My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: muzior
2010-03-24, 21:47
Zdublowane POI
Autor Wiadomość
Mms
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 24 Mar 2010
Posty: 14
Wysłany: 2010-03-24, 12:08   Zdublowane POI

Posiadam AutoMapę w wersji 6.2.0.896. Po wgraniu POI ze strony http://poi4am.prv.pl/ (POI / Zarządzanie / Dodaj z pliku... / AM6 POI drogowe PL 05.02.10.amp / OK ||| POI / Ostrzeganie / zaznaczyłem ostrzeganie) mam je zdublowane. Przez to na mapie są podwójne ikonki fotoradarów. Jak usunąć zdublowane pozycje?
 
 
gustawox_1 
Maestro GPS
Nv33 i NaviaII



Pomógł: 381 razy
Wiek: 105
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3674
Skąd: Poland
Wysłany: 2010-03-24, 12:28   

Zaznacz tylko prawy kwadracik poi użytkownika lewy ma być pusty i się nie będą dublować.

[ Dodano: 2010-03-24, 12:30 ]
Mms napisał/a:
/ zaznaczyłem ostrzeganie)

i wyświetlanie tak samo prawy kwadracik.
Chociaż jeszcze muszę zwrócić Ci uwagę ,że nie musiałeś tych poi drogowych dodawać te co masz wbudowane w AM są na dzień dzisiejszy aktualne i na dodatek z Miplo.AM teraz naszpikowana tyloma dodatkami ,że tylko szkoda zamulać sobie sprzętu.
_________________

< ------------------------------------------------------------>
Wiktor Hugo
; Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości;
 
 
 
Mms
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 24 Mar 2010
Posty: 14
Wysłany: 2010-03-24, 12:46   

Działa. Dziękuję za pomoc.

A jak usunąć POI dodane przeze mnie?
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8833
Wysłany: 2010-03-24, 13:07   

Mms napisał/a:
A jak usunąć POI dodane przeze mnie?

Najprościej to usuń cały folder Data Files, odtworzy się sam po uruchomieniu AutoMapy.
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
marek_39
GPS instruktor



Pomógł: 10 razy
Dołączył: 15 Sty 2010
Posty: 592
Wysłany: 2010-03-24, 13:24   

Mms,
pozwolę sobie jeszcze na małą uwagę: "europejskim" poi z miplo nie warto ufać - przynajmniej w zakresie dot. fotoradarów i kontroli policyjnych; baza miplo obejmuje mniej niż 15% (tu i tak pewnie przesadziłem o kilka procent w górę) tego typu punktów, zatem warto ściągnąć "Europę" - choćby z poi4am, pozmieniać ich nazwy (jak to zrobić dowiesz się w kilku miejscach na forum) i włączyć ich wyświetlanie i ostrzeganie (jako poi użytkownika) tuż przed wyjazdem za granicę. Nawigacja będzie Ci wdzięczna i na pewno "się nie zamuli".
Różnica między miplo i punktami zaszytymi w AM 6.2 (np. fotoradary stacjonarne na terenie Polski) to zaledwie kilka sztuk - nie przeczę, tutaj miplo jest dobre:-/ - głównie w miastach, gdzie i tak wszyscy jeździmy jak panbozia przykazała 50tką;-)
 
 
Mms
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 24 Mar 2010
Posty: 14
Wysłany: 2010-03-24, 13:30   

renron napisał/a:
Mms napisał/a:
A jak usunąć POI dodane przeze mnie?

Najprościej to usuń cały folder Data Files, odtworzy się sam po uruchomieniu AutoMapy.

Super! Dziękuję.

marek_39 napisał/a:
Mms,
pozwolę sobie jeszcze na małą uwagę: "europejskim" poi z miplo nie warto ufać - przynajmniej w zakresie dot. fotoradarów i kontroli policyjnych; baza miplo obejmuje mniej niż 15% (tu i tak pewnie przesadziłem o kilka procent w górę) tego typu punktów, zatem warto ściągnąć "Europę" - choćby z poi4am, pozmieniać ich nazwy (jak to zrobić dowiesz się w kilku miejscach na forum) i włączyć ich wyświetlanie i ostrzeganie (jako poi użytkownika) tuż przed wyjazdem za granicę. Nawigacja będzie Ci wdzięczna i na pewno "się nie zamuli".
Różnica między miplo i punktami zaszytymi w AM 6.2 (np. fotoradary stacjonarne na terenie Polski) to zaledwie kilka sztuk - nie przeczę, tutaj miplo jest dobre:-/ - głównie w miastach, gdzie i tak wszyscy jeździmy jak panbozia przykazała 50tką;-)

Aha. Nie zaznaczyłem tego, ale korzystam z AutoMapy PL.
 
