Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
MioMap 2008 / Mio Spirit - aktualizacja map
Autor Wiadomość
kostek 
azymut


Dołączył: 04 Mar 2008
Posty: 4
Wysłany: 2008-03-05, 16:47   

Te mapy tyle nie waza, Francja- ze 180 Mb, i to nie jest kwestia czasu tylko jakos dziwnie sie kopijue, tak jakby co jakis czas zaczynalo od nowa...
 
 
kretka 
Waypoint
Surervisor



Pomógł: 3 razy
Wiek: 39
Dołączył: 24 Gru 2007
Posty: 29
Skąd: Radzymin
Wysłany: 2008-03-05, 18:50   

kostek napisał/a:
tak jakby co jakis czas zaczynalo od nowa...
kolego to norma w active sync przyduzych plikach bedzie sie tak dzialo ze zaczyna od nowa i od nowa...... a Ty czekaj i nic się nie martw poki nie ma zadnego bledu activ sync bedzie to zasysal do twojej navi az w koncu skonczy.... powodzenia
 
 
kostek 
azymut


Dołączył: 04 Mar 2008
Posty: 4
Wysłany: 2008-03-05, 20:43   Nie mozna znalezc sciezki, mapy poza zasiegiem

Przy wprowadzeniu adresu za granica pojawia sie komunikat jak w temacie. Dotyczy niektorych tylko map, niektore odnajduje i wylicza trase.. Jakies sugestie?
 
 
Waldi33 
Waypoint
użyszkodnik


Pomógł: 4 razy
Wiek: 47
Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 111
Skąd: Lubin, Oława
Wysłany: 2008-03-05, 21:22   

Ten temat, już kiedyś przewinął się przez forum. Jedyna sugestia, jaka się pojawiła, to wybieranie trasy do granicy, a po jej przekroczeniu dalszego ciągu.
Tu masz ten temat: http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=1118
_________________
Waldi 33
GPS + Cb to jest to.

SmartGPS 310
 
 
 
Piciu 
azymut


Dołączył: 04 Mar 2008
Posty: 1
Wysłany: 2008-03-14, 10:09   Re: Działające Mapy do MIoMap

amadeus222 napisał/a:
Ponieważ na forum krąży sporo nieaktywnych linków do map znalazłem coś co działa i na dodatek można znaleść sporo informacji.

Kod:
http://www.volny.cz/sstopar/mio.html


Proszę przeglądać i informować o ciekawych znaleziskach :mrgreen:

Ponieważ to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość... jakbym nie wcelował w temat :oops: :-P


Witam wszystkich po raz pierwszy :)
Podepnę sie tutaj z linkiem do map

Kod:
ftp://babeman88.serveftp.com/

pass i login-->GPSForum
 
 
janus
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 28 Lut 2008
Posty: 13
Wysłany: 2008-03-14, 19:07   Re: Nie mozna znalezc sciezki, mapy poza zasiegiem

kostek napisał/a:
Przy wprowadzeniu adresu za granica pojawia sie komunikat jak w temacie. Dotyczy niektorych tylko map, niektore odnajduje i wylicza trase.. Jakies sugestie?


Nie wiem, daleko nie byłem, ale wczorach do Czech liczyła i pokazywała (mioMap) bardzo dobrze jakby granicy nie było :lol:
 
 
Miodzio 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 19 Gru 2007
Posty: 5
Wysłany: 2008-03-18, 12:28   

Witam wszystkich!
Mam gorącą prośbę i proszę o pomoc tzn.mam Akirę 517 z zaktualizowaną MapąMap chyba 5.0 ale nie o tym wgrałem na kartę MioMap 3.3 oczywiście programem Active z mapą polski Poland_2007.07_070815.fbl i program startuje ale nie może znaleść satelity a GPS nic w programie MioMap nie znajduje , ekran jest czarny z pulsującym punktem.Natomiast MapaMap znajduje satelity prawidłowo.
_________________
BAYO
 
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3459
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-03-18, 12:33   

Miodzio napisał/a:
program startuje ale nie może znaleść satelity

port 7 ustawiony?
_________________

 
 
Miodzio 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 19 Gru 2007
Posty: 5
Wysłany: 2008-03-18, 15:43   

port 7 ustawiony?hmm.....http://www.my-navia.pl/images/smiles/icon_cry.gif
harry napisał/a:
port 7 ustawiony?

