Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2011-06-25, 22:24
Wyłączanie navi po odcięciu zasilania i włączanie samoczynne
Autor Wiadomość
Magdalaena 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 41
Dołączyła: 19 Maj 2010
Posty: 7
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-08-20, 06:49   

jacekp1313 napisał/a:
Magdalaena napisał/a:
ona sama z siebie się nie wyłącza
I tak ma być - wyobraź sobie taką sytuację.
Wyznaczasz trasę do Madrytu przez Amsterdam i Rzym (a co, jak zwiedzać, to zwiedzać), siedzisz pół dnia nad optymalizacją trasy wbijając VIA (bo program sam z siebie prowadzi cię nie tymi drogami, co byś sobie życzyła) i po 100km zatrzymujesz się na papierosa/siusiu/wymycie reflektorów. Wyłączasz silnik, navi oczywiście też się wyłącza.
Wracasz do samochodu, przekręcasz kluczyk i... precyzyjnie wymyślona trasa zniknęła.


1. Ja chcę żeby program się usypiał, a nie wyłączał na dobre.

2. Nawet po resecie, automapa nadal pamięta dane trasy.

Na Navroadzie 560 było tak, że rano wkładałam nawigację do gniazda i po uruchomieniu silnika, navia sama wychodziła ze stanu uśpienia.
Po dojechaniu na miejsce i wyłączeniu silnika, navia pytała czy chcę ją uśpić i jeśli nic nie kliknęłam, po 30 sekundach usypiała się sama.

Wyobraź sobie załatwianie kilku spraw po centrum Warszawy w czasie budowy metra, zamknięcia Wisłostrady itp. Automapa z dobrze naniesionymi blokadami jest IMHO niezastąpiona, ale konieczność wydawania jej szczegółowych komend co pół godziny może być nieco uciążliwa.

jacekp1313 napisał/a:
Ale jeśli chcesz tak mieć - przeczytaj wątek, do którego dołączyłem Twój post


Niestety wszystkie modyfikacje daciora dotyczą procesorów MTK, a ja mam procesor SIRF :-(
_________________
Magdalaena
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18662
Wysłany: 2012-08-20, 07:30   

Magdalaena napisał/a:
żeby program się usypiał, a nie wyłączał
Nie każdy program nawigacyjny takie coś ma - na pewno iGO (wyczuwa brak zasialania i się usypia). Ale np. MapaMap czy mireo wyłacza się całkowicie
Magdalaena napisał/a:
automapa nadal pamięta dane trasy.
Łącznie z pominiętymi punktami VIA? Zobacz problem niezaliczania pominiętych VIA http://www.my-navia.pl/vi...p=371691#371691
Ale to mniej istotne - w końcu "Ty tu urządzisz"

Magdalaena napisał/a:
ja mam procesor SIRF :-(
I tu jest problem
_________________

 
 
KOLEC 
azymut
Chyba nowicjusz :)


Wiek: 53
Dołączył: 10 Paź 2008
Posty: 1
Skąd: ja się tu wziołem ??
  Wysłany: 2012-09-14, 15:48   Modecom Freeway MX2 HD niedogodność

Mam taką navi i chciałbym aby po podaniu zasilania się sama włączała a po wyłączeniu zasilania przechodziła w stan uśpienia. Czyli włączam stacyjkę i navi sama się budzi po uśpieniu a wyłączając stacyjkę przechodziła w uśpienie.
Napisałem do MODECOMa i dostałem taką odpowiedz :-/
Cytat:
Dziękujemy za zainteresowanie produktami MODECOM.
Przykro nam ale nie ma takiej mozliwosci. Pozdrawiamy.

Najlepiej tak napisać a nie pomyśleć o usprawnieniu softu dodając takie możliwości.
Może ktoś coś wie jak coś takiego zrobić lub co w sofcie zamieszać aby tak zaczęła działać ??
Pozdrawiam
 
 
 
gustawox_1 
Maestro GPS
Nv33 i NaviaII



Wiek: 107
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3667
Skąd: Poland
Wysłany: 2012-09-14, 15:52   

KOLEC, tu >> http://www.my-navia.pl/vi...hlight=stacyjce masz temat poczytaj może się przyda.
_________________

< ------------------------------------------------------------>
Wiktor Hugo
; Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości;
 
 
 
tomuchpc

Dołączył: 29 Gru 2012
Posty: 0
Wysłany: 2012-12-29, 22:16   

Witajcie! Zarejestrowałem się dopiero przed chwilą, dlatego proszę o wyrozumiałość. Piszę tu, bo jest trochę o skrypcie usypiającym nawigacje. Troszeczkę "męczy" mnie pewna sprawa, a sieć milczy na ten temat.
Kupiłem kilka dni temu nawigację Blow z win Ce6.0 i kamerę cofania, którą zamontowałem w vw. Do sedna:
Czy dałoby się zrobić coś takiego by urządzenie Blow np. wybudziło się po podłączeniu przewodu do "av-in"? Chodzi o to, że skrypt włączający nawi gdy dostanie ona zasilanie nie urządza mnie, bo w VW zasilanie na zapalniczkę jest cały czas. Po krótce, chciałbym żeby po włączeniu wstecznego Blow wybudzał się i pokazywał obraz z kamery i usypiał po wyłączeniu wstecznego, jeżeli na urządzeniu nie byłaby akurat uruchomiona Automapa. Proszę o porady, jak to rozwiązać, może jakiś inny pomysł?

