Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
NR360 backup, firmware, reanimacja
Autor Wiadomość
kulig007 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 15 Maj 2009
Posty: 14
Skąd: B-tów
Wysłany: 2009-05-23, 13:09   NavRoad 360 - firmware

Witam. Miałem niedawno problem z wyszukiwaniem GPS w moim NavRoadzie 360, ale już jest OK(długo łapał sygnał, czasami gubił go). Pomogła aktualizacja mojego firmware starego na nowy. ale jak teraz zajrzałem na stronę NavRoada, widzę, że wyszła znowu kolejna wersja firmware --->Wersja Systemu Operacyjnego 1.0.1.61GM, wersja aplikacji 1.0.0.53.
Aktualizacja firmware z dnia 22.05.2009 r.


Zauważyłem, że w oznaczeniu zmieniła się tylko jedna cyferka, więc raczej za dużo nie kombinowali.
I tu mam pytanie, czy wgrał już ktoś to najnowsze oprogramowanie ?? Jakie zmiany zaszły w stosunki do poprzedniej wersji ?
Pytam, bo nie wiem czy znów zrobić aktualizację, bo przecież póki co z sygnałem GPS jest OK :)...I tak myślę, czy ewentualna zmiana mogłaby coś pogorszyć ?? Z góry dzięki za odpowiedzi.
 
 
 
tomaszg 
Waypoint



Dołączył: 26 Gru 2008
Posty: 29
Skąd: Białystok
Wysłany: 2009-05-28, 00:11   

Mam tą wersje. Zmian nie zauważyłem - nawigacja wciąż działa. Chociaż raz przez godzinę nie mógł znaleźć satelit. Ale na poprzednim FW też to miałem.

Ogólnie aktualizować warto, inaczej by nie były nowe wersje wypuszczane ;-)
_________________
NavRoad 360
 
 
mia741
azymut


Dołączył: 18 Maj 2009
Posty: 1
Wysłany: 2009-05-29, 11:46   

Witam

Zadałem właśnie to pytanie do serwisu Navroada - przyszła następująca odpowiedź:

"Ta aktualizacja jeszcze bardziej usprawnia działanie GPS"

Tyle w temacie.
 
 
jacekxyz
Waypoint


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 01 Kwi 2008
Posty: 127
Wysłany: 2009-05-30, 03:02   

G......no prawda dzis troche jezdzilem na nr 360 z nowym firmware, mam wrazenie ze chodzi gorzej niz poprzednia wersja, fakt ze pogoda dzis byla nie ciekawa, ale cholernie dlugo lapal fixa, ja tam zadnych usprawnien nie widze, jeszce do tego automapa mi sie kilka razy zawiesila
 
 
kulig007 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 15 Maj 2009
Posty: 14
Skąd: B-tów
Wysłany: 2009-05-30, 19:07   

jacekxyz napisał/a:
G......no prawda dzis troche jezdzilem na nr 360 z nowym firmware, mam wrazenie ze chodzi gorzej niz poprzednia wersja, fakt ze pogoda dzis byla nie ciekawa, ale cholernie dlugo lapal fixa
Tak też się z tym zgadzam, gorzej działa niż poprzednie wersje! Wcześniej na balkonie złapał satelitę w kilka minut (3-5m) teraz szuka i szuka z co najmniej 10 i wcale też za ciekawie nie jest jak znajdzie.


Też dostałem odpowiedź z serwisu NavRoada, że poprawili błędy w nowym FM, ale widzę, że poprawiając nowe błędy, pojawiły się jakieś inne.
 
 
 
tomaszg 
Waypoint



Dołączył: 26 Gru 2008
Posty: 29
Skąd: Białystok
Wysłany: 2009-05-30, 19:17   

Na tej wersji znalazł mi sygnał GPS w kiblu, więc coś poprawili ;-)

A serio, to tą odpowiedź z serwisu należy tłumaczyć: "nie wiem".
_________________
NavRoad 360
 
 
jacekxyz
Waypoint


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 01 Kwi 2008
Posty: 127
Wysłany: 2009-05-31, 03:26   

Hmmm, panowie ciekawa sprawa, tak jak wczoraja chcialem 360 juz prawie przez okno auta wyrzucic, tak dzis, lapala fixa momentalnie, praktycznie jak sie automapa odpalila to zaraz byl , pogoda byla nieco lepsza mniej chmur ( czyzby to az takie znaczenie mialo?) nr360 to swietne urzadzenie, male zgrabne ale zachowuje sie nie przewidywalnie.
 
 
kulig007 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 15 Maj 2009
Posty: 14
Skąd: B-tów
Wysłany: 2009-05-31, 11:15   

tomaszg napisał/a:
Na tej wersji znalazł mi sygnał GPS w kiblu, więc coś poprawili ;-)

