My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload
 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: dasior591
2011-03-09, 20:28
Poradnik 5055 i 5055+
Autor Wiadomość
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 25
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8317
Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-01-10, 10:50   Poradnik 5055 i 5055+

Witam.
Jako ze poradniki przyjmują się dość dobrze na forum postanowiłem podzielić a konkretniejsze nawigacje. Proszę wcześniej przeczytać całość a potem grzebać w nawigacji dla waszego dobra. Żeby mieć inne mapy nie trzeba odblokowywać naszego GPS, w ogóle jak nie wiecie co to znaczy to nawet tego nie róbcie bo sami sobie utrudnicie życie.
1. Zaczynamy, co nam jest potrzebne??
-Nawigacja (naładowana), należy rozpoznać jakie mamy urządzenie, jest to napisane na tyle obudowy.
-Kabel USB
-Karta pamięci
-Najlepiej XP z ActiveSync i Total Commanderem, przyda się tez CeRegEditor (więcej TU)
-Apteczka (jest TU)
2. Inna Mapa.
Będzie to działać w prosty sposób, jeśli nie mamy włożonej karty pamięci odpala się seryjna mapa, jeśli zaś jest SD w czytniku odpala się mapa wybrana przez nas.
2.1 W 5055+ wystarczy w ustawianiach podać ścieżkę do mapy na sd.
2.2 W 5055 jest troszkę trudniej. Zaczynamy od ściągnięcia TEGO pliku. Podłączamy navi do kompa i znajdujemy oryginalny katalog z mapą (jest na wbudowanej pamięci), czyli mobilenavigator i zmieniamy jego nazwę na mobilenavigator1. Katalog ze ściągniętego wcześniej pliku wypakujemy katalog mobilenavigator na wbudowaną pamięć.
Powinniśmy mieć mobilenavigator1 z oryginalną mapą i mobilenavigator z moimi plikami. Restartujemy nawigacje i wkładamy kartę pamięci z własną mapą. Klikamy nawigacja z seryjnego menu. Pokażę się nam ekran z wyborem plików, wybieramy plik startowy naszej mapy np. wceAm.exe dla Automapy.
Gdy chcemy zmienić wybór na inną mapę należy usunąć plik dasior.ini z karty pamięci.
3. Odblokowanie niepełne.
Dzięki temu po wciśnięciu przycisku nawigacja będziemy wchodzić do Windowsa. Kopiujemy plik explorer.exe z apteczki na kartę SD. Wykonujemy podpunkt 2 z tym ze wybieramy explorer.exe jako program nawigacyjny.
4. Firmware.
Bardzo ważne jest żeby nie pomylić modelu (ja tak nawigacje uśmierciłem), wiec jeszcze raz sprawdzamy który model mamy i wybieramy odpowiednią cześć opisu. Karta powinna być sformatowana jako FAT a nie FAT32. Należy tez wykonać kopie mapy (i ewentualnie innych plików) z wbudowanego dysku gdyż po wgraniu FW będzie on sformatowany.
4.1 5055+

Pobieramy firmware, jest >TU< (co prawda na SS ale to dlatego ze serwis rozsyła jako załączniki do maili). Rozpakowujemy na kartę SD 10 plików, i jeden katalog, nie tworzymy żadnego dodatkowego katalogu. Wyłączamy nawigację przyciskiem "Power". Podłączamy nawigacje pod USB (chyba ze już jest). Włączamy nawigację trzymając przycisk "Power" do czasu, aż pokaże się białe tło aktualizacji. Kiedy pokaże się napis "Starting Wince..." z czerwonym paskiem postępu odłączamy kabel USB. Kalibrujemy ekran. Czekamy, aż pokaże się panel nawigacji.
4.2 5055

