Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2011-12-30, 23:56
PNi350 i MioMap - Udalo sie !
Autor Wiadomość
navigator
Administrator


Pomógł: 24 razy
Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 722
Wysłany: 2007-09-11, 21:54   

Do czasu aż nie pojawi się klarowna odpowiedź całość jest raczej OT. Ale że mamy tu okazję zobaczyć jak się ludzie dogadują zostawiam ten bajzel i Róbta Co Chceta :)

Jeżeli już ktoś zechce się podzielić swoją wiedzą bezinteresownie to wtedy myk - wycinamy i przyklejamy. A do czasu zabawy w ciuciubabkę to lepiej zostańcie już tutaj niż miałoby się to roznieść po całym forum.
 
 
chris_m
guru
-od podpierania muru



Pomógł: 36 razy
Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 1031
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2007-09-11, 22:45   

...całość już nie jest "raczej OT"...
przed chwilą na tym miejscu była wielgachna przemowa usera zbigi, czyli właśnie owa klarowna wyczekiwana odpowiedź... choć trzeba przyznać, że jak na razie jednostronna, ale wierzmy w ludzi...

zbigi wyprodukował wspaniały post, któremu nadałem osobny tytulik i walnąłem jako oddzielny temacik, coby każdy dojrzał jak sie dzielą wiedzą niektórzy userzy już przy samym powitaniu z naszym forum - doprawdy piękne podsumowanie prawie całodziennego klawiszowania na sześć rąk (z jedną parą dochodzącą...) :mrgreen:

no, ale my captain najlepiej o tym wiesz bo ten super post sam dopiero co wywindowałeś na wyższy piedestał - przyklejony został dokładnie i rzetelnie,
co osobiscie sprawdziłem idąc po szynach wzdłuż doprawdy dłuuuugiego składu: Good job navigatorze :-P
_________________
...łoncka łoncka nasa zielona
pod kazdym dzewkiem Kubuś w dzień i w noc

... a hen wysoko hen satelitek
wcionz dla nas kronzy łoj straśliwa moc...

>takiej łoncki sukać ze świecką<
;-)
 
 
 
sirmike
Waypoint
PNI 350


Dołączył: 07 Sie 2007
Posty: 64
Wysłany: 2007-09-15, 18:44   

Witajcie po długiej przerwie! Widze że trochę atmosfera zgęstniała :-( Nie miałem dostepu do netu raptem około 1,5 tygodnia a tu taka zmiana. Ja nie bardzo wychylam sie z tym co zrobilem z PNi350 bo po rozmowie "jednym z forumowiczów" uświadomino mi że "nic nie zrobilem" i to w "sumie żadne odblokowanie" wiec wolę sie juz nie wychylać. To co sam osiągnąlem z Pni350 jest i tak dla mnie osiągnieciem zwlaszcza ze nigdzie nie bylo opisu do tego urządzenia. Efekt dla mnie jest najwazniejszy: mam wiecej niz jedna nawigację w tym urządzonku i nie ma dla mnie znaczenia jak to zrobilem. Ale skoro taka usłyszalem opinie to wolę forum nie zaśmiecać moim "żadnym odblokowaniem).
W płacenie 100 zł czy jakiejś innej kwoty za odblokowanie takie urządzenia jak PNi350 (nie oszukujmy sie - słabe urządzenie) jest dla mnie chore i nie dlatego że szkoda mi tych 100 zł a dlatego że bezsensowną sprawa jest dopłacanie do takiego urządzenia. Druga sprawa jest radośc z tego że człowiek sam do czegoś dojdzie.
Wszystkich co by chcieli wiedziec jak spowodowalem (metoda zupełnie chałupniczą i na skróty) że chodzą mi inne nawigacje na PNi350 proszę zgłaszać się na mojego maila - odpowiem na pewno tylko cierpliwości bo nie ma dużo czasu.


cześć, ponieważ zalogowałeś się jako gość więc wkładam w twoje dłonie co twoje, teraz chyba lepiej ;)
pozdrawiam
_________________
PNi350 z MapaMapTraffic
Ostatnio zmieniony przez chris_m 2007-09-15, 20:51, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
andceg
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 9
Wysłany: 2007-10-25, 21:56   

Witam

Forum jest od tego aby sobie pomagać (niektórzy chcą też zarabiać).
Może to komuś się przyda:

Jeżeli komuś znudziła się MapaMap Traffic, nawiasem mówiąc jest tragiczna, gdyż nie ma możliwości planowania i śledzenia trasy, można spróbować wgrać sobie np. Autopilota. Na PNi350 działa ta sama wersja, którą wgrywa się na urządzenia PDA.
Na początek potrzebny będzie edytor rejestru CeRegEditor. Łączymy się przez ActiveSync z naszym urządzeniem. Uruchamiamy na komputerze CeRegEditor i nawiązujemy połączenie z urządzeniem. Następnie szukamy klucza HKEY_LOCAL_MACHINE\Init\ i kasujemy wpisy „Launch80” i „Launch95” i naciskamy ikonę „Wykonaj miękki reset urządzenia”.
Nasza nawigacja uruchomi się jeszcze raz ale bez MapaMap Traffic. Na pulpice mamy tylko obrazek mapy Europy, który można zmieniać normalnie jak w Windowsie Peceta.
Po dotknięciu ekranu (np. rysikiem) pojawia się podręczne menu, można na pulpicie np. dodać sobie skrót do katalogu, po jego uruchomieniu możemy dojść do Exploratora, a dalej do Control Panel. W Control Panel można pozmieniać jakieś ustawienia, np. w System\Memory zwiększyć przydział pamięci wewnętrznej dla programów (niektóre instalacje krzyczą , że jest za mało pamięci).
Na kartę pamięci (może być ta dostarczona z urządzeniem, Autopilot się zmieści) wrzucamy przez Active Sync lub przez czytnik kart, instalkę Autopilota (plik cab). Uruchamiamy instalację poprzez explorator w naszym urządzonku, jako lokalizację podajemy kartę. Potem zostaje dorzucić katalogi z dźwiękami i mapami do katalogu Autopilot i już mamy w pełni funkcjonalną nawigację z Autopilotem. Oczywiście MapaMap też działa, można wyciągnąć sobie skróty do obu map na pulpit.
UWAGA!! Nie można robić Twardego resetu, gdyż znów wszystko wróci do fabrycznych ustawień i będziemy robić wszystko od nowa. Nie jest to groźne, ale uciążliwe.
Ja nie znam sposobu jak dokonać tych zmian na stałe, ale przynajmniej nic Was to nie kosztuje.

Pozdrawiam
 
 
jacek1973
azymut


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 2
Wysłany: 2007-11-08, 09:45   

moj sposob na pna 350

http://rapidshare.com/fil...navdce.CAB.html

dorzuccie do tego plik autorunce.exe ktory jest ogolnie dostepny i po resecie macie autoodzyskanie systemu
 
 
andceg
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 9
Wysłany: 2007-11-09, 19:55   

A to mój sposób na odblokowanie PNi350.

Pozdrawiam

Pobierz paczkę
 
 
sirmike
Waypoint
PNI 350


Dołączył: 07 Sie 2007
Posty: 64
Wysłany: 2007-11-11, 08:49   

A jak można tę twoja paczkę przerobić zeby po twardym resecie były moje skróty na pulpicie?
Acha..... i jak zrobić żeby przy twardym resecie był od razu widoczny pasek na dole?

I jeszcze jedno..... macie patent żeby za kazdym razie po twardym resecie nie "znikały" w MapieMap klucz do mapy i Serial. Bo za kazdym razem potwardym resecie musze to wpisywać.
Podbnie sytuacja sie ma do AutoMapy 3.9.7 po On/Off wywala mi ze Nieprawidłowa kopia programu. Ale od razu po instalce do momentu pierwszego On?off chodziło!

pozdrawiam
_________________
PNi350 z MapaMapTraffic
 
 
andceg
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 9
Wysłany: 2007-11-11, 12:00   

Witam

Okazało się, że sprawa jest bardzo prosta (a też długo szukałem i czytałem na różnych forumach, ale uwziąłem się i znalazłem).
Kluczem do sukcesu jest pliczek MNAVDCE.CAB wszystko jest w nim zawarte (Alturion GPS.exe - to tylko programik który uruchamia instalację tego CABa, można zmieniać jego nazwę na dowolną, zależy od typu urządzenia, np runonce.exe).

Do pełni szczęścia trzeba jeszcze programik "WinCE CAB Manager". Znajdziesz go w sieci, wersja próbna pozwala na 20 uruchomień, myślę że to w zupełności wystarczy.

Otwierasz plik *.cab tym programikiem i tam dokonujesz wszelkich zmian. Dorzucasz biblioteki, skróty (czyli pliki *.lnk), bitmapy i wszelkie programiki *.exe.
Jak dokładnie przyjrzysz się mojej paczkę, napewno załapiesz o co chodzi.

