Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2013-05-11, 15:56
Sygic Drive - jak dodawać POI - FAQ
Autor Wiadomość
adas01 
GPS instruktor



Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 559
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-04-07, 13:21   Sygic Drive - jak dodawać POI - FAQ

witam
temat dodawania POI do sygic drive przewija się często i powraca jak bumerang. wszystko zapewne przez to, że dodawanie własnych punktów z plików nie jest tak proste jak w przypadku np. Automapy, gdzie z poziomu programu wybieramy plik i zapominamy o problemie. tak więc cała wiedza po kolei:

1. Format plików POI dla Sygic Drive:
.upi
należy pamiętać, że dla wersji programu 7.50 i wyższych pliki POI pasujące do starszych wersji (<7.5) nie będą działały

2. skąd wziąć pliki z POI dla Sygic Drive
- najlepszymi "dawcami" są pliki TomToma w formacie .ov2

UWAGA! można oczywiście zassać gotowce z poiplaza.com - niestety, w przypadku wersji 7.60 nawet jedna kategoria z tego źródła makabrycznie zamula program - przeglądanie mapy staje się męką, a płynność podczas nawigacji spada do jakichś 0.5fps - niniejszym odradzam. dla porównania ściągnąłem od nich pliki .ov2 i skonwertowałem wg. przepisu w pkt. 3 i program działa idealnie

3. jak skonwertować?
program ov2upi translator 2.3 zamieniający pliki POI TT na pliki SygicDrv dla wersji >7.5
http://anonym.to/?http://...nslator_2.3.rar
w programie należy podać plik w formacie .ov2 i po chwili dostajemy gotowy plik w formacie .upi
UWAGA!Aby program ov2upi translator 2.3 działal w systemie operacyjnym PC musi być zainstalowane środowisko NET Framework 2.0. - dzięki lazy49

oraz oryginalny program ze strony Sygic: POI convertor (opis użycia wewnątrz paczki, trzeba

4. jak dołączyć moje POI do programu?
- wygenerowany plik .upi należy umieścić w folderze z mapą właściwego kraju, dla Polski będzie to \MAPS\POL\ dla Słowacji \MAPS\SVK\ itd.
- należy też posiąść ikonę dla danego typu POI. musi ona być w formacie .bmp i mieć rozmiar 16x16 pixeli oraz głębie kolorów 8-bit (czyli 256 kolorów). plik z ikoną poi musi mieć taką samą nazwę jak plik .upi, np. posiadając "fotoradar.upi" ikonka musi nazywać się "fotoradar.bmp". ikonkę umieszczamy w folderze \res\Icons\

UPDATE: wersja 7.60 przyjmuje ikonki ośmio- oraz 32-bitowe (ale 16 i 24 bit nie), rozmiar max jaki sprawdziłem, że się wyświetla, to 27x27, mniejsze też działają (czyli można używać starych ikonek 16x16 8-bit)

5. jak wyświetlić moje POI?
uruchamiamy program, przechodzimy do drugiej strony głównego menu, wchodzimy w zakładkę dotyczącą POI i szukamy sobie opcji dotyczącej wyświetlania POI. tam znajdujemy swoją kategorię i klikamy po jej lewej stronie tak, aby pojawił się "haczyk". potem klikamy "gotowe" i powinniśmy już móc się cieszyć z dodanych punktów.
Gdyby jednak punkty nie pojawiły się w trakcie przeglądania mapy, to należy z trybu przeglądania wejść w opcje mapy i tam kliknąć w opcje wyświetlania POI i powtórzyć operację z "haczykowaniem" i zapisać zmiany. z nieznanych mi przyczyn w przypadku niektórych kategorii musiałem wykonać obie te czynności

6. jak ostrzegać o POI (fotoradary itp)?
w zakładce POI jest ostrzeganie o POI. należy wybrać kategorię, o której mamy być ostrzegani, wybrać odległość przed POI, przy jakiej zostaniemy ostrzeżeni o zbliżającym się punkcie, a następnie wybrać dźwięk ostrzeżenia

