Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
TMC w Polsce Navigon 8410
Autor Wiadomość
HeniekL
młodszy inspektor GPS


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Sie 2010
Posty: 8
Wysłany: 2010-09-20, 15:47   TMC w Polsce Navigon 8410

Witam.
Jestem posiadaczem Navigona 8410. Chciałbym zapytać jak uaktywnić funkcję TMC na Polaskę w tym urządzeniu.
Pozdrawiam.

PS. Dodam jeszcze, że próby uzyskania sygnału TMC przeprowadzilem na orginalnym oprogramowaniu przy włączonej antenie TMC ( ikona z "autkami" w menu pozostaje szara nawet po długim czasie) jak i w oprogramowaniu iGO przeprowadzając automatyczne wyszukiwnie urządzenia TMC. Próbowałem w iGO także ręcznie wybierać porty i protokoły, ale nie odniosłem zamierzonych rezultatów- urządzenie TMC nie zostało wykryte :-( .
Ostatnio zmieniony przez HeniekL 2010-09-20, 16:09, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
JamesBond007 
Waypoint
Navigon 8310 TMC PL


Pomógł: 3 razy
Wiek: 33
Dołączył: 09 Wrz 2010
Posty: 22
Skąd: Krosno
Wysłany: 2010-09-20, 16:06   

Czy sprawdził pan wszystkie aktualizacje w Navigon Fresh? Jak ja się pytałem w supporcie Navigona o TMC PL do 8310, to powiedzieli mi, że upgrade pojawił się tylko do nowszych modeli, wliczając pański 8410.
 
 
HeniekL
młodszy inspektor GPS


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Sie 2010
Posty: 8
Wysłany: 2010-09-20, 16:10   

Mam wgrany najnowszy soft Navigona wraz mapami.
 
 
JamesBond007 
Waypoint
Navigon 8310 TMC PL


Pomógł: 3 razy
Wiek: 33
Dołączył: 09 Wrz 2010
Posty: 22
Skąd: Krosno
Wysłany: 2010-09-20, 17:45   

Czy sprawdził pan wszystkie poniższe pozycje w Navigon Fresh?
1. Sklep Fresh.
2. Pobieranie map i serwisów - moje mapy i serwisy.
3. Pobieranie map i serwisów - bezpłatne pobierania.
I w żadnej nie ma TMC PL do pobrania?

Jeśli jest, to pobierz. Jeśli nie ma, to pozostaje tylko modyfikacja pliku device.xml, a co za tym idzie, utrata gwarancji. Z modelem 8310 zadziałał klucz <C1P24>AH2QU2-VNUM35-RQB65D</C1P24>. Może zadziała też z 8410?
 
 
HeniekL
młodszy inspektor GPS


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Sie 2010
Posty: 8
Wysłany: 2010-09-20, 18:24   

Witam ponownie.
Aktualizację ściągałem około siedmiu dni temu. Nie zauważyłem, by była tam wzmianka o TMC. Urządzenie ma niecałe dwa tygodnie, z wiadomych wzgledów nie chcialbym tracić 2-letniej gwarancji ;-) .
 
 
Artivis 
Waypoint


Pomógł: 2 razy
Wiek: 49
Dołączył: 11 Lut 2010
Posty: 28
Skąd: Katowice
Wysłany: 2010-09-23, 00:32   

JamesBond007 napisał/a:
Jeśli jest, to pobierz. Jeśli nie ma, to pozostaje tylko modyfikacja pliku device.xml, a co za tym idzie, utrata gwarancji. Z modelem 8310 zadziałał klucz <C1P24>AH2QU2-VNUM35-RQB65D</C1P24>. Może zadziała też z 8410?


Modyfikacja pliku device.xml jak i też modyfikacja menu startowego Navigona 8410 o której rozmawialiśmy wcześniej (link) są absolutnie odwracalna i z doświadczenia twierdzę że nie mogą być podstawą do odmowy naprawy gwarancyjnej!!
Co więcej proponuję przed przystąpieniem do wprowadzania zmian zrobić kopię wewnętrznej karty pamięci urządzenia lub wybrać w Navigon Fresh opcję 'Zabezpiecz i zrekonstruuj' (wychodzi na to samo bo ta opcja także robi poprostu kopię wewnętrznej pamięci urządzenia i ewentualnie karty SD jeśli jest). Jeśli wystąpi jakiś problem z sprzętem to poprostu odtworzyć oryginalną zawartość.

