My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2012-01-18, 12:22
Mireo Cardinale 3.0 B.E. - fotoradary i POI
Autor Wiadomość
marbeliusz
azymut


Dołączył: 23 Lip 2008
Posty: 1
Wysłany: 2008-07-23, 17:45   Mireo Cardinale 3.0 B.E. - fotoradary i POI

witam, czy ktos bylby na tyle uprzejmy i pomogl mi wgrac fotoradary do goclever 4330a navigator? Mapa to cardinale i nie wiem co i jak.. jak jest opisywane to do tomtoma czy automapy czy innych popularnych;) Dziekuje z gory za sugestie i pomoc;)
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2011-06-28, 12:42, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
spearo
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Lut 2009
Posty: 50
Skąd: Blue Water Hunter
Wysłany: 2009-03-01, 17:29   

Czy mógółby ktoś wystawić na www.yousendit.com MioMore Desktop??

Czy tym programem da się zmajstrować POI do Mireo Black Edition?
;-)
 
 
tadeg
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 29 Paź 2008
Posty: 11
Wysłany: 2009-03-01, 19:49   

spearo napisał/a:
Czy mógółby ktoś wystawić na www.yousendit.com MioMore Desktop??

Czy tym programem da się zmajstrować POI do Mireo Black Edition?
;-)


da się o ile program wykryje podłączoną do kompa nawigację MIO.
_________________
tadeg
 
 
spearo
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Lut 2009
Posty: 50
Skąd: Blue Water Hunter
Wysłany: 2009-03-03, 20:36   

tadeg napisał/a:
spearo napisał/a:
Czy mógółby ktoś wystawić na www.yousendit.com MioMore Desktop??

Czy tym programem da się zmajstrować POI do Mireo Black Edition?
;-)


da się o ile program wykryje podłączoną do kompa nawigację MIO.


Nikt nie może tego wystawić??
 
 
cigiel 
Waypoint
cigiel



Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 27
Wysłany: 2009-03-06, 18:53   

http://forum.goclever.net...24&p=1054#p1054

Tu do pobrania instrukcja tworzenia POI dla ViaGPS 3.0 oraz program do konwersji ikon do formatu .m8888

zachęcam do tworzenia własnych kategorii POI i dzielenia się nimi.

miłej zabawy ;-)
_________________
cigiel
GoClever 4384FM BT
viaGPS 3.0 Goclever-Map
 
 
spearo
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Lut 2009
Posty: 50
Skąd: Blue Water Hunter
Wysłany: 2009-03-08, 00:49   

Dzięki
:-D

[ Dodano: 2009-03-11, 18:45 ]
Speedcams są w pliku txt i mozna do nich dodawać nowe uzywają Ulubione.
Zapisujemy pozycję speedcam w ulubionych/ Plik FAVS/:
Fomat w ulubionych jest na przykład taki

COUNTRY="Hrvatska" CITY="Zagreb" PLZ="10000" STREET="Avenija Marina Drzica" POI="Radar Drziceva" TYPE="1040"
PT="16.000130 45.794813" IDPT="11930562 38498810"

Edytujemy i zapisujemy w formacie speedcams czyli

PT="16.000130 45.794813" POI="M-50" CITY="Zagreb"

gdzie
M - mobile speedcam
A - avg speedcam
R - redlight speedcam
50 - speed limit

Tak zapisane speedcams / jako Import.txt / wrzucamy do folderu Speedcams.
Przy następnym uruchomieniu Mireo doda je do bazy danych

[ Dodano: 2009-03-11, 19:05 ]
Zgeotagowane zamki do Mireo Black Edition

http://chomikuj.pl/spearo

;-)
 
 
lazy49
Navi Expert


Pomógł: 8 razy
Dołączył: 02 Lis 2007
Posty: 411
Wysłany: 2009-03-12, 06:38   

cigiel napisał/a:
http://forum.goclever.net/viewtopic.php?f=8&t=224&p=1054#p1054

Tu do pobrania instrukcja tworzenia POI dla ViaGPS 3.0 oraz program do konwersji ikon do formatu .m8888

zachęcam do tworzenia własnych kategorii POI i dzielenia się nimi.

miłej zabawy ;-)


Zainteresowała mnie ostatnia strona z w/w instrukcji odnośnie fotoradarów. Wynika z niej, że teoretycznie Mireo Black Edition powinien rozróżniać cztery typy fotoradarów (MioMap 2008 je rozróżnia).

