Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
mnjBTOnOff czyli włączamy i wyłączamy urządzenie BT
Autor Wiadomość
mirko1 
guru
Becker 7928



Pomógł: 21 razy
Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 1939
Wysłany: 2011-01-26, 22:11   

Po podpieciu dongla,system powinien spytac o streownik.
Inaczej cos nie gra.
_________________
- Moje odblokowanie dla Beckera 7928 jest przeniesione tu:
http://www.my-navia.pl/vi...er=asc&start=15
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-01-26, 23:16   

mirko1 napisał/a:
Bluesoleil widzi chyba wszystkie usb dongle i mozna go przekonac by zobaczyl wbudowane BT.Widzi tez wbudowany CSR(po odpowiedniej konfiguracji).
Z BT yurat jest tak,ze widzi tylko te USB BT.

Te na USB owszem - z moimi dwoma donglami BT na USB Blusoleil się dogadywał. Niestety z wbudowanymi jest duużo gorzej. Swego czasu sporo z nim walczyłem i nie miał absolutnie zamiaru współpracować np. w BT wbudowanym w Blow 43VBT. Z tym na MTK (GC506X) też się nie dogada raczej (choć przyznam, że nie testowałem specjalnie).
Na pewno za to, nie dogaduje się z nowymi wynalazkami na modułach SMC (występują w części nawigacji z Atlasem IV i BT). Dlatego do dongli BT USB faktycznie jak najbardziej polecam Bluesoleil, do wbudowanych natomiast, trzeba mieć szczęście, by zadziałało.
Skoro Kolega Medion walczy z zewnętrznym, faktycznie warto spróbować Bluesoleil.
W nawigacjach z Atlasem III (przynajmniej tych, które miałem) OTG pracuje poprawnie w trybie hosta tylko do pierwszego uśpienia (po resecie). Później sterownik jakoś się zatyka i przestaje reagować na podłączone urządzenia. Dlatego wszelkie testy trzeba robić tuż po resecie.
 
 
 
mirko1 
guru
Becker 7928



Pomógł: 21 razy
Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 1939
Wysłany: 2011-01-26, 23:31   

Tikotka.
Wrzuc gdzies na serwer Drivers z HKLM ze sprzetu na ktorym chcesz to zainstalowac.Jutro popatrze.
Mam juz troche wprawe,wiec moze sie uda.
_________________
- Moje odblokowanie dla Beckera 7928 jest przeniesione tu:
http://www.my-navia.pl/vi...er=asc&start=15
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-01-27, 09:26   

Wkleje Ci tutaj, bo kluczy jest bardzo mało (w tych urządzeniach o których wspomniałem).
W 43 VBT wszystko co odnosi się do BT wygląda tak :


[HKEY_LOCAL_MACHINE\Drivers\BuiltIn\BTCtrl]
"BTInitOn"=dword:00000000
"BTLedEn"="GPIO_5_26"
"BTLedEnPol"=dword:00000001
"BTPower"="GPIO_3_21"
"BTPowerPol"=dword:00000001
"BTReset"="GPIO_3_22"
"BTResetPol"=dword:00000001
"Dll"="BTCtrl.dll"
"IClass"="{A32942B7-920C-486b-B0E6-92A702A99B35}"
"Index"=dword:00000005
"Order"=dword:00000005
"Prefix"="BTC"

Próbowałem edycji DLL'ki, zmiany wpisu Prefix i wielu innych metod :) Brak klucza HKLM\Software\Microsoft\Bluetooth

W innym urządzeniu (altas IV chip SMC) wygląda tak:

[HKEY_LOCAL_MACHINE\Drivers\BuiltIn\SCR]
"Dll"="SMCUSP.dll"
"index"=dword:00000001
"Order"=dword:00000001
"Prefix"="SCR"

Niby wygląda obiecująco, ale SMCUSP.dll ma całkowicie inne komendy komunikujące się z modułem. Nie daje się ani podmienić, ani sterować żadną inną niż fabryczna (z menu) aplikacją. Brak klucza HKLM\Software\Microsoft\Bluetooth

To tak dla ilustracji, jak to wygląda na różnych sprzętach. A do bieżących zabaw wybrał bym coś na MTK, bo są najpopularniejsze. W HKLM\Drivers\Builtin masz tylko jeden wpis dotyczący BT :

