Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Lark - "no msk file found"
Autor Wiadomość
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18846
Wysłany: 2016-07-27, 11:05   

Edycja rejestru: http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=15573 (punkt 31)

P.S. Scalam z istniejącym wątkiem. prosząc o większy szacunek dla p.3 regulaminu
_________________

 
 
daniel06
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 27 Lip 2016
Posty: 8
Wysłany: 2016-07-27, 19:23   

Pobrałem pliki z chomika Tomasza Chmielaka. Podmieniłem do folderu $MSD$. Podmieniłem rejestry z czystym rejestrem również od Pana Tomasza Chmielaka. Problem ten sam. Co robić jeszcze?
 
 
Google 
Maestro GPS



Pomógł: 36 razy
Dołączył: 27 Paź 2010
Posty: 2389
Skąd: Google
Wysłany: 2016-07-28, 13:13   

daniel06 napisał/a:
Co robić jeszcze?
A czasem nie masz takiego okienka http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1639409.html
_________________
Poradniki
 
 
daniel06
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 27 Lip 2016
Posty: 8
Wysłany: 2016-07-28, 14:44   

Dokładnie tak. Próbowałem wielu sposobów i nadal nie wiem jak. Usuwałem folder $MSD$. Podmieniałem pliki w tym folderze. Podmieniłem obecny rejestr z czystym rejestrem. Pobrałem tez plik kopii zapasowej w formacie .stg ale mam WIN10 i nie posiadam ActiveSync z oczywistych powodów. Posługuje się Centrum Obsługi Windows.

[ Dodano: 2016-08-02, 15:50 ]
Kopia zapasowa nic nie pomogła. Gdy próbuję zmienić treść klucza z startup.exe na explorer.exe. Po ponownym włączeniu urządzenie nie zapisuje tej wartości. Bardzo proszę o pomoc.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18846
Wysłany: 2016-08-02, 16:07   

Najpierw uśpij, potem wyłącz. Czasem pomaga.
_________________

 
 
daniel06
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 27 Lip 2016
Posty: 8
Wysłany: 2016-08-02, 16:44   

Udało mi się odpalić Larka do explorer.exe. Ogarnąłem pulpit Anna sobie. W Windzie odpalam setup.exe i mam menu Anny. Teraz tak: jest możliwość powrotu do oryginalnego menu? Lub sposób aby menu Anna automatycznie startowało bez ręcznego uruchomienia?
 
 
Google 
Maestro GPS



Pomógł: 36 razy
Dołączył: 27 Paź 2010
Posty: 2389
Skąd: Google
Wysłany: 2016-08-02, 18:20   

daniel06 napisał/a:
Teraz tak: jest możliwość powrotu do oryginalnego menu? Lub sposób aby menu Anna automatycznie startowało bez ręcznego uruchomienia?
Ale po co ? Skoro masz pulpit windowsa możesz z niego uruchamiać programy nawigacyjne. Wystarczy że wrzucisz skrót na pulpit.

Jak tam sobie zrobiłem kiedyś na swoim Larku

http://chomikuj.pl/G.o.o....,1781809116.jpg
_________________
Poradniki
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18846
Wysłany: 2016-08-02, 20:15   

Przypominam - to wątek o problemie z MSK, odblokowanie w innym temacie
_________________

 
 
waniaa 
Waypoint


Dołączył: 05 Lut 2014
Posty: 17
Wysłany: 2016-08-09, 13:23   Lark 35.7 no msk file found

Długo zajęło mi zresetowanie nawigacji Lark 35.7 przez 9 nóżkę. Po przeczytaniu forum uświadomiłem sobie że przy niewłaściwej próbie usunięcia okna z komunikatem ''no msk file found"mogę mieć znowu problem z uruchomieniem nawigacji.
Więc zanim zacznę grzebać wypisałem w punktach czynności jakie znalazłem na tym forum:
1.Sprawdzić jaki mam soft w nawigacji przez sprawdzenie nazwy karty pamięci bo są dwie wersje.
2.Załatwić kopię backupu.
3.Podmienić lub usunąć folder ''$MSD$" (może zniknie okno).
4.Wciskać przycisk X do bólu, może okno się zamknie.
5.Zmienić cały rejestr.
7.Podmienić pliki z backupu.
6.Zmienić w rejestrze startup na explorer.exe żeby nie pojawiało się okno z komunikatem ''no msk file found".
Chyba to wszystko.