Cytuje z w/w instrukcji:
"Safety camera type name. Four types of cameras are supported: ‘F’ – fixed camera which measures vehicle’s speed, ‘M’ – mobile camera which measures vehicle’s speed, ‘A’ – fixed camera that measures average vehicle’s speed on some segment, ‘R’ – red light fixed camera.
Example: POI=”F”
WGS-84 coordinates of safety camera (decimal degrees format). Example: PT=”15.9951 45.7475”.

A complete example is given below:
PT="1.5592796 42.5217812" POI="F"

Przygotowałem parę różnych typów fotoradarów według instrukcji, umieściłem je w pliku import.txt . Oczyściłem ze wszystkiego katalog Speedcams, wrzuciłem plik import txt. Pojawiły się one na mapie. Tylko, że dalej są bez rozróżnienia na typ fotoradaru (tylko graficznie żółty znak). Tak samo nie ma rozróżnienia w opcjach ("POI na mapie" oraz "Powiadomienia").
Kiedy już wydawało mi się, że Mireo Black Edition nie rozróżnia typów fotoradarów, pojawiła się (pod wpływem w/w instrukcji) nadzieja, że uda sie doprowadzić do takiego samego rozróżniania jak w MIOMap 2008. Problem w tym jak dograć i uaktywnić te dodatkowe ikony.

Teoretycznie można zrobić to tak (ale to nie jest "elegancki, czysty sposób" no i NIE będzie Powiadomienia, Ostrzeżenia):
1) w pliku import.txt umieszczamy tylko fotoradary stacjonarne (typ "F");
2) a jako dodatkowe POI (według zamieszczonej instrukcji) umieszczamy w osobnych plikach fotoradary przenośne oraz suszarki. Oczywiście musimy stworzyć dla przenośnych i suszarek ikonki w formacie .m8888 oraz stworzyć pliki txt informacyjne kojarzący dany typ POI z odpowiednią ikoną.
Wtedy w opcjach "POI na mapie" pojawią się nowe POI (przenośne i suszarki). Ale NIE będzie dalej powiadomienia o ich zbliżaniu się.
Może ktoś ma pomysł jak to zrobić w PEŁNY sposób korzystając z opisanego w instrukcji sposobu o fotoradarach.
 
 
cigiel 
Waypoint
cigiel



Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 27
Wysłany: 2009-03-12, 10:19   

spaero
napisz czy jeśli zróżnicujemy te speedcams wg Twojej rady to będą wtedy w różny sposób wyświetlane na mapie? czy dalej zostajemy z jednorodnym ostrzeganiem?

ja już kombinowałem wcześniej tak jak lazy49 i doszedłem do tych samych co on wniosków, nie udało mi się uzyskać tego co lazy 49 cytuje i o czym pisze instrukcja.
_________________
cigiel
GoClever 4384FM BT
viaGPS 3.0 Goclever-Map
 
 
lazy49
Navi Expert


Pomógł: 8 razy
Dołączył: 02 Lis 2007
Posty: 411
Wysłany: 2009-03-12, 14:20   

cigiel napisał/a:
nie udało mi się uzyskać tego co lazy 49 cytuje i o czym pisze instrukcja.


No i pocieszyłeś mnie! Spróbowałem teorie przełożyć na praktykę:


nie chciało mi się tworzyć osobno suszarek i przenośnych, są wrzucone do POI Kontrole.
W pliku import.txt są tylko fotoradary stacjonarne.

Dla testów poniższy plik (dane 25-02-2009, źródło :http://poi4am.prv.pl/ ) rozpakować. Katalog Speedcams w całości wyczyścić i wkleić import.txt. Do katalogu POI w programie przenieść zawartość katalogu POI z niniejszego pliku. Jeżeli w katalogu programu Cardinale nie ma katalogu POI to można przenieść w całości katalog POI z niniejszego pliku.
Po uruchomieniu programu trzeba uaktywnić pokazywanie POI na mapie: "Kontrola"

PS Tak jak wcześniej pisałem NIE MA ostrzegania w czasie zbliżania do POI "Kontrola"

[ Dodano: 2009-03-12, 16:25 ]
cigiel napisał/a:
http://forum.goclever.net/viewtopic.php?f=8&t=224&p=1054#p1054

