My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: dasior591
2011-03-18, 15:11
Odbiornik TMC do GoCLEVER 4335
Autor Wiadomość
Czaro
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 15 Mar 2010
Posty: 8
Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-04-14, 15:20   

Kod:
Destia Traffic, dostawca informacji na temat ruchu drogowego w 5 europejskich krajach, wprowadza do Polski technologię TMC (ang. Traffic Message Channel). Dzięki niej kierowcy będą otrzymywać drogą radiową informacje o utrudnieniach w ruchu drogowym.

Każde zdarzenie na drodze jest wysyłane jako wiadomość TMC. Wiadomość jest kodowana wg standardów Alert C oraz zawiera dokładne informacje o miejscu i czasie zajścia. Dzięki unikalnemu kodowi dla każdego obszaru na mapie, odbiornik rozsyła informacje w odpowiednim języku do użytkowników.

Dane przesyłane są przez specjalnie zakodowane fale FM przy użyciu RDS FM-System (za pomocą satelity lub stacji naziemnych). W Polsce sygnał będzie rozsyłany z wykorzystaniem nadajników RMF-FM. Do partnerów firmy Destia należy między innymi Navigon. Polską premierę systemu TMC zaplanowano na 22. kwietnia. (LuiN)

źródło: Destia, wł

www.telepolis.pl

Znalazłem tylko jedną ofertę na allegro modelu 5066FMBT z mapą europy za blisko 600zł, gdzie w "Zawartość opakowania:" znajduję się "Odbiornik TMC" na innych aukcjach tego użytkownika z tańszymi opcjami np. z mapą EU kosztuję niecałe 500zł i niestety w zawartości opakowania nie ma nic o odbiorniku TMC.
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 26
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8317
Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-04-14, 15:59   

Z tego co się orientuje to odbiornik jest wbudowany wiec to jest pewnie tylko antena. Oczywiście mogę se mylić ale jak wiadomo nie zawsze sprzedawcy wiedza co sprzedają.
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
LukaszekP
Waypoint



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 05 Sty 2010
Posty: 169
Wysłany: 2010-04-14, 22:30   

No to fajnie w końcu się doczekaliśmy TMC w Polsce ;) Tylko się nasuwa parę pytań. Wiadomo że usługa TMC działa prawidłowo z mapami TeleAtlas oraz NAVTEQ. Czy Emapa się do tego nadaje ? nie wiadomo. AutoMapa i MapaMap nie obsługują TMC w tej chwili, choć w AutoMapa 6.5.x może się pojawić, gdyż ich mapa Polski "bazuje" na NAVTEQ.
Z Goclever mamy jak dotąd z TMC:
4390T GPS COM7 57600 TMC GNS COM2
5066FM BT TMC GPS COM1 57600 TMC GNS COM4
4335 (TMC zew.) GPS COM7 57600 TMC RoyalTek COM1

Z doświadczeń tikotka wiemy że 5010 też potrafi odbierać TMC
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=15112
5010 FM BT GPS COM1 9600 TMC rodzaj w zależności od podłączonego COM4

3535 (TMC zew.) GPS COM7 57600 TMC nie wiadomo jaki rodzaj odbiornika obsługuje
_________________
Mapki pass nawigacja
Odblokowanie WindowsCE

Tabelka Modeli GoClever
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 106
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9758
Wysłany: 2010-04-14, 22:35   

LukaszekP napisał/a:
Czy Emapa się do tego nadaje ?
Tak, bo jest oparta na TA
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
wojo
Waypoint


Dołączył: 07 Sty 2010
Posty: 25
Wysłany: 2010-05-23, 23:56   

ktos sie orientuje czy 5055 GC moze odbierac TMC ? wiem ze nie ma wbudowanego ale montujac dodatkowa antene zewnetrzna?
 
