Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Peiying PY-GPS7005 WinCE nie wstaje
Autor Wiadomość
qazar0 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 30
Dołączył: 27 Sty 2011
Posty: 11
Wysłany: 2011-01-28, 20:43   Peiying PY-GPS7005 WinCE nie wstaje

Witam szanownych forumowiczów.
Problem dotyczy Peiying w wersji PY-GPS7005. to jest jakaś nowość , 7".
Po próbie zamiany domyślnego menu użytkownika, na explorer, (a właściwie po powrocie do standardowych ustawień, bez explorer-a), przypadkowo usunąłem cała gałąź init w HLM (w rejestrze).
Z innej nawigacji przepisałem zawartość init (start -> launch.exe, device.exe, gwes.exe, services.exe, i wartości Depend do kolejności startu).

Niestety po restarcie, winCE5 nie wstaje.
Po 15 sekundach ładowania domyślnego ekranu startowego, chyba włącza się jakaś funkcja oszczędności energii (ekran lekko przygasa).

Windows (w menadżerze urządzeń) podłączony przez USB wykrywa urządzenie "Urządzenie USB Windows CE".

Niestety ActivSync juz nie wykrywa (chyba navi jest w trybie dostępu do karty SD).
Prawdopodobnie funkcje windowsowego autostartu (katalog 2577, 0) są wyłączone.

(opis mam nadzieje wyczerpujący)

Właściwe pytania:
1.) Czy da się w trybie boot winCE5 zgrać NANDflash, jeśli tak to czym?
2.) i czy da się go potem wgrać?
3.) Czy ktokolwiek z szanownych forumowiczów posiada takowy wsad do tego modelu?
.. fajnie by było żeby nie trzeba było grzebać w hardwarze. :-(
4.) Czy serwis tej firmy przyjmie to urządzenie (niby jest na gwarancji)?

Błagam o jakiekolwiek sensowne propozycje, (inaczej stracę głowę).
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8837
Wysłany: 2011-01-28, 22:35   

qazar0 napisał/a:
Błagam o jakiekolwiek sensowne propozycje, (inaczej stracę głowę).

Jedyna sensowna propozycja to kontakt z serwisem Peiying-a, prośba o oprogramowanie serwisowe z powodu zawiśnięcia nawigacji na ekranie startowym, bez opowieści o grzebaniu w rejestrze.

Serwis jest przyjazny użytkownikom nawigacji i tam najprędzej Ci pomogą, namiary pod tym linkiem.
http://www.lechpol.eu/serwis
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 26
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8317
Skąd: Poznań
Wysłany: 2011-01-29, 12:47   Re: Peiying PY-GPS7005 WinCE nie wstaje

qazar0 napisał/a:
funkcje windowsowego autostartu (katalog 2577, 0) są wyłączone.

Na CE nie istnieją, istnieją inne ale popełniłeś podstawowy błąd czyli edycja init wiec nie są aktywne.
Ogólnie pogadaj kulturalnie z serwisem i poproś o FW, jak się nie uda to ja mam pasujący ale nie testowany wiec rożnie możne sie skończyć.
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
qazar0 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 30
Dołączył: 27 Sty 2011
Posty: 11
Wysłany: 2011-01-29, 22:56   

dasior591 napisał/a:
Na CE nie istnieją, istnieją inne

A tak w skrócie to jakie istnieją?

Ok. odpowiedź od serwisu będzie w Pon, (mam nadzieje)

dasior591 napisał/a:
Ogólnie pogadaj kulturalnie z serwisem

ps. Na czym ma polegać ta kulturalna rozmowa?
Są jakieś szczególnie skuteczne argumenty przekonujące ich serwisantów do rozdawania firmware?
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 26
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8317
Skąd: Poznań
Wysłany: 2011-01-29, 23:55   

To już trzeba by zajrzeć do Launch.exe żeby wiedzieć jakie istnieją.
Kulturalnie czyli milo, sympatycznie a nie z morda ze nie działa i ma być na wczoraj.
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8837
Wysłany: 2011-01-29, 23:57   

qazar0 napisał/a:
Są jakieś szczególnie skuteczne argumenty przekonujące ich serwisantów do rozdawania firmware?

Nie przybieraj pozycji roszczeniowej tylko potrzebującej, miałem z nimi kontakt telefoniczny i mailowy, są pomocni w wielu sytuacjach.

Przykład z jednego z postów.
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=17355

konio321 napisał/a:
napisałem do serwisu i mi przysłali oprogramowanie do py-gps3502, jak bym wiedział jak i gdzie to bym wrzucił je gdzieś a potem link dał na forum.
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
qazar0 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 30
Dołączył: 27 Sty 2011
Posty: 11
Wysłany: 2011-01-31, 20:46   

OK, serwis kulturalnie postara się zdobyć soft od producenta.

Czy (i czym) da się nie uszkadzając, zgrać soft z identycznej nawigacji (tej samej serii), i jakie są szanse ze to zadziała przy wgraniu na zablokowaną?