 
lomza 
Waypoint


Dołączył: 19 Lip 2008
Posty: 25
Wysłany: 2010-04-19, 21:10   

Podepne sie do watku, bo mi po zaimportowaniu paru punktow POI do AM 6.2 dziwnym trafem wyswietlaja sie po po cztery te same ikonki a wlasne dzwieki nie dzialaja.
A zrobilem to tak. Wrzucilem spory plik POI z MIPLO do POIConvertera. Zaznaczylem co mi potrzeba i program wygenerowal jak sie patrzy pliki .apm .ampdata . ampdesc. Zaimportowalem wszystko do AM, zaznaczylem wszedzie wyswietlanie tylko POI uzytkownika oraz dogralem potrzebne ikonki oraz dzwieki do katalogow Voices i Icons. W POIConverterze wszystko wygladalo i gadalo jak nalezy.
Co robie nie tak?
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8833
Wysłany: 2010-04-19, 23:14   

lomza napisał/a:
po zaimportowaniu paru punktow POI do AM 6.2 dziwnym trafem wyswietlaja sie po po cztery te same ikonki a wlasne dzwieki nie dzialaja.

Użyj w POIConverterze opcji usuwania dubli, co do komunikatów to należy je odpowiednio nazwać, najlepiej w formacie poixxxx.wav, gdzie xxxx to numer kategorii pod którą ona występuje, numery jakie posiadają kategorie sprawdzisz w pliku categories_ex_pl.dic, plik znajduje się w AutoMapa EU.
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
lomza 
Waypoint


Dołączył: 19 Lip 2008
Posty: 25
Wysłany: 2010-04-20, 13:05   

Dzieki za pomoc. Wszystko bangla. Nawet nie wiedzialem ze POIConverter posiada te funkcjonalnosc. Plik z POI odchudzony znacznie. A co do dzwiekow, przekonalem sie ze wprowadzone zmiany nie beda dzialac, jesli dokonujemy ich na wlaczonej Automapie. Stad komunikaty nie graly, mimo iz wszystko zrobilem dobrze. Nalezalo wlaczyc AM ponownie :)

A jeszcze jedna sprawa. Tym rzem dotyczy AMVoiceCompilera. Czy poza podmiana istniejacych dzwiekow w pliku .voice, program daje mozliwosc zaszywania do tego pliku nowych komunikatow, zamiast wgrywac je do katalogu VOICES?
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8833
Wysłany: 2010-04-20, 13:22   

Daje taką możliwość, używasz opcji Importuj dźwięki (dla voice).
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
lomza 
Waypoint


Dołączył: 19 Lip 2008
Posty: 25
Wysłany: 2010-04-20, 13:55   

OK. Chce wiec dodac jeden, nowy dzwiek do istniejacego schematu Kinga. Niech to bedzie poi778.wav (spotting). Importuje plik voice , nastepnie klikam na Importuj dźwięki (dla voice). i znajduje interesujacy mnie dzwiek. Pojawia mi sie na ekranie. Co z nim dalej zrobic? Udalo mi sie jedynie utworzyc nowy schemat wylacznie z tym dzwiekiem. Ale jak go dodac do schematu Kinga?
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8833
Wysłany: 2010-04-20, 14:33   

Sprawdź czy masz w folderze z AMVoiceCompilerem folder o nazwie WAVS, jeżeli go nie ma to go utwórz, następnie otwórz (importuj plik voice) Kinga w AMVoiceCompilerze.

Po imporcie wszystkie pliki .wav z Kingi będą we wspomnianym folderze WAVS, teraz wystarczy dodać komunikat który chcesz skompilować z plikiem Kinga do folderu WAVS i użyć opcji Importuj dźwięki (dla voice) i wskazać folder WAVS, zostaną wczytane wszystkie pliki .wav z tego folderu.

Teraz pozostaje już tylko użyć opcji Utwórz plik voice i gotowe.
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
lomza 
Waypoint


Dołączył: 19 Lip 2008
Posty: 25
Wysłany: 2010-04-20, 14:54   

Teraz wszystko jasne. Poszlo. Dzieki renron za pomoc. Gdy w noc swietojanska bede skakal przez ognisko, jeden skok odbedzie sie w twojej intencji :)

BTW. Rozumiem, ze plik .voice jest nadrzednym dla AM do pobierania komunikatow dzwiekowych, wiec tym samym katalog VOICES mozna spokojnie usunac?
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8833
Wysłany: 2010-04-20, 15:01   

lomza napisał/a:
Rozumiem, ze plik .voice jest nadrzednym dla AM do pobierania komunikatow dzwiekowych, wiec tym samym katalog VOICES mozna spokojnie usunac?

Możesz usunąć, jak będziesz potrzebował to go utworzysz.
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
daniatko 
Waypoint


Wiek: 36
Dołączył: 31 Maj 2008
Posty: 38
Skąd: Żory
Wysłany: 2010-04-21, 09:42   

Witam. Czy jest w stanie ktoś mi pomóc? Mam POI wbudowane w AM. Niestety bardzo dużo duplikatów :( Może mi ktoś podesłać najnowsze POI PL (może być cała EU) z usuniętymi duplikatami?

Nie umię sobie poradzić z ich usunięciem... Jak to robię, to okazuje się, że po wczytaniu do AM, nie pojawia mi się żaden punkt...
_________________
'Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś sam...'
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 10