Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Menu DarkLark [480x272]
Autor Wiadomość
Mici125 
Waypoint
Lark 47.0


Wiek: 35
Dołączył: 11 Cze 2010
Posty: 17
Wysłany: 2010-07-26, 09:54   Menu DarkLark [480x272]

Witam!
Panel miał być gotowy już jakiś czas temu, ale z powodu projektów w pracy nie miałem zbyt wiele wolnego czasu, no i chciałem przed publikacją wszystko ładnie doszlifować. Ale wreszcie jest :-)
Założenia były następujące: w miarę duże, czytelne ikony i ciemna tonacja, aby można było tego spokojnie używać nocą w samochodzie. Panel zawiera różne programy użytkowe, gry oraz narzędzia systemowe.
Poniżej screeny:



Ogólnie od strony graficznej jest dość prosty, skupiłem się bardziej na funkcjonalności. Wszystkie programy działają poprawnie, kilka gier jest na mniejsze rozdzielczości, ale wszystko widać i da się normalnie obsługiwać.

:arrow: Instalacja:
Spakowany folder DarkLark (29Mb) rozpakowujemy i zgrywamy bezpośrednio na kartę
(46,5MB po rozpakowaniu).

:arrow: Uruchomienie:
Jako program nawigacyjny, w fabrycznym menu wybieramy SDMMC/DarkLark/Setup.exe.
:!: Uwaga - niektóre programy szwankują przy próbie otwarcia/zapisu plików, w takim wypadku należy wybrać plik winSetup.exe - różni się tym, że dodatkowo uruchamia explorer.exe, po uruchomieniu trzeba ukryć ręcznie pasek zadań. Jako "gratis" dodaję plik Windows.exe - uruchamia "czystego" windowsa :)
Aby uruchamiać panel z pamięci wewnętrznej, wystarczy w plikach setup i winsetup.msrc zamienić "SDMMC" na "ResidentFlash".

:arrow: Działanie na innych nawigacjach:
Ten panel był robiony konkretnie pod Larka 47.0. Jest oparty na SystemInformation, więc po modyfikacji ścieżek w plikach *.ini oraz *.mscr powinien działać na każdej nawigacji 480x272 (kwestia nazw karty pamięci, pamięci wewnętrznej i procesów). Na życzenie mogę podjąć się takiej modyfikacji, ale nie na inne rozdzielczości, bo wiąże się to ze zmianą rozmiarów i pozycjonowania wszystkiego.

:arrow: Modyfikacje i przeróbki:
Zgadzam się, a nawet zachęcam :-) Ale z dwoma zastrzeżeniami: bez czerpania z tego korzyści majątkowych, oraz proszę zamieszczać mój nick jako oryginalnego autora.
Poza tym róbta co chceta ;-)

:arrow: Panel do pobrania tutaj, wersja 1.02
Wersja 1.01

No i to na razie chyba tyle. Proszę o porady, pytania i opinie. To mój pierwszy panel, a planuję kolejny, tym razem już coś na większą skalę, więc wszystko mi się przyda :-D
Ostatnio zmieniony przez Mici125 2010-07-30, 10:16, w całości zmieniany 5 razy  
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 28
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8301
Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-07-26, 10:05   

Jeśli chodzi o wygląd to mnie się podoba.
Troszkę (mi) przeszkadza to ze w menu nawigacja ikony nie są tej samej wielkości. Ogolnie jak już się bawisz w czarne ramki to każda ikonka winna mieć (poza menu nawigacja), np.konwerter nie ma i się wyróżnia.
To jest oczywiście moja opinia ale myślę ze trochę racji mam :-) , zaraz sprawdzę na nawigacji.
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
Mici125 
Waypoint
Lark 47.0


Wiek: 35
Dołączył: 11 Cze 2010
Posty: 17
Wysłany: 2010-07-26, 10:25   

W 'nawigacji' chciałem wrzucić ikony 128x128, ale dla mapymap strasznie ciężko znaleźć coś przyzwoitego - to najlepsza jakość, jaką znalazłem, ale trochę mała - przyznaję że trochę razi. Przewiduję rozwinięcie tego panelu do rozmiaru 4x2 ikon i wrzucenie innych programów do nawigacji, ja mam tylko te dwa.
Co do ikonek, to masz rację :-D Zbierałem gotowe w necie i zależało mi na dobrej jakości z przezroczystymi brzegami, więc siłą rzeczy nie wszystkie pasują.
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 28
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8301
Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-07-26, 10:28   

Masz jakieś inne resinfo, nie da się zabijać procesów.
Do kropek (dots) jest inna ikonka, masz w załączniku.
Mici125 napisał/a:
niektóre programy szwankują przy próbie otwarcia/zapisu plików, w takim wypadku należy wybrać plik winSetup.exe - różni się tym, że dodatkowo uruchamia explorer.exe,

Pewnie chodzi Ci o worda itd. Przerabiałem to u Siebie, jak chcesz to podrzucę Ci skrypt choć w sumie sam możesz napisać :-) , odpalasz explorera potem program i jak zamknie się program killujesz explorera. Pasek (start) możesz ukryć wpisem do rejestru.
A z takich detali poprawiłbym jeszcze skrypty ale to jak będziesz miał ochotę :-) .
Gratuluje pomysłu i wykonania 2 języków.