Ewentualnie, dlaczego może nie zadziałać?
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 107
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9755
Wysłany: 2011-02-01, 01:48   

qazar0, soft możesz zgrać programem DiskRW.exe, a później po odpowiednim dostosowaniu pójdzie na 99% na twojej nawigacji.
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
qazar0 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 30
Dołączył: 27 Sty 2011
Posty: 11
Wysłany: 2011-02-04, 19:45   

Dzakus napisał/a:
po odpowiednim dostosowaniu

Jak jest trudne, na czym polega odpowiednie przystosowanie?
ps. odpowiedzi z serwisu dalej nie ma.
 
 
mirko1 
guru
Becker 7928



Pomógł: 21 razy
Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 1939
Wysłany: 2011-02-04, 20:18   

A mozesz zdobyc wlasicwe registry dla tego navi?
Moze wykonales kopie registry wczesniej?
Przydaly by sie registry wykonane przez RegEdit.exe.
Przy pomocy programu GSfinder,odpalonego jako Autorun lub czyms w tym rodzaju
mozna by odpalic RegEdita i uzupelnic brakujace registry ;-)
Ja swojego czasu robilem takie przekrety ;-)
To trzeba wykonac z poziomu karty SD.
_________________
- Moje odblokowanie dla Beckera 7928 jest przeniesione tu:
http://www.my-navia.pl/vi...er=asc&start=15
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 107
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9755
Wysłany: 2011-02-04, 20:26   

qazar0, dostosowaniem najlepiej niech się zajmą profesjonaliści. Wrzuć dumpa na forum i dostaniesz FW.
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
mirko1 
guru
Becker 7928



Pomógł: 21 razy
Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 1939
Wysłany: 2011-02-04, 20:54   

Dzakus napisał/a:
qazar0, dostosowaniem najlepiej niech się zajmą profesjonaliści. Wrzuć dumpa na forum i dostaniesz FW.


W zasadzie,to jest najpewniejsza droga.
Klopotliwe natomiast moze byc wgranie tego FW.
Sam posiadam dwie wersje FW,pytanie jest:jak uruchomic Blue Menu na Becker 7928?
Kiedys posiadalem jakis plik pomocny i odpalalem to menu.
Zgubilem ten plik i za diabla nie moge go znalezc na necie.
_________________
- Moje odblokowanie dla Beckera 7928 jest przeniesione tu:
http://www.my-navia.pl/vi...er=asc&start=15
 
 
qazar0 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 30
Dołączył: 27 Sty 2011
Posty: 11
Wysłany: 2011-02-05, 04:17   

Jak będę miał dump to na pewno tu zamieszczę
mirko1 napisał/a:
Klopotliwe natomiast moze byc wgranie tego FW.

Z tego co pisano na tym forum, wystarczy wgrać FW na kartę i jakiś cudowny bootloader, to wykryje i zflaszuje. I tu się pojawia pytanie: Podobno wgranie nieprawidłowego flasza powoduje 'uszkodzenie urządzenia' -> wynika to z?:
Złej konfiguracji pinów I/0 mikrokontrolera i przypadkowych zwarć, i w efekcie uszkodzenia fizycznego?, czy?
Nadpisania wcześniejszego bootloadera?
W sumie to pytanie do specjalisty Dzakus, czy proces bootowania jest jakoś wyjątkowo oddzielony od reszty zawartości flashu?.

mirko1 napisał/a:
A mozesz zdobyc wlasicwe registry dla tego navi?
Moze wykonales kopie registry wcześniej?

Na chomikach jest wersja PY-GPS5005 rejestru, i w sumie klucz init nie powinien się różnić, ale co z tego jak ni jak się nie można dostać do flasha, (w celu edycji plików), no chyba że można by wykorzystać procedurę bootowania (pytania wyżej) do napisania np. exploita (o ile taki jeszcze nie istnieje) [lub czegoś w tej konwencji].

Dzakus napisał/a:
dostosowaniem najlepiej niech się zajmą profesjonaliści

Wystarczy ze napiszesz jakich skryptów i programików używasz. I jakie typy parametrów zmieniasz. Jestem po prostu ciekaw. ;-)

:-P No, to tak między czasie, żeby podtrzymać temat, puki serwis nie odpowie.
i aby zapalić więcej żaróweczek
:-P
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 107
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9755
Wysłany: 2011-02-05, 07:10   

qazar0, najczęściej wgrywanie FW nie powoduje wgranie EBOOTa o ile FW jest robionę przez hobbystów, a nie przez producenta, bo ten lubi udostępniać EBOOTa.

Wgranie złego FW, gdy nie posiada się dobrego powoduje nie możliwość wgrania bo jego nie mamy(technicznie taka możliwość istnieje).
Wgranie złego EBOOTa, który często jest cześcią FW powoduje całkowitą utratę możliwość wgranie przez "kartę", a pozostaję tylko programator.
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 26
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8317
Skąd: Poznań
Wysłany: 2011-02-05, 11:06   

To jest MTK wiec mogę Ci FW podesłać ale nie ma pewności ze wstanie.
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 10