować z pamięci nawigacji. Ogólnie po raz pierwszy będę majstrował przy nawigacji, i nie chce nic zepsuć. Jak się za własne pieniądze kupi to potem szkoda zepsuć, jak działa.

Aha. I w jaki sposób odblokować urządzenie? Widziałem różne linki i różne aplikacje, które to robią, ale przeważnie komuś coś idzie nie tak jak trzeba. Czy jest może taka aplikacja, która jest sprawdzona i polecana (przez użytkowników)?
 
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 108
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9740
Wysłany: 2011-02-05, 07:23   

JarJar napisał/a:
Czy jak skopiuje pliki które aktualnie znajdują się w pamięci nawigacji, to jak przegram je z powrotem(jak coś pójdzie nie tak) to wszystko będzie działać?
Tak.
JarJar napisał/a:
Bo mniemam, że będę musiał je wykasować z pamięci nawigacji.
Nie.

JarJar, z tego co znalazłem na forum to możesz odblokować przez: http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=20171
Ten model jest zbyt mało popularny na forum, aby ja osobiście ci coś konkretnego polecił, ale znajduję się w tamtym temacie post, który informuje, że działa na Navvigonie 3310Max
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
JarJar 
azymut


Wiek: 30
Dołączył: 04 Lut 2011
Posty: 4
Wysłany: 2011-02-09, 20:47   

Dobra, karta już zamówiona. Za 40zł 8 GB + adapter, chyba dobry interes. Teraz tylko muszę pobrać działającą wersję najnowszej automapy. Chyba że polecacie inną mapę na Polskę. Chodzi mi o najlepszą, najwygodniejszą, z line assistentem, pokazującą działające radary i korki oraz POI. Rozumiem, że znajdę gdzieś na forum link do pobrania.
Aha, i jeszcze jedno. Jaką wersję Automapy najlepiej zainstalować, żeby działała poprawnie i nie miała jakichś błędów rażących.

[ Dodano: 2011-02-11, 14:24 ]
dobra. mam "kupioną" automape 6.5.0 EU 1.63 GB. Dobry wybór? Jak już wszystko zrobię, i się uda, to napiszę instrukcję co i jak.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 11