Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Akira MM 3512-A3 - odblokowana a potem traci pamięć
Autor Wiadomość
Jordanka
Waypoint
Peiying PY-GPS5011


Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 35
Wysłany: 2008-04-03, 00:28   Akira MM 3512-A3 - odblokowana a potem traci pamięć

Zrobione:
Etap 1
- Akira MM 3512-A3 podłączona do komputera, zmodyfikowany plik autorun.inf w flash_storage.
RESET - Akira uruchamia się odblokowana z domyślnym Pulpitem z trzema ikonami - My Device, Kosz i VersionShow

Etap 2
- z flash_storage usunięte katalogi Mapymap (odzyskane miejsce zajęła Automapa i inne programy)
- nowe katalogi w flash_storage - Windows a w nim Desktop
- w katalogu \flash_storage\Windows\Desktop umieszczone skróty do moich programów
- Zmienione w rejestrze ścieżki do katalogów Windows i Desktop w flash_storage
- skrót VersionShow z Pulpitu powędrował do kosza
- usunięty z Pulpitu Kosz (Recycle Bin) przez usunięcie wpisu w rejestrze
RESET - jest Pulpit z moimi ustawieniami.

Etap 3
- wprowadzam zmiany w Panelu Sterowania - ustawienia czasu, daty, ekranu, dźwięku itd.
- instaluję dodatkowe biblioteki, wprowadzam odpowiednie wpisy w rejestrze
RESET i jest różnie:
- Akira uruchomia się normalne z moimi ustawieniami
albo
- Akira uruchamia się tak jak zaraz po odblokowaniu - z domyślnym Pulpitem z trzema ikonami - My Device, Kosz i VersionShow

Podczas uruchamiania po resecie po pasku postępu widać jak Akira się uruchomi:
- jeśli tęczowy pasek dojdzie do końca to będzie ok
- jeśli tęczowy pasek zatrzyma się na dłużej w połowie ekranu to po dojściu do końca nastąpi reset i uruchomienie do stanu jak po odblokowaniu. Wszystkie wprowadzone przeze mnie zmiany na Pulpicie i w rejestrze znikają.

Przez moje ręce przeszły bez problemów trzy Akiry MM 512 (z Biedronki).
Ta ma inny symbol - MM 3512-A3 - i została kupiona w RTV EURO AGD. Zewnętrznie niczym się nie różnią. Jest różnica w ustawieniach regionalnych (Regional Settings->Regional Settings-> i w Your locale w Akirze 512 można wybrać język polski a potem polską walutę, dzień tygodnia. W Akirze 3512-A3 nie ma takiej możliwości - języka polskiego brak, waluta to dolar albo euro, dni tygodnia tak jak w Anglii, Niemczech, Francji i paru innych krajach.

Nie przypuszczam abym robił coś źle i nie mam pomysłu jak tą Akirę wyleczyć.
Czy miał ktoś z taką Akirą do czynienia i mógłby podrzucić jakiś pomysł?
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3461
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-04-03, 07:32   

Jordanka napisał/a:
Czy miał ktoś z taką Akirą do czynienia i mógłby podrzucić jakiś pomysł?
Ciekawostka... Spróbujmy poczarować... :mrgreen:
Cytat:
- nowe katalogi w flash_storage - Windows a w nim Desktop
- nie powinno to mieć znaczenia, ale najczęściej tworzymy katalog windows (małe w)
Cytat:
- skrót VersionShow z Pulpitu powędrował do kosza

To wyjaśnij - zniknął czy usunąłeś?
Cytat:
- usunięty z Pulpitu Kosz (Recycle Bin) przez usunięcie wpisu w rejestrze

Spróbuj przywrócić na próbę
Cytat:
- wprowadzam zmiany w Panelu Sterowania - ustawienia czasu, daty, ekranu, dźwięku itd.

Spróbuj pozostawić Regional settings oryginalne (nie polskie)
Jordanka napisał/a:
jeśli tęczowy pasek zatrzyma się na dłużej w połowie ekranu to po dojściu do końca nastąpi reset i uruchomienie do stanu jak po odblokowaniu.

