My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z wyznaczaniem trasy...
Autor Wiadomość
MarcelKowal 
Waypoint


Dołączył: 26 Lis 2009
Posty: 15
Wysłany: 2015-06-08, 19:04   

Witam!
Podepnę się pod temat.
Ostatnio chciałem pojechać nową trasą, poświęciłem 15 minut, wklepałem z 20 punktów via i po obliczeniu trasy wyszło mi nie 600 a 1300 km... Co może być przyczyną?
Dodam, że punkty via dodawałem po kolei tak jak chciałem jechać a nie losowo z początku/środka/końca trasy.
Zdziwiony zapytałem wujka google'a, znalazłem przypadkiem import z targeo do AM, więc tak zrobiłem (plik atm). Też nie było idealnie, ale tylko jedna różnica między targeo a AM.
 
 
izaw 
GPS instruktor
izaw


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 19 Maj 2010
Posty: 814
Wysłany: 2015-06-08, 21:27   

Przejrzyj dokładnie trasę przy dużym powiększeniu. Mogłeś np. postawić punkt VIA na pasie jazdy w przeciwnym kierunku i wtedy trzeba nadkładać drogi.
_________________
Prawo Murph'ego
"Jeśli wszystkie sposoby zawiodą to przeczytaj instrukcję."
 
 
Bilunia 
Maestro GPS



Pomógł: 26 razy
Dołączył: 15 Sty 2010
Posty: 3293
Skąd: od Boćka
  Wysłany: 2015-06-08, 22:42   

MarcelKowal,
Oprócz tego co napisał kol. izaw, sprawdź, czy w Menu - Ustawienia - Trasy masz zaznaczonego ptaszka przy "Auto sortowanie VIA"
MarcelKowal napisał/a:
Ostatnio chciałem pojechać nową trasą, poświęciłem 15 minut, wklepałem z 20 punktów via

Co to za trasa, że musiałeś wklepać aż tyle VIA :shock: . Zazwyczaj jeden lub 2 VIA załatwia sprawę.
_________________
Nie podejmuję dyskusji z bugibu i MaxEd'em, bo na tak niski poziom nie sięga moja drabina
https://www.facebook.com/NissanKlubPolska/
 
 
MarcelKowal 
Waypoint


Dołączył: 26 Lis 2009
Posty: 15
Wysłany: 2015-06-09, 07:38   

izaw napisał/a:
Przejrzyj dokładnie trasę przy dużym powiększeniu. Mogłeś np. postawić punkt VIA na pasie jazdy w przeciwnym kierunku i wtedy trzeba nadkładać drogi.

To pewnie było to, nie pomyślałem o tym. Dzięki
Bilunia napisał/a:
MarcelKowal,
Oprócz tego co napisał kol. izaw, sprawdź, czy w Menu - Ustawienia - Trasy masz zaznaczonego ptaszka przy "Auto sortowanie VIA"

Dziękuję za podpowiedź.
Bilunia napisał/a:

Co to za trasa, że musiałeś wklepać aż tyle VIA :shock: . Zazwyczaj jeden lub 2 VIA załatwia sprawę.

Trasa jak trasa, po prostu jak wklepywałem kilka, to prowadził mnie nie tam gdzie chciałem, to poklikałem więcej co było poświęceniem na Mio Moov 500 i tym pięknym dotyku ;-) a tu pupa
Być może powalczę przy okazji innej trasy, chociaż jak mam tak powiększać, to pewnie pyknę to w minutę w targeo :-P
Jeszcze raz dzięki!
 
 
wojtek1234321
GPS instruktor


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 03 Sie 2012
Posty: 678
Wysłany: 2015-06-09, 08:06   

MarcelKowal napisał/a:
Ostatnio chciałem pojechać nową trasą, poświęciłem 15 minut, wklepałem z 20 punktów via i po obliczeniu trasy wyszło mi nie 600 a 1300 km... Co może być przyczyną?

A dodatkowo przy tych wszyskich poradach i ustawianiu trasy próbowałeś też zmieniać typ trasy? Np. szybka, optymalna, łatwa, bezpieczna, krótka, bo te ustawienia też zmieniają bardzo dużo przy wyznaczaniu trasy.
 