Nawiasem mówiąc już trochę przerobiłem tą paczkę, ale nie jest to jeszcze to cobym chciał, np usunąłem biblioteki, które się powtarzały i nie trzeba już naciskać "Yes to all", zmieniłem też pulpit.

Nadal jednak nie wiem jak zrobić aby pasek był widoczny (chociaż do niczego nie jest mi potrzebny). Niby wrzuciłem showtaskbar.exe do katalogu StartUp ale dalej nici, pewnie trzeba jeszcze jakiś wips w rejestrze. Trzebaby też popracować nad datą i czasem - też wpisy w rejestrze, ale to już kosmetyka.
Klucze o których piszesz też wrzucane są do rejestru i aby po twardym resecie nie znikały, trzeba je wpisać na stałe do pliku *.cab.

Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły - zgłaszajcie, ja to przerobię w miarę możliwości, albo sami próbujcie i podzielcie się uwagami.

Wspólnie napewno dopracujemy się porządnej paczki.

Poadrawiam
 
 
sirmike
Waypoint
PNI 350


Dołączył: 07 Sie 2007
Posty: 64
Wysłany: 2007-11-11, 12:08   

andceg napisał/a:
Witam

Okazało się, że sprawa jest bardzo prosta (a też długo szukałem i czytałem na różnych forumach, ale uwziąłem się i znalazłem).
Kluczem do sukcesu jest pliczek MNAVDCE.CAB wszystko jest w nim zawarte (Alturion GPS.exe - to tylko programik który uruchamia instalację tego CABa, można zmieniać jego nazwę na dowolną, zależy od typu urządzenia, np runonce.exe).

Do pełni szczęścia trzeba jeszcze programik "WinCE CAB Manager". Znajdziesz go w sieci, wersja próbna pozwala na 20 uruchomień, myślę że to w zupełności wystarczy.

Otwierasz plik *.cab tym programikiem i tam dokonujesz wszelkich zmian. Dorzucasz biblioteki, skróty (czyli pliki *.lnk), bitmapy i wszelkie programiki *.exe.
Jak dokładnie przyjrzysz się mojej paczkę, napewno załapiesz o co chodzi.

Nawiasem mówiąc już trochę przerobiłem tą paczkę, ale nie jest to jeszcze to cobym chciał, np usunąłem biblioteki, które się powtarzały i nie trzeba już naciskać "Yes to all", zmieniłem też pulpit.

Nadal jednak nie wiem jak zrobić aby pasek był widoczny (chociaż do niczego nie jest mi potrzebny). Niby wrzuciłem showtaskbar.exe do katalogu StartUp ale dalej nici, pewnie trzeba jeszcze jakiś wips w rejestrze. Trzebaby też popracować nad datą i czasem - też wpisy w rejestrze, ale to już kosmetyka.
Klucze o których piszesz też wrzucane są do rejestru i aby po twardym resecie nie znikały, trzeba je wpisać na stałe do pliku *.cab.

Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły - zgłaszajcie, ja to przerobię w miarę możliwości, albo sami próbujcie i podzielcie się uwagami.

Wspólnie napewno dopracujemy się porządnej paczki.

Poadrawiam


Dzieki , zaraz zabieram sie do pracy. Tylko sciagne ten program do cabów :-D
Wlasnie szkoda ze ten pasek jest taki oporny. Czy automape tez mozna jakos zrobic zeby przy twardym resecie potem znowu dzialala.
U mnie MioMap chodzi poprawnie tylko wtedy gdy uzyję GAPI i ustawie obrót 0stopni. Wtedy wyswietla sie poprawnie i ryzik dziala do przycisków.

A moze mógłbys podrzucic mi te paczkę gdzie nie ma "Yes to all" ? Tak tylko niesmialo pytam :-D

Dzieki za podpowiedzi, zabierma sie do roboty, jak bede cos miec to dam znac
_________________
PNi350 z MapaMapTraffic
 
 
andceg
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 9
Wysłany: 2007-11-11, 13:04   

Nie ma sprawy nowa paczka do PNi350 jest tu:

Paczka do PNi350 ver 1.1

Jeżeli chodzi o instalowanie innych programów nawigacyjnych, to nie wiem, ale z tego co czytałem to większość wymaga GAPI. Ja przetestowałem na Autopilocie i on działa bez GAPI.

