Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2012-07-19, 10:10
5055+ zawiesza sie
Autor Wiadomość
remik49 
Waypoint


Wiek: 40
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 16
Wysłany: 2010-01-31, 10:56   5055+ zawiesza sie

Witam.
Jestem nowym użytkownikiem forum i do tego laikiem w sprawach nawigacji więc proszę o wyrozumiałość. Kupiłem model 5055+ tydzień temu i przez kilka dni było wszystko ok. Zainstalowałem Automape Polski w wersji 6 na karcie i chodziła przez 3 dni. Pożniej urządzenie zaczęło sie wieszać zarówno przy włączaniu AM jak i mapy zainstalowanej na urządzeniu Via GPS map 3.0. Podobny problem był poruszany kilka dni temu ale nic z tych wskazówek u nie nie działa np. przesunięcie daty o jeden dzień. Automapa jest z licencją.
Bardzo proszę o jakieś wskazówki.
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 27
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8301
Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-01-31, 10:57   

A reset ?? Najprostsze nieraz pomaga.
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
remik49 
Waypoint


Wiek: 40
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 16
Wysłany: 2010-01-31, 11:19   

Niestety nie pomaga. Wczoraj napisałem do serwisu, właśnie otworzyłem poczte i jest odpowiedz, tylko nie wiem czy sobie poradzę.
Cytat:
Dzień Dobry

Aby skorzystać z kopii zapasowej mapy należy posiadać:
-Urządzenie Goclever z produktem viaGPS 3.0 zawartą na karcie SD bądź
Pamięci wewnętrznej (Resident Flash).
-dostęp do danych gdzie zawierać się będzie mapa przez jeden z możliwych sposobów:
- przez czytnik kart pamięci SD (możliwe tylko i wyłącznie jeżeli posiadamy mapę na karcie SD)
- przez tryb USB MASS STORAGE (urządzenie wykrwa się w windows bez dodatkowych sterowników jako dysk wymienny ) - dostępność zależnie od modelu
- przez program ActiveSync (jeżeli program nie jest zainstalowany urządzenie po podłączeniu do komputera nie jest rozpoznawane przez system operacyjny w takim wypadku należy pobrać oprogramowanie i dokonać instalacji http://goclever.pl/pl/support/2-Pliki.html, informuję że wszystkie potrzebne sterowniki zawierają się w programie ) dla programu activesync katalog zawierający dane z karty SD to SDMMC a dane z pamięci wewnętrznej to katalog RESIDENT FLASH - dostępność zależnie od modelu

1. Jeżeli mapa zawiera się na nośniku należy wykonać jej kopię zapasową na dysk twardy komputera
2. Następnie należy wykonać formatowanie nośnika w trybie FAT jeżeli nie jest to możliwe usuwamy wszystkie dane zawierające się w katalogu.
3. Należy pobrać applikację viaGPS 3.0 z serwera Goclever (applikacje należy rozpakować i wgrać bezpośrednio na nośnik zawierający naszą mapę np. SD:\ ) - Pliki po ozpakowaniu należy nagrać bezpośrednio na kartę sd
4. Należy pobrać pliki mapy z serwera Goclever ( Pliki mapy należy wgrać nośnik zawierający naszą mapę do katalogu mobilenavigator\maps np. SD:\mobilenavigator\maps ) Jeżeli zamiast pobierania map będzie nam się otwierało okienko wyświetlające ciągi znaków należy zmienić przeglądarkę na "Internet Explorer"
5. Licencję do naszego programu należy pobrać z załącznika (licencje należy wgrać bezpośrednio na nośnik zawierający naszą mapę np. SD:\ )
6. Jeżeli poprawnie wykonaliśmy operację na nośniku powienien znajdować się katalog "mobilenavigator" a w nim plik mobilenavigator.exe
7. W tej chwili należy sprawdzić poprawność działania naszej mapy.

