Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2011-10-13, 19:37
Linux na MioMoov lub jakiej kolwiek navigacji.
Autor Wiadomość
yten

Dołączył: 13 Gru 2008
Posty: 0
Wysłany: 2008-12-13, 21:36   linux i guepart czy ktos probowal (inne również)

Czy ktoś już planował instalację Linuksa w Akirach?
Pomysł jest taki:
1. Przygotowujemy jądro systemu, podstawowy initrd i partycję root na karcie pamięci lub ramdysku (można spróbować na początek skorzystać z już przygotwanych systemów dla innych urządzeń na platformie ARM - np. "telefon" Neo FreeRunner lub Neo 1973 czy innych palmtopów).
1. Znajdujemy i wrzucamy do Akiry odpowiedni bootloader w formie aplikacji .exe uruchamianej z wbudowanego Windowsa CE dla platformy ARM - jest ich kilka - np. CyaCE, PBSDBoot itp.
2. Przygotowujemy konfigurację bootloadera (plik tekstowy ze zmiennymi określającymi ścieżki do jajka, initrd i partycji root.
3. Uruchamiamy bootloader (wgrana wcześniej aplikacja .exe) z gotową konfiguracją i obserwujemy proces startu Linuksa.
4. Dostosowujemy system (Linuksa) do potrzeb sprzętowych Akiry - rekompilacja jajka z odpowiednimi sterownikami, przygotowanie skryptów startowych itp.

Zalety:
- nie ma ryzyka uszkodzenia wgranego Windowsa
- po restarcie urządzenia uruchomi się Windows

Drugi pomysł:
- Wgrać odpowiedniego bootloadera (dla platformy ARM926-T) do pamięci flash.
To wiąże się z ryzykiem unieruchomienia sprzętu.
I tu pytanie do Was - czy ktoś już próbował grzebać w bootloaderze lub go podmieniać?
Zdaję sobie sprawę, że po wgraniu innego bootloadera nie będziemy w stanie wybrać nic z jego menu (ze względu na brak sterowników m.in. do touchscreena w bootloaderze), a to jest potrzebne do możliwości uruchamiania na zmianę dwóch lub więcej systemów operacyjnych.

Czekam na Wasze opinie, testy i sugestie.
Myślę, że wgranie systemu operacyjnego typu Linux znacznie poszerzy możliwości Akiry.
Odpowiednio dobrany Linux może śmigać bez problemów na tego typu sprzęcie oraz umożliwić dalsze zabawy ze sprzętem, jak np. Wifi czy inne urządzenia podłączane do slotu SD lub USB.
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2011-01-24, 07:34, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2733
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2008-12-16, 08:51   

Ja - jak na razie - jestem na etapie prób połączenia GPS z komputerem pod linuksem - z mizernymi efektami :-( . No... ale ja dopiero zaczynam przygodę z linuksem :-)
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
yten

Dołączył: 13 Gru 2008
Posty: 0
Wysłany: 2008-12-17, 13:27   

jesli chodzi o zwykla komunikacje to jest praktycznie bezproblemowa (emulator windowsa czyli "wine" + activsync) i trybi druga opcja to narzedzie o nazwie "synce" i to wystrczy do zwyklej komunikacji lecz jest duzo zabawy z konfiguracja ogolnie http://synce.org

lecz w tym temacie chodzi o zupelnie cos innego ochdzi o stworzenie i instalacje na karcie sd linuxa ktory bedzie dzialac na naszych akirach

pozdrawiam badred
 
 
creams 
Waypoint


Wiek: 33
Dołączył: 17 Maj 2008
Posty: 75
Wysłany: 2008-12-20, 23:40   

wszystko super i fajnie, ale co z tego jak jestesmy skazani na monopolizm w postaci windowsa na ktorego wychodza wszystkie oprogramowania
 
 
jack_sparrow
młodszy inspektor GPS



Dołączył: 28 Wrz 2008
Posty: 11
Wysłany: 2008-12-31, 00:49   

creams napisał/a:
wszystko super i fajnie, ale co z tego jak jestesmy skazani na monopolizm w postaci windowsa na ktorego wychodza wszystkie oprogramowania


@creams no nie zupełnie, sęk w tym, że jest cała masa osób piszących oprogramowanie na GNU-Linuxa a my wcale nie jesteśmy skazani na Microsoft (choć oczywiście windy raczej nie pozbędziemy się z naszych maszynek :-/ ). Jak sądzę takie właśnie jest założenie kolegi @yten modyfikacja ta mogłaby naprawdę rozszerzyć możliwości tego sprzętu.