[HKEY_LOCAL_MACHINE\Drivers\BuiltIn\BtA2dpSnd]
"Dll"="bta2dp.dll"
"Flags"=dword:00010002
"Index"=dword:00000008
"Order"=dword:00000008
"Prefix"="WAV"

I on z pewnością nie odpowiada za obsługę modułu. Za nią musi być odpowiedzialny ten :

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Bluetooth\HCI]
"baud"=dword:0001C200
"BaudAfterInit"=dword:0030D400
"BDADDRDone"=dword:00000000
"BDADDRIOControl"=dword:00000001
"BootUpTurnOn"=dword:00000000
"btstatus"=dword:00000000
"driver"="mtk_bthuart.dll"
"EnterTestMode"=dword:00000000
"EnterTestModeSuccessEventName"="MTK_BT_ENTER_TEST_MODE_SUCCESS_EVENT"
"flags"=dword:00000004
"HWFlowControl"=dword:00000001
"name"="COM3:"
"ReadIntervalTimeout"=dword:0000FFFF
"ReadTotalTimeoutConstant"=dword:00000000
"ReadTotalTimeoutMultiplier"=dword:00000000
"WriteTotalTimeoutConstant"=dword:000003E8
"WriteTotalTimeoutMultiplier"=dword:00000000
 
 
 
Medion
Navi Expert


Pomógł: 19 razy
Dołączył: 14 Sty 2009
Posty: 268
Wysłany: 2011-01-27, 16:30   

mirko1 napisał/a:

Faktycznie,BT zaczyna dzialac dopiero po resecie.....

Co do BlueSoleil,to instalator programu powinien zapytac gdzie chcesz zainstalowac program.

Po podpieciu dongla,system powinien spytac o streownik.


Tylko problem polega na tym że zainstalowane dll'ki z windowsa po resecie ulatują w powietrze i tym samym BT i BSolei nie ma się do czego odwoływać. Ponowne wgranie dll'ek umożliwia co prawda otwarcie Managera BT lecz bez odzewu ze strony BT. Jest częściowa kontrola BT, gdyż wyłączając urządzenie wyłącza się i BT (bez dll,ki BT jest zawsze włączone). System pyta o sterownik, podaję ten BTHUSB.DLL
Ostatnio zmieniony przez Medion 2011-01-27, 18:13, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
mirko1 
guru
Becker 7928



Pomógł: 21 razy
Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 1939
Wysłany: 2011-01-27, 18:02   

@Medion.
Musisz sprobowac z LOADERem,inaczej nie da rady.
System trzeba zresetowac i gdy wstaje,musi juz widziec te dll's.
Inaczej BT chyba nie zadziala.
Dodawanie dll'i pozniej,nic nie da.


@Tikotka.
Liczylem na klucze BuiltIn oraz Active.

No ale obadamy ;-)

Prefix"="BTC"
"Prefix"="SCR"
Czy w Active znajdujesz je jako:SCR1 oraz BTC1 ?
Chodzi o wpis Name.
_________________
- Moje odblokowanie dla Beckera 7928 jest przeniesione tu:
http://www.my-navia.pl/vi...er=asc&start=15
 
 
Medion
Navi Expert


Pomógł: 19 razy
Dołączył: 14 Sty 2009
Posty: 268
Wysłany: 2011-01-27, 18:12   

Trzeba by w rejestrze dokonać wpisu aby korzystał z dll'ek z innej lokalizacji (z "User"). Nie wiem jednak jak to zrobić
 
 
mirko1 
guru
Becker 7928



Pomógł: 21 razy
Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 1939
Wysłany: 2011-01-27, 18:23   

Tu jest dosc jasno opisane ;-)
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=252
Na przykladzie flash_storage.
Moze na twoim sprzecie byc:Resident Flasch czy My Flash Disk.....
Musisz dopasowac.