UWAGA !!!
1. Jeżeli po naciśnięciu ikony nawigacja mapa nie uruchmi się w ogóle oznacza że plik nośnik:\mobilenavigator\mobilenavigator.exe znajduje się w nieodpowiednim miejscu lub bezpośrednio na nośniku nie znajdują się pliki "shell.ini" oraz "gpsshell.ini" - pliki niezbędne do odpalenia mapy zależnie od modelu nawigacji.
2. Jeżeli po naciśnięciu ikony nawigacja mapa uruchmi się aczkolwiek będzie cofać się do menu głównego podczas ładowania zasobów "Loading resoruces" oznacza to że plik licencji "ordinale.lix" nie znajduje się w katalogu "nośnik:\mobilenavigato\ordinale.lix" bądź licencja jest nie prawidłowo dobrana do Państwa urządzenia.
3. Jeżeli po naciśnięciu ikony nawigacja mapa uruchmi się aczkolwiek będzie cofać się do menu głównego podczas ładowania mapy "opening maps" oznacza to że plik licencji mapy "nazwa_mapy.licx" nie znajduje się w katalogu "nośnik:\mobilenavigato\maps\nazwa_mapy.lic" lub mapa nie znajduje się w odpowiedniej lokalizacji "nośnik:\mobilenavigato\maps\nazwa_mapy.cpf" informuję że nazwa mapy musi być taka sama jak nazwa licencji jedyna różnica leży w rozszerzeniach "*.lic" oraz "*.cpf"

INFORMACJA :
Mapa udostępniona dla Państwa jest wierną kopią Państwa produktu podstawowego i nie wnosi zmian w siatce topograficznej mapy. Zaleca się korzystanie tylko i wyłącznie w przypadku niepoprawnego działania oprogramowania
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2010-02-05, 13:33, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 27
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8301
Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-01-31, 11:25   

To masz kopie Mapy a nie systemu, poproś o Firmware.
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
remik49 
Waypoint


Wiek: 40
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 16
Wysłany: 2010-01-31, 11:52   

Czyli nie instalować mapy tylko prosić o FW?
 
 
enbloc 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Sty 2010
Posty: 61
Skąd: Lubin
Wysłany: 2010-01-31, 11:52   Re: 5055+ zawiesza sie

remik49 napisał/a:
Witam.
Jestem nowym użytkownikiem forum i do tego laikiem w sprawach nawigacji więc proszę o wyrozumiałość. Kupiłem model 5055+ tydzień temu i przez kilka dni było wszystko ok. Zainstalowałem Automape Polski w wersji 6 na karcie i chodziła przez 3 dni. Podobny problem był poruszany kilka dni temu ale nic z tych .


To u mnie. Nie wiem jak to się zrobiło ale samo się naprawiło. Ja miałem AM 6.1 EU i przypuszczam że problem był przez brak pamięci, przy wyznaczaniu trasy ponad 2000km wyskakiwała informacja o braku pamięci i były opcje do wyboru, chyba zaznaczyłem opcję aby system automatycznie to ustawił i wtedy zaczęło się ... i jeszcze jedno - podczas wczytywania najnowszych POI program się zawiesił (i tak było za każdym razem z tą wersją POI, wczytałem jakąś starą i poszła - i dlatego sądzę że znowu był problem z pamięcią, chociaż żadna info nie wyskoczyła).
W instrukcji pisze aby podczas niezidentyfikowanych problemów przytrzymać wyłącznik przez ok 1 min.
Moim zdaniem nawigacja jest ogólnie fajna ale RAM/ROM to 64MB tak jak pisze na pudełku a nie w instrukcji (zresztą tego modelu nie opisują na www.goclever.net). Co z tego że posiada możliwość ustawienia ścieżki jak i tak jest ograniczona konfiguracją sprzętu. Na AM 5.5.3 EU problem z pamięcią był ten sam tylko przy dłuższej trasie (niż 2000km).
Może w panelu sterowania jest możliwość dostosowania, ale ze względu że jest to moja pierwsza nawigacja zostawię to bardziej doświadczonym nawigatorom, sam dostęp do plików systemowych przez AS to tragedia.

Zostaw navi do wyczerpania baterii ale tak że jak się sama wyłączy to włącz jeszcze raz i tak do momentu kiedy jej nie będzie można włączyć (u mnie za 4 razem) coś mi się wydaje że u mnie to pomogło...