1.Total commander pokazuje kartę jako SDMMC.
2.Załatwiłem kopie backupu z http://chomikuj.pl/Tomasz_Chmiel
3. Podmieniłem folder ''$MSD$" i dalej wyskakuje ''no msk file found"
4.Wciskałem 50 razy przycisk X w wyskakującym oknie i nic.
5.Podmieniłem pliki z backupu i zresetowałem nawigację (ponieważ nie działa przycisk wyłączenia nawigacji)

6.Nie wiem jak podmienić rejestr ewentualnie jak go zmodyfikować, aby nie wyświetlało się okno komunikatem ''no msk file found" i uruchomił się explorer.exe
Próbowałem uruchomić explorer.exe umieszczając go na karcie i używając pliku autorun.ini. Ale się nie pojawił na ekranie lub był pod ekranem z komunikatem ''no msk file found"

Znalazłem na forum dwóch użytkowników, którzy mieli identyczny problem
z tą nawigacją ( johnny3912, daniel06). Niestety nie opisali łopatologicznie jak udało im się ją uruchomić.

Dzięki uprzejmości pana Daniela (daniel06) udało się zamknąć nieszczęsne okno i uruchomić okno Windowsa.
Procedura jest następująca:
1.Potrzebujemy program activesync.
2.Program CeRegEdit.
3.Uruchamiamy program CeRegEdit.
Wciskamy ikonę (nawiąż połączenie z urządzeniem, lub wciskamy F1)
Pojawią nam się katalogi rejestru.
W katalogu HKEY_LOCAL_MACHINE odnajdujemy katalog INIT.
Zaznaczamy go. W oknie Nazwa,Typ,Dane pojawią nam się klucze.
Zaznaczamy ten który w danych ma opis startup.exe.
Wciskamy prawy klawisz myszki i wybieramy edycja.
Zmieniamy wpis na explorer.exe.
Zapisujemy zmiany ikoną (zapisz aktualny plik rejestru,lub Ctrl+S)
Zamykamy program CeRegEdit.
4.Uruchamiamy program activesync.
Robimy kopię zapasową (aby nasze zmiany w rejestrze zostały zapamiętane)
5.Odłączamy nawigację od komputera, znowu ją podłączamy i programem CeRegEdit
sprawdzamy czy nas nowy wpis w rejestrze jest zapisany.
6.Wyłączamy nawigację wyłącznikiem, lub czekamy aż bateria padnie(gdyby nie działał)
7.Włączamy nawigację i cieszymy się pulpitem Windows.

Jeszcze raz podziękowania dla Daniela za pomoc i udostępnienie email-a do kontaktu.
Bo na kontakt przez stronę forum to trzeba czekać aż ktoś się zaloguje i przeczyta wiadomości.A to może trwać wieczność.
 
 
kajapa
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 11 Lis 2009
Posty: 6
Wysłany: 2016-08-27, 14:37   

Witam
Próbował ktoś zrobić to przez siódemkę? Jak wiadomo w windows 7 nie ma activsynka, a nie da się zrobić ani backupu ani recovery windowsa ce przez systemowe Centrum obsługi urządzeń z systemem win mobile. Jak zrobić to w Win7? czy są jakieś programy do kopi zapasowej pod 7? I jeszcze jedno, czy w programie ceregeditor po kliknięciu zapisz pojawia sie jakiś komunikat? U mnie klikam zapisz i nic się nie dzieje więc nie wiem czy się zapisało.
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 74 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6413
Skąd: znikąd

