Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Dla tych co jeżdżą po państwach z zakazanym ostrzeganiem
Autor Wiadomość
lazy49
Navi Expert


Pomógł: 8 razy
Dołączył: 02 Lis 2007
Posty: 416
Wysłany: 2008-12-21, 16:36   Dla tych co jeżdżą po państwach z zakazanym ostrzeganiem

Panic
Czyli Mały prezencik Dla tych co jeżdżą po "zakazanych Państwach takich jak: Niemcy, Szwajcaria i innych, gdzie używanie nawigacji do lokalizowania fotoradarów jest zabronione.

Od razu mówię: nie moje, tylko opisałem i przetestowałem, jest to jedna z opcji skórki GJ.

Przy ewentualnej kontroli Panowie Policjanci mogą więc sprawdzić:
-czy opcja ostrzegania przed kamerą drogową jest włączona;
-czy jest plik SpeedCamText.txt jest w katalogu speedcam;
-i najłatwiejsze, czy widać na mapie fotoradary.

Aby uniknąć takich sytuacji należy użyć opcji Panic.

Co trzeba mieć, a raczej na czym to działa (przetestowane przeze mnie):
-igo8 wersja 8.3.2.64873 +Skórka GJ 4.6 lub 4.4.0
-dla miłośników map TA: igo8 8.0.0.55127+GJ 3.7.1

*uwaga nie działa (sprawdzone!) w wersjach iGO dzielonych (tj. część w pamięci urządzenia, a część na karcie SD).

-plik utility.rar stąd http://www.gurjon.com/download/files/utility.rar plik ten TRZEBA wypakować, a zawarty w nim katalog utility należy umieścić w głównym katalogu iGO8.

-umieścić w sys.txt następującą sekcję:

[utility]
utilitymov=",1,\SD Card\IGO8,"
utilitydel=",2,\SD Card\iGO8,"

gdzie:
\SD Card\IGO8 ścieżka dostępową do głównego katalogu i iGO8

przykład: u mnie karta jest oznaczona jako SDMMC i na niej w katalogu iGO855127 znajduje sie program. Wtedy wpis wygląda następująco:
[utility]
utilitymov=",1,\SDMMC\iGO855127,"
utilitydel=",2,\SDMMC\iGO855127,"

Przed odpaleniem programu zróbmy sobie gdzieś kopię pliku SpeedCamText.txt, przyda się.
Zakładam , że mamy zainstalowane i widoczne fotoradary.

Odpalamy normalnie iGO8 i nic pozornie się nie dzieje, ale zbliża sie Pan Policjant, wtedy dotykamy (2-4sekundy) Górny Prawy narożnik nawigacji Pojawi się taki ekranik:



jak wybierzemy "Usuń" to zostanie:
-skasowana zawartość katalogu speedcam;
-nie będzie zaznaczenia w opcji ostrzegaj przed kamerą drogową;
-i najważniejsze fotoradary znikną z mapy.

jak wybierzemy "Przenieś:
w głównym katalogu iGO powstanie katalog ~temp i do niego będą przeniesione pliki z katalogu speedcam, oczywiście będzie też:
-skasowana zawartość katalogu speedcam;
-nie będzie zaznaczenia w opcji ostrzegaj przed kamerą drogową;
-i najważniejsze fotoradary znikną z mapy.

Po wybraniu przycisku Usuń/Przenieś program iGO jest automatycznie restartowany i startuje na nowych "legalnych" ustawieniach.

Pamiętajcie: stosujecie ten program jak i ostrzeganie o fotoradarach na Własną Odpowiedzialność. Pamiętajcie o Bezpieczeństwie Swoim, Swoich Najbliższych jak i Innych Użytkowników dróg.

