My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: dasior591
2011-03-18, 15:11
"Budujemy" FirmWare do GC 3535
Autor Wiadomość
dvd79 
GPS instruktor



Pomógł: 21 razy
Dołączył: 19 Paź 2008
Posty: 573
Wysłany: 2010-06-18, 22:30   

a i z tego co czytałem karta ma być w FAT32

[ Dodano: 2010-06-18, 22:32 ]
i jeszcze jeden sposób wgrywania firmware. nie wiem czy do tego modelu przypasuje:

1. Proszę rozpakować pliki a następnie nagrać je na karte sd w systemie plików FAT32 ( w innym wypadku może nie działać )

2. Następnie proszę włożyć karte do urządzenia i przed uruchomieniem trzymać wciśnięte klawisze VOLUME DOWN + Górny prawy ( POWER )

3. Pojawi się automatyczny program przeprowadzający upgrade SD UPADTER zacznie wyczytywać pliki i robić aktualizacje

4. Program zakończy swoje działanie przechodząc do Menu Głównego
_________________
 
 
mirko1 
guru
Becker 7928



Pomógł: 21 razy
Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 1942
Wysłany: 2010-06-18, 22:34   

Tez bym postawil na 32,chociaz z tym to roznie moze bywac.
Zaleznie od sprzetu.

[ Dodano: 2010-06-18, 22:39 ]
Najlepiej nadaja sie do tego celu male karty.
Nie wiecej niz 1GB.
SDHC raczej nie.
_________________
- Moje odblokowanie dla Beckera 7928 jest przeniesione tu:
http://www.my-navia.pl/vi...er=asc&start=15
 
 
dvd79 
GPS instruktor



Pomógł: 21 razy
Dołączył: 19 Paź 2008
Posty: 573
Wysłany: 2010-06-18, 22:45   

mirko1 napisał/a:
Tez bym postawil na 32,chociaz z tym to roznie moze bywac.
Zaleznie od sprzetu.

[ Dodano: 2010-06-18, 22:39 ]
Najlepiej nadaja sie do tego celu male karty.
Nie wiecej niz 1GB.
SDHC raczej nie.


obecnie używam karty 2GB SD (nie SDHC !!!) i nie ma problemu z aktualizacją, ale FAT32 to chyba podstawa.

a TU kolejne firmware do przetestowania. tylko proszę nie mieć pretensji że się nawi zje...ało bo w tej paczce są pliki EBOOT'a dla urządzenia z 2009-03-xx (bo to na screenie na pierwszej stronie zobaczyłem).

ale jak to aktualizować to nie mam pojęcia.
_________________
 
 
mirko1 
guru
Becker 7928



Pomógł: 21 razy
Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 1942
Wysłany: 2010-06-18, 23:07   

dvd79 napisał/a:
obecnie używam karty 2GB SD (nie SDHC !!!) i nie ma problemu z aktualizacją, ale FAT32 to chyba podstawa.


Tak zalecaja producenci zabawek ;-)
Realia sa inne.
W/g producenta moj sprzet obsluguje max 4 GB karty.
Wobecnie uzywam 16GB SDHC.
32GB nie testowalem.
Z driverami roznie bywa.
Jesli chodzi o wgrywanie FW,to roznie bywa.
Moze to zalezy od producenta karty SD.
Powyzej 1 GB,nie musi,ale moze sie zaczac cos pitolic.
Znam to z doswiadczenia innych.
Sam aktualizowalem FW z MicroSD2GB w ubranku do SD.
Pewnosci w tej kwestii nie ma.
 
 
imar42 
guru
GC 5066FMBT



Pomógł: 61 razy
Wiek: 55
Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 1051
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2010-06-21, 14:46   

Hardcore'owej jazdy ciąg dalszy... :-)
Wszystko to robiłem na własną odpowiedzialność!

