Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z wyznaczaniem trasy...
Autor Wiadomość
wojtek1234321
GPS instruktor


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 03 Sie 2012
Posty: 746
Wysłany: 2015-06-09, 09:46   

MarcelKowal napisał/a:
Zmieniają, ale chyba nie z 600 do 1300

Co to, to nie, ale mi chodziło o prowadzenie "bardziej po myśli wyznaczającego" czyli aby było bardziej tak jak my chcemy, bez dodatkowych punktów VIA. Ja przewaźnie jeżdże na trasie "bezpieczna", ale to też się zmienia i trzeba to kontrolować, np. trasa Koło - Scinawka Dolna, dolnośląskie - poprzednie wersje, dopuki nie była oddana droga S-8 prowadziły na bezpiecznej przez Turek, Kalisz, Ostrów Wielkopolski, a obecnie "bezpieczna" prowadzi w okolice sieradza i tam wjazd na S-8, a tak jak poprzednio prowadzi "optymalna". Róznicy duzej nie ma, ale zawsze bo to około 40 km więcej, zato czas jazdy podaje niby krótszy o około 25 minut, więc aby jechać tak jak się chce bez dodawania punktów VIA dobrze jest kontrolować to wyznaczanie.
Cytat:
Wybierałem najszybszą

Najszybsza nie zawsze jest dobrym rozwiązaniem, nieraz może poprowadzić "dziwnie", jak pisałem wyżej mi najbardziej odpowiada trasa "bezpieczna" niby ma prowadzić głownymi drogami i chyba to robi, potem "łatwa" ma unikać "trudnych" skrzyżowań i jak najmniej "lewoskrętów", ewentualnie "optymalna" jak nie ma innego wyjścia.
 
 
krzysiek-krze
azymut


Dołączył: 25 Maj 2014
Posty: 3
Wysłany: 2017-07-10, 10:39   Co wyprawia AutoMapa ?

Witam, chciałem podzielić się z Wami przemyśleniami na temat nowych map AM. W ustawieniach nic nie kombinuje. Zawsze fabryczne - typ trasy szybka ( zawsze). Zawsze wygrywam wersje finalne. Nigdy Bety

Użytkuję AM od 7 lat i nigdy ale to prze nigdy mnie nie zawiodła. Tymczasem od kilku wersji ( 6.19, 6.20) nawigacja pokazuje głupoty. Jadąc Zakopianką na Szczawnicę nawigacja wyrzuca mnie na jakieś boczne drogi choć każdy wie że innej drogi tam nie ma. Jadąc na Zabierzów nawigacja wrzucała mnie w drogi gdzie ograniczenie drogi jest do 20 km/h i do tego progi zwalczające. Raz poprowadzi dobrze a raz trasę wyliczy tak jakbym wbił typ trasy " krótka". Nie znając drogi człowiek tylko denerwuje się i przeklina.

Dodatkowo dlaczego usunęli ile trasy pozostało a dodali wysokość. Po co to komuś ?

Właśnie wgrywam 6.23 i myślę że coś się poprawi...
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18780
Wysłany: 2017-07-10, 11:00   

Takie głupoty to w AM norma od wielu lat - dlatego jak raz kazała mi skręcić ostro w lewo w kartofilsko używam jej tylko na PC do planowania długich tras (wygodniejsze niż Googlemaps)
_________________

 
 
MaxEd
Waypoint



Dołączył: 02 Kwi 2016
Posty: 146
Wysłany: 2017-07-10, 12:52   

krzysiek-krze napisał/a:
Użytkuję AM od 7 lat i ...
Dodatkowo dlaczego usunęli ile trasy pozostało a dodali wysokość. Po co to komuś ?

To porażające używać 7 lat i nie mieć bladego pojęcia o tym jak się tego używa. :shock:
Wiesz gdzie się włącza światła awaryjne i przeciwmnielne w twoim samochodzie?
A płyn do spryskiwaczy wlewasz sam czy potrzebujesz do tego autoryzowanego serwisu?
Wysokość w AM też jest od 7 lat, nic się nie zmieniło. Kliknij w tę wysokość, pojawi się tabelka
a w niej do koloru do wyboru, wybieraj na co masz ochotę ...

ps. no i dokonaj jeszcze jednego wysiłku, znajdź typ trasy 'Bezpieczna' i wybierz zamiast szybkiej, znów będziesz bohaterem. ;-)
Ostatnio zmieniony przez MaxEd 2017-07-10, 12:59, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
krzysiek-krze
azymut


Dołączył: 25 Maj 2014
Posty: 3
Wysłany: 2017-07-10, 13:10   

To jaką mapę polecacie do testów zamiast AM ?
 
 
gregruda 
Waypoint


Dołączył: 27 Lis 2008
Posty: 20
Wysłany: 2017-10-19, 20:31   

Witam
Dlaczego po przejechaniu kilkuset kilometrów mapa zaczyna ponownie bezskutecznie
wyznaczać trasę,a dopiero ręczne wyznaczenie trasy jest skuteczne i nawigacja działa poprawnie.
 
