My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload
 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: dasior591
2011-03-18, 15:11
Odbiornik TMC do GoCLEVER 4335
Autor Wiadomość
maniako 
Waypoint


Dołączył: 12 Lip 2009
Posty: 15
Skąd: Piła
Wysłany: 2009-12-17, 17:24   Odbiornik TMC do GoCLEVER 4335

Gdzie można kupić taki odbiornik do tej nawigacji?? Bo wysłałem zapytanie na oficjalnej stronie goclevera i odpisali, że na dzień dzisiejszy nie mają tego w sprzedaży, czyli już pewnie nie będą mieć, bo to jest stary model. A GoCLEVER 4335 z wgranym IGO8 i odbiornikiem TMC to idealny zestaw do poruszania się po Niemczech, no i tani.
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 25
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8317
Skąd: Poznań
Wysłany: 2009-12-17, 18:25   

Podejrzewam ze do 3535 jest taki sam a do 3535 ponad 200zł wiec lepiej inną navigacje :-)
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 106
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9769
Wysłany: 2009-12-17, 19:09   

dasior591 napisał/a:
3535

dasior591 napisał/a:
3535

:?: :?: :?:
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 25
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8317
Skąd: Poznań
Wysłany: 2009-12-17, 19:29   

Dzakus napisał/a:
:?: :?: :?:

Tak wygląda: :-)

A 4335 tak:
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2410
Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-12-17, 19:34   

Ja próbowałem eksperymentów z jakimś "uniwersalnym" TMC od Mio bodajże, ale GC 5010 jakoś nie chciał współpracować, mimo, że ma wszystkie potrzebne wpisy w rejestrze, oraz biblioteki. Nie jestem jednak pewny, czy to wina odbiornika, bo GC 5010 nie reagował na żadne podawane na USB sygnały. Według wszelkich dostępnych dokumentacji, port MiniUSB w nawigacjach z obsługą TMC powinien przełączać się na odbiór danych w szeregowym TTL po zwarciu pinów 4 i 5 (tzw NC i masa). Jednak w GC 5010 nic nie odbiera niestety - jeśli masz zacięcie "elektryczne" to możesz spróbować sprawdzić, jak to wygląda u Ciebie.
 
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 106
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9769
Wysłany: 2009-12-17, 19:39   

dasior591, podejrzewam, że pomyliłeś parę cyferek.
dasior591 napisał/a:
Podejrzewam ze do 3535 jest taki sam a do 3535 ponad 200zł wiec lepiej inną navigacje :-)
Ten post zrozumiałem tak.
Cytat:
Podejrzewam, że do 4335 jest taki sam jak do 3535, a do 3535 ten odbiornik kosztuje ponad 200zł, więc lepiej kupić inną nawigację
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
maniako 
Waypoint


Dołączył: 12 Lip 2009
Posty: 15
Skąd: Piła
Wysłany: 2009-12-17, 19:54   

Ponad 200zł ale masz jakieś namiary na ten odbiornik, bo ja nigdzie nie mogę znaleźć ??
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 25
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8317
Skąd: Poznań
Wysłany: 2009-12-17, 20:16   

Sorka Dzakus, masz racje.
Co do tego za 200zł to kolega mający 3535 pytał się w serwisie i taką odpowiedz dostał.
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
maniako 
Waypoint


Dołączył: 12 Lip 2009
Posty: 15
Skąd: Piła
Wysłany: 2009-12-17, 22:51   

Szkoda, że nie ma jakiegoś linka do tego odbiornika. Najdziwniejsze jest to, że producent nie oferuje odbiornika, a ma w ofercie nawigacje TMC ready.
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2736
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2009-12-18, 14:32   

maniako napisał/a:
ma w ofercie nawigacje TMC ready

Z tym ready to nie wiadomo jak jest i jak bezie. Tak samo na nowe TV-LCD - HD-Ready. Odbierać odbiera, ale obraz jest do bani; po staremu. Więc kto wie co to znaczy "TMC Ready". Nikt tego nie sprawdził.
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
maniako 
Waypoint


Dołączył: 12 Lip 2009
Posty: 15
Skąd: Piła
Wysłany: 2009-12-18, 21:48   

Wedrowca napisał/a:
Więc kto wie co to znaczy "TMC Ready". Nikt tego nie sprawdził.