Znów zacząłem od formatu karty w FAT16, skopiowałem na nią nowe pliki od kol. dvd79, karta do urządzenia, wciśnięty górny przycisk Sleep, włączam urządzenie i ... znowu nic.
Ponowny format, tym razem w FAT32 i POSZŁO :!:
Updating Image 50% ... 75% ... Zniknął ekran aktualizacji, wyświetlacz zrobił się czarny i tak stało 32 min. Żadne kombinacje resetów, z zasilaniem i bez zasilania - NIC.
Po prostu dalej nie startuje. Pomyślałem, że skoro zaszedłem aż tu - pójdę o krok dalej. Odszukałem więc na kompie folder z "oryginalnymi" (tymi wycofanymi z oficjalnej strony GC) przegrałem na kartę te przeznaczone dla urządzenia z numerem gc3535200903xxxx i teraz:
Updating Image 50% ... 75% ... 100%, zniknął ekran aktualizacji, pojawił się startowy ekran ładowania GC i na koniec oryginalne menu w języku angielskim. Czyli (pomyślałem sobie) pełna aktualizacja FW przebiegła pomyślnie! Zdziwiło mnie jednak to, że cała zawartość ResidentFlash pozostała nienaruszona.
Zaraz też usłyszałem niekontrolowane "samoklikanie" Wnioskuję zatem, że moja usterka jest usterką Hardware powstałą (prawdopodobnie) gdzieś w okolicy styku ekranu wyświetlacza z ekranem dotykowym i nie ma nic wspólnego z Software.
Co myślicie o tym wszystkim? Nadal jestem otwarty na dalsze próby przy produkcji "własnego" FW. Aha ten pierwszy próbny FW próbowałem też w FAT16, jak i FAT32, również z najróżniejszymi kombinacjami typu VolUp, i VolDown. Bezskutecznie. Dopiero ten drugi FW posunął nasze zmagania nieco do przodu - aczkolwiek coś jeszcze trzeba tu zrobić ;-) (żebym to ja wiedział co) :roll:
dvd79 napisał/a:
imar42, piszesz że nie da się programować? a jak się to robi w tej nawigacji?
Ja napisałem tylko, że to
imar42 napisał/a:
niekontrolowane "samoklikanie" bardzo utrudnia pracę z jakimkolwiek programem.
Dzięki za wszystko i pozdrawiam :-)
_________________
Uniwersalne ImarMenuRC do urządzeń z ekranem 480x272 i 320x240

 
 
 
dvd79 
GPS instruktor



Pomógł: 21 razy
Dołączył: 19 Paź 2008
Posty: 573
Wysłany: 2010-06-21, 20:17   

no to może jeszcze jedno firmware do testów: KLIK
_________________
 
 
imar42 
guru
GC 5066FMBT



Pomógł: 61 razy
Wiek: 55
Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 1051
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2010-06-21, 23:12   

Teraz wszystko poszło tak jak powinno! Mam już właściwie działające FW od swojego GC3535. Niestety - sukces jest tylko połowiczny. Wprawdzie kol. dvd79 wykonał w trzecim podejściu wszystko co mógł i zgodnie z czarną magią :mrgreen: to jednak urządzenie po tej operacji nadal nie działa właściwie :evil:
imar42 napisał/a:
Zaraz też usłyszałem niekontrolowane "samoklikanie" Wnioskuję zatem, że moja usterka jest usterką Hardware powstałą (prawdopodobnie) gdzieś w okolicy styku ekranu wyświetlacza z ekranem dotykowym i nie ma nic wspólnego z Software.
Raz jeszcze dziękuję koledze dvd79 za okazaną mi pomoc :-)
Co myślicie o tym wszystkim? Czy mam jeszcze szansę na bezinwazyjną naprawę?
Pozdrawiam ;-)

[ Dodano: 2010-06-27, 12:25 ]

Podaję sposób wgrywania FW do urządzenia GoClever 3535 i 4335
Najlepiej nadają się do tego celu karty o małej pojemności (od 64MB do 1GB) Nie SDHC!
1. Pliki po pobraniu należy rozpakować bezpośrednio na kartę SD sformatowaną w FAT32
2. Należy najpierw wyłączyć urządzenie suwakiem po lewej stronie, potem umieścić kartę w gnieździe.
3. Trzymając wciśnięty górny przycisk power włączyć urządzenie suwakiem na lewym boku.
4. Czekać kilka sekund do momentu pojawienia się ekranu z aktualizacją (trzy kolorowe poziome paski z paskiem postępu pośrodku)
5. W momencie pojawienia się ekranu aktualizacji należy zwolnić górny przycisk "power"
6. Pojawi się Updating Image 50% ... 75% ... 100% i po kilkudziesięciu sekundach urządzenie samoczynnie wejdzie do menu głównego
7. Ostatnią czynnością jest wyjęcie karty i skasowanie plików które wgraliśmy na kartę SD ( PROSZĘ DOKŁADNIE SPRAWDZIĆ CO USUWAMY ABY NIE USUNĄĆ PLIKÓW APLIKACJI MAPY )
_________________
Uniwersalne ImarMenuRC do urządzeń z ekranem 480x272 i 320x240