 
MarcelKowal 
Waypoint


Dołączył: 26 Lis 2009
Posty: 15
Wysłany: 2015-06-09, 08:13   

Próbowałem, ale kilka tygodni temu, bo wtedy się bawiłem.
Wybierałem najszybszą i bez omijania płatnych dróg, wstawiałem kilka punktów i musiałem wstawiać więcej, bo nie wyznaczał tak jak chciałem.
Zapewne klikając paluchem punkty via wybierałem drugi pas autostrady i tak wyszło :lol:
pozdrawiam
PS Zmieniają, ale chyba nie z 600 do 1300
 
 
wojtek1234321
GPS instruktor


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 03 Sie 2012
Posty: 678
Wysłany: 2015-06-09, 08:46   

MarcelKowal napisał/a:
Zmieniają, ale chyba nie z 600 do 1300

Co to, to nie, ale mi chodziło o prowadzenie "bardziej po myśli wyznaczającego" czyli aby było bardziej tak jak my chcemy, bez dodatkowych punktów VIA. Ja przewaźnie jeżdże na trasie "bezpieczna", ale to też się zmienia i trzeba to kontrolować, np. trasa Koło - Scinawka Dolna, dolnośląskie - poprzednie wersje, dopuki nie była oddana droga S-8 prowadziły na bezpiecznej przez Turek, Kalisz, Ostrów Wielkopolski, a obecnie "bezpieczna" prowadzi w okolice sieradza i tam wjazd na S-8, a tak jak poprzednio prowadzi "optymalna". Róznicy duzej nie ma, ale zawsze bo to około 40 km więcej, zato czas jazdy podaje niby krótszy o około 25 minut, więc aby jechać tak jak się chce bez dodawania punktów VIA dobrze jest kontrolować to wyznaczanie.
Cytat:
Wybierałem najszybszą

Najszybsza nie zawsze jest dobrym rozwiązaniem, nieraz może poprowadzić "dziwnie", jak pisałem wyżej mi najbardziej odpowiada trasa "bezpieczna" niby ma prowadzić głownymi drogami i chyba to robi, potem "łatwa" ma unikać "trudnych" skrzyżowań i jak najmniej "lewoskrętów", ewentualnie "optymalna" jak nie ma innego wyjścia.
 
 
krzysiek-krze
azymut


Dołączył: 25 Maj 2014
Posty: 3
Wysłany: 2017-07-10, 09:39   Co wyprawia AutoMapa ?

Witam, chciałem podzielić się z Wami przemyśleniami na temat nowych map AM. W ustawieniach nic nie kombinuje. Zawsze fabryczne - typ trasy szybka ( zawsze). Zawsze wygrywam wersje finalne. Nigdy Bety

Użytkuję AM od 7 lat i nigdy ale to prze nigdy mnie nie zawiodła. Tymczasem od kilku wersji ( 6.19, 6.20) nawigacja pokazuje głupoty. Jadąc Zakopianką na Szczawnicę nawigacja wyrzuca mnie na jakieś boczne drogi choć każdy wie że innej drogi tam nie ma. Jadąc na Zabierzów nawigacja wrzucała mnie w drogi gdzie ograniczenie drogi jest do 20 km/h i do tego progi zwalczające. Raz poprowadzi dobrze a raz trasę wyliczy tak jakbym wbił typ trasy " krótka". Nie znając drogi człowiek tylko denerwuje się i przeklina.

Dodatkowo dlaczego usunęli ile trasy pozostało a dodali wysokość. Po co to komuś ?

Właśnie wgrywam 6.23 i myślę że coś się poprawi...
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 521 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18431
Wysłany: 2017-07-10, 10:00   

Takie głupoty to w AM norma od wielu lat - dlatego jak raz kazała mi skręcić ostro w lewo w kartofilsko używam jej tylko na PC do planowania długich tras (wygodniejsze niż Googlemaps)
_________________

 
 
MaxEd
Waypoint



Dołączył: 02 Kwi 2016
Posty: 142
Wysłany: 2017-07-10, 11:52   

krzysiek-krze napisał/a:
Użytkuję AM od 7 lat i ...
Dodatkowo dlaczego usunęli ile trasy pozostało a dodali wysokość. Po co to komuś ?

