Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Pliki ph phr fpa hnr jvc hsp
Autor Wiadomość
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2009-09-16, 18:03   iGO histspeed

iGo od wersji 8.3.4 obsluguje nowe funkcje, a mianowicie "truckprofile" oraz "histspeed" - co to jest i do czego sluzy, i ile wiem jak dziala truck profile i nie jestem ta funkcja zainteresowany o tyle histspeed wydaje sie byc czyms interesujacym..

[ Dodano: 2009-09-16, 21:43 ]
Ok - juz wszystko wiem..
histspeed, to poprostu dodatek do map okreslajacy przepustowosc danej drogi -zwiazane z tym sa algorytmy wytycznia tras (nie zawsze droga po ktorej mozna jechac 90 km/godzine okaze szybsza niz ta po ktorej dopuszczalna predkosc wynosi 50 km/godz i nie zawsze dojazd krotsza o tych samych parametrach bedzie szybszy niz dluzsza) - co daje - dokladniejsze przeliczanie trasy z uwzglenieniem wlasnie tych przepustowosci (opcja obecnie dopstepna tylko w Anglii oraz niemczech).
Pozdrawiam..
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2012-03-11, 12:49, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Mirkok 
Navi Expert



Pomógł: 2 razy
Wiek: 52
Dołączył: 26 Wrz 2008
Posty: 208
Skąd: Kłodzko
Wysłany: 2009-09-16, 22:35   Nowe funkcje

Witam.
No, no!
Jak tak dalej pójdzie, to dojdą nam jeszcze w przyszłości nowe funkcje , np.:
- godzina rozpoczęcia podróży ( dot. codziennych zatorów lub korków ulicznych; roboty drogowe, wieczne remonty (mosty), itp. ).
_________________
Pozdr.
Mirkok
 
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2009-09-17, 17:51   

Dla ciekawskich i chetnych wyprobowania funkcji histspeed: ( u mnie zmienily sie czasy dojazdu - trase igo wybiera biorac pod uwage realna predkosc na poszczegolnych drogach i jednoczesnie omija drogi mocno zakorkowane - po uaktywnieniu histspeed - sa bardziej bliskie faktycznym)
a wiec tak:

1. pobieramy histspeed np stad: http://www.failai.lt/7j39...stspeed.zip.htm
zawartosc archiwum (pliki *.hsp - niestety obecnie histspeed jest tylko dostepny dla angli i niemiec) kopiujemy do folderu \igo8\content\histspeed,

2. do pliku sys.txt dodajemy nastepujace sekcje:

[route.histspeed]
enabled=1
show=1
use_timeslice=1

[route.histspeed.timeslice]
day=1
hour=8
minute=1

3. uruchamiamy iGO..

A tu znajdziemy dokument opisujacy i obrazujacy histspeed:
http://www.teleatlas.com/...ta_ct021521.pdf

Pozdrawiam...
 
 
Mirkok 
Navi Expert



Pomógł: 2 razy
Wiek: 52
Dołączył: 26 Wrz 2008
Posty: 208
Skąd: Kłodzko
Wysłany: 2009-09-19, 11:31   

janusz_40 napisał/a:
(...)
1. pobieramy histspeed np stad: http://www.failai.lt/7j39...stspeed.zip.htm
..


WItam.
Mógłbyś to gdzieś wrzucić ? Pytam, bo w/w link nie działa !
Dzięki !!!
_________________
Pozdr.
Mirkok
 
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2009-09-19, 14:06   

Mirkok napisał/a:
Mógłbyś to gdzieś wrzucić ? Pytam, bo w/w link nie dzia

http://rapidshare.com/fil...8/histspeed.rar - przed chwila jeszcze link dzialal..
Pozdrawiam..
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
Mirkok 
Navi Expert



Pomógł: 2 razy
Wiek: 52
Dołączył: 26 Wrz 2008
Posty: 208
Skąd: Kłodzko
Wysłany: 2009-09-19, 16:46   

Dziękuję !
_________________
Pozdr.
Mirkok
 
 
 
Piterek
Waypoint


Dołączył: 15 Sty 2009
Posty: 97
Wysłany: 2010-06-30, 13:39   Pliki ph phr fpa hnr jvc hsp

Witam
Pozwolę sobie powtórzyć pytanie:
Jak w temacie:
1. czy ktoś ma jakieś doświadczenia z działania plików hnr?
2. gdzie wgrać komplety plików - w Primo działa zmieniarka i są oczywiście trzy foldery map. Wgrać te osiem plików do każdego folderu?
Pozdrowienia
Piotr
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2012-03-11, 12:54, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
dfq
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 08 Cze 2010
Posty: 21
Wysłany: 2010-06-30, 14:04   

2. Nie - tylko do folderu tam gdzie masz mapy NAVTEQ
 
 
Piterek
Waypoint


Dołączył: 15 Sty 2009
Posty: 97
Wysłany: 2010-06-30, 16:26   

To już coś. Zaraz je przesunę. Wgrałem tak na czuja do Teleatlasu.
 
 
Sahem 
Maestro GPS



Pomógł: 576 razy
Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 6445
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-06-30, 16:30   

Piterek napisał/a:
1. czy ktoś ma jakieś doświadczenia z działania plików hnr?

Czy z działania to nie wiem ;-) ale w tym poście http://www.my-navia.pl/vi...p=195531#195531 kolega janusz_40 opisuje co to jest i z czym to się je ;-)
_________________
Rem tene, verba sequentur.
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2010-06-30, 16:32   

Piterek napisał/a:
czy ktoś ma jakieś doświadczenia z działania plików hnr?
Pliki dodatkowe takie jak *.hnr, *.fda, *.jvc. *.ftr wspolparcuje tylko i wylacznie z mapami Navteq. od wersji 2009.Q4 i musza sie znalezc w folderze w zawieraqjacym mapy Navteq
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
Ostatnio zmieniony przez janusz_40 2011-06-08, 17:55, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Piterek
Waypoint


Dołączył: 15 Sty 2009
Posty: 97
Wysłany: 2010-06-30, 18:02   

Coś mnie zamuliło (z powodu upał) i wgrałem te pliki do Teleatlasu.
Mam wrażenie, że wyznaczanie długiej (ca 1000km) trasy odbywa się zdecydowanie szybciej.
Dzieki za porady.
Piotr
 
 
gienek121 
GPS instruktor



Pomógł: 26 razy
Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 590
Wysłany: 2010-06-30, 20:30   

pliki hnr sa do NavteQa a ty dodales je do TA wiec moze w Tym miec wlasnie blad i problem z trasa
 
 
arcek
Waypoint


Dołączył: 28 Cze 2010
Posty: 29
Wysłany: 2010-07-01, 07:33   

Witam
Mam pytanie, co powodują pliki fda. Wrzuciłem je do map i nie widzę żadnej różnicy. Jakie mają zadanie?
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
NavitelT700+NaviExpe


Pomógł: 524 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18615
Wysłany: 2010-07-01, 08:01   

FDA dają w Primo dodatkowe informacje - działaja z mapami Navteq 2009Q4 + odpowiednie kody. Wszystko opisane dokładnie (nawet ze zdjęciami) w wątku o Primo - poczytaj
_________________

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 12