My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Uruchomienie Garmina na GC
Autor Wiadomość
kiter
Waypoint


Dołączył: 19 Gru 2011
Posty: 17
Wysłany: 2011-12-21, 09:28   Garmin pod Win CE 6.0

Witam!

Odświeżę trochę temat Garmina na Goclever...
Mam navi model 5070 i od dłuższego czasu próbuję uruchomić garmina korzystając z różnych poradników. Zanim opiszę mój problem mam tylko jedno zasadnicze pytanie - czy komuś udało się odpalić Garmina na Win CE 6.0 i czy jest to możliwe?

pozdrawiam
 
 
mario44 
Waypoint


Wiek: 56
Dołączył: 15 Gru 2010
Posty: 59
Wysłany: 2011-12-21, 14:32   Re: Garmin pod Win CE 6.0

kiter napisał/a:
czy komuś udało się odpalić Garmina na Win CE 6.0 i czy jest to możliwe


Tak ja uruchomiłem Garmina na GC 5070.
 
 
kiter
Waypoint


Dołączył: 19 Gru 2011
Posty: 17
Wysłany: 2011-12-21, 15:47   

a czy po uruchomieniu działa bez żadnych problemów?

ja próbuje odpalić Garmina z marnym skutkiem. Być moze dla tego, iż wszystkie próby odnosiły się do różnych paczek, sprawdzonych pod Win CE 5, a na GC5070 jest CE 6.

W folderze Garmin mam pliki:
Apps
EULA
Help
RunGMXT
Vehicle
Voice

oraz pliki
gmapprom
gmapsub
SW

na początku wrzuciłem foler Garmin na kartę i po odpaleniu z pliku garmin.exe wyskakiwał błąd port splitter. Po lekturach na portalach postąpiłem w ten sposób:

1.) Na komputerze rozpakować paczkę 1 na kartę SD do katalogu \Garmin
2.) Nadpisać z 2 paczki pliki na karcie SD w katalogu \Garmin
3.) Włożyć kartę do urządzenia GPS i uruchomić aplikację z SD \Garmin\RunGMXT\Garmin.exe
4.) Kliknąć ostatni link na dole "Połącz z Garmin GPS" -> Pomiń i dalej postępując wg komunikatów uruchomić aplikację, wejść w Opcje (kluczyk) -> Ustawien. -> strzałka w dół -> Informacje i zczytać i zapisać sobie "Card ID [Identyfikator karty]", zamknąć aplikację i przełożyć kartę do komputera.
5.) Uruchomić z paczki 1 garmin_kgen_15 i "Card ID [Identyfikator karty]" wpisać w "Unit ID", wybrać poniżej "Garmin Mobile XT" i wygenerować klucz, a w czwartej rubryce keygena wybrać opcję „custom map set”, wpisać ID mapy: 1730, wygenerować klucz. Oba te klucze zachować.
6.) Plik o nazwie SW.UNL otworzyć za pomocą notatnika i wkleić do niego wygenerowany klucz dotyczący ID urządzenia (karty)
7.) Plik o nazwie gmapsupp.UNL otworzyć za pomocą notatnika i wkleić do niego wygenerowany klucz dotyczący ID Mapy
8. SW.UNL i gmapsupp.UNL skopiować na kartę SD go głównego katalogu \Garmin

Wygenerowałem klucze, potem skonfigurowałem Port Splitera: MStar GPS Driver 1 i baud 4800. Output COM0, zmieniłem plik garmin.mscr wg instrukcji z tego forum i teraz po odpaleniu wyskakuje mi taki błąd:

"Appliction MortScript. exe encountered a serious error and must shut down"

pwenie coś jeszcze robię źle...:-(
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 515 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18065
Wysłany: 2011-12-21, 15:57   

Może brakuje jakichs dll-ek, albo uruchomionego w tle explorera
Bibliotek poszukaj wg http://www.my-navia.pl/vi...p=327945#327945
A przed uruchomieniem G. uruchom plik explorer.exe
_________________

 
 
mario44 
Waypoint


Wiek: 56
Dołączył: 15 Gru 2010
Posty: 59
Wysłany: 2011-12-21, 17:07   

kiter napisał/a:
a czy po uruchomieniu działa bez żadnych problemów?

Tak działał bez problemów.
Tutaj masz linki do tej wersji:
klik01
klik02
klik03
 
 
kiter
Waypoint


Dołączył: 19 Gru 2011
Posty: 17
Wysłany: 2011-12-22, 00:14   

dzięki mario44!

ściągnięciu Twojej wersji najpierw skopiowalem folder garmin na kartę. Garmin nie odpalił, bo pokazał brak pliku garmin.exe. Domyślając się skopiowalem folder MobileNavifator do folderu garmin(we wszystkich innych wersjach ten folder nazywał się RunGMXT).

Postęp jest taki, że po raz pierwszy pokazał mi się czarny ekran z logo garmin i tak zostaje - aż do momentu resetu navi...
Jedyną rzeczą o jakiej jeszcze myslę to uruchomienie tego explorer.exe wcześniej w tle, bo z tym nigdy nie kombinowałem. Możesz jacekp1313 napisać jak to sie robi?