Wszystkim Życzę Zdrowych, Spokojnych i Wesołych Świąt
lazy49
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2019-07-06, 13:52, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
feliks 
guru



Pomógł: 26 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 1593
Wysłany: 2009-01-04, 18:58   

Rewelacja działa na Navi 35 skóra GJ 5.6. Diękuję !
_________________
MIO Moov 500v2 - AutoMapa 6.10 PL i Samsung Galaxy Note
http://w492.wrzuta.pl/aud...reussens_gloria
 
 
Rysiek24 
Waypoint



Dołączył: 09 Gru 2008
Posty: 153
Wysłany: 2009-01-04, 20:28   

a on to wlaczy pod kompa ? czy w navkce poszuka ? myslicie ze by wiedzial ozo hodzi po polskiemu , jesli by szukal bezposrednio w nave ?


p.s slyszalem ze nasza milicja ma sprawdzac legalnosc oprogramowania w nawce ? tzn trza przy sobie miec licencje na papierku , prawda to ? :roll:

[ Komentarz dodany przez: Wedrowca: 2009-01-04, 21:58 ]
Proszę nie ciągnąć tematu sprawdzania programów. Do tego powstał specjalny temat.
_________________
Mioo Moov 500 + 4GB SDHC = AM 6.7 + IGO8 z GJ + MioMap 2008 ( zajmowacz miejsca)

prowadzi: 2 konserwy zabojandzka i szwabska ,oraz motóra VFR 800 Fi
 
 
pannonia75 
guru



Pomógł: 12 razy
Dołączył: 13 Paź 2009
Posty: 1030
Skąd: U.K.
Wysłany: 2010-07-02, 00:58   

Polecam też skórkę Dimka Tomsoft 1.1.39(a) - opcja Panic jest wbudowana w skórkę.
Jest do wyboru kilka miejsc które można kliknąć (długo lub krótko - również do wyboru)
Z tą różnicą że po kliknięciu pojawia się okno z komunikatem "Czy jesteś pewien? Tak / Nie" więc nawet jak ktoś zobaczy to info to niema "haka" :lol: bo nie pisze czego "jesteś pewien" ;-)
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2010-07-02, 10:31   

pannonia75 napisał/a:
Dimka Tomsoft 1.1.39(a) - opcja Panic jest wbudowana w skórkę.
Jest tez w skinie Gurjon..
pannonia75 napisał/a:
Czy jesteś pewien? Tak / Nie"
i w Gurjon'ie tlumaczenie jest pelne i nie ma watpliwosci o co program pyta ..
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
pannonia75 
guru



Pomógł: 12 razy
Dołączył: 13 Paź 2009
Posty: 1030
Skąd: U.K.
Wysłany: 2010-07-04, 17:23   

janusz_40 napisał/a:
pannonia75 napisał/a:
Dimka Tomsoft 1.1.39(a) - opcja Panic jest wbudowana w skórkę.
Jest tez w skinie Gurjon..
pannonia75 napisał/a:
Czy jesteś pewien? Tak / Nie"
i w Gurjon'ie tlumaczenie jest pelne i nie ma watpliwosci o co program pyta ..


No tak - tylko to jedyna rzecz w panelu kokpitu po użyciu której program się pyta "czy jesteś pewien?" więc co za różnica :mrgreen:
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2010-07-04, 17:39   

pannonia75 napisał/a:
więc co za różnica
Jest roznica, bo Gurjon wyswietla informacje:
Skasować zmienić nazwe czy przenieść dane radarów?
i opcje:
skasuj, zmien nazwe, przenies.
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
pannonia75 
guru



Pomógł: 12 razy
Dołączył: 13 Paź 2009
Posty: 1030
Skąd: U.K.
Wysłany: 2010-07-05, 00:56   

janusz_40 napisał/a:
pannonia75 napisał/a:
więc co za różnica
Jest roznica, bo Gurjon wyswietla informacje:
Skasować zmienić nazwe czy przenieść dane radarów?
i opcje:
skasuj, zmien nazwe, przenies.



Tak na prawdę to jak pan milicjant się będzie zbliżał, to i tak nikt nie będzie się drapał w głowę czy przenieść czy usunąć a może zmienić nazwę. Wystarczy zrobić sobie kopię zapasową gdzieś na karcie i po udanej kontroli zatrzymać się na następnym parkingu i przekopiować pliczek gdzie jego miejsce.
Może Gurion jest tu lepszy - nie ciągnijmy tego dalej :-|
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2010-07-05, 09:58   

pannonia75 napisał/a:
jak pan milicjant się będzie zbliżał, to i tak nikt nie będzie się drapał w głowę czy przenieść czy usunąć a może zmienić nazwę.

