Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2016-01-10, 15:05
Manta 060 problem z sygnałem GPS
Autor Wiadomość
Kerik 
guru
irek 49



Pomógł: 24 razy
Dołączył: 15 Mar 2009
Posty: 1201
Wysłany: 2009-05-13, 21:07   Problem z bardzo słabym sygnałem GPS-a z satelit

Kupiłem Manta 060 i w ogóle jej nie używałem przed odblokowaniem więc nie wiem jaki był sygnał GPS-a ??? dobry czy słaby - bo teraz jest bardzo słaby t.z.n. loguje się ale trwa to ok. 10 min a później przy minimalnym ruchu zanika i narratorka mówi brak sygnału z satelity(używam map: AutoMapa , MapaMap , AutoMapa i Amigo } czy dało by się coś z tym zrobić ???? może dokupić i zainstalować dodatkową antenkę ( jest tu jakieś małe) gniazdo i znaczek anteny - ewentualnie gdzie można by było ją dokupić !!??a
Kerik
 
 
Sahem 
Maestro GPS



Pomógł: 576 razy
Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 6442
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-05-13, 21:15   

Kerik czy opisywany przez Ciebie problem występuje na wszystkich wymienionych programach do nawigowania? No i być może trywialne pytanie czy nic nie zasłania odbiornika GPS?
_________________
Rem tene, verba sequentur.
 
 
Kerik 
guru
irek 49



Pomógł: 24 razy
Dołączył: 15 Mar 2009
Posty: 1201
Wysłany: 2009-05-13, 21:23   

Tak na wszystkich programach .
Kerik
_________________
Lark 50.1 ( WinCe 6.0 ) - Auto Mapa , Mapa MapTop , TomTom-navi w sam.
Używaj przycisku : POMÓGŁ
 
 
Sahem 
Maestro GPS



Pomógł: 576 razy
Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 6442
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-05-13, 21:29   

Zrób małe doświadczenie na AutoMapie. W folderze głównym AM jest folder Settings Files a w nim różne pliki, znajdź dwa: gps.info i gps.settings. Usuń je, po ponownym uruchomieniu AutoMapa utworzy je sobie na nowo. Wyjdź pod chmurki i zaczekaj na sygnał, gdy złapie wróć pod dach by go zgubiła i z powrotem pod chmurki. Powinna złapać zdecydowanie szybciej niż za pierwszym razem.
_________________
Rem tene, verba sequentur.
 
 
Kerik 
guru
irek 49



Pomógł: 24 razy
Dołączył: 15 Mar 2009
Posty: 1201
Wysłany: 2009-05-13, 22:00   

Cybant, na AutoMapę to DZIAŁA mapa loguje się do GPS-a w ciągu 1 minuty b.b.b.Dziękuję a co pozostałymi programami !!!! masz jakieś lekarstwo????
Kerik
 
 
Sahem 
Maestro GPS



Pomógł: 576 razy
Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 6442
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-05-13, 22:04   

W Amigo jest folder Save. Znajdź w nim plik system, otwórz go i sprawdź jaki masz wpis odnośnie gps. Powinien być port COM7 i 4800
_________________
Rem tene, verba sequentur.
 
 
Kerik 
guru
irek 49



Pomógł: 24 razy
Dołączył: 15 Mar 2009
Posty: 1201
Wysłany: 2009-05-13, 22:30   

Mam taki wpisy:[gps]
port="0"
baud="57600"
last_gps_date="2009.05.13"
last_gps_time="10:51:04.035"
gpstime="1242211864"

w którym miejscu poprawić??
Kerik
 
 
Sahem 
Maestro GPS



Pomógł: 576 razy
Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 6442
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-05-13, 22:35   

Zmień wpis:
port="0" na "7"
baud="57600" na "4800"
i znów wyjdź pod chmurki.
_________________
Rem tene, verba sequentur.
 