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2010-05-24, 01:08   

LukaszekP napisał/a:
TMC działa prawidłowo z mapami TeleAtlas oraz NAVTEQ. Czy Emapa się do tego nadaje
Nie ma znaczenia jaki jest dostawca mapy -wazne aby program nawigacyjny obslugiwal TMC..
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
looki78
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 13 Sty 2010
Posty: 8
  Wysłany: 2010-11-14, 14:40   

Witam, mam prośbę. Mam Goclevera 4335 z wgranym iG0 8.3.4. Niedawno sprowadziłem z zagranicy TMC zewnętrzny Royalteka (bo tak wyczytałem że pasuje). Funkcja autowykrywania nic nie wykazuje. Ustawiłem wg ostatnich zaleceń gps com 7, tmc royaltek com1 57600 i nic.
Jak srawdzić czy działa ? (w dalszym ciągu pisze że brak sprzętu tmc).
Poradźcie proszę co jeszcze zrobić. Dzięki ! :-(
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2409
Skąd: Kraków
Wysłany: 2010-11-14, 21:02   

Ja sprawdzałem normalnym terminalem (mnjporttalk albo pocketty). Po podłączeniu TMC ten zgłasza się podając swoją nazwę i ją pokazuje terminal. Wcześniej sobie sprawdź w rejestrze, jaki COM masz przypisany w kluczu HKLM\Drivers\Built in\TMC i jego ustaw. Na GC 5010 jest to COM4, u Ciebie może być inny.
 
 
 
looki78
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 13 Sty 2010
Posty: 8
  Wysłany: 2010-11-16, 23:11   

Dziękuję za odpowiedź, tyle że teraz mam problem gdzie szukać tego rejestru ? Przejrzałem każdy folder na gpsie i nic. Albo coś przeoczyłem albo jest jakiśhaczyk jak go szukać... Pomożecie ? :-)
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2409
Skąd: Kraków
Wysłany: 2010-11-16, 23:47   

Nie masz "szukać rejestru", tylko znaleźć w rejestrze klucz :) Możesz to zrobić po połączeniu Activesync programem ceregeditor, albo na samej nawigacji uruchamiając dowolny edytor rejestru. Możesz też po prostu zrobić zrzut rejestru (twórz obraz/kopię w ceregeditor) i wrzucić na Forum to sprawdzimy, czy jest wpis TMC wogóle.
 
 
 
looki78
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 13 Sty 2010
Posty: 8
Wysłany: 2010-11-19, 21:38   

Jasne. Chyba się nie zrozumieliśmy, ale tak to już jest jak laik pyta o poradę :-) Chodziło mi o to że nie wiem jak nazywa się plik który mam zedytować i sprawdzić jaki port jest przypisany gdzie, i gdzie ten plik znaleźć.
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2409
Skąd: Kraków
Wysłany: 2010-11-20, 09:31   

Rejestr jest wprawdzie umieszczony w plikach (3 pliki), ale użytkownik nie ma do nich bezpośredniego dostępu. Za to każdy edytor rejestru otwiera je wszystkie automatycznie. Jeśli nie znasz się na tym, to zrób tak jak pisałem - podłącz do PC przez Activesync, na PC zainstaluj CEregeditor http://ceregeditor.mdsoft.pl/ i utwórz kopię całości (z menu Narzędzia\Kopia (odtworzenie)\Utwórz kopię). Wrzuć później gotowy plik na forum, to zobaczymy czy jest coś o TMC.
 
 
 
looki78
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 13 Sty 2010
Posty: 8
  Wysłany: 2010-11-29, 23:19   

Hmmm. No cóż. Przejrzałem zawartość goclevera przez ceregistry i nic. Brak plików rejestru...Może podam jakie mam katalogi po edycji : BINFS, Network, PocketMory , Resident Flash no i SDMMC gdzie wgrane są mapy oraz iGo.
Co teraz ?
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9505
Wysłany: 2010-11-30, 07:20   

looki78 napisał/a:
Przejrzałem zawartość goclevera przez ceregistry
A masz przeglądac rejestr programem CeRegEditor (tym programem nie zobaczysz wskazanych przez Ciebie folderów)

Plików rejestru NIE ZOBACZYSZ w żaden inny sposób, niż programem do jego edycji
Widzisz cos takiego jak na stronie w linku w poście nad Twoim? Jeśli nie, to znaczy, że używasz niewłaściwego programu
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
looki78
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 13 Sty 2010
Posty: 8
Wysłany: 2010-12-21, 18:47   

Witam, zrobiłem kopię rejestru - tym razem się udało.
Tylko że nie ma możliwości załączenia pliku .rar (.ceimg niedozwolony) z uwagi na wyczerpany limit dla tego forum.
Co teraz ?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 10