Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Peiying PY-gps 7005 i programy nawigacyjne
Autor Wiadomość
egaj2008
azymut


Dołączył: 17 Lut 2012
Posty: 2
Wysłany: 2012-02-17, 23:01   Peiying PY-gps 7005 i programy nawigacyjne

Witam

Kupiłem Peiying PY-gps 7005 i zabrałem się za instalację Automapy 6.9 eu + Pach 2.4

Postępuje zgodnie z instrukcją.

1.Instaluje program i mapę na karcie micro sd.

2. Zaznaczam wybrany fragment mapy np PL i D, ponieważ wszystko się nie mieści na karcie2gb
3.Acha wcześniej zaznaczam windows c.e ostatnie na liście.
4. wybieram dodatek do Peiyinga
5. Odznaczam rejestruj
6. Instaluje, komunikat ok
7. Uruchamiam Pachera 2.4 z poziomu administatora
8. Wybieram folder automapy na karcie sd
9. Zaznaczone mam, , patch programu,patch mapy, zapisz log, przywróć pliki, kopia plików
10. zmieniam Dane licencji na swoje
11. uruchamiam wszystko ok w logu.- koniec.
12. resetuje nawigacje i wkładam karte.

I za każdym razem automapa uruchamia się ale wyskauje błąd:
"mapa nie jest poprawienie zarejestrowana.Zarejstruj mapę"
Pomocy siedzę nad tym juz 2 dzien.
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2014-01-20, 20:55, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8838
Wysłany: 2012-02-17, 23:22   

Zaznaczyłeś dodatek dla Peiying-a więc utworzyło Ci na karcie SD dodatkowy folder o nazwie MobileNavigator, a w nim plik mobilenavigator.exe.

Masz teraz dwa wyjścia:

Na początek włącz na PC w opcjach folderów pokazywanie rozszerzeń znanych typów plików, tak żebyś widział rozszerzenia plików.

1. Usunąć plik mobilenavigator.exe z folderu MobileNavigator i w jego miejsce skopiować plik wceAm.exe z folderu AutoMapa EU, po skopiowaniu zmieniasz mu nazwę na mobilenavigator.exe

Albo drugie wyjście:

2. Usuwasz folder MobileNavigator wraz z plikiem w nim znajdującym się mobilenavigator.exe, po usunięciu zmieniasz nazwę folderowi AutoMapa EU na MobileNavigator, a plikowi w nim znajdującemu sie z wceAm.exe na mobilenavigator.exe

Po tym wszystkim powinno być OK przy założeniu że przeprowadziłeś prawidłowo instalację AM i prawidłowo ją uzdrowiłeś.
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
egaj2008
azymut


Dołączył: 17 Lut 2012
Posty: 2
Wysłany: 2012-02-18, 00:10   Peiying PY-gps 7005 Problem z wgraniem automapy

Dzieki za tak EXXXXXXXXPRESOWĄ pomoc.

Po podmienieniu pliku wszystko chula :-) jeszcze raz dzięki.
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8838
Wysłany: 2012-02-18, 11:18   

egaj2008, to teraz tak na przyszłość, jak podczas instalacji zaznaczasz autostart, w tym przypadku dla Peiying-a to również musisz pamiętać o uzdrowieniu tegoż pliku autostartu.

I tu również możesz to zrobić na dwa sposoby:

1. Instalujesz AM na karcie SD za pomocą czytnika kart i po zainstalowaniu, przy uzdrawianiu nie wskazujesz patcherowi folderu z AM, czyli AutoMapa EU, tylko literę dysku pod którą jest czytnik.

Albo drugi sposób, być może lepszy w kontekście późniejszych instalacji:

2. Tworzysz na PC, np. na pulpicie folder o dowolnej nazwie, może być np. Rozpakowana AM, następnie za pomocą Patcher-a (najwygodniej), Total Commandera lub zmieniając rozszerzenie instalatora AM z exe na zip, wypakowujesz AutoMapę do utworzonego wcześniej folderu.

Jak już to zrobisz, powinieneś w tym folderze mieć foldery config, Polska lub Europe (w zależności jaka wersja AM), program i pliki am.ico oraz setup.exe.

Teraz uruchamiasz Patcher i wskazujesz mu folder z wypakowaną AM, w tym przykładzie będzie to Rozpakowana AM i ją uzdrawiasz, po uzdrowieniu instalujesz w identyczny sposób jak bez rozpakowywania, tylko tym razem robisz to dwuklikiem na plik setup.exe, podczas instalacji możesz zaznaczyć interesujący Cię autostart, następnie odznaczasz Rejestruj i kończysz instalację.

Tak zainstalowaną AM już nie uzdrawiasz bo zrobiłeś to po wypakowaniu instalatora, ten sposób ma tą zaletę że możesz instalować AM na wszystkie systemy na które jest AM przeznaczona, wybierać dowolny autostart (oczywiście przeznaczony na sprzęt na którym jest instalowana AM) z pominięciem końcowego uzdrawiania.

Czyli odpalasz instalacje z pliku setup.exe, odznaczasz Rejestruj i po zainstalowaniu AM jest gotowa do pracy. ;-)
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
c_inek
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 23 Lut 2012
Posty: 6
Wysłany: 2012-02-23, 12:59   

Witam!

