Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: dasior591
2011-03-18, 15:25
Problem po edycji rejestru GoClever 4384FM
Autor Wiadomość
jaco80
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 20 Paź 2010
Posty: 5
Wysłany: 2010-10-20, 13:33   Problem po edycji rejestru GoClever 4384FM

Witam wszystkich to mój pierwszy post. Nabyłem używaną navi GoClever 4384FM. Odblokowałem, wszystko niby działa. Problem w tym że na żadnej mapie, w domu czy to na dworze nie potrafi złapać namiaru GPS. W programie GPSViewer widzi satelity, łapie nawet 7-8, ale nie potrafi wyznaczyć współrzędnych. Macie pomysł co z tym zrobić? Może to zależy od prędkości portu COM pod Automapą? Jaki trzeba ustawić? W podanych tu na forum ustawieniach nie ma modelu 4384... Wiem że były podobne wątki, ale żaden nie przyniósł rozwiązania. Z góry dzięki za pomoc.
Ostatnio zmieniony przez jaco80 2010-10-21, 21:52, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
gustawox_1 
Maestro GPS
Nv33 i NaviaII



Pomógł: 381 razy
Wiek: 107
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3666
Skąd: Poland
Wysłany: 2010-10-20, 13:49   

Tu masz dostrój ręcznie według :arrow: http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=5068

[ Dodano: 2010-10-20, 14:03 ]
jaco80 napisał/a:
Może to zależy od prędkości portu COM pod Automapą?

W AM wyłącz jeszcze synchronizację czasu z GPS .
_________________

< ------------------------------------------------------------>
Wiktor Hugo
; Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości;
 
 
 
jaco80
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 20 Paź 2010
Posty: 5
Wysłany: 2010-10-20, 14:08   

Oho, jest postęp. Po kilku godzinach na dworze jednak złapał satelity, teraz też łapie w domu. Mam nadzieję że tak mu zostanie. Port miałem ustawiony na 57600 jakby był ktoś zainteresowany. Sorki za może zbyt pochopnie założony temat ale walczyłem z tym od wczoraj i byłem prawie pewien że z tego już nic nie będzie. Ale mam jeszcze jeden problem - po wyłączeniu gubi datę i godzinę, da się coś z tym zrobić?
 
 
gustawox_1 
Maestro GPS
Nv33 i NaviaII



Pomógł: 381 razy
Wiek: 107
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3666
Skąd: Poland
Wysłany: 2010-10-20, 14:22   

jaco80 napisał/a:
po wyłączeniu gubi datę i godzinę, da się coś z tym zrobić

Gdzie w AM czy w panelu sterowania :?:

[ Dodano: 2010-10-20, 14:32 ]
jaco80 napisał/a:
Po kilku godzinach na dworze jednak złapał satelity, teraz też łapie w domu.

Teraz będzie zdecydowanie szybciej łapał sygnał GPS (zimny start).
_________________

< ------------------------------------------------------------>
Wiktor Hugo
; Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości;
 
 
 
jaco80
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 20 Paź 2010
Posty: 5
Wysłany: 2010-10-20, 15:07   

Ogólnie, w Windows CE. Po rozładowaniu lub resecie traci godzinę jak i zmiany poczynione wcześniej. Np. znikają ikony wcześniej wgrane na pulpit. I jeszcze jedno: orientuje się ktoś jaki jest numer gniazda mini USB idącego do 4384 ? Jest już zdrowo zużyte, wtyczka w nim lata i czasem nie styka, przydałoby sie wymienić...
 
 
andyidu 
Waypoint



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 26
Skąd: pomorskie
Wysłany: 2010-10-20, 16:09   

Witam

jaco80 napisał/a:
problem - po wyłączeniu gubi datę i godzinę, da się coś z tym zrobić?


Uzbroić w cierpliwość :lol: , a tak poważnie, w moim GoCleverze zawsze po wyłączeniu i włączeniu muszę chwilę poczekać na pojawienie się daty i godziny na głównym panelu. Po dłuższej przerwie i braku kontaktu navi z sygnałem GPS łączenie może trwać nawet kilka minut. Generalnie po włączeniu navi czekam aż pojawi się data i godzina i odpalam AM. W AM mam ustawiony port Com1( nie auto), prędkość 9600 i włączoną synchronizację czasu z GPS. Program śmiga że hej :-D .


jaco80 napisał/a:
Np. znikają ikony wcześniej wgrane na pulpit.


Zawsze po resecie lub rozładowaniu akumulatorka będą znikać ikony z pulpitu Windowsa. Ten typ tak ma. ;-)

Pozdrawiam
_________________
GoClever Navio 505
 
 
jaco80
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 20 Paź 2010
Posty: 5
Wysłany: 2010-10-20, 17:33   

Oj to niedobrze, myślałem że powinno trzymać ustawienia...
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 526 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18746
Wysłany: 2010-10-20, 17:43   

Nieznikające ikony: polecam lekturę http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=15573 oraz http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=20409
_________________

 
 
jaco80
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 20 Paź 2010
Posty: 5
Wysłany: 2010-10-21, 21:25   

Ech, zrobiłem jak w tym poradniku i kaplica, odblokowanie przestało działać, objaw taki ze kliknięcie przycisku nawigacja nie powoduje właczenia pulpitu. Plik GPSShell.ini jest na karcie. A rejestru nie mogę zedytować bo nie działa połączenie z kompem ze względu na gniazdko... Może edycja pliku gpsshell.ini przyniosłaby jakieś efekty? Pomóżcie bo teraz navi kompletnie bezużyteczna... Navi się włącza, główne menu jest.

PS zmieniłem nazwę tematu bo stary nie oddaje już chyba istoty problemu...

[ Dodano: 2010-10-21, 22:42 ]
Modyfikując gpsshell.ini udało mi sie uruchomić edytor rejestru na navi tylko nie mam dostępu do klawiatury ekranowej, haha. Jak ją uruchomić? Sorki ale zaczynam dopiero z WinCE

[ Dodano: 2010-10-21, 23:28 ]

[ Dodano: 2010-10-21, 23:29 ]
Ok juz sobie poradziłem, odpaliłem skryptem alternatywnego explorera, z niego mogłem odpalić po kolei edytor rejestru i klawiaturę... Przywróciłem fabryczny wpis i śmiga.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 11