Jeszcze trzeba by się w serwisie dowiedzieć na ten temat.
 
 
remik49 
Waypoint


Wiek: 40
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 16
Wysłany: 2010-01-31, 11:58   

Spróbuje zadzownić do serwisu jutro, zobaczymy co powiedzą.
 
 
enbloc 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Sty 2010
Posty: 61
Skąd: Lubin
Wysłany: 2010-01-31, 12:02   

remik49 napisał/a:
Spróbuje zadzownić do serwisu jutro, zobaczymy co powiedzą.


Daj znać co załatwiłeś.
 
 
remik49 
Waypoint


Wiek: 40
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 16
Wysłany: 2010-01-31, 12:18   

ok. dam znać jutro
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 27
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8301
Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-01-31, 12:22   Re: 5055+ zawiesza sie

enbloc napisał/a:
W instrukcji pisze aby podczas niezidentyfikowanych problemów przytrzymać wyłącznik przez ok 1 min.

Być może jest to tzw HARD RESET czyli to samo co rozładowanie baterii.
Jak serwis udostępni FW to prosimy o linka.
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
remik49 
Waypoint


Wiek: 40
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 16
Wysłany: 2010-02-01, 20:08   

Dziś dostałem odpowiedż z serwisu. Zrobiłem to wg. wskazówek no i mam odblokowanego windowsa. Mapy nie znalazłem więc pewnie bedę musiał ją zainstalować ponownie? Czy potrzeba ją instalować czy wystarczy skopiować na gdzieś w odpowiednim folderze? Zastanawiam sie czy jest mozliwość zainstalowania samej Automapy w urządzeniu bez tej oryginalnej tak aby uruchamiała sie z pozycji nawigacja a nie z windowsa?
Oto odpowiedź z serwisu i FIRMWARE (na rapidzie)
http://rapidshare.com/fil.../zalaczniki.zip

Proszę wykonać Update urządzenia ,który należy pobrać z załącznika

UWAGA - urządzenie musi być podłączone do źródła zasialania !!!!!!!
Jeżeli jest to możliwe aktualizację proszę wykonać na innej karcie SD jeżeli
jednak nie jest to możliwe zaleca się
wykonanie kopii karty SD na dysk twardy komputera

Proszę wykonać kopię zapasową mapy ponieważ jest ona usuwana w procesie
reinstalacji firmware


1. Pliki po pobraniu należy rozpakować bezpośrednio na kartę sd
2. Należy zresetować urządzenie trzymając cały czas przycisk power.
3. Trzymać przycisk należy do momentu aż nie pojawi się ekran z aktualizacją
( białe tło z niebieskim paskiem )
4. Możemy zwolnić przycisk "power" czekamy parę minut aż urządzenie
samoczynnie wejdzie do menu głównego
5. Ostatnią czynością jest skasowanie plików które wgraliśmy na kartę SD (
PROSZĘ DOKŁADNIE SPRAWDZIĆ CO USUWAMY
ABY NIE USUNĄĆ PLIKÓW APLIKACJI MAPY )

Uwaga!!
Jeżeli po aktualizacji touchpad działa nieprawidłowo nalezy wykonać
kalibrację ekranu informuję że wyświetlacza
taki działa w trybie inwersji czyli dolna ikona odpowiada górnej i
odwrotnie.
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 27
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8301
Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-02-01, 20:14   

Możesz zainstalować AM a seryjnej w ogóle nie kopiować na urządzenie.
Po FW nie masz żadnego menu?? Jakie zmiany w porównaniu z seryjnym FW??
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
remik49 
Waypoint


Wiek: 40
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 16
Wysłany: 2010-02-01, 20:19   

No własnie nie mam żadnego menu. Włożyłem AM 6 zainstalowana na karcie i hula. Tylko jak zrobić abym nie musiał odpalać AM z windowsa tylko z przycisku nawigacja?
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 27
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8301
Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-02-01, 20:20   

Napisz do serwisu ze nie masz menu, ciekawe co oni na to. Jak byś mógł to zrób obraz rejestru i nam podeślij.
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
remik49 
Waypoint


Wiek: 40
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 16
Wysłany: 2010-02-01, 20:28   

W tym opisie, który dostałem jest napisane, ze mapa po wgraniu firmware zniknie i pewnie bede musiał od nowa instalować. Mam to zrobić czy najpierw napisać do serwisu?

[ Dodano: 2010-02-01, 20:30 ]
Jak włącze urządzenie to otwiera mi sie od razu windows
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 12