Pobieramy FW ze strony procenta, >TU<. Rozpakowujemy na kartę SD 5 plików, nie tworzymy żadnego katalogu. Wkładamy SD do nawigacji. Wciskamy POWER i trzymamy cały czas. Restartujemy. Jak pojawi się biały obraz puszczamy POWER. Jak skończy wgrywać to sam powinien przejść do głównego menu. Należy usunąć te 5 plików z karty pamięci.
5. Pełne odblokowanie.
Dzięki temu po włączeniu nawigacji będziemy wchodzić do Windowsa a nie do menu. Na karcie należy utworzyć katalog o nazwie EXPLORER.EXE, nie trzeba nic do niego kopiować, powinien być pusty. Jeżeli zanikają nam skróty z pulpitu to pobieramy paczkę i rozpakowujemy gdzieś na SD lub na dysk nawigacji. Odpalamy dasior.exe i czekamy na napis gotowe. Na wbudowanym dysku pojawi się katalog "Dane" i tam mamy zawartość pulpitu, autostartu itd czyli nic nam po restartach nie będzie ginąć.
6. Połączenie ActiveSync.
Musimy chwilowo odblokować sobie nawigacje, obojętnie która metodą, (najłatwiej katalog na SD). Wchodzimy do panelu sterowania i wybieramy USB. Możemy sobie tu wybrać rodzaj połączenia.
7. Dodatki
-Małe menu (Total Commander i dostęp do Windowsa).
Ściągamy TE paczkę. wgrywamy jak punkt 2.
-Kolegi jarzombek (Polecam), wszystko jest TU
8. Informacje ogólne.
8.1 GWARANCJA
To jest kwestia sporna. Czytając GW trafiamy na 2 punkty:
Producent napisał/a:
Gwarancja nie obejmuje:
- jakiegokolwiek używania sprzętu wykraczającego poza opis zakresu jego pracy
-wadliwego działania nieautoryzowanego oprogramowania zainstalowanego w urzadzniu.

Wiec jak widać skopiowanie jakiegokolwiek programu czy menu na SD jest naruszeniem GW. Tak samo używanie plików na tego poradnika może być złamaniem GW ale jest na to sposób. Po wgraniu FW od producenta uzyskujemy stan nawigacji jak zaraz po kupnie czyli serwis nie będzie miał pojęcia ze cokolwiek było zmieniane. FW na tej stronie jest oficjalny do producenta. Tak wiec wychodzi ze możemy nawigacje modyfikować jak chcemy a GW w każdej chwili można przywrócić.
8.2 Słowniczek
GC - GoClever
FW - Firmware
GW - Gwarancja
Restart - reset - Ponowne uruchomienie nawigacji (nie mylić z uśpieniem)
RF - ResidentFlash
DF - DataFlash

CDN
# Rozpowszechnianie w inny sposób jak link do forum zabronione.
# Sprzedaż na allegro (i innych) oczywiście też.
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
Ostatnio zmieniony przez dasior591 2010-03-21, 11:28, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
gilles
Waypoint


Dołączył: 24 Gru 2009
Posty: 30
Wysłany: 2010-01-10, 16:24   

Mam dwa problemy z GC5055+,
szukałem długo, ale nie znalazłem odpowiedzi.
Nie mogę się połączyć z Active Sync, wyskakuje błąd:



Sprawdzałem na kilku kompach i na kilku wersjach ActiveSync.


Drugi problem to brak jakiejkolwiek działającej klawiatury, a próbowałem chyba wszystkich z tego forum. Klawiatury się uruchamiają, literki się wciskają, ale w polu tekstowym nic się nie pojawia. Działa tylko klawisz Backspace i strzałki.
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 25
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8317
Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-01-10, 16:53   

Myślę ze to kwestia tego ze to WinCE6, po co Ci połączenie AS?? a klawiatury pod 6 tez nie znam.
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
enbloc 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Sty 2010
Posty: 61
Skąd: Lubin
Wysłany: 2010-01-10, 17:58   

gilles napisał/a:
Mam dwa problemy z GC5055+,
szukałem długo, ale nie znalazłem odpowiedzi.
Nie mogę się połączyć z Active Sync


U mnie dokładnie ten sam problem. AS otwierał okno diagnostyczne i po skanowaniu wyświetlało dwa błędy w połączeniu pierwszy jaki pamiętam to jakiś błąd portu...drugiego nie pamiętam. Mieszałem kablami- tzn jeżeli się nie połączył albo rozłączył przekładałem wtyczkę USB do innego portu i za którymś podłączeniem zadziałało. Może bardziej to ten oryginalny kabel jest do kitu. Nie wiem czy to ma jakiś związek ale działało w porcie USB 2.0
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 25
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8317
Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-01-10, 18:00   

Ja używam kabla od Nokii.
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
gilles
Waypoint


Dołączył: 24 Gru 2009
Posty: 30
Wysłany: 2010-01-10, 19:44   

Sprawdzałem też na wielu kablach, ale ok, wykombinuje jakiś wypasiony i sprawdzę.
A Active Sync potrzebny mi jest po to, żebym mógł instalować aplikacje. WinCE 6 nie obsługuje plików .cab :/

znalazłem tylko na necie coś takiego

http://ce4all.blogspot.co...-failes-on.html

ale nie za bardzo rozumiem jak mam z tej porady skorzystać (nie mam takiego katalogu u mnie)

enbloc, też masz GC5055+ z WinCE 6?
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 106
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9769
Wysłany: 2010-01-10, 20:23   

MSCEInf(freeware) lub WinCeCABManager(Trial - prosty interfejs) radzi sobie z CABami
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
niko12
Waypoint