Ostatnio zmieniony przez imar42 2010-06-27, 17:12, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
mirko1 
guru
Becker 7928



Pomógł: 21 razy
Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 1942
Wysłany: 2010-06-21, 23:24   

Chyba tylko wymiana ekranu.
Moze jakis paproch siedzi pomiedzy obudowa a wyswietlaczem?
Trzeba by rozkrecic i obadac.
No chyba ze serwis.
Z tego co wiem,to Twoj sprzet wielokrotnie ladowal w serwisie.
Proponuje zmienic sprzecicho na jakies markowe ;-)
Kosztuje troche wiecej,ale klopotu mniej.
No coz ;-)
_________________
- Moje odblokowanie dla Beckera 7928 jest przeniesione tu:
http://www.my-navia.pl/vi...er=asc&start=15
 
 
dvd79 
GPS instruktor



Pomógł: 21 razy
Dołączył: 19 Paź 2008
Posty: 573
Wysłany: 2010-06-22, 07:46   

spróbuj zrobić tak jak pisze kol. mirko1, tzn. rozkręć urządzenie, wyciągnij ekrany z obudowy i włącz je. może faktycznie jakiś paproch dociskał warstwę dotykową.
_________________
 
 
imar42 
guru
GC 5066FMBT



Pomógł: 61 razy
Wiek: 55
Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 1051
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2010-06-22, 10:15   

dvd79 napisał/a:
rozkręć urządzenie, wyciągnij ekrany z obudowy
Ponieważ moje urządzenie jest jeszcze na gwarancji - wolałbym nie ingerować fizycznie w jego bebechy. Skorzystam z przysługujących mi praw u serwisanta, lub sprzedawcy. Nie zdecydowałem jeszcze które rozwiązanie wybiorę.
Na razie tyle osiągnęliśmy:
1 - Mamy poprawnie działające FW pochodzące dokładnie z tego modelu i egzemplarza,
2 - Przybyło nam nieco doświadczenia w budowaniu FW,
3 - Wiemy też, że TA usterka nie będzie usunięta TYM sposobem,
4 - Ogólna satysfakcja z udzielonej pomocy ;-)


Dzięki bardzo i pozdrawiam (szczególnie kolegę dvd79) :-)
_________________
Uniwersalne ImarMenuRC do urządzeń z ekranem 480x272 i 320x240

 
 
 
mirko1 
guru
Becker 7928



Pomógł: 21 razy
Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 1942
Wysłany: 2010-06-22, 18:33   

Faktycznie.
Jak posiadasz gwarancje,to odeslij w pieruny ;-)
_________________
- Moje odblokowanie dla Beckera 7928 jest przeniesione tu:
http://www.my-navia.pl/vi...er=asc&start=15
 
 
imar42 
guru
GC 5066FMBT



Pomógł: 61 razy
Wiek: 55
Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 1051
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2010-06-24, 11:58   

Postanowiłem podpierając się "Ustawą o niezgodności towaru z umową" oddać zabawkę do sklepu z żądaniem zamiany na nowe urządzenie. Trochę to potrwa...
_________________
Uniwersalne ImarMenuRC do urządzeń z ekranem 480x272 i 320x240

 
 
 
mirko1 
guru
Becker 7928



Pomógł: 21 razy
Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 1942
Wysłany: 2010-06-24, 18:47   

Bezpieczny manewr ;-)
_________________
- Moje odblokowanie dla Beckera 7928 jest przeniesione tu:
http://www.my-navia.pl/vi...er=asc&start=15
 
 
buba_1983
azymut


Dołączył: 15 Cze 2010
Posty: 4
Wysłany: 2010-12-13, 20:02   

witam
koledzy podeślicie mi wasze FW do testów mam CoClever 4335również z marca 2009 i nie mogę do niej znależć odpowiednie FW
szukam szukam i nic.
coś pogrzebałem i mam tylko 3 kolorowy wyświetlacz i nic więcej gwrancji rówież bra
proszę o pomoc.
 
 
imar42 
guru
GC 5066FMBT



Pomógł: 61 razy
Wiek: 55
Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 1051
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2010-12-15, 08:55   

http://www.my-navia.pl/vi...p=251318#251318

[ Dodano: 2010-12-15, 11:45 ]
Do Moderacji - proponuję przenieść powyższego posta kol. buba_1983, do wskazanego przeze mnie tematu, a potem mój do usunięcia ;-)
_________________
Uniwersalne ImarMenuRC do urządzeń z ekranem 480x272 i 320x240

 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 11