Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2015-12-02, 10:20
becker Z098 aktualizacja map/radarów
Autor Wiadomość
malami44
Waypoint


Dołączył: 06 Sie 2009
Posty: 39
Wysłany: 2009-08-07, 11:35   

Zaq13

korzystając ze starego CM aktualizowałam co się dało. Teraz dalej - włączam nowego CM (co go mam na płycie) sprawdzam, pokazuje, że w urządzeniu jest Q3! jednak jak sparwdzam bezpośrednio w nawigacji...mam nadal Q2 :!:
Ktoś to rozumie, ktos potrafi wytłumaczyć? Też w urządzeniu masz Q2 mimo przeprowadzonej aktualizacji?
 
 
kecaj92
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 03 Sie 2009
Posty: 7
Wysłany: 2009-08-07, 11:35   

malami44 napisał/a:
kecaj92,
do tej pory ustaliłam, że...starsza wersja CM zachowuje sie zupełnie inaczej niż nowa. Nowa ściąga jedynie jakieś 26mb nowszego softu.
Stara wersja CM ma faktycznie inne opcje i do sciagnięcia ok. 200mb. Jednak nawet po tej operacji w urządzeniu mam wersję map Q2.... albo robię coś źle? Nie bardzo widzę możliwość ...pomyłki?
Z drugiej strony.... na płycie powinno być takie oprogramowanie, żeby działało...! Skoro generalny importer deklaruje że upgrade do Q3 się należy, zamierzam to uzyskać.

Jeżeli chodzi o CM2 to wczoraj zrobiłem nim update software do SR2 ok 200mb
W CM 2 nie ma opcji żeby zaktualizować mapę można ja jedynie kupić chyba ze ma się jakiś kod promocyjny czy coś takiego teraz już nie pamiętam.

Jeżeli chodzi o CM1 to spróbuje odłączyć neta i może wtedy się uruchomi i da się coś zrobić...
 
 
malami44
Waypoint


Dołączył: 06 Sie 2009
Posty: 39
Wysłany: 2009-08-07, 12:02   

Ewidentnie - coś jest nie halo :cry:

Teraz dosłownie ze starego CM zainstalowałam POI, przełączam na CM2, sprawdzam zawartość ...i znowu jest Q2. Co dziwne...oprogramowanie tez mam SR1.

Albo cała ta procedura jest strasznie skomplikowana...albo jednak zrobiono nas w konia :evil:
 
 
kecaj92
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 03 Sie 2009
Posty: 7
Wysłany: 2009-08-07, 12:08   

malami44

Spróbuj najpierw zaktualizować software urządzenia przez CM2. odłącz urządzenie od kompa i sprawdź czy jest wersja SR2. Oczywiście wyłącz CM2.
Odłącz kabel od neta od kompa. podłącz nawigacje do kompa i włącz CM1. poczekasz chwile i się włączy potem coś pomyśli poszuka ze nie ma neta i nic się nie da zrobić. Odłącz nawigacje od kompa i wyłącz CM1 podłącz navi ponownie i włącz CM1, gdy wyświetli się okno aktualizacji CM1 kliknij NIE i zaraz sie program włączy i wyszukać aktualizacje map.
Ja tak zrobiłem i obecnie ściągają mi się mapy ale to trochę potrwa.
Napisze jak już się zaktualizuje lub nie...
 
 
malami44
Waypoint


Dołączył: 06 Sie 2009
Posty: 39
Wysłany: 2009-08-07, 12:26   

1. Oprogramowanie mam SR1

Postanowiłam zrobic wsio raz jeszcze od poczatku.... czyli odinstalowałam CM i CM2 teraz zainstaluje je od nowa i podziałam według Twojego schematu. zobaczymy

Edit: postąpiłam według Twojej instrukcji...coś się ściąga...zobaczymy :roll: jednak wesrji softu...nie udało się zaktualizować... nie było takiej opcji jak właczyłam CM2
:-(
 
 
kecaj92
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 03 Sie 2009
Posty: 7
Wysłany: 2009-08-07, 15:32   

Miałem napisać wcześniej ale nie miałem czasu.
Postępując według tego co napisałem w poście wyżej udało mi się zaktualizować mapy do 2008 Q3 (co za ch.... powinno się aktualizować do najnowszej wersji...xD)

malami44,
Jeżeli chodzi o aktualizacje softu to pewnie jak innym razem podłączysz navi do kompa i połączysz przez CM2 to powinno pisać że została wykupiona aktualizacja.
 
 
malami44
Waypoint


Dołączył: 06 Sie 2009
Posty: 39
  Wysłany: 2009-08-07, 17:09   

Edit:
mnie też się udało - wreszcie!

