Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Odblokowanie / zablokowanie odcinka
Autor Wiadomość
mndino 
Waypoint


Dołączył: 27 Cze 2009
Posty: 35
Wysłany: 2010-01-22, 22:15   Odblokowanie / zablokowanie odcinka

Jak to zrobić w iGO8? Jest zablokowany na mapie przez dostawcę ponieważ ruch dozwolony jest tylko jednokierunkowy. Czasowo (nie mniej niż pół roku) jest dwukierunkowy ze względu na remont sąsiedniej drogi.
_________________
janusz
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2018-02-04, 10:17, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
wizar
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 07 Kwi 2010
Posty: 87
Wysłany: 2010-07-15, 09:45   

Czy w Primo jest możliwość blokowania odcinków dróg, jak w Igo 8.3 lub w Automapie?
 
 
wizar
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 07 Kwi 2010
Posty: 87
Wysłany: 2010-07-15, 13:46   

janusz_40 napisał/a:

wizar napisał/a:
Czy w Primo jest możliwość blokowania odcinków dróg, jak w Igo 8.3 lub w Automapie
Jest taka mozliwosc..

Dzięki za odpowiedź. Dość pomocna...
Ale może masz jeszcze coś do dodania?
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
NavitelT700+NaviExpe


Pomógł: 525 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18646
Wysłany: 2010-07-15, 16:59   

Pytałeś wyraźnie:
wizar napisał/a:
Czy w Primo jest możliwość ?
I dostałeś odpowiedź:
janusz_40 napisał/a:
Jest

Gdybyś zapytał "jak blokować odcinki" - na pewno dostałbyś dokładne wyjaśnienie. Kolega janusz zawsze dokładnie odpowiada na zadane pytania
_________________

 
 
wizar
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 07 Kwi 2010
Posty: 87
Wysłany: 2010-07-15, 20:11   

Czy ktoś oprócz Janusza_40 wie jak zablokować odcinek drogi (do skrzyżowania do skrzyżowania) podobnie jak w IGO 8.3 lub w AM?
Wprawdzie jest to tylko pytanie i można zbyć to krótkim: "ja wiem", ale ponieważ zadaję takie zapytanie można domyślić się, że potrzebuję pomocy w tym zakresie. Będę wdzięczny jak ktoś podzieli się wiedzą.
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2010-07-15, 20:48   

wizar napisał/a:
Dzięki za odpowiedź. Dość pomocna...
Ale może masz jeszcze coś do dodania?
Poprostu nie boj sie klikania po opcjach - jakbys poszukal, pewnie sam bys znalazl..
Po wyznaczeniu trasy wchodzisz w menu > moja trasa > wykluczenia
Jesli chodzi Ci o zablokowanie okreslonego odcinka, mozesz tez zrobic to w taki sposob:
menu > wyszukaj > wprowadzasz adres, punkt itd.. po zatwierdzeniu pokazuje sie Twoj punkt na mapie i w tym oknie na dole klikasz "wiecej" > wyklucz odcinek trasy, aby ta "druga" opcja dzialala, musi byc w "dodatkowe opcje" zaznaczone "blokuj trase"
Co do drugiej opcji mogles nie znalezc, ale pierwsza - wystarczylo poszukac..
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
wizar
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 07 Kwi 2010
Posty: 87
Wysłany: 2010-07-15, 22:00   

janusz_40 napisał/a:
Poprostu nie boj sie klikania po opcjach - jakbys poszukal, pewnie sam bys znalazl..
Po wyznaczeniu trasy wchodzisz w menu > moja trasa > wykluczenia
Jesli chodzi Ci o zablokowanie okreslonego odcinka, mozesz tez zrobic to w taki sposob:
menu > wyszukaj > wprowadzasz adres, punkt itd.. po zatwierdzeniu pokazuje sie Twoj punkt na mapie i w tym oknie na dole klikasz "wiecej" > wyklucz odcinek trasy, aby ta "druga" opcja dzialala, musi byc w "dodatkowe opcje" zaznaczone "blokuj trase"
Co do drugiej opcji mogles nie znalezc, ale pierwsza - wystarczylo poszukac..

Dzięki, chodziło mi o sposób 2. Ale musisz przyznać, że nie jest to prosty sposób: w jednych ustawieniach trzeba zaznaczyć, aby w zupełnie innym (dość dziwnym miejscu)można przeprowadzić akcję. A przecież opcja blokowania mogła być na głównym ekranie mapy, gdzie można postawić punkt, ale w opcjach "Więcej" brakuje: Wyklucz odcinek trasy.
OK. Dzięki!
Zdradź jeszcze jak odblokować, bo to też specjalnie proste nie jest. W blokadzie odptaszkowałem wszystkie godziny, a blokada pozostała.

[ Dodano: 2010-07-16, 09:52 ]
Może się komuś przyda:
ODBLOKOWYWANIE ODCINKÓW
Oczywiście jest w innym miejscu niż blokowanie.
1. w głównym oknie mapy klikamy na dół ekranu
- ukazuje się belka z ikonkami. Na końcu jest ikona przedstawiająca trasę.
Po kliknięciu pokazuje się menu Moja trasa.
- Klikamy na Więcej (nie na Wykluczenia, jakby można było się sugerować). Tam na samy końcu pokaże się Konfiguruj Zablokowane trasy. Po kliknięciu pokaże się spis zablokowanych odcinków.
- Po kliknięciu na wybrany odcinek - pokaże się status odcinka.
- Klikamy na Więcej (nie na Zmień). I tu dopiero jest Usuń.
Proste?
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2010-07-16, 09:51   

wizar napisał/a:
Zdradź jeszcze jak odblokować,
wizar napisał/a:
Może się komuś przyda:
ODBLOKOWYWANIE ODCINKÓW

wizar napisał/a:
Proste?