[ Komentarz dodany przez: jacekp1313: 2012-12-29, 22:22 ]
------------------------------------------------------------------------------------------
Wydzieliłem z 5065xx, 5066xx, 4366xx, navio >> Uśpienie
 
 
antek28
Waypoint


Dołączył: 26 Lut 2012
Posty: 20
Wysłany: 2013-02-15, 17:20   Automatyczne uruchomienie nawigacji navroad.

Posiadam nawigacje navroad nr 470 enovo i na jednej karcie pamięci posiadam igo becker a na drugiej automape 6.12 i czy istnieje możliwość aby po tym jak wytyczę trasę i zgaszę silnik to po ponownym uruchomieniu dalej nawigacja prowadziła automatycznie do celu?Przy automapie włącza mi się główne menu a przy igo nic się nie uruchamia i należy samemu włączyć przyciskiem nawigacje od nowa.
 
 
no_taki
Maestro GPS



Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 5779
Wysłany: 2013-02-19, 19:28   

Dlaczego zaraz zwariowane pomysły ???
w IGO, w sys.txt usupełnić sekcję interface o wpisy
Kod:
[interface]
exit_on_restart=0
shutdown_time=0

A w Beckerze proponuje naukę obslugi programu :-(
Ustawienia systemowe > automatycznie wlącz/wyłącz - OFF !
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
Exodos
azymut


Dołączył: 07 Kwi 2013
Posty: 1
Wysłany: 2013-05-22, 19:21   Manta GPS510MSX - Usypianie

Witam, potrzebuję jakiegoś skryptu lub programu który by wyłączał tą Navi po odcięciu zewnętrznego zasilania oraz uruchamiał Navi po pojawieniu się napięciu.
Nie wiem czy avin.exe z tematu o GC zadziała tutaj.
 
 
Jaceqpro
azymut


Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 2
Wysłany: 2013-05-31, 19:35   Czy to technicznie mozliwe aby po podaniu napięcia...

Czy to technicznie mozliwe aby po podaniu napięcia Lark w moim przypadku 50.3 włączał się sam natomiast po odłączeniu wyłączał się ? wmontowałem sobie nawigację w środkową konsolę i mam utrudniony dostęp do przycisku power w nawigacji. Napięcie podane ma po kluczyku czyli w momencie przekręcenia zaczyna ładować i pomyślałem że gdyby sama wtedy startowała byłoby prawie fabrycznie :))) ;-)
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Wiek: 27
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4544
Skąd: Wawa
Wysłany: 2013-05-31, 20:38   

Jaceqpro,
Poczytaj ten temat do , którego przeniosłam Twój post.
Regulamin punkt 3 i 4.
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
Exodos
azymut


Dołączył: 07 Kwi 2013
Posty: 1
Wysłany: 2013-06-13, 09:20   

Kombinowałem ostatnio nad włączaniem i wyłączaniem MStara, no i co powiecie na to:

http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18662
Wysłany: 2013-06-13, 09:26   

Świetna sprawa.
Udostępnisz schemat, czy można zamawiać gotowy układ + opis podłączenia do nawigacji ?
_________________

 
 
Exodos
azymut


Dołączył: 07 Kwi 2013
Posty: 1
Wysłany: 2013-06-13, 09:30   

Jak mi ktoś powie jak zmienić czas do wyłączenia urządzenia z tych magicznych 10 sekund do 5 sekund to wrzucę schemat :) Chyba że ktoś chce to mogę uruchomić linię produkcyjną tych urządzeń :)
 
 
Exodos
azymut


Dołączył: 07 Kwi 2013
Posty: 1
Wysłany: 2013-06-15, 21:23   

Gdyby ktoś był zainteresowany układzikami to za 55 zł z przesyłką mogę wykonać.
 
 
spawach 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 17 Sty 2008
Posty: 14
Wysłany: 2013-06-24, 10:32   Nawigacja podłączona do zapłonu motocykla?

Dzisiaj wpadłem na pomysł jako że mam w motocyklu zegary pokazujące prędkość milach (oczywiście są też km ale małe i nieczytelne) to chciałbym po włączeniu zapłonu żeby nawigacja automatycznie się uruchomiła i wystartował program pokazujący prędkość a po przekręceniu stacyjki na OFF wyłączał nawigację. Po co taki zabieg? Naciśnięcie przycisku nie stanowi problemu ale jak tą czynność trzeba powtórzyć 10 razy dziennie to staje się to uciążliwe. Ważne jest też żeby urządzenie wyłączało się a nie pracowało na baterii.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,15 sekundy. Zapytań do SQL: 11