Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Mapy NAVTEQ / HERE
Autor Wiadomość
zbyszek460 
Waypoint


Wiek: 38
Dołączył: 25 Paź 2008
Posty: 100
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2009-08-01, 20:17   Mapy NAVTEQ / HERE

Witam czy mapy NAVTEQ w IGO sa takie same jak w AutoMapie ??
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2014-02-11, 14:07, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18778
Wysłany: 2009-08-01, 20:31   

Nie, każdy program nawigacyjny ma własne bazy danych (czyli mapy)
_________________

 
 
zbyszek460 
Waypoint


Wiek: 38
Dołączył: 25 Paź 2008
Posty: 100
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2009-08-01, 20:32   

dzieki :idea:
 
 
dagetto 
guru
Samsung Galaxy I9305


Pomógł: 36 razy
Dołączył: 11 Paź 2008
Posty: 1136
Skąd: Mazowsze
Wysłany: 2009-08-01, 20:46   

jacekp1313 napisał/a:
Nie, każdy program nawigacyjny ma własne bazy danych


Nie do końca prawda.

Oczywiście jeśli chodzi o Polskę to tak, ale jeśli mamy na myśli inne kraje to np. Niemcy z AutoMapy będą identyczne jak Niemcy z iGO, które korzysta z map Navteq (to ten sam dostawca, te same mapy).
Ostatnio zmieniony przez dagetto 2009-08-01, 21:03, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18778
Wysłany: 2009-08-01, 20:49   

Tak, ale bawić się i wyciągać same Niemcy z AM Eu i wrzucać do iGO, albo odwrotnie...
Syzyfowe prace, lepiej poszukać map dedykownaych pod dany program
_________________

 
 
dagetto 
guru
Samsung Galaxy I9305


Pomógł: 36 razy
Dołączył: 11 Paź 2008
Posty: 1136
Skąd: Mazowsze
Wysłany: 2009-08-01, 21:01   

Przecież nie da się wyciagnąć map z AM i wrzucić do iGO.
Producenci programów nawigacyjnych nie produkują map, oni je kupują. Wyjątek TomTom, który wykupił TeleAtlas.
AutoMapa jeśli chodzi o Europę korzysta z map od Navteq. iGO również korzysta z map Navteq, a do tego również z TeleAtlas i dostawców lokalnych (w Polsce EMapa). Widocznie Węgierska firma bardziej bogatsza i kupuje mapy od kilku dostawców.
Reasumując. Mapy wspomnianych wcześniej Niemiec są identyczne w AM i iGO. Chyba, że mapa Niemiec w iGO pochodzi od TeleAtlas.
Jasne? :-)
Różnice tu mogą być jedynie w wyznaczaniu trasy, bo każdy program inaczej poprowadzi, ale każdy dąży do tego by było jak najlepiej więc pewnie wyznaczenie trasy również będzie identyczne. Program to taka "nakładka na mapę".
Zdziwi się ten co ma w swojej nawigacji: TomToma, iGO (TA), Sygic - te te same mapy.
Ostatnio zmieniony przez dagetto 2009-08-01, 22:06, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
zbyszek460 
Waypoint


Wiek: 38
Dołączył: 25 Paź 2008
Posty: 100
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2009-08-01, 21:31   

mi nie chodzi o to zeby cos z czegos wyciagac :-P tylko chcialem wiedziec jak sie to ma z tymi mapami i uzyskalem odpowiedz :-)
 
 
dagetto 
guru
Samsung Galaxy I9305


Pomógł: 36 razy
Dołączył: 11 Paź 2008
Posty: 1136
Skąd: Mazowsze
Wysłany: 2009-08-01, 21:39   

To jacekp1313 chce wyciągać :-) a Ty Zbychu patrz na dostawcę map,jak jest taki sam i mapy są z tego samego okresu lub mają taki sam numer (w przypadku Navteq najnowsze to Q2 2009) to znaczy, że to ta sama mapa.
Mapy od Navteq biorą: Becker, Navigon, Garmin, Nokia i inni.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18778
Wysłany: 2009-08-02, 21:30   

Cóż, chyba inaczej zrozumieliśmy pojęcie "takie same". Ja pomyślałem o zamienności map pomiędzy programami nawigacyjny, a wy raczej o aktualności i zawartości mapy - i faktycznie Dagetto ma rację.
_________________

 
 
jurek7806
Navi Expert


Dołączył: 11 Gru 2008
Posty: 295
Wysłany: 2009-08-08, 15:38   

Bym się zastanawiał czy te mapy Navteq-a są we wszystkich progamach takie same. Przykład Italia Perugia via Sicilia 41. Na Garminie City Navigator 2010.10 cała ulica zaadresowana prawidłowo. Na Navigonie 2009.2 i Igo 2008.Q4 ( z mapami navteq) też. A na Automapie 5.5.2 (mapy Navteq 2009.2) tylko dwa numerki 51 i 61. Jeszcze znalazłem inną różnice, ale nie pamiętam gdzie to było. Podobno Chorwacja jest lepiej zoobrazowana na Automapie niż na pozostałych programach z mapami Navteq. Już się o to pytałem na forach czy mapy Navteq 2008.Q4 do Igo 8 mają takie same dane jak do Navigona 2009.02, bo wydaje mi się że tak, ale szukam potwierdzenia. Wychodzą mniej więcej w tym samym czasie. Dziękuje za odpowiedź.
 
 
brynio101 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 03 Mar 2010
Posty: 13
Wysłany: 2010-08-07, 15:36   

mozeliwe zeby juz byla ta wersja map?

Navteq 2010.Q1
 
 
sopel87
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 25 Lut 2009
Posty: 12
Wysłany: 2010-08-07, 15:56   

Ano.
Sam na takiej jeżdżę. Już nawet na tej mapie jest odcinek Autostrady A1, którą dopiero budują (oczywiście nie jest to teren niedostępny, ale przynajmniej wiem, którędy będzie przebiegać)
 
 
mirko1 
guru
Becker 7928



Pomógł: 21 razy
Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 1934
Wysłany: 2010-08-07, 19:32   

Te linki jeszcze dzialaja ;-)
Dzieki janusz_40.
Troche offtop,ale czy polecicie cos na Indie?
Wybieram sie na urlop za kilka miesiecy.
_________________
- Moje odblokowanie dla Beckera 7928 jest przeniesione tu:
http://www.my-navia.pl/vi...er=asc&start=15
 
 
Franio
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 10 Sie 2008
Posty: 126
Wysłany: 2010-08-08, 19:18   

Do czego służą pliki *.fda i *.ftr w tej mapie ?
 
 
dagetto 
guru
Samsung Galaxy I9305


Pomógł: 36 razy
Dołączył: 11 Paź 2008
Posty: 1136
Skąd: Mazowsze
Wysłany: 2010-08-08, 19:32   

Franio napisał/a:
Do czego służą pliki *.fda i *.ftr

Zaczyna się...
janusz_40 mam do Ciebie i moderatora prośbę. Zrób osobny watek i opisz te wszystkie dodatkowe pliki w jednym miejscu, a moderator niech to przyklei. Tym pytaniom nie będzie końca.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 10