Dołączył: 09 Sty 2010
Posty: 22
Wysłany: 2010-01-10, 22:13   

mam ptynko wczoraj sciągnelem 5055 rozpakowale wkleilem go pod nazwa mobilenavigatr do katalogu wylaczylem usb odpalilem nawi. win sie uruchomil nawigacja dzialala a dzis rowniez bylo oki. ale gdy wieczorkiem ja odpalilem win zniknal pozostalo stare neni. moze ktos mi powie co jest tego przyczuna.
drugie pytanko czy mozna usunac plik mobile navigator.
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 25
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8317
Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-01-10, 22:16   

Czemu chcesz osuwać ten plik i napisz przejrzyściej co się dzieje. Nie mogłeś ściągnąć 5055 bo to nawigacja.
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
gilles
Waypoint


Dołączył: 24 Gru 2009
Posty: 30
Wysłany: 2010-01-10, 22:19   

Dzakus, to są programy które się odpala z PC.
Po zgraniu rozpakowanego caba na kartę, różnie to bywa - czasem się aplikacja odpali, a czasem nie.
 
 
niko12
Waypoint


Dołączył: 09 Sty 2010
Posty: 22
Wysłany: 2010-01-10, 22:32   

zapytam rowniez troszke o to oczym piszecie poniewaz jestrm zielony.
pytanko 1 co oznacza skrot FW
pytanko 2 o co chodz z ta scieżka gdzie ja znajde.
mam tez problem bo gdy podlaczam gdy podlaczam nawi do kompa nigacja mi sie wylancza i pokazywana jest informacja , ze wysylane sa pliki do kompa. w komputerze pokazyje mi sie dysk f mobilenavigator 1 i g mobilenavigator nie wiem czy to jest prawidlowe. wczoraj za nim wgralem programik 5055 bylo oki moglem wchodzic do meni a dzis juz nie. poradzcie prosze.
 
 
rudolf_69
azymut


Dołączył: 10 Sty 2010
Posty: 1
Wysłany: 2010-01-10, 22:41   5055+ sie wygasza

witam.
mam 5055+ nierozbloowaną z zainstalowaną mapą am553.
na czym polega problem: po podłączeniu do ładowarki samochodowej po kilkudzisiąciun sekundach ekran sie zupełnie wygasza-pozostają jedynie komunikaty dzwiękowe. poryłem i windowsie lecz nic niepokojącego nie znalazłem. nie wiem czy to wygaszacz ekranu (znany z dużych windowsów) czy jakieś inne kung-fu. w ustawieniacj am też neima takiego ustawienia jek "ściemnienie", POMOCY
rudolf_69
 
 
niko12
Waypoint


Dołączył: 09 Sty 2010
Posty: 22
Wysłany: 2010-01-10, 22:41   

wczoraj rozmawialismy prubowalem odblokowac nawi. po dluzszm pobyvcie na forum uzyskalem informacje jak to zrobic. sciagnelem plik 5055 i po rozpakowanie uzyskalem plik mobilenavigaror. skopiowalem i wleilem tam gdzie jest mobile navigator 1. wyciagnelem kabel weszlem do meni nawi i odpalielm wina 6.0
nawi chodzila super. mialem rowniez wina z jakim tam neni. dzis wieczorkiem odpalilem nawi w domku win 6.0 znikl poprosto nawi jakby go ni widziala. nie wiem co sie stalo.

[ Dodano: 2010-01-10, 23:44 ]
do: Dasior 591!!!!!!!!!! Mam pytanko moze w ramch wspolpracy moglbys sam wprowadzic te zmiany w mojej nawi. ktore tak ladnie opisujesz w swoim poradniku.
Nisko klaniajacy sie do stop NIKO12 :shock:
 
 
enbloc 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Sty 2010
Posty: 61
Skąd: Lubin
Wysłany: 2010-01-11, 00:38   

gilles napisał/a:
Sprawdzałem też na wielu kablach, ale ok, wykombinuje jakiś wypasiony i sprawdzę.

enbloc, też masz GC5055+ z WinCE 6?


Tak
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 25
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8317
Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-01-11, 09:04   

Kazdy 5055+ ma winCE 6.0
rudolf_69 jesli nic wcześniej nie grzebałeś to będzie to wina sprzętu
niko12 Nie zrobię tego w mojej navi bo nie mm tego modelu.
FW to Firmware. Ścieżka jest w 5055+, w 5055 po dograniu. Jeśli chodzi o dyski to pewnie wgrałeś FW i nie masz połączenia AS tylko dysk wymienny, tak tez jest oki :-D
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 
 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,64 sekundy. Zapytań do SQL: 11