A serio, to tą odpowiedź z serwisu należy tłumaczyć: "nie wiem".
jacekxyz napisał/a:
Hmmm, panowie ciekawa sprawa, tak jak wczoraja chcialem 360 juz prawie przez okno auta wyrzucic, tak dzis, lapala fixa momentalnie, praktycznie jak sie automapa odpalila to zaraz byl , pogoda byla nieco lepsza mniej chmur ( czyzby to az takie znaczenie mialo?) nr360 to swietne urzadzenie, male zgrabne ale zachowuje sie nie przewidywalnie.
No to już sam nie wiem co mam myśleć, być może rzeczywiście w ostatnich dniach pogoda była taka sobie. Aż z ciekawości dzisiaj sprawdzę, jak złapie fixa....Mam nadzieje, że będzie wszystko OK, bo nie chcę znów łapać wkur..a, czekając na jakąs satelitkę przez 15 minut :) :roll:
 
 
 
franz1980 
azymut


Dołączył: 27 Cze 2009
Posty: 2
Skąd: TORUŃ
Wysłany: 2009-06-27, 18:41   NR360 - POMOCY !!! Nawigacja wogóle isę nie otwiera

Witam

Przeprowadzałem aktualizacje firmware do aktualnej wersji ze stronki Navroad zgodnie z instrukcją . Po restarcie nawigacje nie otrzymałem komunikatu install now tylko szary ekaran z napisami :

1.0.3.10

os: 1.0.1.61_1G_M_ENG

O co chodzi , tak jak by cały przeklęty system Windows C.E wyparował

Czy może ktoś miał tak samo lub zapodać jakieś rozwiązanie aby nie skończyło się na serwisie ?

z góry dziękuje
 
 
jacekxyz
Waypoint


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 01 Kwi 2008
Posty: 127
Wysłany: 2009-06-28, 04:09   

Zob jeszcze raz aktualizacje, ja robilem to juz kilka razy na 3 urzadzeniach nigdy nie bylo problemu.
 
 
Sance 
Maestro GPS
Pulpit maniac



Pomógł: 142 razy
Dołączył: 10 Paź 2008
Posty: 2754
Skąd: marchewkowe pole
Wysłany: 2009-06-28, 10:31   

Działaj do skutku
_________________
Używaj przycisku "pomógł"
Moje"maleństwa"
 
 
 
franz1980 
azymut


Dołączył: 27 Cze 2009
Posty: 2
Skąd: TORUŃ
Wysłany: 2009-06-28, 10:39   

Dzięki panowie za drugim razem pomogło Nawigacja znów działa :)

pozdrawiam
 
 
buscador
Waypoint


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 05 Lip 2009
Posty: 26
Wysłany: 2009-07-07, 00:56   

jacekxyz napisał/a:
Hmmm, panowie ciekawa sprawa, tak jak wczoraja chcialem 360 juz prawie przez okno auta wyrzucic, tak dzis, lapala fixa momentalnie, praktycznie jak sie automapa odpalila to zaraz byl , pogoda byla nieco lepsza mniej chmur ( czyzby to az takie znaczenie mialo?) nr360 to swietne urzadzenie, male zgrabne ale zachowuje sie nie przewidywalnie.


U mnie było tak samo na najnowszym firmware, musiałem czekać 15 - 30 min. na załapanie fix'a i (jak piszesz) zachowywał się nieprzewidywalnie, raz łapał w miarę szybko a innym razem były tylko żółte paski (poziom sygnału GPS) i na tym koniec.
Dla tego wróciłem do poprzedniej wersji z 20.05.09. Tu było znacznie lepiej.

A tak na marginesie to w przeciągu tygodnia w maju firmware był poprawiany kilka razy, przypuszczam, że były liczne skargi co do łapania tego fix'a i małej czułości odbiornika GPS, pewnie robili jakieś eksperymenty aby podneść nieco tą czułośc, tylko że przy tak małej antenie (po prostu wieksza się nie zmieściła) :) firmware niewiele tu pomoże.
Ten nr360 to jakiś niewypał dla tego Navroad wypuścił jej wiekszy odpowiednik czyli nr460 z większą anteną i innym odbiornikiem GPS.
 
 
kulig007 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 15 Maj 2009
Posty: 14
Skąd: B-tów
Wysłany: 2009-07-08, 13:58   

buscador napisał/a:
Dla tego wróciłem do poprzedniej wersji z 20.05.09. Tu było znacznie lepiej.
jeżeli możesz wrzuć gdzieś na serwer ten poprzedni firmware z 20 maja... :-)
 
 
 
buscador
Waypoint


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 05 Lip 2009
Posty: 26
Wysłany: 2009-07-08, 14:32   

kulig007 napisał/a:
jeżeli możesz wrzuć gdzieś na serwer ten poprzedni firmware z 20 maja... :-)


Już go podawałem ale nie zawadzi powtórzyć :-)

http://odsiebie.com/pokaz/4138614---b93e.html

Mam jeszcze z 18.05.09 ale ten wydaje się być najlepszy (który firmware będzie lepszy będzie zależeć od konkretnego egzentlarza NR360 u jednego będzie lepszy ten a u drugiego inny)

Jeśli na tym firmware fix załaduje ci się z zimnego startu do 3min. to lepiej już nie będzie, nr360 ma zbyt małą antenę aby było lepiej :-)
No chyba, że dokupisz antenę zewnętrzną, ale to się wiąże z małą przeróbką samej anteny (nr360 nie posiada gniazda antenowego)
Ostatnio zmieniony przez buscador 2009-07-11, 19:52, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 10