Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Iveco Navigation - kopia karty
Autor Wiadomość
^Krzysiek
Waypoint



Dołączył: 15 Sie 2009
Posty: 74
Wysłany: 2016-10-20, 21:35   Iveco Navigation - kopia karty

Witajcie.

Sytuacja jest taka: jestem właścicielem dwóch ciężarówek Iveco. Obydwa mają wbudowaną nawigację. Sęk w tym, że pojazdy te są z drugiej ręki i w jednym zachowała się karta z mapami, w drugim nie.

Pomyślałem więc, że skopiuję jakoś tą kartę na drugą czystą i będzie po temacie. Koledzy na parkingu mówili, że tak się da.

Niestety. Próbuję na różne sposoby - od prostego kopiuj-wklej, poprzez klonowanie i robienie obrazów iso, img programami takimi jak Win32 Disk Imager, HDDRawCopy, Usbit itp.

Za każdym razem efekt taki sam - oryginalna karta działa w obydwu pojazdach, moja kopia nie. Opcja nawigacji jest nieaktywna i tylko co jakiś czas zaświeci się jako aktywna na dosłownie sekundę i znowu gaśnie. Nie da się tego niestety uchwycić na filmiku, żeby zobrazować.

Kartę, jeżeli chodzi o specyfikację, kupiłem taką samą jak ta oryginalna Ivecowska - SDHC klasy 4. Jedyna różnica jest taka, że ori jest standardowa SDHC, a to co kupiłem to microSDHC z adapterem.


Ma ktoś pomysł jak poradzić sobie z tym fantem? Domyślam się, że oryginalna karta jest jakoś zabezpieczona przed kopiowaniem. Pozostaje tylko kupno drugiej oryginalnej karty (za cenę której można kupić TomToma Trucker 6000 i jemu podobnych)?

Aha, wbudowana nawigacja to iGO Primo i siedzi w radiu. Na karcie jest tylko Content, folder z licencją do mapy i plików poi, oraz plik device.nng .
 
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 59 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 5685
Wysłany: 2016-10-20, 21:49   

Poszukaj po forum.
Z tego co pamiętam nic nie da się zrobic. Zawartośc karty jest powiazana z jej ID, więc określone pliki dzialają tylko z jedym egzemplarzem karty. ( proste i skuteczne zabezpieczenie przed piraceniem )
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
mnieteczek
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Mar 2009
Posty: 48
Wysłany: 2016-10-21, 06:56   

Kolego,podobną sytuacje miałem z nawigacją rneg peugeot/citroen,trzeba było zmienić numer seryjny karty,jak dobrze pamiętam służył do tego program VOLUMEID ,nie mówię ,że się uda ,ale warto spróbować.
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9549
Wysłany: 2016-10-21, 07:42   Re: Iveco Navigation - kopia karty

^Krzysiek napisał/a:
iGO Primo i siedzi w radiu.
Jeżeli masz dostęp do plików, to podmień program na modyfikowany - wówczas zadziała z każdą mapa (nie będzie pytań o licencję). I może też nie będzie sprawdzać ID karty
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
^Krzysiek
Waypoint



Dołączył: 15 Sie 2009
Posty: 74
Wysłany: 2016-10-21, 11:33   

mnieteczek napisał/a:
Kolego,podobną sytuacje miałem z nawigacją rneg peugeot/citroen,trzeba było zmienić numer seryjny karty,jak dobrze pamiętam służył do tego program VOLUMEID ,nie mówię ,że się uda ,ale warto spróbować.


Znalazłem wczoraj w nocy informację o tym sposobie. Zmieniłem ID mojej nowej karty na taki, jaki ma ta oryginalna Ivecowska. Niestety w moim przypadku nie pomogło. Zachowanie systemu jest takie samo - ikona nawigacji nieaktywna, co kilka sekund zaświeci się jako aktywna i znowu gaśnie.

jestem_ktoś napisał/a:
Jeżeli masz dostęp do plików, to podmień program na modyfikowany - wówczas zadziała z każdą mapa (nie będzie pytań o licencję). I może też nie będzie sprawdzać ID karty


Niestety nie mam dostępu do plików. Nawet nie wiem jakby się za to zabrać. Radio jest tak zabudowane, że trzeba by rozbierać całą deskę rozdzielczą. Gra niewarta świeczki. Jedynie w zmieniarce od płyt i slotu SD jest złącze USB. Wystarczyłoby połączyć laptopa kablem usb-usb?
 
 
 
iron210
Waypoint


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 06 Cze 2010
Posty: 77
Wysłany: 2016-10-21, 23:16   

Próbowałeś usunąć pliki licencji i przekopiować w ich miejsce pliki z wersji scrackowanej iGo? Pirackie mapy nie będą działały z oryginalnymi plikami licencji
 
 
eauto
Waypoint


Dołączył: 27 Wrz 2012
Posty: 19
Wysłany: 2018-12-27, 23:57   

Jestem ciekawy jak to się skończyło .... czy da radę coś z tym zrobić tzn z tematem powyżej
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,17 sekundy. Zapytań do SQL: 10