Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2012-05-04, 09:30
Wbudowane z nawigacją TomTom
Autor Wiadomość
gopherr
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 26 Maj 2015
Posty: 9
Wysłany: 2017-08-23, 14:05   

witam,
przesledziłem znowu cały wątek po dwóch latach i dalej nie wiem , czy coś się zmieniło w kwestii Carminat live
a dokładnie Carminat live z navcore 9.884 da się tam coś nowego wgrać, w tej chwili mam kupione mapy sprzęd dwóch lat nr 970.x
 
 
goabroad 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 29 Lut 2008
Posty: 6
Wysłany: 2017-09-14, 09:35   Aktualizacja navi tomtom w aucie - Uconnect 5 inch RadioNav

Witam,

Czy ktoś może pomóc w aktualizacji mapy we wbudowanej nawigacji samochodowej Uconnect 5 inch Radio Nav? Nigdzie w Internecie nie znalazłem wskazówek dla tego modelu, dodam, że nie mam doświadczenia z aktualizowaniem urzadzeń tomtom.

Aktualnie zainstalowana fabrycznie mapa to Europe 916.5212 i ciężko się niej poruszać.
Poniżej zrzut z nawigacji:
[img][/img]

Posiadam plik ttgo.bif który jest generowany na pendrive wraz z innymi plikami jesli chce sie wykonac fabryczną aktualizacje oprogramowania.

Sama nawigacja jest najprawdopodobniej na Windows CE jednak nigdzie nie mogę odnaleźć szczegółów odnośnie wersji Win CE.

W pliku bif sa m.in takie informacje:
[TomTomGo]
DeviceName=Uconnect 5 inch Radio Nav
DeviceVersionHW=Monviso
DeviceSerialNumber=TP64xxxxxxx
DeviceUniqueID=ABUGL YYYYY
ApplicationVersionVersionNumber=11815
ApplicationVersion=1902796.107
UserLanguage=Polski
CurrentColorSchemeCustom=file://MMC_Card/SceneRenderer/Data/schemes_preset/Rialto.xml
CurrentMap=Europe
CurrentMapVersion=916.5212
.
.
.
CharacterSet=TTU
VehicleBrand=1
VehicleModel=22
VehicleOptions=
FreeSpaceEMMC=3810371584
TotalSpaceEMMC=7853125632
Europe=3933086287
USBDevice=true


W celu edukacyjnym chciałbym wgrać nowszą mapę np. 995 ale może nawet starsza. Posiadam bieżący aktywator map (FastActivate).

W związku z tym mam pytanie czy mogę pobrać nowszą wersję mapy Europe i ją aktywować, następnie skopiować do katalogu na pendrive i wykonać próbę aktualizacji w samochodzie?

Czy potrzebuję takze patchować navcore w nawigacji w samochodzie czy wystarczy sam patch mapy? Jesli navcore w nawigacji to chyba nie będzie się tego dało zrobić ponieważ sama nawigacja nie jest podłączana bezpośrednio do komputera a aktualizacja mapy tomtoma jest wykonywana przez podsrednika - pendrive USB.

Z góry dziękuję,
Pzdr.
_________________
---------------------------------
AKIRA z Owada
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
NavitelT700+NaviExpe


Pomógł: 524 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18621
Wysłany: 2017-09-14, 10:28   

Zacznij od lektury wątku, do którego dołączyłem Twój post

[ Dodano: 2017-09-14, 11:31 ]
O ile dobrze odczytuję
goabroad napisał/a:
ApplicationVersionVersionNumber=11815
to masz navcore 11.815 (czyli powyżej 9.x) - a to oznacza, że możesz tylko kupić mapy w sklepie TomToma
_________________

 
 
dan626 
azymut


Dołączył: 10 Lis 2012
Posty: 1
Wysłany: 2017-11-20, 11:25   

Ja mam R-Link wersję pierwszą (2015r. auto) i mapy TomTom na SD. Mapy przypisane do karty. Da się zaktualizować mapy? Bo gdzie nie zadzwonię, to mi oferują nowe karty SD po kilka stówek.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
NavitelT700+NaviExpe


Pomógł: 524 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18621
Wysłany: 2017-11-20, 12:30   

Wszystko zależy od wersji navcore. Przejrzyj kilka ostatnich stron wątku ("ApplicationVersionVersionNumber")
_________________

 
 
WOCAR
Waypoint


Dołączył: 19 Maj 2009
Posty: 42
Wysłany: 2017-11-23, 23:35   

Witam! Mam też problem z aktywacją najnowszej Europa 1000_8644 carminat. Wgrywam wg instrukcji, aktywuję najnowszym Fast Activem, jest wszystko OK, a w aucie komunikat, że mapa Europe-101350.meta nie jest od tej nawigacji. Dodam, że aktywowałem również keygenem wg instrukcji, wszystko OK, a komunikat w aucie ten sam. Karta formatowana kilka razy przed wgraniem map programem SD Formatter, mapy pobrane drugi raz z tego forum i nic, za każdym razem to samo. Proszę o jakieś sugestie. Pozdrawiam
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
NavitelT700+NaviExpe


Pomógł: 524 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18621
Wysłany: 2017-11-24, 07:16   