Reszta to tak jak już pisałem wcześniej - kwestia wpisów do rejestru. Poprostu trzeba prześledzić to, co dany program wrzuca do rejestru podczas instalacji i potem wpisać to na stałe do naszego pliku *.cab.

Pozdrawiam
 
 
sirmike
Waypoint
PNI 350


Dołączył: 07 Sie 2007
Posty: 64
Wysłany: 2007-11-11, 13:58   

andceg napisał/a:
Nie ma sprawy nowa paczka do PNi350 jest tu:

Paczka do PNi350 ver 1.1

Jeżeli chodzi o instalowanie innych programów nawigacyjnych, to nie wiem, ale z tego co czytałem to większość wymaga GAPI. Ja przetestowałem na Autopilocie i on działa bez GAPI.

Reszta to tak jak już pisałem wcześniej - kwestia wpisów do rejestru. Poprostu trzeba prześledzić to, co dany program wrzuca do rejestru podczas instalacji i potem wpisać to na stałe do naszego pliku *.cab.

Pozdrawiam


Wlasnie sie bawie plikiem CAB i go przemieniam - np robie to zeby przy starcie była od razu strefa czasowa Europy centralnej. czy zadziaął zobaczymy?
A nie wiesz w jakim kluczu rejestru przechowywana jest godzina po on/off - wpisałbym np 11/2007 i łatwiej by sie ustawialo po wlaczeniu urządzenia
Chyba znalazlem gdzie w rejestrze zapisywane są klucze i seriale do MapyMap:
HKLM ---- SOFTWARE ----ActSto -----

ale czy u mnie zadziala to dam znac
Bede probowal z AutoMapa zeby tez po On/Off nie wywalala błedów



No i dziala.... tapeta sie zmienia, strefa czasowa ustawiona na Europę Centralną (tylko godzinke trzeba ustawić) i co najwazniejsze po On/Off działa MapaMap (chyba jakas autosugestia bo wydaje mi sie ze teraz wolniej sie uruchamia).

Mam do Ciebie jeszcze jedno pytanko. W sumie to pierdoła ale jak sie bawic to sie bawić :-D Jak zrobic zeby skróty ktore sa na pulpicie miały swoje własne ikonki - bo u mnie te skróty są białymi z niebieskim paskiem na górze okienkami. A program źródłowy ma ikonke ładną. Nie wiem co jest ze skrót na pulpicie juz jej nie ma.

I jak zrobić zeby nie musiec potwierdzac "Yes to all" zeby od razu samo wszystko sie instalowało?

I czy Tobie po włączeniu PNi350 najpierw jednak pojawia sie obrazek Europy z napisem MapaMapTraffic a dopiero do doinstalowaniu Twojej paczki pojawia sie juz własne tło pulpitu? Jest jakis sposób na usunięcie tego pierwszego obrazka albo zeby od razu był ten "mój" własciwy?
_________________
PNi350 z MapaMapTraffic
 
 
andceg
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 9
Wysłany: 2007-11-11, 15:02   

Jeżeli chodzi o ikonki skrótów to też nie wiem jak to zrobić. Ikonki ładne są wtedy gdy programik jest we flashu a nie na karcie. Nie wiem dlaczego nie przenosi ikonek z programików które są na karcie.

Komunikat z przyciskami np. "Yes to All" pojawia się gdy instalka chce zastąpić jakiś plik, który już jest w urządzeniu zainstalowany. Przeczytaj o jaki plik chodzi i usuń go z paczki *.cab. Skoro już go masz to nie ma sensu go wgrywać jeszcze raz.

Tak, najpierw pojawia się obrazek Europy gdyż tak jest ustawione w oryginalnym rejestrze. Tego niestety nie zmienisz. Każdy twardy reset powoduje wczytanie oryginalnego rejestru. Dopiero po wgraniu paczki i miękkim resecie masz swoje ustawienia. Jak chcesz możesz podmienić bitmapę na inną i po miękkim resecie będzie pojawiała się Twoja. Ale to też musisz zdefiniować w paczce.
 
 
sirmike
Waypoint
PNI 350


Dołączył: 07 Sie 2007
Posty: 64
Wysłany: 2007-11-11, 15:46   

andceg napisał/a:
Jeżeli chodzi o ikonki skrótów to też nie wiem jak to zrobić. Ikonki ładne są wtedy gdy programik jest we flashu a nie na karcie. Nie wiem dlaczego nie przenosi ikonek z programików które są na karcie.

