Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2015-03-07, 19:44
TMC w Polsce
Autor Wiadomość
colin23
Waypoint


Dołączył: 18 Wrz 2008
Posty: 97
Wysłany: 2014-05-16, 18:07   

Ale właśnie taką kompletną posiadam i niestety bez TMC w Polsce :) W Mercedesie nic nie wiedzą jak można to ewentualnie zmienić. Zresztą podobnie było w Audi gdzie RNE-E miał TMC i działał np. w Czechach a w PL był nieobsługiwalny. Tyle że w Audi nie było w nawigacji możliwości jakichkolwiek zmian. W mercedesie jest osobne urządzenie które możemy kablem USB podłączyć do kompa. I w ustawieniach są jakieś zaawansowane ustawienia TMC. Dlatego zacząłem całą dyskusję.


A tu info od Beckera z UK sprzed chwili: "Regarding your concern on the TMC function, we would like to inform you that at the moment TMC is not available in all countries. Currently, the service in available only in Belgium, Germany, Denmark, France, Italy, Great Britain, The Netherlands, Austria, Sweden, Switzerland and Spain."

Także temat oficjalnie nie do przeskoczenia. Miałem tylko nadzieję że ktoś będzie potrafił coś pomieszać i TMC z RMF-u zadziała ;)
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18893
Skąd: 3City
Wysłany: 2014-05-16, 18:15   

Masz licencje na Polskę?
jestem_ktoś napisał/a:
A mozna sprawdzic w opcjach (tam, gdzie wersja programu i map)
_________________

 
 
sliski4 
GPS instruktor
Alga 5'' BT HD TMC



Pomógł: 18 razy
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 890
Skąd: zabrze
Wysłany: 2014-05-16, 18:56   

colin23,
Jest to kwestią licencji ale jeśli samo oprogramowanie Beckera na ich urządzeniach mobilnych jest klonem Igo Primo i tutaj można by uruchomić TMC z licencją TMC PRO to nie mam pojęcia czy coś podobnego jest w Twym urządzeniu
Skoro masz możliwość podpięcią od komp w celu aktualizacji to może podejrzyj foldery czy jest coś na wzór Primo
Inaczej jesteś niestety skazany na brak TMC w Polsce aż do czasu gdy ktoś to uruchomi oficjalnie
Myślę ,że to już wszystko w tym temacie i chyba ten temat nie będzie póki co rozwojowy
_________________
iGo primo2.4 , skin DiMka , skin Decent
iGo primo2.4 android
 
 
mbuszek
azymut


Dołączył: 29 Cze 2014
Posty: 1
Wysłany: 2014-06-29, 14:50   Navigon 6310 i TMC

Przepraszam najmocniej jeżeli ten temat był już opisany, ale szukałem i...nie znalazłem.
Czy może mi ktoś poradzić, jak się zmienia częstotliwość stacji w tym urządzeniu? Mam wpisane 88 MHz i nie mogę tego niczym zmienić. Ta częstotliwość bez względu gdzie jeżdżę jest cały czas ustawiona tak samo. No i TMC nie działa.
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9636
Wysłany: 2014-06-30, 06:48   

1. Czy masz działający odbiornik TMC?
2. Czy urządzenie go widzi?
3. Jakie porty znalazły programy do szukania porów?
4. Co masz w sys.txt w sekcji TMC
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
prsp 
Waypoint


Dołączył: 29 Maj 2014
Posty: 31
Wysłany: 2015-03-04, 18:47   

Witam.
Zastanawiam się jak często odświeżane są informacje TMC na serwerze, bo ustawiłem sobie w sys.txt promień wyszukiwania 1000km, żeby zobaczyć więcej zdarzeń w różnych kategoriach i ...
No własnie i... np w kategorii "wypadki" od 28.02.2015 są tylko trzy te same zdarzenia tj. 2x "zepsuty samochód" (koło Berlina i koło Potsdamu) i jeden "wypadek" (koło Dresden). Dziwne, że na niemieckiej autostradzie przez 5 dni stoją zepsute auta a z kolei w Warszawie nie ma zablokowanego mostu łazienkowskiego, który jest wyłączony z ruchu od dwóch tygodni.
Czy Wy też tak macie?
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 80 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6866
Skąd: znikąd
Wysłany: 2015-03-05, 21:45   

Spora część z nas ( w tym niżej podpisany ) traktuje TMC jako ciekawostkę , a jego uruchomienie wyłacznie jako swoiste wyzwanie techniczne i intelektualne.