No właśnie nikt nie sprawdził, a szkoda, bo potrzebuje navi z TMC.
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2410
Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-12-19, 09:39   

Wedrowca napisał/a:

Z tym ready to nie wiadomo jak jest i jak bezie. Tak samo na nowe TV-LCD - HD-Ready. Odbierać odbiera, ale obraz jest do bani; po staremu. Więc kto wie co to znaczy "TMC Ready". Nikt tego nie sprawdził.

Obraz do bani w HD-ready? Toż to poprostu nieco mniejsza rozdzielczość, niż full HD, nadal jednak 2 x większa niż standard :) Każdy zorientowany w temacie powie Ci, że różnica między HD, a HD ready jest widoczna dopiero na dużych LCD (z dużymi pikselami).
Ale wracamy do TMC. Według mnie, TMC ready, oznacza po porstu zaimplementowanie w urządzeniu możliwości "wpięcia" się na port szeregowy (czy to przez dodakowe złącze minijack, czy przez dzielone MiniUSB). Na taki port dane wysyła zewnętrzny tuner RDS (czyli TMC) i odbierają go wszystkie potrafiące to robić programy. Przykładowo tak to wygląda w GC 5010 :
[HKEY_LOCAL_MACHINE\Drivers\BuiltIn\TMCPort]
"ComPort"="URT9:"
"Dll"="TMCDrv.dll"
"IClass"="{A32942B7-920C-486b-B0E6-92A702A99B35}"
"Index"=dword:00000004
"Order"=dword:00000001
"PowerCtrl"="GPIO_5_26"
"PowerCtrlPol"=dword:00000001
"Prefix"="COM"
Jak widać biblioteka TMCDrv.dll powinna odbierać dane z fizycznie istniejącego portu (wiemy tylko, że za jego włączenie odpowiada "GPIO_5_26"). Dane takie dostępne są dla aplikacji na PNA ja porcie COM4. Rzecz w tym, że tak jak już pisałem wcześniej, GC 5010 nie bardzo chce te dane przyjmować. Być może w tym przypadku port MiniUSB przełącza się na tryb TMC nie przez zwarcie nogi 4 do 5, tylko na przykład po wykryciu jakiejś konkretnej wartości rezystancji pomiędzy tymi stykami (takie "niby" zabezpieczenie). Jeśli w swoich sprzętach macie złącze minijack, to sytuacja powinna być znacznie prostsza.
 
 
 
LukaszekP
Waypoint



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 05 Sty 2010
Posty: 169
Wysłany: 2010-01-05, 02:37   

Model 4335 działa z tym odbiornikiem TMC model 3535 w fazie testów ;)
_________________
Mapki pass nawigacja
Odblokowanie WindowsCE

Tabelka Modeli GoClever
 
 
maniako 
Waypoint


Dołączył: 12 Lip 2009
Posty: 15
Skąd: Piła
Wysłany: 2010-01-05, 13:33   

Tylko gdzie można kupić ten odbiornik no i oczywiście za ile??
 
 
LukaszekP
Waypoint



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 05 Sty 2010
Posty: 169
Wysłany: 2010-01-06, 10:47   

No cóż jestem winny wyjaśnienia. Otóż 4335 z modułem TMC w komplecie można kupić w Czechach i ta wersja zamiast ładowarki przez bolec posiada ładowarkę pod USB. Widocznie producent zdecydował się wprowadzić ten produkt tam bo w Czechach TMC działa. Zapytałem firmę Goclever czy można taki moduł kupić niestety bez odpowiedzi. Na dodatek ten moduł nie działa z 3535 :( Co jeszcze jest ciekawe to w Czechach można kupić model 4390T a on ma wbudowany moduł TMC !!!
_________________
Mapki pass nawigacja
Odblokowanie WindowsCE

Tabelka Modeli GoClever
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 
 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 4,65 sekund. Zapytań do SQL: 10