Komunikat z przyciskami np. "Yes to All" pojawia się gdy instalka chce zastąpić jakiś plik, który już jest w urządzeniu zainstalowany. Przeczytaj o jaki plik chodzi i usuń go z paczki *.cab. Skoro już go masz to nie ma sensu go wgrywać jeszcze raz.

Tak, najpierw pojawia się obrazek Europy gdyż tak jest ustawione w oryginalnym rejestrze. Tego niestety nie zmienisz. Każdy twardy reset powoduje wczytanie oryginalnego rejestru. Dopiero po wgraniu paczki i miękkim resecie masz swoje ustawienia. Jak chcesz możesz podmienić bitmapę na inną i po miękkim resecie będzie pojawiała się Twoja. Ale to też musisz zdefiniować w paczce.


Jeszcze jedno pytanie. Jak mozna dodac skrót na pulpit np do rzeczy kotre mam na SD
Nie wiem jak to zrobić.
_________________
PNi350 z MapaMapTraffic
 
 
andceg
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 9
Wysłany: 2007-11-11, 16:12   

He he, no dokładnie tak jak w Windowsie PCeta. Bedąc w Explorerze podświetlasz pliczek exe, robisz copy, potem przechodzisz na pulpit, przyciskasz dłużej rysikiem, aż pojawi się menu podręczne i wybierasz "Paste shortcut". Powstanie w ten sposób w katalogu Windows\Desktop dodatkowy pliczek i właśnie jego też trzeba skopiować do paczki *cab, jeżeli chcesz już zawsze po resecie go mieć na pulpicie.

Proszę poćwicz trchę zanim zaczniesz pytać, bo Admin w końcu zablokuje ten temat.

Pozdrawiam
 
 
sirmike
Waypoint
PNI 350


Dołączył: 07 Sie 2007
Posty: 64
Wysłany: 2007-11-11, 16:27   

andceg napisał/a:
He he, no dokładnie tak jak w Windowsie PCeta. Bedąc w Explorerze podświetlasz pliczek exe, robisz copy, potem przechodzisz na pulpit, przyciskasz dłużej rysikiem, aż pojawi się menu podręczne i wybierasz "Paste shortcut". Powstanie w ten sposób w katalogu Windows\Desktop dodatkowy pliczek i właśnie jego też trzeba skopiować do paczki *cab, jeżeli chcesz już zawsze po resecie go mieć na pulpicie.

Proszę poćwicz trchę zanim zaczniesz pytać, bo Admin w końcu zablokuje ten temat.

Pozdrawiam


Dzieki bardzo.
A tak swoją droga może by ten twój sposób admin gdzies podwiesił na stałe na forum. Sporo jest ludzi z tym PNi350 a to naprawde działa.
A wiem tez że są ludzie którzy za takie albo troche inne odblokoanie życzą sobie nie małą sumkę. Gdyby to było podwieszone to juz problem z odblokowaniem by sie skonczył. Do tej pory ja mialem zupelnie to inaczej zrobione przy On/Off nie wracało do starego wyglądy tyle ze ja pulpitu nigdy wczesniej nie mialem a teraz ma :mrgreen: wielkie dzieki

[ Dodano: 2007-11-13, 09:01 ]
andceg napisał/a:
He he, no dokładnie tak jak w Windowsie PCeta. Bedąc w Explorerze podświetlasz pliczek exe, robisz copy, potem przechodzisz na pulpit, przyciskasz dłużej rysikiem, aż pojawi się menu podręczne i wybierasz "Paste shortcut". Powstanie w ten sposób w katalogu Windows\Desktop dodatkowy pliczek i właśnie jego też trzeba skopiować do paczki *cab, jeżeli chcesz już zawsze po resecie go mieć na pulpicie.

Proszę poćwicz trchę zanim zaczniesz pytać, bo Admin w końcu zablokuje ten temat.

Pozdrawiam


Wiatj, to znowu ja.
Mam jedno pytanko czy zainstalowales na PNi350 AutoMape 3.9.7 ?
Bo ja kiedys (zanim odblokowalem pulpit twoją metodą) mialem AM i nawet chodzila (bez rewelacji) a teraz po odblokowaniu "po twojemu" AM nie chce mi sie zainstalować. Wywala taki błąd:
FATAL APPLICATION ERROR
Application FindAMPPC.exe has performed an illegal operation and will be shut dow. If the problem persist, contact the program vendor.

Program: FindAMPPC.exe
Exception: 0xC0000005
Address: 01E1F2AC
_________________
PNi350 z MapaMapTraffic
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 11