Dla wszystkich następnych użytkowników/posiadaczy:

1. Mapy należy aktualizować za pomocą Content Manager 1 (z wersją 2 taki manewr się nie uda!)

2. Żeby udało się uruchomić CM1 należy zastosować "manewry" opisane wyżej czyli odłączanie od netu itd

3. Nieco mylące jest menu w jęz. ang w CM1 - tzn w momencie ściągania z netu z opisu wynika, że ściąga się do nawigacji, jednak ściąga się do komputera i potem dopiero można instalować do nawigacji (mnie to nieco zmyliło i poczatkowo myślałam, że i ta próba się nie powiodła! na szczęście..... zawzięłam się!)

Skoro nam dwojgu udało się okiełznać durne orpogramowanie CM2, to może i inni nowi nabywcy skorzystają?

Pozostaje pytanie z mojego pierwszego postu.... czy jest gdzieś do ściągnięcia Q2 2009?

PS - odnośnie softu - co zmienia/daje aktualizacja do SR2?? Pewnie będę to jeszcze sprawdzać.... chcę teraz wiedzieć czy mam być bardzo uparta w zdobywaniu tej aktualizacji? ;-)

[ Dodano: 2009-08-08, 12:08 ]
Namierzyłam mapy 2009 Q2. Nie wiem jednak czy będą pasowac do mojego z098???
Pliki typu: Austria83 TA 2009.02.1 090424

Nie wiem jak miałabym je wprowadzic do urządzenia, mam je rozpakowane i wgrane na kartę pamięci - nie wiem co dalej :oops:

Ktoś pomoże? Czy gadam sama do siebie??? :roll:
 
 
bert21
azymut


Dołączył: 28 Sie 2009
Posty: 4
Wysłany: 2009-08-28, 22:42   becker Z098 i nowe mapy

Pokombinowałem dzisiaj trochę z nowymi mapami do mojego Beckera Z098 (NAVTEQ) znalezionymi na forum. Po mimo ściągnięcia dedykowanych (przynajmniej z nazwy) map moja navi ich nie widzi zwyczajnie. Odkryłem, że w katalogu LICENSE mam kilka plików o nazwach w stylu "Becker_Z098_EuRus@08q3_(nq)_/#2_Z098". Ja ściągałem mapy 2008Q4 i młodsze, navi ich nie obsługuje. Tak sobie myślę, że to chyba wina właśnie tych pliczków licencji - mam rację?
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2010-12-13, 06:51, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2009-08-29, 20:53   

Raczej problem z wersjami mapy - mapy sa rozne do iGo 8.0 .x i iGo 8.3.x - byc moze zaladowales do iGo 8.0 mape z iGo 8.3 lub odwrotnie - nie piszesz jaka wersje iGo posiadasz i jaka wersje mapy mu zapodales.
i jeszcze jedno -Twoja wersja iGo to oryginal dedykowany dla Beckera? jesli tak, tgo zapomnij o mapach "testowych" - ich nie uruchomisz, tylko oryginalne mapy.. Wyjsciem jest zastapienie oryginalnego iGo wersja "testowa" ;) i wtedy zaktualizowanie map na te "darmowe" znalezione w internecie.. ale po takiej "aktualizacji" nie jestes juz legalnym uzytkownikiem programu - nie zaplaciles przeciez za "nowa" wersje ;)
Pozdrawiam..
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
bert21
azymut


Dołączył: 28 Sie 2009
Posty: 4
Wysłany: 2009-08-29, 23:43   

Sęk w tym, że próbowałem jednej i drugiej wersji (o których piszesz). Posiadam navigację Becker Z098 z legalną mapą NAVTEQ - z tego co wyczytałem na forum to jest to igo8 (taki mam też plik startowy w nawigacji). Navi obsługuje mi tylko mapy 2008Q3 - na nie mam licencję, reszty po prostu nie widzi, bez względu na wersję. Może skorzystam z "testowej wersji".
 