Po półrocznych doświadczeniach, w dostarczane mi komunikaty nie wierze ni w ząb :mrgreen:
_________________
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18893
Skąd: 3City
Wysłany: 2015-03-05, 21:49   

I tak TMC przez http jest lepsze od tego nadawanego przez radio... Tam proponowało objazd remontu, który skończył sie przed miesiącem
_________________

 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 80 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6866
Skąd: znikąd
Wysłany: 2015-03-05, 22:12   

Generalnie - propnuje wyłaczyc podpowiadanie objazdu, a na pewno automatyczne jego obliczanie bo szkoda klikania w navi, jesli i tak nie wierzymy w to co nam pokazuje
_________________
 
 
piotrekcz 
GPS instruktor
to ściema.



Pomógł: 27 razy
Wiek: 9
Dołączył: 15 Kwi 2012
Posty: 523
Skąd: EU
Wysłany: 2015-03-07, 17:56   

prsp napisał/a:
w Warszawie nie ma zablokowanego mostu łazienkowskiego
jacekp1313 napisał/a:
Tam proponowało objazd remontu, który skończył sie przed miesiącem
no_taki napisał/a:
a jego uruchomienie wyłacznie jako swoiste wyzwanie techniczne i intelektualne.

Jest, jak jest. Czy można to poprawić > nie.
_________________

 
 
prsp 
Waypoint


Dołączył: 29 Maj 2014
Posty: 31
Wysłany: 2015-03-07, 19:04   

Problem jest chyba również taki, że coraz większą funkcjonalność zyskują nawigacje online'owe, czyli różne Yanosiki, Google itp. a nawigacje offline nie będą już rozwijane i wspierane?!
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9636
Wysłany: 2015-03-07, 19:12   

A jaka to różnica off- czy on-line? I tak muszą być dawcy danych.

Największy problem w tym, że w Polsce każdy rozwija swój włąsny system - TomTOm, Automapa, MioMap+iGO, Garmin i mam wrażenie, że nie zawsze wymieniają się danymi - najlepiej to widać jak porówna się dane na stronach GoogleMaps, targeo (czyli AM), Emapi.pl czy livetraffic.tomtom.com/
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
prsp 
Waypoint


Dołączył: 29 Maj 2014
Posty: 31
Wysłany: 2015-03-07, 19:36   

Zasadniczo będzie tylko jedna, istotna różnica - ilość użytkowników, czyli dawców informacji a to będzie bezpośrednio wpływało na częstsze aktualizowanie danych.
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9636
Wysłany: 2015-03-07, 19:42   

Użytkownicy nawigacji off-line tez wysyłaja dane, na przykład z programem Primo Android (jezlei włączysz tmc-http tp i odbierasz, i wysyłasz dane.
Albo uzytkownicy legalnej Automapy na urządzeniach z BT-Dun (np Modecom MX3)
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
Ostatnio zmieniony przez jestem_ktoś 2015-03-18, 11:59, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
piotrekcz 
GPS instruktor
to ściema.



Pomógł: 27 razy
Wiek: 9
Dołączył: 15 Kwi 2012
Posty: 523
Skąd: EU
Wysłany: 2015-03-07, 19:58   

geranium napisał/a:
można pod warunkiem że duża liczba ludzi zacznie mieć włączone pakiety internetowe
prsp napisał/a:
ilość użytkowników, czyli dawców informacji a to będzie bezpośrednio wpływało na częstsze aktualizowanie danych.
jestem_ktoś napisał/a:
Użytkownicy nawigacji off-line tez wysyłaja dane, na przykład z programem Primo Android (jezlei włączysz tmc-http tp i odbierasz, i wysyłasz dane.

Oczywiście, ale cześć zdarzeń drogowych (info) - pochodzi z "innych źródeł". Informacja o zamkniętym moście (Most Łazienkowski), lub np. planowanym remoncie odcinka drogi są przekazywane przez - np. GDDKiA.
HERE
TomTom
Cytat:
Zatrzymany: ruch nie odbywa się lub droga jest zamknięta
Most Lazienkowski


P.S. Program iGO, dalej wyznacza trasę przez - Most Łazienkowski. Nie mogę sprawdzić w realu, informacja od użytkownika "który może" - byłaby wartościowa.
_________________

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 11