Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2015-03-07, 19:44
TMC w Polsce
Autor Wiadomość
pixey 
Waypoint



Dołączył: 26 Gru 2009
Posty: 108
Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-04-23, 00:20   

Ma obejmować cały kraj, a sygnał będzie nadawany przez RMF.

Zresztą sam poczytaj ;-)

http://www.destiatraffic....p?os=100&lan=pl
_________________
Navigon 70 Premium Live, AM 6.7
 
 
majkel333 
Waypoint
Garmin 76S


Wiek: 49
Dołączył: 12 Lip 2009
Posty: 31
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2010-04-26, 17:01   KTOŚ COŚ ZŁAPAŁ?

No i co ktoś coś złapał?

M.
_________________
Garmin 76S, MIO moov S555
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18893
Skąd: 3City
Wysłany: 2010-04-26, 17:09   

A to juz mamy maj :?:
Cytat:
od maja 2010 roku będą dostępne także dla polskich kierowców
_________________

 
 
damnie88 
guru



Pomógł: 33 razy
Wiek: 32
Dołączył: 12 Sty 2009
Posty: 1093
Skąd: wziął się świat ?
Wysłany: 2010-04-26, 19:47   

jacekp1313, można jakieś źródełko do lekturki, co, gdzie i za ile ? Czy za free będzie ? ;-)
_________________
Jeśli Ci pomogłem to Ty pomóż innej osobie.
 
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2010-04-26, 20:04   

damnie88 napisał/a:
co, gdzie i za ile

TMC sa komunikataminadawanymi w falach radiowych FM i nigdzie na swiecie nie sa platne.. wystarczy maszynka z obsluga TMC oraz odpowiedni program nawigacyjny, ktory potrafi te komunikaty przetworzyc. W niemczech na iGO dziala bardzo fajnie..
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
damnie88 
guru



Pomógł: 33 razy
Wiek: 32
Dołączył: 12 Sty 2009
Posty: 1093
Skąd: wziął się świat ?
Wysłany: 2010-04-26, 21:07   

Ja słyszałem, że płatne TMC też jest .. i jest na pewno.
_________________
Jeśli Ci pomogłem to Ty pomóż innej osobie.
 
 
 
pixey 
Waypoint



Dołączył: 26 Gru 2009
Posty: 108
Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-04-26, 21:23   

damnie88 napisał/a:
Ja słyszałem, że płatne TMC też jest .. i jest na pewno.


przeczytajcie artykuł z linku 4-5 postów wyżej. Ludkowie, czytajcie co inni piszą :-P
_________________
Navigon 70 Premium Live, AM 6.7
 
 
majkel333 
Waypoint
Garmin 76S


Wiek: 49
Dołączył: 12 Lip 2009
Posty: 31
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2010-04-26, 22:20   

Info na stronie RMF

http://fanfm.strefa.pl/fa...?nid=4273&cat=0

w Niemczech jak i innych krajach europy działa bezpłatny TMC jak również TMC-pro do którego dostęp jest płatny i jest dystrybuowany przez GPRS
_________________
Garmin 76S, MIO moov S555
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2010-04-27, 10:45   

majkel333 napisał/a:
jak również TMC-pro do którego dostęp jest płatny i jest dystrybuowany przez GPRS
Czyli przez polaczenie za pomoca sieci telefoni komorkowej..
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
majkel333 
Waypoint
Garmin 76S


Wiek: 49
Dołączył: 12 Lip 2009
Posty: 31
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2010-04-27, 11:01   

Przepraszam za błędną informacją TMC pro jest nadawany też przez radio UKF

link po niemiecku
http://de.wikipedia.org/wiki/TMCpro

niestety moja znajomość niemieckiego nie pozwala mi na dokładne tłumaczenie

i jeszcze jedno info

http://www.bankier.pl/wia...MC-2130191.html
_________________
Garmin 76S, MIO moov S555
 
 
perinoid 
Navi Expert



Pomógł: 6 razy
Dołączył: 15 Lip 2008
Posty: 304
Skąd: W-wa
Wysłany: 2010-04-27, 11:35   

A czy nie jest tak, że sam dostęp jest bezpłatny, jeśli masz software, który rozumie komunikaty? Za to za ten software należy płacić odpowiednio, np. w formie abonamentu?
_________________
Lark Freebird 43.1 (drugi z kolei, poprzedniego zabiłem)
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9636
Wysłany: 2010-04-27, 11:40   

Nie - to jest wbudowane w program nawigacyjny (albo czyta, albo nie czyta) + urządzenie, które to odbiera.
Niestety, moja Navia z MM tego nie obsłuży...
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
majkel333 
Waypoint
Garmin 76S


Wiek: 49
Dołączył: 12 Lip 2009
Posty: 31
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2010-04-27, 13:04   

perinoid napisał/a:
A czy nie jest tak, że sam dostęp jest bezpłatny, jeśli masz software, który rozumie komunikaty? Za to za ten software należy płacić odpowiednio, np. w formie abonamentu?


Oprócz softu potrzebny jest też hardware czyli odbiornik UKF bo właśnie stacje UKF nadają sygnał, oczywiście jest to sygnał nie jawny coś takiego jak RDS
_________________
Garmin 76S, MIO moov S555
 
 
spajrek 
Waypoint



Pomógł: 11 razy
Dołączył: 10 Mar 2008
Posty: 164
Skąd: Żmigród
Wysłany: 2010-04-27, 14:56   

http://motoryzacja.interi...e-z-tmc,1470487
_________________
GOCLEVER 5040

http://chomikuj.pl/spajrek
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2010-04-27, 15:07   

jestem_ktoś napisał/a:
to jest wbudowane w program nawigacyjny (albo czyta, albo nie czyta) + urządzenie, które to odbiera.

Zgoda. albo czyta albo nie czyta - wszystko zalezy od tego czy urzadzenia ma odbiornik UKF FM oraz czy oprogramowanie nawigacyjne potrafi obsluzyc (rozkodowac ) komunikaty TMC - jak ktos tu zauwazly sa dwie wersje TMC oraz TMC Pro - TMC Pro jest zaimplementowane tylko w niektorych wersjach iGO, natomiast wszsytkie wersje iGO 8.3 czytaja zwykle komunikaty TMC - mysle ze to kwestia wlasciwej licencji a co sie z tym wiaze i ceny oprogramowania..
Pomijamy Komumnikaty TMC nadawane poprzez GPRS, bo to dodatkowy koszt transmisji danych i dwie rozne sprawy.. W Polsce sygnal TMC maja nadwac w poprzez sygnakl Radia RMF wiec na pewno to bedzie sygnal radiowy i odbierze ja kazde urzadzenie z odbiornikiem TMC.. a reszta juz zalezy od oprogramowania i tego czy oprogramowanie sygnal potrafi zdekodowac.. Jak podaja w informacjach we wprowadzenie TMC w Polsce zaangazowalo sie sporo firm, wiec to ma szanse zaistniec w praktyce i na pewno na nowych wersjach legalnego oprogramowania bedzie dzialalo, jesli sygnal bedzie w standardzie innym niz np ten w niemczech to pewnie po jakims czasie specjalisci od cukrowania poradza sobie tez i wszyscy bedziemy sie cieszyc TMC ;)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 11