DLL-ki:
Tworzymy w flash_storage katalog DLLs
Wrzucamy tam wszystkie potrzebne dll-ki .
Nastepnie uruchamiamy regedita i spacerujemy po rejestrze.
Otwieramy gałąź LMachine nastepnie tworzymy w niej nowy klucz 'Loader'
Klikamy na niego i w nim tworzymy nową Multi-Sz o nazwie 'SystemPath'
Jako wartość wpisujemy \flash_storage\DLLs\
 
 
Medion
Navi Expert


Pomógł: 19 razy
Dołączył: 14 Sty 2009
Posty: 268
Wysłany: 2011-01-27, 19:56   

Niby proste tylko że ja mam >Loader w nim >SystemPath z wartością (54 length binary value). I co teraz?
 
 
mirko1 
guru
Becker 7928



Pomógł: 21 razy
Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 1939
Wysłany: 2011-01-27, 20:02   

Najlepiej otworz nowy temat i daj linka,pomyslimy.
Wiem,ze da rade.
_________________
- Moje odblokowanie dla Beckera 7928 jest przeniesione tu:
http://www.my-navia.pl/vi...er=asc&start=15
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-01-28, 09:37   

mirko1 napisał/a:
@Medion.
Liczylem na klucze BuiltIn oraz Active.
No ale obadamy ;-)
Prefix"="BTC"
"Prefix"="SCR"
Czy w Active znajdujesz je jako:SCR1 oraz BTC1 ?
Chodzi o wpis Name.

Skoro jest w Builtin, to i w Active oczywiście.
Były i BTC5 i SCR1, ale nic z tego nie wynikało. Choćby nie wiem jak modyfikować plik konfiguracyjny Bluesoleil, a nawet próbować podmieniać dll'ki, efekt był zawsze ten sam (nie włączające się "radio").
Ostatnio zmieniony przez tikotka 2011-01-28, 22:54, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
mirko1 
guru
Becker 7928



Pomógł: 21 razy
Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 1939
Wysłany: 2011-01-28, 18:21   

tikotka napisał/a:
Skoro jest w Builtin, to i w Active oczywiście.
Były i BTC1 i SCR1, ale nic z tego nie wynikało. Choćby nie wiem jak modyfikować plik konfiguracyjny Bluesoleil, a nawet próbować podmieniać dll'ki, efekt był zawsze ten sam (nie włączające się "radio").


Probujesz modyfikowac registry z tego co rozumie.

Ja robie inaczej,nie wiem jakie zmiany wprowadza to w registry ale dziala.

Zainstaluj BlueSoleil.
Pojawi sie okienko konfiguracyjne i w nim wybierasz UART(H4).
Pojawi sie blabla..z COM1:
Nic innego nie zmieniasz w opcjach tylko kasujesz COM1: i w tym miejscu wpisujesz BTC5 albo SCR1 w zaleznosci od nawigacji i bez dwukropka na koncu.
Potwierdzasz i...?

Ja tak odpalam CSR1 na Beckerze i smiga ;-)
Ostatnio zmieniony przez mirko1 2011-01-29, 08:33, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-01-28, 20:03   

Tak też próbowałem. Próbowałem na prawdę wszystkiego, łącznie z grzebaniem hexedytorem w plikach Bluesoleil (i sterach i exeku). On po prostu nie ma prawa działać z modułem, który potrzebuje innych komend (inicjujących itp), niż moduły kompatybilne z BS. Podobnie jest ze sterami od MS (to ten Yurat). On z kolei działa z modułami, które mają sterownik zgodny z HCI (może to nie jest dokładna definicja, ale tak sobie je nazywam na własny użytek :)).
 
 
 
mirko1 
guru
Becker 7928



Pomógł: 21 razy
Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 1939
Wysłany: 2011-01-28, 20:31   

Jestem zdolowany,heh. :evil:

[ Dodano: 2011-01-28, 20:39 ]
Tez walczylem z tym dosc dlugo,az po trzepaniu HexEditorem doszedlem do wniosku,ze CSR musi dzialac.
Nie pamietam gdzie to bylo zapisane,ale stalo jak byk,ze CSR jest obslugiwany.
No i udalo sie.

Mam farta z tym beckerem!
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-01-28, 22:52   

W moim przypadku jakoś mniej szczęścia jak widać występuje :) Tak jak Ci pisałem teoretycznie wszystko było ustawione, podawałem przy włączaniu Bluesoleil port dokładnie tak jak piszesz i nie widać było niby żadnych błędów, ale po prostu nie było najmniejszej reakcji po próbie włączenia "radia". Dlatego doszedłem do wniosku, że po prostu biblioteka sterująca modułem sprzętowym BT potrzebuje komend innych, niż wydaje Bluesoleil i przez to są problemy.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 9