A widzisz.. jak sie troche poklika, to duzo mozna znalezc ;-)
wizar napisał/a:
w jednych ustawieniach trzeba zaznaczyć,
wizar napisał/a:
aby w zupełnie innym (dość dziwnym miejscu)można przeprowadzić akcję.
wizar napisał/a:
oczyywiście jest w innym miejscu niż blokowanie

i wlasnie dlatego dalem sobie spokoj z Primo - igo8.3.4 jest bardziej logiczne, Pozatym w Primo nie zauwazylem nic czego by mi brakowalo w iGO, a nawet iGo+ Gurjon oferuje wiecej..
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
NavitelT700+NaviExpe


Pomógł: 525 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18646
Wysłany: 2010-07-16, 17:30   

Niestety, w primo z Girjonem dla 3,5 cala odblokowywanie nie działa.
Musiałem skasować cały plik ROADBLOCKS.sav z folderu SAVE
_________________

 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2010-07-16, 18:17   

jacekp1313 napisał/a:
w primo z Girjonem dla 3,5 cala odblokowywanie nie działa.
To jednak nie Gurjon, tylko przerobka.. Oficjana wersje skina dla 320x240 Gurjon zapowiada po wakacjach - na Litwie chyba nie sa dluzsze niz u nas ;-)
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
martel11
Navi Expert


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 24 Cze 2010
Posty: 463
Wysłany: 2012-01-19, 13:16   

Zauważyłem takie oto zjawisko w primo 2.0. Mam ustawioną mapę - załóżmy NQ. Ustawiam sobie blokadę ulic (jednej w obu kierunkach, drugiej w jednym kierunku). Jest wszystko ok, tzn. przy wyznaczaniu trasy blokady są uwzględniane. Wyłączam program i włączam ponownie - blokady są w porządku. Zmieniam mapę na inną (np. EM), nie ustawiam w niej blokad, wracam do mapy NQ i też jest wszystko ok. Ale chciałbym blokady z NQ mieć także w EM, więc zmieniam mapę na EM i ustawiam te same blokady w EM. Niby jest dobrze, ale po powrocie w takim wypadku do NQ blokad na mapie już nie ma. Z powrotem wracam do EM i tu też ich nie ma. Dziwna rzecz, bo blokady znikają z map, tzn. nie ma fioletowych zaznaczeń i przy wyliczanu trasy nie są brane pod uwagę, ale pozostają ich wpisy, które widzę w zakładce "configure blocked roads" - są podwójne z obu map. Robiłem różne eksperymenty przez parę godzin i ciągle to samo. Czy ktoś może mnie oświecić, czy to normalne, że blokady znikają po zmianie map? Jeśli tak to dlaczego pozostają po nich wpisy? Nie jestem zbyt zorientowany w tej kwestii, bo mimo że to już moja "któraś tam" wersja igo to nigdy wcześniej nie korzystałem z tej opcji.A może tylko ja tak mam? Sprawdźcie u siebie.
 
 
martel11
Navi Expert


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 24 Cze 2010
Posty: 463
Wysłany: 2012-02-19, 16:51   

Proszę o jakieś wskazówki w sprawie ustawień blokowanych odcinków. Mogę blokować odcinki w dowolnych kierunkach na mapie danego dostawcy. Jednak po ustawieniu blokady na mapie nowego, innego dostawcy (po zmianie dostawcy) i powrocie do poprzedniego dostawcy zablokowane odcinki znikają z map obu dostawców i nie są brane pod uwagę przy wyznaczaniu trasy. Dziwne, bo w konfiguracji blokad widoczne są wszystkie blokady ze wszystkich map. Co zrobić, żeby primo zapamiętało blokady na wszystkich mapach nawet po zmianie dostawcy?
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2012-02-20, 14:32   

martel11 napisał/a:
czy to normalne, że blokady znikają po zmianie map

normalne..
martel11 napisał/a:
Co zrobić, żeby primo zapamiętało blokady na wszystkich mapach nawet po zmianie dostawcy?
Nie ma takiej mozliwosci...
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9542
Wysłany: 2014-02-27, 21:46   

A jak wygląda sprawa przenoszenia blokad między wydaniami mapy tego samego dostawcy? Lada godzina bedą nowe mapy NQ i nie wiem, czy musze spisac zablokowane odcinki, czy po wkopiowaniu nowego pliku mapy blokady zostaną
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
Arturek 
guru



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 1489
Skąd: Kraków
Wysłany: 2014-02-28, 13:51   

jestem_ktoś napisał/a:
[...]
czy po wkopiowaniu nowego pliku mapy blokady zostaną


Witam

Kiedyś wymieniałem (aktualizowałem) jedną mapę Navteq na drugą i blokady dróg NIE przeniosły się

pozdrawiam
Arturek
_________________
Naviflash / MIO / Clarion
-----------------------------
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 11