Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Odblokowanie SmartGPS SG310
Autor Wiadomość
damiano143
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 01 Mar 2008
Posty: 5
Wysłany: 2008-03-01, 23:31   SmartGPS sg310 - problemy z pulpitem Windows i paskiem START

Witam .. od kilku dni posiadam nawigacje SMartGPS.. :) byla promocja w auchanie.. za 299zł :] slyszlem ze to dobra nawi.. wiec postanowilem .. kupic.. rozblokowalem windows.. mam pulpit.. ale mam problem.. :( Mam za szerokąrozdzielczosc pulpitu na monitorku.. nie widze paska start .. o raz ikonki WINDOWSA .. tylko sam napis.. jesli ktos wie jak zmienic rozdzielczosc na mój monitorek to prosze piszcie! :) pzodrawiam. i lcze na syzbko odp. :roll:
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2011-02-19, 09:03, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Waldi33 
Waypoint
użyszkodnik


Pomógł: 4 razy
Wiek: 48
Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 111
Skąd: Lubin, Oława
Wysłany: 2008-03-02, 01:53   

Witam.
Nie wiem, po czym wnosisz, że masz za duża rodzielczość pulpitu. Jeżeli po tym, ze okna wychodzą poza pulpit, to musze Cię i pocieszyć i zmartwić. Pocieszyć tym, że wszyscy tak mają, a więc nie masz złej rozdziałki. Zmartwić zaś tym, że TTTM i nic nie poradzisz.

Po drugie w Smarcie nie uswiadczysz żadnego paska Start, bo go tam nie ma.
W tym miejscu zalecam WolfToolbar http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=461.
Swietnie spełnia swoje zadanie, a nawet jest lepszy od typowego paska zadań.

Po trzecie, jeżeli zmieniałeś wpisy w rejestrze, to ikonki Windowsa nie uświadczysz.
Na napis pośrodku ekranu, jest tylko jedna rada. Zapuścić na ekranik swoją tapetkę.

Jak widzę, to chyba nie obejdzie się bez sprokurowania (trudne słowo :mrgreen: ) opisu odblokowania typowego dla Smarta, z wypisaniem co jest, a czego w nim nie ma.
_________________
Waldi 33
GPS + Cb to jest to.

SmartGPS 310
 
 
 
damiano143
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 01 Mar 2008
Posty: 5
Wysłany: 2008-03-02, 08:03   

Czesc. :) no tego woolfa zarzuce dzis chyba.. wczoraj wrzucilem sobie tapetke.. dtworzylem ja w nawi.. i byly paski czarno brazowe a nie tapeta.. mialbys moze taki poradnik.. jak ustawic taete? zeby adnie wygladdalo? thz z gory :roll:
 
 
Waldi33 
Waypoint
użyszkodnik


Pomógł: 4 razy
Wiek: 48
Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 111
Skąd: Lubin, Oława
Wysłany: 2008-03-02, 12:55   

Nie napisałeś czy robiłes już zmiany w rejestrze, ale wnosze, że tak.
Jak zapewne wiesz, tapetka ma mieć rozdziałkę 320x240.
Wrzucasz ja do folderu flash_storage/windows .
Robisz restart guziczkiem z tyłu i gotowe.

Screen002.jpg
tak wyglądało to u mnie
Plik ściągnięto 19905 raz(y) 62,07 KB

_________________
Waldi 33
GPS + Cb to jest to.

SmartGPS 310
 
 
 
Kielu 
Waypoint



Pomógł: 4 razy
Dołączył: 21 Paź 2007
Posty: 163
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 2008-03-02, 12:59   

Czym najlepiej zmienic jakies zdjecie na rozmiar 320x240
_________________
Manta Easy Rider 420 + 2GB + AutoMapa 5.3 + TomTom 7
"Tak filmowej akcji w historii sosnowieckiej Policji jeszcze nie mieliśmy" xD
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3457
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-03-02, 15:06   

Kielu napisał/a:
Czym najlepiej zmienic jakies zdjecie na rozmiar 320x240

Proponuję Irfanview
_________________

 
 
chris_m
guru
-od podpierania muru



Pomógł: 36 razy
Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 1031
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2008-03-02, 19:31   

albo i Ashampoo Photo Commander
łatwa obsługa a i dogodna bo hurtowa zmiana pliczków zapewniona
_________________
...łoncka łoncka nasa zielona
pod kazdym dzewkiem Kubuś w dzień i w noc

... a hen wysoko hen satelitek
wcionz dla nas kronzy łoj straśliwa moc...