a czym to się je i co to takiego? może ktoś da jakieś wskazówki

[ Dodano: 2008-03-18, 16:57 ]
Szperając po forum ustaliłem iż napewno mam błędny Plik konfiguracyjny sys.txt w programie MioMap bo jedyne wartości jakie tam są to
[interface]
mio=1
landscape=0
portrait=1
width=320
height=240
base="mio/320_240/"
basel="mio/320_240/"

[debug]
smart_2d=1
slowsim=1
loop_sim=1

[speedcam]
usemio=-12,90,37,27
Enable_at_startup=1
a to chyba za mało? proszę o pomoc!!!!!!!!
_________________
BAYO
 
 
 
chris_m
guru
-od podpierania muru



Pomógł: 36 razy
Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 1031
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2008-03-19, 11:48   

Cytat:
port 7 ustawiony?hmm....
a czym to się je i co to takiego?

no to masz:
w Mio wybierasz np kokpit>ikonkę satelitki>konfig
ustawiasz protokół NMEA, port com7 i transmisję na 4800
no i zalecam OK :-)

ale też możesz zrobić coby się tak nie meczyć takie czary:
zachowując styl pliczku SYS dopisz jeszcze w nim ot takie trzy linijeczki:
[gps]
baud=4800
port=7
zastąp pliczek w sprzęcie, wyjdź na powietrze coby horyzonty poszerzyć i wyznacz jakiś azymut
może załapie... ;-)
a jak jeszcze nie to w przepisie na Mio Luccas podał gotowy SYS do zastąpienia oryginału,
korzystaj bez skrupułów 8-) (pliczek do pobrania był na samym końcu postu jak pamietam)


----
no i zalecam czytać każdy przepisik do otatniej deski, nawet jak ci jaka drzazga po drodze wlezie :idea:
_________________
...łoncka łoncka nasa zielona
pod kazdym dzewkiem Kubuś w dzień i w noc

... a hen wysoko hen satelitek
wcionz dla nas kronzy łoj straśliwa moc...

>takiej łoncki sukać ze świecką<
;-)
 
 
 
Miodzio 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 19 Gru 2007
Posty: 5
Wysłany: 2008-03-19, 12:14   

Wielkie dzięki że ktoś kumaty się odezwał !!!!! jeżeli chodzi o ten wpis to uczyniłem to wczoraj wieczorkim bo też na to wpadłem ale MioMap dalej ciemna jak tabaka w rogu a jak wchodzę w GPS to guzik ; miga tylko kontrolka z lewej strony na żółto a w górze po lewej stronie Akiry jest X na czerwono tak jak było coś wyłączone,a na mapie/czarnej/ pusuje tylko jkiś punkt

[ Dodano: 2008-03-19, 12:38 ]
Właśnie dzięki Luccas'owi próbowałem bawić się z instalacją MioMap na Akirę i wszystko bez zakłuceń {jeno GPS nie robi}wieczorkiem pokombinuję zgodnie z zaleceniami Chris'a_M i napewno się odezwę . Podziękował !!!!!!!!!
_________________
BAYO
 
 
 
chris_m
guru
-od podpierania muru



Pomógł: 36 razy
Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 1031
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2008-03-19, 15:35   

jeżeli rady będą do bani to ja na twoim miejscu jeszcze raz bym wgrał to całe Mio wraz z Basemap i mapką Polski,
nie jest to za odkrywcza myśl ale różnie bywa z przenoszeniem pliczków, mapek i pochodnych...

no może jakiś rzeczywiście "kumaty" gość zagada... ale po twoich słowach to słabe nadzieje :roll:

----
Cytat:
...dzięki, że ktoś kumaty się odezwał...

no ja bym tak nie szarżował bo ludzie, którzy ci próbowali pomóc bedą teraz mieli serce w rozterce:
"odpowiedzieć czy może wrzucić na luz...", no ale jakby co to może jednak ktoś uratuje cię tańczący z pszczołami kolego ;-)
_________________
...łoncka łoncka nasa zielona
pod kazdym dzewkiem Kubuś w dzień i w noc

... a hen wysoko hen satelitek
wcionz dla nas kronzy łoj straśliwa moc...