 
MaxEd
Waypoint



Dołączył: 02 Kwi 2016
Posty: 146
Wysłany: 2017-10-22, 10:43   

gregruda napisał/a:
Witam
Dlaczego po przejechaniu kilkuset kilometrów mapa zaczyna ponownie bezskutecznie
wyznaczać trasę,

Bo zaczyna jej brakować pamięci operacyjnej.
gregruda napisał/a:
a dopiero ręczne wyznaczenie trasy jest skuteczne i nawigacja działa poprawnie.

Bo skasowanie trasy zwalnia zużyte zasoby RAMu.
_________________
Czasami człowiek sądzi, że ujrzał już dno studni ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna.
 
 
izaw 
GPS instruktor
izaw


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 19 Maj 2010
Posty: 815
Wysłany: 2017-10-22, 20:11   

A dlaczego zaczyna brakować pamięci operacyjnej? Czy naprawdę problemem jest zarządzanie użyciem RAM?
_________________
Prawo Murph'ego
"Jeśli wszystkie sposoby zawiodą to przeczytaj instrukcję."
 
 
MaxEd
Waypoint



Dołączył: 02 Kwi 2016
Posty: 146
Wysłany: 2017-10-22, 21:44   

Mnie pytasz, czy tak sobie filozofujesz? Może Wyrocznia Delficka zna odpowiedź?
_________________
Czasami człowiek sądzi, że ujrzał już dno studni ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna.
 
 
szakal64 
Navi Expert



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 29 Wrz 2008
Posty: 283
Skąd: Z kosmosu
Wysłany: 2017-10-23, 09:48   

Ten brak Ramu to ściema, miałem starego Goclovera i AM smigała aż było miło. Później kupiłem trochę lepszego (bez HD) i zaczęły się jaja (po którejś aktualizacji) z AM, no dobra kupiłem urządzenie z jeszcze wyższej półki (w podpisie) i dalej są jaja, więc co muszę wozić zamiast nawigacji laptopa że AM dawała radę i Ramu jej starczało :!: :?:
_________________
Modecom MX4 HD

http://filefox.pl/poleca/szakal64
Ściąganie plików przy pełnej prędkości za grosze!!!
 
 
ADINO 
Navi Expert



Dołączył: 04 Sie 2012
Posty: 352
Wysłany: 2017-10-23, 16:26   

marek_39 napisał/a:
zauważyłem w tej nowej "25tce"

A skąd masz 6.25??? Oficjalnie wydano dopiero 6.24. Podejrzana sprawa... :-D
 
 
xhamerx
Waypoint


Dołączył: 09 Sie 2013
Posty: 46
Wysłany: 2017-12-22, 15:35   GoClever 5066 - automapa EUROPE - działa tylko Polska

Witam dostałem znajomego navi.
GoClever 5066
Po zainstalowaniu automapy europe,
wszystko niby działa, ale tylko, kiedy wybrany jest kraj POLSKA.

Kiedy wybiorę jakikolwiek inny kraj, to nie mogę wybrać żadnego adresu. Klikam literki, ale nie wyszukuje żadnych miast ani nic i literki się " wygaszają".

Dzieje się tak praktycznie przy każdym kraju innym niż POLSKA.
Szczególnie dzieje się tak, kiedy wybiorę Francje, a na Francji najbardziej mi zależy żeby działała.

Linki z forum, instalowałem najnowszą wersje FINAL, czy to gotowiec czy wersja oryginalna, ciągle to samo.

Co jest grane? Czy to wina automapy czy nawigacji ?

[ Komentarz dodany przez: ___Olivia_: 2017-12-22, 19:31 ]
Scaliłam z odpowiednim tematem.
Regulamin, punkt 3.
 
 
hipeck 
GPS instruktor


Pomógł: 7 razy
Wiek: 71
Dołączył: 20 Wrz 2009
Posty: 562
Wysłany: 2017-12-22, 17:01   

Zobacz w ustawieniach ogólnych jaką mapę masz wczytaną. W folderze map mozesz mieć Polskę i Europę. pozdr
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18780
Wysłany: 2017-12-23, 12:29   

Jaka wersja AM i wydania map?
_________________

 
 
xhamerx
Waypoint


Dołączył: 09 Sie 2013
Posty: 46
Wysłany: 2018-01-04, 21:01   

hipeck napisał/a:
Zobacz w ustawieniach ogólnych jaką mapę masz wczytaną.

Po wybraniu wczytaj mapę, ukazuje mi się wizualne przedstawienie europy



hipeck napisał/a:

W folderze map mozesz mieć Polskę i Europę. pozdr


nie mam folderu "map" jest "maps" a tam folder "EUROPE"

jacekp1313 napisał/a:
Jaka wersja AM i wydania map?


AutoMapa 6.24 mapa 1710 FINAL (Problem występuje)

AutoMapa 6.24_1712_Europa Final (Problem występuje)

Na każdej powyższej na gotowcu (także ten sam problem)




Nie działa żaden kraj poza POLSKĄ
Po wybraniu jakiegokolwiek kraju poza Polską nie wyświetlają się podpowiedzi miast i ulic. Następnie dany kraj się "wygasza" z listy krajów przy ponownym wyszukiwaniu z listy krajów
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 10