Możnaby domniemywać, że któraś z Twoich zmian zaburza inicjację systemu; ponadto koniecznie sprawdź stan naładowania akumulatora.
Ja zdecydowanie wykonywałbym kolejne zmiany pojedynczo i resetował co najmniej trzy razy; w ten sposób być może udałoby się znaleźć przyczynę.
_________________

 
 
spajrek 
Waypoint



Pomógł: 11 razy
Dołączył: 10 Mar 2008
Posty: 164
Skąd: Żmigród
Wysłany: 2008-04-03, 08:16   

Mam taką Akire i u mnie śmiga bez problemów, zmieniłem wpisy rejestru i wszystkie ikonki pojawiają się po resecie za każdym razem.
_________________
GOCLEVER 5040

http://chomikuj.pl/spajrek
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3461
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-04-03, 08:41   

spajrek napisał/a:
u mnie śmiga bez problemów
Czy mógłbyś odnieść się merytorycznie do postu kolegi - chodzi o zmiany jakie on poczynił w ustawieniach AKIRY?
_________________

 
 
spajrek 
Waypoint



Pomógł: 11 razy
Dołączył: 10 Mar 2008
Posty: 164
Skąd: Żmigród
Wysłany: 2008-04-03, 08:52   

Dokanałem takich zmian w rejestrze:
\flash_storage\Windows\Desktop dla ikon
oraz \flash_storage\Windows\ dla tapety według instrukcji znalezionej na forum.
Po zrobieniu tych wpisów na ekranie cały czas mam ustawioną przez siebie tapete oraz skróty do aplikacji. Nawet po resecie z tyłu nic się nie dzieje wszystko jest tak jak chciałem. Nie usuwałem natomiast MapyMap programik siedzi sobie we flash_storage anatomiast mapy do tego znajdująsię na karcie SD, gdyż jest dostępny dla tego modelu darmowy upgrade aplikacji oraz map. Dodatkowo na karcie SD mam zainstalowane MioMap 3v3 z mapami Polski, Niemiec, Belgii, Holandii, Czech i Słowacji oraz mam zainstalowaną Automape Europe
_________________
GOCLEVER 5040

http://chomikuj.pl/spajrek
 
 
Jordanka
Waypoint
Peiying PY-GPS5011


Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 35
Wysłany: 2008-04-03, 10:59   

Dziękuję wszystkim za tak szybkie odpowiedzi.
Wybaczcie ale nie potrafię jeszcze tak odpowiadać jak Wy z wyodrębnianiem cytatów.
A po kolei:
- skrót do VersionShow usunąłem do Kosza. Ale po resecie ten skrót zawsze się pokazywał. Od czasu gdy mam swoją tapetę to tego skrótu nie ma na Pulpicie.
- Kosz mogę przywrócić, bo mam kopię zapisu wartości tego klucza w rejestrze. Z kosza nie korzystam a zajmuje miejsce na Pulpicie
- domyślne ustawienia regionalne mi nie odpowiadają (data, czas, system miar), bo są to amerykańskie schematy: data to miesiąc-dzień-rok, czas jest 12-godzinny z AM i PM, system miar to galony itd., strefe czasowa (nie pamiętam dokładnie) to coś z Pacyfiku. W ustawieniach regionalnych tego modelu języka polskiego nie ma.
- akumulator jest naładowany. Podczas "zabawy" z PC ładowanie jest przez USB. Jeśli jest potrzeba naładowania to mam ten sam problem co i większość - brak ładowarki sieciowej. Ale jest przejściówka z 220V na 12V samochodowe a ładowarka samochodowa jest i problemu nie ma.
- Mapęmap usunąłem bo to jest program typu "pokaż cel i jedź". A ja chcę w domu wybrać cele podróży, ustawić punkty przelotowe i zapisać trasy. I potem wsiąść do samochodu, wybrać trasę i jechać. A takie coś to potrafi tylko Automapa (każda moja trasa zapisana jest w osobnym pliku) i Autopilot (wszystkie moje trasy są zapisane w jednym pliku).

Jak pisałem ta Akira nie jest moja - dostałem ją aby odblokować. Ten co ją kupił, to rozładował akumulator do końca - ładowarki sieciowej nie ma, w samochodzie nie używał i nie wpadł na podłączenie przez USB do PC. Tak, że ja nie mogłem jej włączyć nawet po chwili od rozpoczęcia ładowania. Może całkowicie rozładowany akumulator namieszał coś w systemie?
 
 
spajrek 
Waypoint



Pomógł: 11 razy
Dołączył: 10 Mar 2008
Posty: 164
Skąd: Żmigród
Wysłany: 2008-04-03, 11:41   

Zmieniając klucz w rejestrze skrót VersionShow nie będzie Ci się pokazywał chyba, że wrzucisz go do nowo utworzonego katalogu \flash_storage\Windows\Desktop. Oficjalnie znajduje się on w katalogu z systemem Windows. Nie wiem czy mam rację ale całkowicie rozładowany akumulator mógł dokonać hard resetu. Co do ustawień regionalnych zmieniłem u siebie na Germany i problem z godziną zniknął.
_________________
GOCLEVER 5040

http://chomikuj.pl/spajrek
 
 
remmyhi
Waypoint
Prawie jak GPS ;)



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 22 Mar 2008
Posty: 91
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2008-04-03, 11:51   

spajrek napisał/a:
Co do ustawień regionalnych zmieniłem u siebie na Germany i problem z godziną zniknął.