>takiej łoncki sukać ze świecką<
;-)
 
 
 
ralf66 
Waypoint
I Łasica



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 20 Lis 2007
Posty: 107
Wysłany: 2008-03-19, 18:53   

kilka świeżych mapek do igo/miomap

TUTAJ
_________________
真相大白

芳草鮮美,落英繽紛 (芳草鲜美,落英缤纷)
 
 
 
Luccas
GPS instruktor


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 21 Lip 2007
Posty: 591
Wysłany: 2008-03-19, 20:24   

Cytat:
Szperając po forum ustaliłem iż napewno mam błędny Plik konfiguracyjny sys.txt w programie MioMap bo jedyne wartości jakie tam są to
[interface]
mio=1
landscape=0
portrait=1
width=320
height=240
base="mio/320_240/"
basel="mio/320_240/"

[debug]
smart_2d=1
slowsim=1
loop_sim=1

[speedcam]
usemio=-12,90,37,27
Enable_at_startup=1
a to chyba za mało? proszę o pomoc!!!!!!!!


Cytat:

[gps]
baud=4800
port=7


Wlasnie tego co chris_m napisal brakuje w pliku sys.txt, sekcji od ustwien z gps (juz gdzies to bulo opisane ......), a wiec

[GPS]
Port=7
Baud=4800
Protocol=NMEA

z tym ze protocolo mozesz umiescic ale nie musisz. Co do mio to czasem trzeba ze 2-3 minutki poczekac aby zaplapal pelen sygnal, sprawdzaj na planszy z stelitami czy w ogole pojawiaja sie jakies slupki.
_________________
----------------------------------------------------------
Link do gier pod wince - GRY WinCe
Dlle i inne pliki systemowe - Pliki systemowe Win Ce
 
 
 
Miodzio 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 19 Gru 2007
Posty: 5
Wysłany: 2008-03-20, 12:54   

chris_m napisał/a:
no ja bym tak nie szarżował bo ludzie, którzy ci próbowali pomóc bedą teraz mieli serce w rozterce:

Jeżeli chodzi o słowo "kumaty"to w moim mniemaniu jest osobą kompetętną i znającą się na rzeczy,ale jeżeli ktoś się poczuł urażony to wielkie sorki

[ Dodano: 2008-03-20, 13:19 ]
Po wczorajszych radach usunąłem z karty SD MioMap 3.3 i zgodnie z intrukcjami Lukas'a wgrałem ponownie/tu podziękowania dla Lukasa/.Co zauważyłem ? mapa polski Poland_2007.07_070815.fbl jest mapą nieaktywną R.I.P.tak przynajniej wyświetla się w zawartościach Mapy po otwarciu MioMap.Zamieniłem mapy na ciut starszą i jest aktywna,również inne również zmieniłem wpisy w pliku Sys na następujący
[interface]
mio=1
landscape=0
portrait=1
width=320
height=240
base="mio/320_240/"
basel="mio/320_240/"

[debug]
smart_2d=1
slowsim=1
loop_sim=1

[GPS]
port=7
baud=4800
protocol=nmea

[speedcam]
usemio=-12,90,37,27
Enable_at_startup=1

i co ? i nic !
Gps nadal pulsuje na żółto a ekran jest czarny!!!
Próbowałem dziś jadąc do pracy zostawić ją włączoną ale efekt jest taki sam
Po zmniejszeniu mapy na ekranie kokpitu widać mapę PL miasta,ulice itd.ale Gps stoi.
Zegar po lewej stronie kokpitu pokazuje właściwą godzinę natomiast ekran jest dalej czarny z pulsującym kułkiem i zieloną nieprzemieszczającą się strzałką
jestem w kropce!!!!!! pomocy!!!!!!

[ Dodano: 2008-03-20, 14:49 ]
och bym zapomniał ! GPS w programie MapaMap pracuje prawidłowo

[ Dodano: 2008-03-31, 15:11 ]
Wszystko działa a wersja MioMap 3,3 którą miałem nie miała takiej opcji w ustawieniach GPS by ręcznie je skonfigurować.Znalazłem inną wersję MioMap chyba zapodał link moderator na forum .Wielkie dzięki dla Crisa m Luccasa za wskazówki
_________________
BAYO
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 9