HeniekL o ile wiem miał inny problem. To nie był brak TMC w Polsce ale brak TMC wogóle. Jego urządzenie nie wyświetlało ikonki TMC a opcje dostępu do informacji TMC były 'szare'.
O ile wiem też problemem rzeczywiście okazał się plik device.xml który był w jego urządzeniu całkowicie pusty, co uważam za dość dziwne. Mam nadzieję że wklejenie zapisów z innych plików pomogło i że nie jest to jednak jakiś problem sprzętowy.

Dla tych którzy mieliby podobny problem poniżej kopia pliku device.xml z Navigona 8410 z dopisanym kluczem C1P24 na Polskę, który podpowiedział JamesBond007 :)

<?xml version="1.0" encoding="ISO-8859-1" ?>
<device>
<C1P3>3RFBTU-N3YBZX-18NHWH</C1P3>
<C1P14>5QP2A4-KUZ3ZX-FXDXDH</C1P14>
<C1P16>B46K2A-YMHGHE-9Y4K1D</C1P16>
<C1P17>16YC5S-TBG5FF-K18CUN</C1P17>
<C1P18>FH45J7-ST4JZV-7VHWHH</C1P18>
<C2P0>MC33RQ-Z8A6TH-SEP9P5</C2P0>
<C3P1>9T77ZD-MJAF3D-YD6K9D</C3P1>
<C3P2>1X6GGU-51GXBK-R35BTW</C3P2>
<C3P3>GE2KAY-ZEUMZS-A3RGRD</C3P3>
<C3P4>E1NCAU-DMZ4K5-AAJ68W</C3P4>
<C3P5>FTUQVH-5SUTHF-7QA37N</C3P5>
<C3P6>CVU74Z-HWE38N-NJNYWD</C3P6>
<C3P7>JD3U5C-PTG7U4-XKQMVH</C3P7>
<C3P8>AVF645-4NVKHH-TDXXVD</C3P8>
<C3P10>GFARKT-Q7KH7M-WQ2319</C3P10>
<RC>5NRUBCSQUWKWW</RC>
<RC-CE>ZN8TU4XP8HC9H</RC-CE>
<C1P4>EZUXX5-N86J5A-K4Y27H</C1P4>
<C3P13>HTS9E3-PKW22D-8Q1TBD</C3P13>
<C3P14>6NWD2U-2M6BH3-GGM1RH</C3P14>
<C1P24>AH2QU2-VNUM35-RQB65D</C1P24>
</device>
_________________

Becker 50 Professional - Navigon 8410 FEU - Navroad 560BF Pro
 
 
rekda2 
młodszy inspektor GPS
rekda2


Wiek: 39
Dołączył: 10 Sty 2011
Posty: 12
Skąd: www
Wysłany: 2011-07-12, 11:45   

Podmieniłem plik jak wyżej
Po załączeniu navi ustawiłem

RMF częstotliwość 93,0
tryb dostrajania -zachowaj frekwencję (zachowaj stację- nie trzyma szuka dalej czegoś, chociaż zatrzymuje się na rmf na chwilę)
Nowe obliczanie - na żądanie


Ikonka TMC czerwona, na 5 sekund zmieniła się na biało i znowu stała się czerwona i już nic się nią nie dzieje
Komunikatów mi żadnych nie wyświetla.


Dlaczego ?
 
 
samsam0
azymut


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Wrz 2010
Posty: 4
Wysłany: 2011-07-12, 20:42   

Z w/w plikiem działa jak najbardziej. Jadąc ok. 600 km (drogą krajową nr 7) uaktywniła mi się pierwszy raz po ok. 60 km. Potem już przy włączaniu działa zaraz po starcie nawigacji. Ustawienie na automatyczne odnajdywanie stacji. Np. przed Gdańskiem bezbłędnie prowadziła na wyznaczony objazd. Napewno działa.
 
 
rekda2 
młodszy inspektor GPS
rekda2


Wiek: 39
Dołączył: 10 Sty 2011
Posty: 12
Skąd: www
Wysłany: 2011-07-14, 00:02   

Nie działa nie działa niedziała niedziała!!!!!!!!!!!!!

MIIIII
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9578
Wysłany: 2011-07-14, 06:59   

Może w Twojej okolicy nie ma żadnych komunikatów.
Ile kilometrów przejechałeś?
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 9