 
rms 
azymut


Dołączył: 01 Wrz 2009
Posty: 3
Wysłany: 2009-09-01, 07:54   

Edytowałem swój post, ponieważ mi również udało się zauktualizować mapy do Q3 2008. Było to trochę dzieło przypadku, ale się udało. Opiszę kolejno krokami, jak to zrobiłem:
[1] Skasowałem Content managera 1 i 2
[2] Pobrałem instalkę Content managera 1 ze strony http://nawigacje.com/54601.html [na samym dole]
[3] Podczas właczania programu znowu jest zapytanie o aktualizację do nowej wersji i mam tylko Tak albo Zakończ
[4] Obchodzę to w ten sposób, że odłączam internet [mam neostradę], włączam CM1 i pojawia się okienko Beckera, kiedy pojawia się napis, że poszukuje aktualnej wersji programu włączam połączenie do internetu i zanim się połączę program "stwierdzi", że brak połączenia i przejdzie do odpalania programu. Następnie mam już połączenie do sieci i w okienku jest napisane, że poszukuje aktualizacji, ale już nie programu tylko danych do ściągnięcia i mając już podłączenie odnajduje te dane, tzn. po otwarciu programu w dużym oknie po lewej mam wszystkie mapy stare i nowe. Stare tzn. np. Polska 0804 i pod nią Polska 0807.
[5] Przy nowych mapach są zielone strzałki więc klikam nową mapę i potem zieloną strzałkę na górze. Przerzuca mi starą i nową mapę do prawego okienka i wtedy klikam zieloną strzałkę pod prawym oknem. Mógłbym kliknąc 3 zielone strzałki żeby wgrać od razu wszystko, ale w przypadku Finlandi i Holandii pojawia się jakiś konflikt i nie mogę ich wgrać.
[6] W tym momencie zaczyna się kasowanie starej mapy i wgrywanie nowej. W przypadku Polski ilość MB się nie zmienia, bo jest 32MB, natomiast w pozostałych krajach widać przyrost MB. Nie wiem czy to oznacza, że na mapie PL nic się nie zmieniło? Ważne, że mapki są w navi. Czyli pakiet 948MB, ktory miałem do zaktualizowania to były właśnie mapy. Czy poprzez CM1 można jeszcze coś wgrać? Bo na stronie, którą podałem wyżej jest napisane, że oprócz map Q3 powinno być jeszcze:
2. Budynki 3D w Polsce: 76 atrakcji turystycznych
3. Poprawione strzałki nawigacyjne.
4. Udoskonalona symulacja w tunelu.
Czy komuś się to udało?
Teraz pozostaje uporać się z updatem SR2 poprzez CM2. Jeżeli ktoś ma z tym doświadczenie to proszę o porady.
 
 
dario100
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 09 Sie 2010
Posty: 5
Wysłany: 2010-08-09, 19:16   Po aktualizacji fotoradarów nie działa ekran dotykowy Z098

Od roku posiadam nawigację Becker Z098. Oryginalne mapy Navteq Europe ( na urządzeniu) oraz Mapamap Polski na karcie. Cały czas spisywała się bez zarzutu. Kilka dni temu zainstalowałem POI Finder 3.5 i ściągnąłem aktualną bazę fotoradarów. Od tego momentu przy uruchomieniu nawigacji i wybraniu Becker (wybiera mapę Naviteq) ukazuje się ekran powitalny: Przestrzegaj kodeksu drogowego <OK> i w tym momencie nie działa mi ekran dotykowy. Nic nie mogę zrobić. Raz jakimś cudem przeszedł dalej i było ok do momentu wyłączenia. Gdy wybiorę Mapamap jest ok. Co mogło się stać ? Jak to naprawić. Pomocy
 
 
ricardo233 
azymut
ricardo233


Dołączył: 23 Mar 2009
Posty: 3
Wysłany: 2010-10-01, 22:44   becker z098

Witam. mam od niedawna nawigacje j/w i nie wiem jak wprowadzić nazwe miejscowości (wioski) i numeru domu żeby nie wpisywać nazwy ulicy ,bo takowych nie ma na wioskach.Można wprowadzić nazwe wioski ale nie wprowadzi się numeru posesji.
 
 
 
gustawox_1 
Maestro GPS
Nv33 i NaviaII



Pomógł: 381 razy
Wiek: 106
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3674
Skąd: Poland
Wysłany: 2010-10-02, 11:40   

Nie da się wprowadzić bo widocznie nie jest to ujęte na mapie :roll:
_________________

< ------------------------------------------------------------>
Wiktor Hugo
; Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości;
 
 
 
robertps 
azymut


Dołączył: 03 Lis 2010
Posty: 3
Wysłany: 2010-11-03, 18:13   becker i nowe mapy

witam niedawno nabyłem Beckera z205 chciałem sobie wgrac nowe mapy tzn. zaisnatalowalem prog auto mapa na karcie i wszystko działa.
Ale stwierdziłem ze oryginalne mapy beckera bardziej mi odpowiadają (fabrycznie mapa IGO8) ale niestety sa juz dość stare bo z 2008 wiec pobralem IGO8 ver.8.3.4.117940 z mojego beckera skasowałem fabrycznego IGO i skopiowałem gotowca "nowego" IGO na mojego beckera.
Niestety nie działa próbowałem edytować plik sys.txt bez skutku podmienić zawartość katalogu LICENSES (czy jakoś tak) plik IGO8.EXE , DATA.ZIP i niestety na nic sie to nie zdało uzykiwalem tylko komunikaty ze navi nie ma map albo ze brakuje jakiego componentu
prosze o pomoc jak zainstalowac nowego IGO lub uaktualnic mapy fabryczne beckera
Jesli taki temat juz byl to sory ale nie znalazłem...
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2010-12-13, 06:44, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 12