Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hukkle
2010-07-20, 22:31
Lark 43.2 i programy nawigacyjne
Autor Wiadomość
danwis
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 04 Gru 2009
Posty: 7
Wysłany: 2009-12-06, 20:45   

Wielkie dzieki!!!!!!:) udalo sie tylko prosze o jeszcze jedno prosze mi pomoc wgralam na karte AM EU. jak mam zrobic zeby mogla zniej korzystac w navi ? dzieki wielkie pozd :))
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 109
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2009-12-06, 20:48   

W Ustawieniach zmień program nawigacyjny na SDMMC(karta pamięci)>Automapa EU>Automapa EU
Instrukcja obsługi urządzenia strona 15
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
pol_92 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 15 Cze 2009
Posty: 5
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-12-21, 13:47   Lark 43.2 i Automapa

Witam Was

Wczoraj kupiłem Larka 43.2, na karcie SD jest wgrana AM w wersji 5.5.2 (portable).
Ustawienia AM to port Com2 oraz 4800 predkosc.
Problem polega na tym ze AM znajduje satelity ale po kilkunastu sekundach je gubi i sprawa zaczyna sie od nowa.
Opcja z synchronizowaniem czasu jest wylaczone, nie pomogło.
Czy w wersjach 43 musza byc jakies inne ustawienia GPS'u?
Dodam ze na MapaMap wszystko smiga wiec problem jest z ustawieniem AM.


Proszę o pomoc.
_________________
POL
 
 
 
imar42 
guru
GC 5066FMBT



Pomógł: 61 razy
Wiek: 57
Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 1053
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2009-12-21, 14:54   

Odszukaj w nawigacji plik mapamap.opt tam jest zapisany port i prędkość Baudrate, W AutoMapie ustaw tak samo i OK
Pozdrawiam :-)

[ Dodano: 2009-12-21, 15:26 ]
Wygląda to mniej więcej tak:
Kod:
[Gps]
GpsPort=COM7:
GpsPortSpeed=38400
_________________
Uniwersalne ImarMenuRC do urządzeń z ekranem 480x272 i 320x240

 
 
 
pionaj 
GPS instruktor



Pomógł: 12 razy
Wiek: 64
Dołączył: 04 Gru 2009
Posty: 609
Skąd: krak
Wysłany: 2009-12-21, 16:51   

masz dobrze ustawione bo

lark 43.2 nie chodzi na Com7 :-D
ma być na com2 i speed 4800 :-)
spróbuj na innej AM :lol: u mnie ładnie śmiga 5.5.3 i 6(b. 845)
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=13062
_________________
codziennie budzę się coraz piękniejszym ale dzisiaj to już przesadziłem :)
 
 
risk
[Usunięty]

Wysłany: 2009-12-21, 21:33   

A ja mam tak:

[Gps]
GpsPort=COM7:
GpsPortSpeed=57600

pobrane z pliku mapamap.opt


Acha wersja Lark 43.1 - choć jak się okazuje moja wersja jakaś inna trochę :)
 
 
pionaj 
GPS instruktor



Pomógł: 12 razy
Wiek: 64
Dołączył: 04 Gru 2009
Posty: 609
Skąd: krak
Wysłany: 2009-12-22, 16:34   

krisp
zgodnie z tym wykazem mając larka 43.1 masz ok
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?p=38138 :lol:
_________________
codziennie budzę się coraz piękniejszym ale dzisiaj to już przesadziłem :)
 
 
imar42 
guru
GC 5066FMBT



Pomógł: 61 razy
Wiek: 57
Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 1053
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2009-12-22, 20:46   

pionaj, Dopisz Swoje ustawienia w http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?p=77541#77541
Pozdrawiam :-)

[ Komentarz dodany przez: Cybant: 2009-12-22, 21:02 ]
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dopisane do http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?p=38138#38138 ;-)
_________________
Uniwersalne ImarMenuRC do urządzeń z ekranem 480x272 i 320x240

 
 
 
mlyart
azymut


Dołączył: 25 Gru 2009
Posty: 1
Wysłany: 2009-12-25, 12:52   

pol_92, udalo Ci się rozwiązać ten problem? Bo ja mam taki sam problem z uruchomieniem wersji 6.0.0.854 PL - doda, że ta sama mapa działa bez problemu na 35.7
 
 
pomine
azymut


Dołączył: 29 Gru 2009
Posty: 2
Wysłany: 2009-12-29, 07:58   

Ja równiez wgrałem sobie automape 6 i mam larka 43.2
Dzieje sie dokladnie to samo czyli gubi sygnał GPS.
Czy komuś udało się rozwiązać ten problem?
 
 
imar42 
guru
GC 5066FMBT



Pomógł: 61 razy
Wiek: 57
Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 1053
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2009-12-29, 08:20   

pomine, czy w AutoMapie masz ustawione Com 2 i Baudrate 4800?
Pozdrawiam :-)
_________________
Uniwersalne ImarMenuRC do urządzeń z ekranem 480x272 i 320x240

 
 
 
sebaq89
azymut


Dołączył: 28 Gru 2009
Posty: 1
Wysłany: 2009-12-29, 17:25   

Witam, ja mam ten sam problem, ustawiłem na COM2 i 4800, a w pliku mapamap.opt mam również to samo...i MapaMap nie gubi się nawet na sekunde...zastanawia mnie to, że pionaj'owi wszystko śmiga...my ustawiamy przecież tak samo :)
 
 
pomine
azymut


Dołączył: 29 Gru 2009
Posty: 2
Wysłany: 2009-12-29, 19:13   

Tak mam ustawione Com 2 i Baudrate 4800.
Dzisiaj wyłączyłem synchronizacje czasu i wygląda na to że to załatwiło problem.
Jadąc z pracy do domu (około 30 km) nawigacja nie zgubiła zasięgu więc mam nadzieje że będzie dobrze.

Pozdrawiam
 
 
cezarysz 
Waypoint
vel Cezar



Wiek: 35
Dołączył: 26 Gru 2009
Posty: 32
Skąd: Otwock
Wysłany: 2010-01-02, 12:56   

Sygnał zrywany jest oczywiście nie z powodu złego ustawienia COM'a czy prędkości baudrate. Tylko dlatego że macie włączone synchro czasu z GPS. Strefę czasową macie ustawioną fabrycznie na HongKong a GPS wykrywa GMT+1. Zaczyna zmieniać czas i przez ok 20sek jest dobrze później znów ustawienia fabryczne WinCE "forsują" to ustawienie na HongKong a AM robi synchro na GMT+1 i tak w kółko - oczywiście objawia się to przy okazji "rozłączaniem" sygnału GPS.
Najprościej wyłączyć synchro czasu z GPS.
Jeśli godzinę będziemy mieli w AM o 7 godzin za późno, można też zmienić strefę czasową na GMT+1.
 
 
orgen1 
azymut
lark 43.2



Wiek: 39
Dołączył: 04 Sty 2010
Posty: 2
Skąd: Lubuskie
Wysłany: 2010-01-04, 17:46   

u mnie zadziałało-dzięki cezarysz-dzięki tobie i Twoim radom i paczce która zamieściłeś na tym portalu odblokowałem moje navi i am smiga jak należy-jeszcz raz dzięki-masz łeb na karku w tym temacie.pozdrawiam
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 10