Robie wszystko zgodnie z Waszymi wskazówkami jednak za nic nie mogę osiągnąć pożadanego efektu. Podmiany plików, zmiany nazwy, dodatek dla Peiyinga, modyfikacja shell.ini. Nic nie pomaga. Po tapnięciu w ikonkę "Nawigacja" absolutnie nic się nie dzieje.

Hardware: Peiying PY-GPS5150
Software: CE Core 5.0, AM 6.8 EU, Patcher 2.4

Z góry dzięki za pomoc.
 
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18868
Wysłany: 2012-02-23, 13:58   

Nie rób wszystkiego na raz.
Albo dodatek, albo zmiany w shell.ini

Co masz w pliku shell.ini? I na pewno shell.ini, a nie shell.ini.txt - wrzuć gdzieś plik na neta
_________________

 
 
c_inek
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 23 Lut 2012
Posty: 6
Wysłany: 2012-02-23, 14:16   

Robiłem już wszysko pojedyńczo i próbowałem łączyć sposoby. Niestety bez efektu.

Bankowo jest shell.ini, otwieram w Notatniku i mam

navipath=\SDMMC\navigator\navigator.exe
 
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8838
Wysłany: 2012-02-23, 14:22   

Więc folder z AutoMapą nazwij navigator, a plik w nim wceAm.exe nazwij navigator.exe, nic więcej nie rób.

Zresetuj nawigację i AutoMapa powinna uruchomić się z przycisku Nawigacja, oczywiście AM ma być na karcie SD.
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
c_inek
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 23 Lut 2012
Posty: 6
Wysłany: 2012-02-23, 14:44   

Nie jednokrotnie już tak robiłem, ale spróbowałem jeszcze raz. Efekt? Po tapnięciu ikonka nawigacji się podświetla i nic więcej się nie dzieje.

Pytanie propo resetu ustawień. Po prostu O systemie→Reset ust., czy jest jakiś inny sposób?
 
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18868
Wysłany: 2012-02-23, 14:47   

Masz właczone pokazywanie rozszerzeń plików? Na pewno navigator.exe, a nie navigator, czy navigator.exe.exe ?

[ Dodano: 2012-02-23, 14:50 ]
A wersji z Mobilenavigator/Mobilenavigator.exe próbowałeś?
_________________

 
 
c_inek
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 23 Lut 2012
Posty: 6
Wysłany: 2012-02-23, 15:16   

Powyższego jestem bankowo pełny.

Próbowałem też MobileNaigator, przez zmianę nazwy, przez dodatek AM i przez zmianę nazwy+modyfikację shell.ini.

Nic. Null. Wielkie zero.
 
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8838
Wysłany: 2012-02-23, 15:59   

Coś robisz źle, a reset to taka mała dziurka z boku lub z tyłu urządzenia, trzeba tam wcisnąć zazwyczaj rysikiem.

c_inek napisał/a:
Powyższego jestem bankowo pełny.

Bankowo pewnych było już tu kilku, a okazało się inaczej, co do zmiany nazwy plików z rozszerzeniami, jeżeli na PC nie masz włączone pokazywanie rozszerzeń znanych typów plików (włączasz to w opcjach folderów) to plik navigator.exe będzie wyświetlany na PC jako navigator.

Gdy teraz zmienisz mu nazwę na navigator.exe to będzie wyświetlany tak jak zmienisz, a w rzeczywistości jego pełna nazwa będzie navigator.exe.exe, bo to drugie exe przy wyłączonej wspomnianej wyżej opcji jest ukryte.

W takim przypadku to jest błąd uniemożliwiający uruchomienie programu, więc włącz tą opcję, przywróć nawigację do stanu fabrycznego, zmień nazwę folderowi AutoMapa EU na navigator, a plikowi w nim z wceAm.exe na navigator.exe
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
g_r_z_e_s_77
Waypoint


Dołączył: 10 Gru 2011
Posty: 17
Wysłany: 2012-02-23, 21:38   

Nie wiem, czy pomogę, ale...
Jak instalowałem AM na 7005, potem patcher, to za każdym razem miałem niezarejestrowaną mapę. Instalka na PC śmigała.
Dopiero jak rozpakowałem instalkę, następnie patcher i dopiero instalka na navi (nie przez activsync), gdzie w navi ustawiłem na połączenie USB na "mass storage" (panel sterowania/usb), dopiero wtedy AM odpaliła.
Nie musiałem podmieniać żadnych plików, czy też zmieniać nazw.
 
 
c_inek
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 23 Lut 2012
Posty: 6
Wysłany: 2012-02-24, 12:24   

Dzięki, ale nie pomogliście. Prawie w każdym poście wspominałem o tym że poprawnie zmieniłem nazwy plików wykonywalnych, ale trochę, nie wiedzieć czemu się tego uczepiliście :P

Okazało się, że karta SD była dedykowana dla urządzenia i tylko ta współpracowała z nawigacją.

Wielkie dzięki za pomoc. big up!
 
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8838
Wysłany: 2012-02-24, 13:39   

c_inek napisał/a:
Okazało się, że karta SD była dedykowana dla urządzenia i tylko ta współpracowała z nawigacją.

:shock: A to ciekawe. :shock: , nie ma czegoś takiego jak dedykowana karta do urządzenia i tylko z nią urządzenie współpracuje, może jedynie być zalecana.

Czytając taki wywód nie dziw się że:

c_inek napisał/a:
Prawie w każdym poście wspominałem o tym że poprawnie zmieniłem nazwy plików wykonywalnych, ale trochę, nie wiedzieć czemu się tego uczepiliście :P
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 11