Mowimy o jakims ukrywaniu "niedozwolonych" radarow, na nielegalnym oprogramowaniu.. bezsens.. niestety nie ma zadnego "panic button" do ukrycia "legalnej inaczej" nawigacji.. ;-) No chyba ze wyjecie karty ze slotu - ukryje nie tylko radary ;-)
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
pannonia75 
guru



Pomógł: 12 razy
Dołączył: 13 Paź 2009
Posty: 1030
Skąd: U.K.
Wysłany: 2010-07-05, 10:57   

janusz_40 napisał/a:
pannonia75 napisał/a:
jak pan milicjant się będzie zbliżał, to i tak nikt nie będzie się drapał w głowę czy przenieść czy usunąć a może zmienić nazwę.

Mowimy o jakims ukrywaniu "niedozwolonych" radarow, na nielegalnym oprogramowaniu.. bezsens.. niestety nie ma zadnego "panic button" do ukrycia "legalnej inaczej" nawigacji.. ;-) No chyba ze wyjecie karty ze slotu - ukryje nie tylko radary ;-)


... więc po co Ci więcej niż jedna opcja skoro to i tak bez sensu :lol: ;-)
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2010-07-05, 12:57   

pannonia75 napisał/a:
więc po co Ci więcej niż jedna opcja skoro to i tak bez sensu
Wlasnie dlatego nie uzywam tej opcji radry w panstwach w kr=torych ich wyswietlanie jest zabronuione mam wykasowane.. tlumaczylem tylko jak rto dziala w skinie gurjon..
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
dimekdimekdimek
Waypoint


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 17 Sty 2010
Posty: 134
Wysłany: 2010-07-15, 20:13   Fotoradary w Niemczech i Austrii

Witam, sciagnełem paczkę ostrzezen o fotoradarach dla całej Europy z http://poi4am.prv.pl/ i z racji tego ze jest to zabronione np. w Niemczech czy Austrii chciałbym te kraje wykasować. Jak odróżnić w pliku txt poszczególne kraje.pozdrawiam
 
 
hudy1 
Navi Expert



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 27 Mar 2009
Posty: 475
Skąd: Ziemia Obiecana
Wysłany: 2010-07-15, 20:25   

Po co kasować.Zrób tak:

http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=6842
 
 
dimekdimekdimek
Waypoint


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 17 Sty 2010
Posty: 134
Wysłany: 2010-07-15, 20:41   

ale mnie naprawde nie sa potrzebne ostrzezenia w niektorych krajach i żeby miec spokojna głowe wolałbym ich nie miec wogole
 
 
mrmrooz
Waypoint


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 21 Sty 2010
Posty: 95
Wysłany: 2010-07-16, 00:15   Re: Fotoradary w Niemczech i Austrii

dimekdimekdimek napisał/a:
Witam, sciagnełem paczkę ostrzezen o fotoradarach dla całej Europy z http://poi4am.prv.pl/ i z racji tego ze jest to zabronione np. w Niemczech czy Austrii chciałbym te kraje wykasować. Jak odróżnić w pliku txt poszczególne kraje.pozdrawiam

Po pierwsze to zabronione jest chyba w Szwajcarii nie Austrii. Ale oczywiście w Niemczech tak.

Po drugie - ściągnij program POIConverter. Otwórz nim plik SpeedCamText.txt. Z menu narzędzia wybierz Filtruj przynależność do kraju i zaznacz kraje dla których chcesz usunąć radary. Potem na górze kliknij Usuń punkty z zaznaczonego obszaru (uważaj i nie kliknij usuń spoza zaznaczonego obszaru). Zamknij okno z przynależnością do kraju i z manu plik wybierz zapisz punkty, opcje. Jako format wybierz fotoradary w formacie iGO, a na dole zaznacz w zapisując uwzględnij - wszystkie punkty. Mi dla Niemiec usuwa około 4tys radarów (z ok 48 tys robi się ponad 44 tys).

Pozdrawiam
Michał M
Ostatnio zmieniony przez mrmrooz 2010-07-16, 07:51, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,15 sekundy. Zapytań do SQL: 13