[ Dodano: 2011-12-22, 00:23 ]
chyba uruchomiłem explorer.exe :-)

start garmina z uruchomionym explorerem powoduje, że na dole ekranu pojawiaja się dodatkowe napisy o wersji systemu i navi się zawiesza...:-(
 
 
mario44 
Waypoint


Wiek: 56
Dołączył: 15 Gru 2010
Posty: 59
Wysłany: 2011-12-22, 08:14   

kiter,
Osobiście nie używam Garmina, ale robiłem go na GC 5070 dla znajomego. Jak znajdę trochę wolnego czasu to przygotuję raz jeszcze wersje na kartę. Z tego co pamiętam to coś poprawiałem w skrypcie ale generalnie ta wersja powinna odpalić na CE 6.0. Może podmień skrypt bo chyba na SDMMC jest trochę inny.
Pozdrawiam.
 
 
kiter
Waypoint


Dołączył: 19 Gru 2011
Posty: 17
Wysłany: 2011-12-22, 09:52   

dzięki za odpowiedź!

mam ochotę trochę popróbować - ale jestem w pracy(na szczęście dzis do 12 tylko :-) ) Mam już tyle różnych wersji na kompie, że mógłbym stworzyć autorską :roll:

Mario44 - pewnie coś z tym skryptem albo brakuje jakiś bibliotek. Zastanawia mnie brak Port Splitter - we wszystkich innych wersjach był. Ogólnie Twoja wersja różni się od poprzednich - z nią też najdalej jak narazie doszedłem. Jak bedziesz mial chwilkę to zobacz, co z tym plikiem.

dziękuje i pozdrawiam

[ Dodano: 2011-12-22, 22:52 ]
Mario44 - bez Twojej pomocy się nie obędzie, skoro udało się Tobie uruchomić Garmina na GC5070 CE 6 tu u mnie też musi...

robiłem dzis różne kombinacje za każdym razem dodając po jednym pliku i uruchamiając garmina bez explorer.exe i z nim. Za każdym razem czarny pulpit z logo Garmina - ewentualnie przy próbie odpalenia przez Que.exe pojawia się jeszcze małymi napisami pod logo wersja programu. Czasem inne błędy jak mnie wyobraźnia pobudzała :idea:

Ostatecznie do Twojej paczki dołożyłem następujące pliki:
Katalog główny Garmin - gmapsub.unl(z wygenerowanym kluczem), SW.unl(z kluczem)
Katalog MobileNavigator/RunGMXT - biblioteki: toolhelp.dll, extvsplit.dll oraz PortSplitter V1.31 i skonfigurowalem go: MStar GPS Driver 1, Baud 4800, ptaszek przy autostarcie. Output: COM0 add start itp.

Jedynej rzeczy, której jeszcze nie zrobiłem to manipulacja przy pliku garmin.mscr/u Ciebie MobileNavigator.mscr oraz pliku MortScript, bo nie umiem tego zrobić...aha raz próbowałem i wkleiłem kod podany w garmin.mscr w tym poście ale nie zadziałało i pokazało jakiś błąd...to tyle :-(

otwieram Kubusia :-P
 
 
mario44 
Waypoint


Wiek: 56
Dołączył: 15 Gru 2010
Posty: 59
Wysłany: 2011-12-23, 08:33   

kiter, myślę, że wszystkie błędy, które masz z uruchomieniem Garmina wynikają z tego, że musisz usunąć wpis w rejestrze, cały klucz Garmin:
klik
oraz w HKEY_CURRENT_USER w Software klucz o nazwie Mort.
Rozpakuj na czystą kartę pamięci zawartość tego archiwum dograj mapę i powinno ruszyć. Nie odpalaj portsplittera, on sam uruchamia się w tle oraz nie kopiuj nowego pliku SW.UNL. Ustaw sobie jężyk english-american, bo domyślny język to 'krzaczki", później język polski dograj do katalogu Voice i zmień jego nazwę na english-american. Mam nadzieję, że w miarę Ci to wytłumaczyłem.
Pozdrawiam.
 
 
kiter
Waypoint


Dołączył: 19 Gru 2011
Posty: 17
Wysłany: 2011-12-23, 16:54   

hej!

nie lubie się poddawać ale Garmin przyprawia mnie juz o "mdłości"...

dzięki mario44, ale nie uruchomilem go. Postepowałem zgodnie z instrukcją:
- rozpakowalem archiwum
- calość wgrałem do pustego folderu Garmin
- sformatowałem kartę
- wyczyścilem rejestr z garmina
- wgrałem na kartę

odpalam z pliku germin.exe w w folderze RunGMXT i otrzymuję Logo Garmina na czarnym tle, ktore powoli juz mnie zaczyna drażnić...dwa tygodnie i nic :-/
 
 
mario44 
Waypoint


Wiek: 56
Dołączył: 15 Gru 2010
Posty: 59
Wysłany: 2011-12-23, 17:14   

kiter, ustaw ścieżkę do uruchomienia Garmina w opcjach "Nawigacja". Jeśli nie odpali to coś masz albo w rejestrach albo z kartą. Ja odpalam z karty Kingston 8GB Fat32.
Nic innego nie przychodzi mi do głowy, może niech ktoś inny to odpali. U mnie działa na 100%.
 
 
kiter
Waypoint


Dołączył: 19 Gru 2011
Posty: 17
Wysłany: 2011-12-23, 23:03   

Tak! Uruchomiłem w końcu Garmina na GC 5070. Zajęło mi to ok dwóch tygodni :shock:
Chcialbym podziękować koledze Mario44, bo się bardzo do tego przyczynił.