To porażające używać 7 lat i nie mieć bladego pojęcia o tym jak się tego używa. :shock:
Wiesz gdzie się włącza światła awaryjne i przeciwmnielne w twoim samochodzie?
A płyn do spryskiwaczy wlewasz sam czy potrzebujesz do tego autoryzowanego serwisu?
Wysokość w AM też jest od 7 lat, nic się nie zmieniło. Kliknij w tę wysokość, pojawi się tabelka
a w niej do koloru do wyboru, wybieraj na co masz ochotę ...

ps. no i dokonaj jeszcze jednego wysiłku, znajdź typ trasy 'Bezpieczna' i wybierz zamiast szybkiej, znów będziesz bohaterem. ;-)
Ostatnio zmieniony przez MaxEd 2017-07-10, 11:59, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Bilunia 
Maestro GPS



Pomógł: 26 razy
Dołączył: 15 Sty 2010
Posty: 3293
Skąd: od Boćka
Wysłany: 2017-07-10, 11:56   

jacekp1313 napisał/a:
Takie głupoty to w AM norma od wielu lat - dlatego jak raz kazała mi skręcić ostro w lewo w kartofilsko używam jej tylko na PC do planowania długich tras (wygodniejsze niż Googlemaps)

Na grzyby, by przez chaszcze wrócić do auta do ostatniej zapisanej pozycji z włączonym zasilaniem - przełajowa
Na rower, lub piesze wycieczki - piesza
... i nic poza tym
Natomiast jeżeli już ktoś musi autem i bez AM nie wyobraża sobie życia, to tylko bezpieczna uchroni go przed wertepami.
_________________
Nie podejmuję dyskusji z bugibu i MaxEd'em, bo na tak niski poziom nie sięga moja drabina
https://www.facebook.com/NissanKlubPolska/
 
 
krzysiek-krze
azymut


Dołączył: 25 Maj 2014
Posty: 3
Wysłany: 2017-07-10, 12:10   

To jaką mapę polecacie do testów zamiast AM ?
 
 
Bilunia 
Maestro GPS



Pomógł: 26 razy
Dołączył: 15 Sty 2010
Posty: 3293
Skąd: od Boćka
Wysłany: 2017-07-10, 12:23   

krzysiek-krze napisał/a:
To jaką mapę polecacie do testów zamiast AM ?

Nie oczekuj, że ktoś Ci podpowie i to będzie najlepsze. Masz u nas kilkanaście działów tematycznych dot. przeróżnych programów nawigacyjnych. Każdy ma swoje wady i zalety. Musisz po prostu poczytać opinie, wady i zalety ... i sam wybrać to, co uznasz za najlepsze dla siebie.
Jedno mogę Ci podpowiedzieć - jeżeli zależy Ci na nawigowaniu do hydrantów, to tylko BabolMapa - nie ma sobie równych w tej kwestii. :lol:
_________________
Nie podejmuję dyskusji z bugibu i MaxEd'em, bo na tak niski poziom nie sięga moja drabina
https://www.facebook.com/NissanKlubPolska/
 
 
gregruda 
Waypoint


Dołączył: 27 Lis 2008
Posty: 19
Wysłany: 2017-10-19, 19:31   

Witam
Dlaczego po przejechaniu kilkuset kilometrów mapa zaczyna ponownie bezskutecznie
wyznaczać trasę,a dopiero ręczne wyznaczenie trasy jest skuteczne i nawigacja działa poprawnie.
 
 
MaxEd
Waypoint



Dołączył: 02 Kwi 2016
Posty: 142
Wysłany: 2017-10-22, 09:43   

gregruda napisał/a:
Witam
Dlaczego po przejechaniu kilkuset kilometrów mapa zaczyna ponownie bezskutecznie
wyznaczać trasę,

Bo zaczyna jej brakować pamięci operacyjnej.
gregruda napisał/a:
a dopiero ręczne wyznaczenie trasy jest skuteczne i nawigacja działa poprawnie.

Bo skasowanie trasy zwalnia zużyte zasoby RAMu.
_________________
Czasami człowiek sądzi, że ujrzał już dno studni ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 11