7. problemy czyli troubleshooting
- program wyświetla ikonki ze znakiem zapytania w miejscach POI - problem z plikiem .bmp - najprawdopodobniej zły format / rozmiar / głębia kolorów (np. pliki .bmp 24-bit wykopiowane z "gotowców" dla TomToma powodują natychmiastowe zgłoszenie błedu przez program i wyjście do Windows)
- program nie wyświetla w ogóle dodanej kategorii - należy ustalić nazwę wyświetlanej kategorii przed konwersją pliku - ponieważ nazwa wewnątrz pliku jest gdzieś zapisywana. po zmianie nazwy skutkuje to tym, że nazwa pliku jest inna od nazwy wewnątrz - wyczytane gdzieś w necie, w każdym razie sprawdza się - próby przemianowania pliku po jego utworzeniu z .ov2 kończą się niewyświetlaniem kategorii w ogóle
- program wyrzuca błąd przy otwieraniu menu dodawania POI - problem z plikiem .upi - jeśli jesteśmy pewni, że dane wewnątrz pliku są poprawne, to należy spróbować go skonwertować jeszcze raz i dodać

- PROPOZYCJA: dodawajcie każdorazowo nie więcej niż dwie-trzy kategorie POI. w przypadku jakichkolwiek błędów ciężko jest przy większej ilości dojść, który plik jest winnym bałaganu. wersja 7.60 wywala się już na starcie, gdy np. ikonka jest w złym formacie (np. 16-bit)

oczywiście ta lista nie wyczerpuje wszystkiego. w razie problemów czy propozycji dopisujcie się - jak temat będzie można uznać z w miarę wyczerpany, to go podwieszę.
Ostatnio zmieniony przez adas01 2008-09-24, 18:42, w całości zmieniany 4 razy  
 
 
gizmo121
[Usunięty]

Wysłany: 2008-04-07, 15:58   

wyczytalem ze niby bmp 8 bit i 256 kolorow ma miec
 
 
adas01 
GPS instruktor



Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 559
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-04-07, 16:02   

Cytat:
wyczytalem ze niby bmp 8 bit i 256 kolorow ma miec

no tak. sprawdziłem na sobie i działa - 32- ani 24-bit nie ruszyły
8bit = 256 (2^8 = 256) jakby ktoś miał wątpliwości
 
 
michal1957
guru



Pomógł: 28 razy
Dołączył: 05 Lut 2008
Posty: 1154
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2008-04-07, 21:23   

Dziala idealnie. Ikony pobralem z AutoMapy, niektore zmienilem na palete 8 bitowa jesli byly inne i wyswietlaja sie prawidlowo.
_________________
Jeżeli wydaje Ci się że masz zawsze rację, masz rację, wydaje Ci się.
 
 
lazy49
Navi Expert


Pomógł: 8 razy
Dołączył: 02 Lis 2007
Posty: 411
Wysłany: 2008-04-07, 21:27   

Działają ikony 8 bitowe (256 kolorów) ale wielkość dałem 20x20 pixeli. Wtedy te ikony są widoczne przy dużych zmniejszeniach, kiedy już standardowych (16x16) ikon nie widać. Te powiększone dałem fotoradarom.
Aby program ov2upi translator 2.3 działal w systemie operacyjnym PC musi być zainstalowane środowisko NET Framework 2.0. Inaczej komunikat błędu.
 
 
pigulka 
Waypoint



Pomógł: 3 razy
Wiek: 46
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 171
Wysłany: 2008-04-08, 13:00   

Brawo adas01. Świetne opracowanie tematu.

[ Dodano: 2008-04-08, 13:14 ]
Niestety nie zgadzam się,że nie działają ikony 32bit. Ikony,których używam w programie mają takie parametry:

szerokość 24
wysokość 24
rozdzielczość 71dpi
głębia kolorów 32bit
_________________
pigulka to "on"Akira 517->M700->LG GT540->GC 500 PLUS HD
 
 
gornik20
Waypoint


Dołączył: 31 Sie 2007
Posty: 18
Wysłany: 2008-04-10, 19:13   

Czy komunikaty pod ikonkę to tylko systemowe czy mozna te WAV zmienic na swoje.
Bo próbujęi nic.
PROSZĘ O POMOC :oops:
 
 
piranha 
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Wiek: 39
Dołączył: 05 Gru 2007
Posty: 53
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2008-04-22, 19:45   

odnośnie POI jeszcze...

nie pamiętam, czy było to tutaj na Forum, czy na Symbianosie czytałem, ale wczoraj straciłem przez pominięcie tego skromnego faktu prawie 1.5godz na usilną walkę z POI...

otóż...