 
Kerik 
guru
irek 49



Pomógł: 24 razy
Dołączył: 15 Mar 2009
Posty: 1201
Wysłany: 2009-05-13, 23:39   

Amigo na razie nie wystartowała ale jutro wyjde dłzuej na powietrze dzisiaj byłem kodu po zmianie z 10 minut to me za mało zeby sie ustawiło.
Kerik
_________________
Lark 50.1 ( WinCe 6.0 ) - Auto Mapa , Mapa MapTop , TomTom-navi w sam.
Używaj przycisku : POMÓGŁ
 
 
Sahem 
Maestro GPS



Pomógł: 576 razy
Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 6442
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-05-13, 23:43   

Być może podałem zły port i prędkość. Sprawdź w AutoMapie(która już dobrze łapie sygnał) jaki jest port COM i prędkość i takie wartości wpisz w Amigo w linii która podałem Ci wyżej.
_________________
Rem tene, verba sequentur.
 
 
Kerik 
guru
irek 49



Pomógł: 24 razy
Dołączył: 15 Mar 2009
Posty: 1201
Wysłany: 2009-05-14, 11:36   

Cybant nie wiem które to dane trzeba wpisać bo tam są jakieś wpisy : GPRMC, GPGSV, GPGSA.A1 .GPGGA i luźna wartość nie wiem którą wybrać.
mam jeszcze MapaMap i MioMap i też coś z tym zrobić !!!!
Kerik
 
 
Sahem 
Maestro GPS



Pomógł: 576 razy
Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 6442
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-05-14, 19:10   

Kerik AutoMapa łapie Ci już sygnał dobrze. Uruchom ją, kliknij Menu, następnie Ustawienia, potem GPS i zaraz na pierwszej stronie będzie podany port COM oraz prędkość odczytu i te dane przenieś do Amigo do pliku system do linii która mi podałeś, że teraz masz port="0"i baud="57600 i zamiast tych wartości wpisz te z AutoMapy.
Co do MioMap to w folderze MioMap masz plik sys.txt. znajdź tam zapis odnośnie GPS czyli port i baud i wstaw wartości takie jakie ma AutoMapa i sygnał będzie .
_________________
Rem tene, verba sequentur.
 
 
Kerik 
guru
irek 49



Pomógł: 24 razy
Dołączył: 15 Mar 2009
Posty: 1201
Wysłany: 2009-05-14, 19:42   

Cybant wszystko jest ok. wartości były 7 i 4800 takie jak Ty mi podałeś i takie same były w MioMap już wpisane ale myślę że AutoMapa blokowała ,serdeczne Dzięki .
Kerik
_________________
Lark 50.1 ( WinCe 6.0 ) - Auto Mapa , Mapa MapTop , TomTom-navi w sam.
Używaj przycisku : POMÓGŁ
 
 
tjakob 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 47
Dołączył: 19 Gru 2009
Posty: 5
Skąd: Przasnysz
  Wysłany: 2009-12-19, 22:43   Manta 060 problem z sygnałem GPS

Witam wszystkich, może ktoś miał podobny problem i z pomocą został rozwiązany? Moja manta powisła na ekranie startowym. Zrobiłem hard reset, wstała, niestety nie łapie fiksa. Widzi ledwie dwie satelity i to z kiepskim sygnałem. Proszę może zna ktoś jakieś rozwiązanie problemu. Dodam, że przed zablokowaniem łapała fiksa szybko (nie używajcie na 060 TCMP Player-a, to mi ją zablokowało!!!) Pozdrawiam Tomek.
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2014-12-13, 19:27, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
imar42 
guru
GC 5066FMBT



Pomógł: 61 razy
Wiek: 58
Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 1053
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2009-12-20, 08:48   

http://www.my-navia.pl/vi...p=145697#145697
Pozdrawiam :-)
_________________
Uniwersalne ImarMenuRC do urządzeń z ekranem 480x272 i 320x240

 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 11