@yten bardzo fajny pomysł , szkoda tylko że nie mogę pomóc ponieważ jestem początkującym użytkownikiem GNU-Linuxa i tak zaawansowany poziom obecnie przerasta moje możliwości.
_________________
NAVIA II ver.B
Czyli ta bez gniazda antenowego i Polskich ustawień regionalnych :-(
 
 
mirko1 
guru
Becker 7928



Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 1934
Wysłany: 2009-01-08, 21:01   

Nie jestem pewien,ale tomtom chodzi chyba na Linuksie.
Jakos malo softu mamy na tomtoma.
Linuks chyba na niewiele moze sie przydac.
Ale to jest naprawde ciekawy pomysl.
 
 
marek216 
GPS instruktor
serwis elektroniki



Wiek: 40
Dołączył: 11 Sie 2007
Posty: 754
Wysłany: 2009-03-18, 06:38   

Zgadza się : TT chodzi na linuksie.

Co do problemów z komunikacją winCE/mobile z linuksem to w sporej mierze kwestia dystrybucji, oraz jakie urządzenie wpinamy.

Cały problem w tym że na urządzeniach jest Windows a ten z definicji jest niekompatybilny z czymkolwiek co nie jest z M$.

Co do uruchomienia jajka z SD - pomysł ciekawy, tylko po co skoro nie ma softu ?
_________________

Serwis elektroniki: www.soft-serwis.eu
Części i narzędzia: www.sklep.soft-serwis.eu
Projektowanie urządzeń: www.fenikstech.pl
Ogłoszenia dla elektroników: www.elektronika.sprzedawaj.eu

Nie pomagam na PW/GG/e-mail !
 
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Wiek: 109
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2009-03-18, 15:35   

marek216 napisał/a:
tylko po co skoro nie ma softu ?

http://www.ubucentrum.net...w-linuksie.html
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
mihaumihau
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 05 Cze 2009
Posty: 8
Wysłany: 2009-06-18, 18:47   Navia nv47 i linux

Udalo sie komus polaczyc te 2 rzeczy ujete w temacie ? Jak to zrobiles ?
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18819
Wysłany: 2009-06-18, 18:55   

Chodzi ci o linuksowy odpowiednik ActiveSync, czy odpalenie pingwinka na nawigacji?
To pierwsze: http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=5773
To drugie: scaliłem
_________________

 
 
saphire 
Navi Expert
Daję wędkę nie rybę!



Wiek: 49
Dołączył: 19 Cze 2008
Posty: 274
Wysłany: 2009-06-18, 20:32   

TT ,,8'' już też jest linuxowy.
 
 
 
Biacho
azymut


Dołączył: 21 Lip 2009
Posty: 1
Wysłany: 2009-07-22, 21:44   Linux na MioMoov lub jakiej kolwiek navigacji.

Spotkał sie ktoś z linuxem uruchomionym na navigacji zamiast windowsa CE ? :)
 
 
dagetto 
guru
Samsung Galaxy I9305


Dołączył: 11 Paź 2008
Posty: 1136
Skąd: Mazowsze
Wysłany: 2009-07-23, 05:39   

TomTom i Navto mają linuksa.
TomToma widziałem z gołym linuksem. Szukaj w google pod nazwami: OpenTom, TomTom Linux Project .
 
 
KrisPier 
Waypoint



Dołączył: 08 Lip 2008
Posty: 23
Skąd: 49.6935|21.7648
Wysłany: 2009-09-06, 21:24   

Tylko że zapominamy o podstawach mianowicie Linux musiałby być odpowiednio skonfigurowany jako system czasu rzeczywistego jakim jest Win CE (Że niech tu powiem te słowa :evil: ale może oprócz QNXa Win CE jest najlepszym tego typu systemem) może wersję embedded linuxa dało by się "oswoić" ale i tak nie osiągniemy, póki co takiej obszerności funkcjonalności jak na Win CE.

Można spróbować w ramach eksperymentu (dla zapaleńców podziw) lecz nie linuksujmy wszystkiego na siłę :-P . O ile w rozwiązaniach sieciowych nie widzę alternatywy dla linuxa o tyle nie wyobrażam sobie uruchamiania na linuksie emulatora windowsa żeby odpalić gierkę na naszym GPeSie

Pozdo i czekam na sprzeciwy :-P
_________________

AKIRA Guepard Multimedia 4GB - full mega tuning ;)
Miałbym już 1000 postów jednak robisz to za mnie Gość :) ja używam opcji SZUKAJ
 
 
mostczi
azymut
mostczi


Dołączył: 23 Sie 2009
Posty: 1
Wysłany: 2009-09-17, 10:35   

pliki senCE można ściągnąć pod: http://sourceforge.net/projects/synce/files/
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 13