Niestety nie jest to tak jak w przypadku AutoMapy czy IGO, że jak się odpali to chodzi na całego. W moim przypadku odpalenie Garmina jest możliwe tylko po usunieciu rejestru(każdorazowo - każde odpalenie garmina = usunięcie rejestru, bo inaczej nie odpala:-(). Mało...raz odpala, a raz nie :roll: Po wklejeniu map do folderu Garmin nie czyta ich...jest info "no map". Dodam jeszcze, że program uruchamia się tylko z podłączonym przez kabel do komputera programem WindowMobile :?: :?: :?:

i co Wy na to?

[ Dodano: 2011-12-24, 15:13 ]
Po zabawie z Garminem(jeździlem na nim przez parę lat i chciałem koniecznie go odpalić z "przyzwyczajenia") jak wyżej napisałem udalo mi się go uruchomić - co któryś raz - i zawsze po wyczyszczeniu rejestru z kluczy garmina. Nie wiem czy przy tym "czyszczeniu" nie usunąłem za kolejnym razem jakiegoś innego klucza, bo teraz mojej nawigacji nie widzi żaden komputer. Może to wątek nie w tym temacie - ale już przy okazji napiszę. Na Win7 nawigacja ruszała bez problemu z programem Windows Mobile a dostęp do rejestru miałem za pomocą CeRegEditor. Próbowałem na trzech różnych kompach z Win7 i Windows Mobile zgłasza, że nie można nawiązać połączenia :-x
Próbowałem pod WinXP za pomocą programu ActiveSync45 - niestety też nie może nawiązać połączenia i sugeruje, że zapora może blokować port(w zaporze program jest odptaszkowany, więc powinno być ok) Wygląda mi to jednak na problem z portem...ma ktoś jakis pomysł?

ps. oczywiście navi w ustawieniach USB jest w trybie MS ACTIVESYNC
 
 
mario44 
Waypoint


Wiek: 56
Dołączył: 15 Gru 2010
Posty: 59
Wysłany: 2011-12-25, 17:53   

Myślę, że najlepszym rozwiązaniem będzie przywrócenie rejestru do stanu fabrycznego.
Raczej podczas usuwania wpisów Garmina, mogłeś coś usunąć co odpowiada za komunikację Activsync.
Odpal Windows Mobile i CeRegistryEditor wciśnij F1 i jeśli nie połączy się z Navi wypnij kabelek i ponownie podłącz (lub wprowadź w stan uśpienia, włącz) i próbuj znów połączyć wciskając F1 aż do skutku. Obserwuj w oknie Windows Mobile czy pojawia się wyszukiwanie, wówczas wciskaj F1 w CeRegistryEditor.
 
 
bomba63 
guru
Bombuś



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 11 Sie 2010
Posty: 1011
Skąd: Turoń
Wysłany: 2012-01-08, 18:36   

witam wszystkich zassałem Garmin 5.02 for WinCE6 (Modecom MX2) z linku od nas z forum w paczce jest folder garmin folder _kgen_15 i w notattniku zapisane Mapy Polska 2012.30
UMP_PCPL 12.2011
skopiowałem folder Garmin na SD odpaliłem GC5055+ i wybrałem scieżke
Garmin\RunGMXT\Garmin.exe
po odpaleni z Garmin.exe pokazuje mi się na chwilę pulpit Windowsa z napisem EmbeDDED CE6 który po chwili gasnie i wskakje pupit GC5055+
_________________
Gość
Nie pomagam na PW !!




http://tb7.pl/polecam,bomba63,23329
 
 
 
Napoleonik 
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 15 Sie 2010
Posty: 100
Skąd: Polska
Wysłany: 2012-01-08, 22:51   

bomba63, ten Garmin działa na Windows CE6 (Modecom MX2). ścieżka uruchomienia to SDMMC\Garmin\RunGMXT\Garmin.exe Jeśli u Ciebie karta to Storage card lub inna nazwa to trzeba zmienić wpisy w tych plikach: GarminDevice.xml i Garmin.mscr. Trzeba również zrobić własne pliki GMAPSUPP.UNL i SW.UNL. To narazie tyle. Jeśli nie zadziała to trzeba się będzie namęczyć, ale w życiu nic nie jest łatwe :lol:
Powodzenia i dobranoc
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 
 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 10