Tu do pobrania ........... oraz program do konwersji ikon do formatu .m8888



I tu Kolega Cigiel chyba nie docenił w/w programu. To nie jest tylko program do konwersji ikon. Wystarczy użyć tego programu z dowolnym zdjęciem, obrazkiem w formacie jpg lub bmp i mamy splash`a do Mireo Cardinale lub MioMap 2008. Oczywiście wyjściowy obrazek winien być dopasowany do rozdzielczości naszej nawigacji, najczęściej 320x240. Dla tej rozdzielczości plik splash winien mieć nazwę splash320X240.m8888

[ Dodano: 2009-03-12, 21:10 ]
W czasie testów wyszło, że ikony fabryczna-żółta i ta związana z Kontrolami-niebieska, znikają i pojawiają się przy różnych stopniach powiększenia/pomniejszenia mapy. Aby usunąć te niedogodność proszę dokonać poprawki w pliku Kontrola.txt

było:
<poi name="Kontrola" />
proszę zmienić na:
<poi name="Kontrola" max_zf="64"/>

teraz obie ikony będą znikać i pojawiać się przy samych stopniach powiększenia/pomniejszenia mapy.

Test cardinale01.rar
Pobierz Plik ściągnięto 184 raz(y) 48,41 KB

 
 
Barty 
azymut


Dołączył: 19 Lis 2009
Posty: 1
Wysłany: 2009-11-19, 16:19   viaGPS - radary i POI

Witam!
Od paru dni jestem uzytkownikiem GoClever 5066.
1.Chcialem zaktualizowac fotoradary, sciagnalem z poipoint.pl i wgralem plik import.txt do SpeedCams, mialo pojawic plik żródlowy *ri2, a tu nic i radarów nie ma.
2. Sciagnalem z tej samej strony POI i wgralem do katalogu POI kilka plikow txt; nawigacja ich nie widzi wcale.

Prosze o pomoc,w aktualizacji POI i radarow w mapie viaGPS 3.0 w goClever.
Szukalem po roznych stronach,ale nie wiele to dalo.
Z gory dziekuje!

[ Dodano: 2009-11-20, 16:10 ]
Ponawiam prośbę o pomoc.

[ Komentarz dodany przez: jacekp1313: 2009-11-27, 07:30 ]
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Poprawiłem tytuł - chodzi o dodatki do programu viaGPS, nie o radar montowany do GC
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2009-11-27, 07:29, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
edik 
azymut


Wiek: 44
Dołączył: 24 Lis 2009
Posty: 4
Wysłany: 2009-11-24, 10:38   viaGPS - wyświetlanie nazw POI na mapie

Witam,

Czy jest możliwość aby na mapie w viaGPS 3.0 były wyświetlane nazwy POI?

Pozdrawiam
Edik
_________________
GoClever 4366
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8833
Wysłany: 2009-11-24, 11:40   

Z tego co mi wiadomo po kliknięciu na ikonę POI wyświetla info na jego temat, oczywiście jeżeli jest zawarte w pliku z POI, innej możliwości nie zauważyłem.
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
edik 
azymut


Wiek: 44
Dołączył: 24 Lis 2009
Posty: 4
Wysłany: 2009-11-24, 11:53   

Tyle to ja wiem :)

Mi chodzi o to zeby nie klikac. Przeciez jak prowadzisz to nie bedziesz probowal trafic w POI aby zobaczyć nazwę.
W zadnym z opisow do ordinale.ini nie znalazlem takiej opcji. Jest tylko ShowPOIShortcuts, który raczej do tego nie złuży. Zresztą dla pewności przetestowałem - u nie żadne ustawienie tego parametru nie działa, może to działa u kogoś?

Więc problem nadal pozostaje nie rozwiązany.
_________________
GoClever 4366
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8833
Wysłany: 2009-11-24, 11:55   

Widocznie taki to jest urok tego oprogramowania. ;-)
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9514
Wysłany: 2009-11-24, 11:58   

Na żadnym programiew nawigacyjnym nie ma opisów POI - są tylko ikonki okreslające charakter punktu.
Na przykład w MM tak to wygląda (ikonki nie są fabryczne, tylko przerabiane): http://www.my-navia.pl/vi...p=130167#130167
Czasami tak: http://www.my-navia.pl/vi...p=119441#119441

iGO: http://www.gurjon.com/gj_scr/
Ostatnio zmieniony przez jestem_ktoś 2009-11-24, 12:06, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 14