Wysłany: 2016-08-27, 17:09   

kajapa napisał/a:
Jak wiadomo w windows 7 nie ma activsynka

Ale jest Centrum Obslugi Urządzeń s systemem WindowsMobile dzialajace identycznie.
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
Google 
Maestro GPS



Pomógł: 36 razy
Dołączył: 27 Paź 2010
Posty: 2389
Skąd: Google
Wysłany: 2016-08-27, 23:26   

kajapa napisał/a:
Jak zrobić to w Win7? czy są jakieś programy do kopi zapasowej pod 7?
Do tego masz ceregeditor.

kajapa napisał/a:
I jeszcze jedno, czy w programie ceregeditor po kliknięciu zapisz pojawia sie jakiś komunikat? U mnie klikam zapisz i nic się nie dzieje więc nie wiem czy się zapisało.
Bo kopię wykonuje się tak:



Narzędzia--> Kopia-Odtworzenie---> Twórz obraz /kopię i jak masz podłączone urządzenie zapisujesz kopię w dowolnym folderze lub na pulpicie.

_________________
Poradniki
 
 
kajapa
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 11 Lis 2009
Posty: 6
Wysłany: 2016-08-29, 11:59   

Czy to ja źle interpretuję w/w instrukcje czy zle zadałem pytania?
Cytat:
Ale jest Centrum Obslugi Urządzeń s systemem WindowsMobile dzialajace identycznie.

Jak mam tym zrobić kopie zapasową windowsa? Z instrukcji waniaa wynika:
Cytat:
Zmieniamy wpis na explorer.exe.
Zapisujemy zmiany ikoną (zapisz aktualny plik rejestru,lub Ctrl+S)
Zamykamy program CeRegEdit.
4.Uruchamiamy program activesync.
Robimy kopię zapasową (aby nasze zmiany w rejestrze zostały zapamiętane)


że po zapisaniu zmian w rejestrze należy zrobić backup winowsa ce a nie rejestru. W activesync-u była taka możliwość a w Centrum Obslugi Urządzeń s systemem Windows Mobile jest tylko synchronizacja plików i folderów użytkownika.

Cytat:
Bo kopię wykonuje się tak:

Ja to rozumiem, tylko dalej tłumacze że tu nie chodzi o kopie rejestru lecz systemu nawigacji.
Mam ceregeditora, łacze go z larkiem, edytuję rejestr, klikam na zapisz:
Cytat:
Zapisujemy zmiany ikoną (zapisz aktualny plik rejestru,lub Ctrl+S)

i tu nie ma żadnego komunikatu informującego że rejestr się zapisał, ale nie ma też żadnego komunikatu że się nie zapisał więc traktuje jako zapisany. Następnie muszę zrobić kopie. Jak mam ją zrobić w win 7? Przechodzę do centrum obsł. urza. z sys. win. mob. i co dalej? synchronizacja? A może jakiś program?
Zastanawiam się nad wirtualną maszyną z xp mode i activesync
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9628
Wysłany: 2016-08-29, 12:14   

kajapa napisał/a:
Jak mam tym zrobić kopie zapasową windowsa?
Nie ma sensu - i tak go nie wgrasz. Folder WINDOWS jest tworzony na nowo z pamięci ROM (niedostępnej dla użytkownika) po każdym włączeniu urządzenia
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
Google 
Maestro GPS



Pomógł: 36 razy
Dołączył: 27 Paź 2010
Posty: 2389
Skąd: Google
Wysłany: 2016-08-29, 14:51   

kajapa napisał/a:
Jak mam tym zrobić kopie zapasową windowsa?
Nie pisałeś o kopi zapasowej Windows tylko o
kajapa napisał/a:
zy są jakieś programy do kopi zapasowej
. Tu na forum głównie poszukuje się kopi rejestru a nie systemu której i tak nie zrobisz i nie wgrasz ponownie. Tu jedynie można wgrać oprogramowanie od nowa o ile jest dostępne i sposób jego wgrania.
_________________
Poradniki
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 10