Można też Angielski (brytyjski). Też się pojawia wtedy 24h czas.
Pytanie jest: dlaczego nie ma polskich ustawień regionalnych... nie jestem pewien, ale chyba te urządzenia Akiry nie za bardzo są dostępne w innych krajach ;)

pozdrowienia
remi
 
 
spajrek 
Waypoint



Pomógł: 11 razy
Dołączył: 10 Mar 2008
Posty: 164
Skąd: Żmigród
Wysłany: 2008-04-03, 12:24   

remmyhi napisał/a:
spajrek napisał/a:
Co do ustawień regionalnych zmieniłem u siebie na Germany i problem z godziną zniknął.

Można też Angielski (brytyjski). Też się pojawia wtedy 24h czas.
Pytanie jest: dlaczego nie ma polskich ustawień regionalnych... nie jestem pewien, ale chyba te urządzenia Akiry nie za bardzo są dostępne w innych krajach ;)

pozdrowienia
remi

To pytanie to już trzebaby skierować do producenta sprzętu. Ja jestem zadowolony z Akiry jak za te pieniadze oferuje bardzo dużo. Drugą ma szwagier i jestem właśnie w trakcie przeróbek obu. Działa AM, MM, Mio i to mi w zupełności wystarczy a i jeszcze filmy można pooglądać ;-)
_________________
GOCLEVER 5040

http://chomikuj.pl/spajrek
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3461
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-04-03, 13:14   

Jordanka napisał/a:
odpowiadać jak Wy z wyodrębnianiem cytatów.

Zaznacz tekst i kliknij drugą od lewej ikonkę na swoim poście (obok Ignoruj)... :mrgreen:
Jordanka napisał/a:
Może całkowicie rozładowany akumulator namieszał coś w systemie?

Na 100%
_________________

 
 
Jordanka
Waypoint
Peiying PY-GPS5011


Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 35
Wysłany: 2008-04-03, 15:27   

Nie ma potrzeby spierać się o sprawy językowe. Akira 3512-A3 i Akira 512 mają różne systemy.
Wybór lokalizacji i związanych z tym wyborem wyświetlanie waluty, daty, czasu przeprowadza się w
Control Panel->Regional Settings->You locale
a potem dodatkowe ustawienia pod przyciskiem Customize
I różnice:
- Akira 512 - jest polska lokalizacja (Polish)
- Akira 3512-A3 - brak polskiej lokalizacji
- obie Akiry nie mają angielskiego (brytyjskiego); jest angielski (United States)
Angielski/amerykański mam zostawiony ale w Customize przeprowadziłem zmiany:
- Number/Measurement system - Metric zamiast U.S.
- Currency/Currency symbol - euro zamiast $ (Akira 512 ma zł)
- Time/Time style - HH:mm:ss i jest zegar 24-godzinny
- Date/Short Date/Style yyyy-MM-dd (wyświetlane jest np. 2008-04-03)
- Date/Long Date/Style - dd MMMM yyyy (wyświetlane jest np. 03 april 2008 w A3512 lub 03 kwietnia 2008 w A512)
Osoba dla której "robiłem" tą Akirę nie ma wielkiegi pojęcia o komputerze więc nie będzie się zajmować przywracaniem nowego stanu Pulpitu, grzebaniem w rejestrze itd.
Ma dwa wyjścia:
1. Przez My Device "dojść" do programów nawigacyjnych i użytkowych
2. Skopiować zawartość flash_storage\Windows\Desktop na Pulpit i będzie łatwy dostęp przez "moje" skróty do wszystkich aplikacji.
Dobrze byłoby też zmienić tapetę Pulpitu i strefę czasową z domyślnego Pacyfiku na Warszawę. Czas zaktualizuje się po podłączeniu do komputera przez ActiveSync albo po uruchomieniu nawigacji (Automapa i Miomap potrafią synchronizować czas GPS z systemowym).
Usunięcie z Pulpitu VersionShow to nie problem - miejsce dla tego skrótu to Kosz.
Usunięcie Kosza z Pulpitu odpada - potrzebna jest ingerencja w rejestr.

A tak przy okazji - język angielski może być np: angielski/brytyjski, angielski/amerykański, angielski/australijski (jest słownik brytyjsko-amerykański).
Podobnie jest np. portugalski/portugalski i portugalski/brazylijski.
_________________
Když si s něčím něvíš rady, zeptej se táty.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,15 sekundy. Zapytań do SQL: 10