1. Przeniosłęm z wątku "Problem z patchowaniem TT i map"

2. Zdradź tajemnicę jaka masz wersję navcore
_________________

 
 
WOCAR
Waypoint


Dołączył: 19 Maj 2009
Posty: 42
Wysłany: 2017-11-24, 23:37   

SE_Navcore_8.842_Carminat_TomTom. Dodam, że całą procedurę wgrania i aktywacji robiłem na PC z Windowsem 10. To samo powtórzyłem na laptopie z Windowsem 7 i nic. Dotychczas ttgo.bif kopiowałem z PC, który wyciągałem przy wgrywaniu poprzednich map, może w tym tkwi problem? Dzisiaj jeszcze raz format karty, wgranie map, wyciągnięcie nowego ttgo.bif z loopdira, potem aktywacja Autobaną-08 i jutro sprawdzę.

[ Dodano: 2017-11-25, 13:35 ]
Witam! Dzisiaj sprawdziłem i tak jak poprzednio: Problem z mapą, nie można używać tej mapy w tym urządzeniu Europe-101350. Zaznaczam, że nie jest to carminat live.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
NavitelT700+NaviExpe


Pomógł: 524 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18621
Wysłany: 2017-11-25, 13:43   

1. Jakich patcherów uzywałeś i jakie komunikaty dawał każdy z nich?

2. Co masz w pliku META.TXT ?
_________________

 
 
WOCAR
Waypoint


Dołączył: 19 Maj 2009
Posty: 42
Wysłany: 2017-11-26, 14:28   

Ostatnia Autobana-08 (FastAktivate-18.08.2017) wg instrukcji 1.Update Meta.txt, 2.Patch Maps,Voices,Speedcams and Fuel Prices
komunikat: wszystko OK
również keygen wg instrukcji: 1. Do folderu "umiesc_plik_meta_z_map_tutaj" kopiujemy z katalogu mapy pliki z końcówką "*.meta" oraz "*.pna"
2. Klikamy na "Aktywacja mapy 8.35.2472 TRUCK.bat"
itd. oraz ...w pliku "Meta.txt" w katalogu "keygena", mamy "meta" z mapy którą aktywujemy,jeżeli nie, musimy dodać "meta", tak też zrobiłem.
Komunikat Wszystko OK. I dalej wg pkt. 4. Jeżeli jest,kopiujemy plik "*meta.dct" do katalogu mapy na karcie/pamięci TomTom-a.
Resztę znasz, komunikat w aucie jak w poprzednim moim poście.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
NavitelT700+NaviExpe


Pomógł: 524 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18621
Wysłany: 2017-11-26, 17:58   

WOCAR napisał/a:
aktywacja Autobaną-08
Ściągnij normalnego aktywatora, a nie jakieś przeróbki. Poza tym spróbuj innych wydań tego aktywatora, albo Alberta.
Utwórz ręcznie plik meta.txt z kodem właściwym dla patchowanej mapy i radarów, potem spatchuj mapę razem z radarami.
_________________

 
 
WOCAR
Waypoint


Dołączył: 19 Maj 2009
Posty: 42
Wysłany: 2017-11-26, 23:43   

[quote]
Cytat:
Ściągnij normalnego aktywatora...

FastActivate_18.08.2017 autorstwa stif45 z tego forum to chyba "nie jakaś przeróbka".
Szukałem na tym forum Alberta, ale żaden link nie jest aktywny.
[quote]
Cytat:
Utwórz ręcznie plik meta.txt...

To już robiłem wcześniej.
 
 
jeziorrafal
azymut


Dołączył: 26 Lut 2018
Posty: 2
Wysłany: 2018-02-26, 07:51   

Mam podobny problem jak kolega wocar, wersja map i navcore ta sama, wszystko robiłem zgodnie z poradnikiem, wygenerowałem plik .dct, aktywowałem mapy, wgrałem navcore i po włożeniu karty do nawigacji wyświetla się komunikat, że nie można używać tej mapy w tym urządzeniu. Czy udało się wam rozwiązać ten problem?
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
NavitelT700+NaviExpe


Pomógł: 524 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18621
Wysłany: 2018-02-26, 10:49   

A to juz robiłeś:
jacekp1313 napisał/a:
spróbuj innych wydań tego aktywatora, albo Alberta.
Utwórz ręcznie plik meta.txt z kodem właściwym dla patchowanej mapy i radarów, potem spatchuj mapę razem z radarami.
_________________

 
 
jeziorrafal
azymut


Dołączył: 26 Lut 2018
Posty: 2
Wysłany: 2018-02-28, 17:40   

Udało mi się wgrać mapy. Należało najpierw zaktualizować nawigację TomTom w samochodzie, poprzez włożenie czystej karty do navi, następnie włożenie jej do kompa, odpalenie Tom Tom Home, który pobierze aktualną wersję navcore czyli 8.842. Po pobraniu oprogramowania na kartę, idziemy do auta, wkładamy kartę, odpalamy navi i rozpoczynamy proces aktualizacji. Po wszystkim możemy zabrać się za wgrywanie map wg poradnika.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,15 sekundy. Zapytań do SQL: 10