[ Dodano: 2010-07-26, 11:31 ]
Ja się na grafice nie znam wiec ikonek Ci nie poprawie ale może ktoś się znajdzie.
Ja Ci zawsze mogę ze skryptami pomoc, jak coś wal na gg lub forum. Jak jesteśmy przy skryptach to Nitorgen się nie minimalizuje, sztuczka jak przy Wordzie to naprawi.

Dots.rar
Pobierz Plik ściągnięto 187 raz(y) 24,49 KB

_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
matts84
Waypoint
Lark Freebird 47.0


Dołączył: 06 Lip 2010
Posty: 16
Wysłany: 2010-07-26, 10:47   

Można jeszcze powalczyć ze wskaźnikiem baterii bo wygląda jak oderwany od reszty, zrobić belki też z taką poświatą jak są ikonki i bedzie miodzio!
 
 
Mici125 
Waypoint
Lark 47.0


Wiek: 35
Dołączył: 11 Cze 2010
Posty: 17
Wysłany: 2010-07-26, 12:18   

dasior591, dzięki za ikonkę :-)
I byłbym wdzięczny za ten skrypt. Masz na myśli to, że skrypt odpala explorera a potem np. worda, i po zamknięciu wyłącza explorera? Czy po prostu oddzielny przycisk do włączania/wyłączania explorera?
matts84, faktycznie wskaźnik baterii wygląda trochę kijowo, zamienię na coolbar. A co do belki, to chodzi Ci o taki jakby pasek zadań na dole?
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 28
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8301
Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-07-26, 12:26   

Mici125 napisał/a:
skrypt odpala explorera a potem np. worda, i po zamknięciu wyłącza explorera?

Tak, masz to na PW.
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
aleks
Waypoint


Pomógł: 11 razy
Dołączył: 07 Lis 2008
Posty: 196
Wysłany: 2010-07-26, 15:33   

Już kilku twórców menu narzekało, że nie mogą znaleźć dobrej ikonki MM. Może to nie jest akurat najlepszy temat, ale zamieszczam ikonkę MM do wykorzystania i ewentualnych własnych modyfikacji.
Pozdrawiam

MM2a.png
Plik ściągnięto 13871 raz(y) 30,61 KB

MM.rar
Pobierz Plik ściągnięto 233 raz(y) 246,76 KB

 
 
alfaholik
Waypoint


Dołączył: 22 Mar 2010
Posty: 19
Wysłany: 2010-07-28, 09:49   

U mnie na MaxCom dużo programów nie działa/brakuje bibliotek.
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 108
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2010-07-28, 09:53   

alfaholik, bo to menu jest przygotowane do Larka. Aby działo na innych nawigacjach trzeba je dostosować tz. dograć biblioteki, poprawić ścieżki
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
alfaholik
Waypoint


Dołączył: 22 Mar 2010
Posty: 19
Wysłany: 2010-07-28, 10:28   

Raczej chodzi o dogranie bibliotek bo programy sprawdzałem z pod explorera plików a nie tego menu. A skąd mam pobrać biblioteki do tych programów??
 
 
Mici125 
Waypoint
Lark 47.0


Wiek: 35
Dołączył: 11 Cze 2010
Posty: 17
Wysłany: 2010-07-28, 11:32   

aleks, dzięki :)
alfaholik, a jakie komunikaty dostajesz? Może to kwestia tego explorera? Spróbuj odpalić panel przez WinSetpu.exe
Programy u mnie chodzą wszystkie, nie dogrywałem żadnych bibliotek.
Podaj mi proszę: nazwę i model swojej nawigacji, nazwę pamięci wewnętrznej, karty pamięci i procesu obsługującego menu fabryczne. Spróbuję dopasować odpowiednio panel aby działało u Ciebie.
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 108
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2010-07-28, 14:32   

Mici125, jego Navia MaxCom 501
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
alfaholik
Waypoint


Dołączył: 22 Mar 2010
Posty: 19
Wysłany: 2010-07-28, 15:24   

MaxCom 501, karta Kingston 2GB. Jak sprawdzić nazwę pamięci wew i ten proces wewnętrzny??
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 108
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2010-07-28, 15:32   

alfaholik, jak masz połączenie przez ActiveSync to wejdź w nie i wpisz wszystkie katalogi włącznie z "Windows"

Uruchom ResInfo z Apteczki i podaj listę procesów.
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,17 sekundy. Zapytań do SQL: 12