plik *.upi zawiera w sobie nazwę odpowiadającej mu ikony (widać podczas edycji w Notatniku). Najlepiej więc przed przerobieniem punktów z plików ov2 nadać im ostateczną nazwę, taką jaką chcemy mieć w Sygicu (pamiętając też o nadaniu takich samych nazw plikom *.bmp), gdyż później, po przerobieniu zmiana nazwy z jednoczesnym wyświetlaniem ikon nie będzie możliwa...

chcąc potem zmienić nazwę, konwertujemy (tym samym konwerterkiem) pliki upi na ov2, zmianiamy nazwę i jeszcze raz konwertujemy na upi. Edycji Notatnikiem i zmiana w nim odwołania do ikony nie próbowałem -- nie wiem, może działa w ten sposób też :?: ...
 
 
adas01 
GPS instruktor



Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 559
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-04-22, 20:05   

piranha, jesteś WIELKI! też się zastanawiam, dlaczego losowe kategorie POI nie chcą mi działać z nieznanych przyczyn - zaraz zabieram się za poprawki.
 
 
piranha 
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Wiek: 39
Dołączył: 05 Gru 2007
Posty: 53
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2008-04-23, 11:40   

no właśnie po 1,5 godzinie walki jakoś tak przypadkowo sobie przypomniałem, że gdzieś o tym mowa była... zrobiłem raz jeszcze i voila! wszystko działa... mam nadzieje, że dzięki temu ktoś uratuje sobie troche czasu, hehe ;)
 
 
adas01 
GPS instruktor



Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 559
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-04-23, 13:46   

Cytat:
mam nadzieje, że dzięki temu ktoś uratuje sobie troche czasu

no ja już uratowałem, wczoraj wrzuciłem interesujące mnie kategorie z poiplaza. kubuś dla Ciebie :-)
 
 
piranha 
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Wiek: 39
Dołączył: 05 Gru 2007
Posty: 53
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2008-04-23, 15:51   

hehe, nie ma zagadnienia :->

przynajmniej raz nie wyjdę na pijawę forumową, heheh :lol:
 
 
crazyqs
azymut


Dołączył: 18 Lut 2009
Posty: 1
Wysłany: 2009-02-18, 19:52   

Przerobiłem ov2 programem "Ov2Upi_Translator_2.3" i Sygic ich nie widzi. Próbowałem wszystkich sposobów opisanych w FAQ ale nic nie działa:(
 
 
feliks 
guru



Pomógł: 26 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 1593
Wysłany: 2010-01-01, 12:55   Jak dodać POI

Jak dodać POI i ostrzeganie?.
Dodałem dzwieki i ikony, poi jako upi i nic? Przypisałem dzwięki do ikon i nie widać ich na mapie . Nie posiadałem Folderu Res. utworzyłem go tam dałem Icons i sunds. POI dodałem do Maps POL i nie są w ogóle widziane przez program. Posiadam tą wersję oryginalną.

Zrobiłem to wg. tego opisu


Pomógł: 26 razy
Dołączył: 11 Paź 2008
Posty: 611
Skąd: orizą Rise

Wysłany: 2009-08-01, 13:42
Ty to ze wszystkim masz problem...

Głosy rozpakować do Res/Voices - czyli ma być tam folder, a w nim 4 pliki (alphanumeric.pak, info2.ini, navigation.pak, TEST.wav)
Ostrzeżenia o POI do Res/Sounds - czyli wrzucasz bez folderu pliki wprost do Sounds
POI
Plik *.upi należy skopiować do Maps\POL na karcie pamięci a ikony(taka sama nazwa jak *.upi) do Res\Icons
Prościej napisać nie potrafię.
Radary
Ikony do Res\icons ,a dźwięki do Res\Sounds -chyba też klarownie napisane
Musi działać.

Screen01.jpg
Plik ściągnięto 34 raz(y) 19,74 KB

_________________
MIO Moov 500v2 - AutoMapa 6.10 PL i Samsung Galaxy Note
http://w492.wrzuta.pl/aud...reussens_gloria
 
 
gsmphone 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 23 Sie 2009
Posty: 11
Wysłany: 2012-09-27, 19:06   

Dodawanie POI do starszych Sygic (UPI) odbywa się całkowicie inaczej niż w nowszych np typu AURA (RUPI). Mało tego... inaczej wgrywa się do Symbiana, inaczej do Androida i jeszcze inaczej do iPhone. Tutaj jest instrukcja:

Aktualizacja POI Sygic


Może komuś to pomoże :-)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 13