>takiej łoncki sukać ze świecką<
;-)
 
 
 
Waldi33 
Waypoint
użyszkodnik


Pomógł: 4 razy
Wiek: 48
Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 111
Skąd: Lubin, Oława
Wysłany: 2008-03-02, 21:23   

Mając XP na pokładzie polecam Image resizer. Jest w pakiecie PowerToys XP Można hurtowo zmieniać rozmiar plików.
Do pobrania np z tąd http://dobreprogramy.pl/i...+dla+Windows+XP
_________________
Waldi 33
GPS + Cb to jest to.

SmartGPS 310
 
 
 
Waldi33 
Waypoint
użyszkodnik


Pomógł: 4 razy
Wiek: 48
Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 111
Skąd: Lubin, Oława
Wysłany: 2008-03-06, 00:32   Odblokowanie SmartGPS SG310

Tytułem wstępu :mrgreen:
To, co napiszę, na temat odblokowania Smarta, nie jest moim pomysłem.
Wręcz przeciwnie. Jest to czystej wody PLAGIAT sposobów odblokowania Navi, i Akiry, opisanych przez Chrisa, a mających zastosowanie w Smarcie.

A więc do rzeczy. :-D
Potrzebne, a wręcz niezbędne:
* Smarcik, czyli nasze "maleństwo",
* kabel do połączenia z PC
* Active Sync
* CeReg Editor

Po 1. Przyjazny Windows CE, czyli odblokowanie Smarta.
Jeżeli jeszcze nie mamy, to ściągamy programik ActiveSync (np z tąd http://dobreprogramy.pl/i...ctiveSync+4.5).
Instalujemy go w PC, i podłączamy Smarta, za pomocą kabelka pod USB.
Program znajdzie nasza nawigację, i zapyta, o synchronizację. Ja akurat wybrałem bez synchronizacji, chociaż sporo osób tę synchronizację zaleca.
Klikamy "Eksploruj", i pakujemy się do folderu "flash_storage".
W tymże folderze znajdujemy folderek o nazwie "smartgps", i zmieniamy mu nazwę na np smartgps1.
Możemy też do tegoż folderu, i zmienić nazwę pliku "menu", na np "menu1".
Obydwie metody dają ten sam efekt, więc wybór nalezy do użyszkodnika.
Odłączamy Smarta od USB, resetujemy guzikiem z tyłu obudowy i........................
cieszymy się widząc niebieski (granatowy) pulpit, na którym swiecą trzy ikonki.
Nie szukamy "paska zadań" bo go nie znajdziemy. (Ukradli :mrgreen: )
Powrót do wersji "dziewiczej" tzn z klawiszem "NAWIGACJA" polega, na przywróceniu starej nazwy folderu "smart" bądź pliku "menu"

Po 2. Licho nie śpi :mrgreen: czyli bezpieczny port.
Podłączamy Smarta do PC. W ActiveSync klikamy w "Narzędzia/Tworzenie kopii zapasowych-Kopia zapasowa teraz.
Wersja bez synchronizacji. Polecam kopię "pełną", a nie "przyrostową"
ActiveSync stwierdzi, że nie mamy żadnej kopii, więc zapyta, gdzie ją umiescić. Klikamy "Pełna kopia zapasowa" i "Kopia zapasowa teraz"
Program stwierdzi, że nie może znaleźć pliku kopii zapssowej. Klikamy "OK", a następnie "Przeglądaj", by wybrać miejsce wykonania kopii. Wpisujemy nazwę pliku "Backup", później "Zapisz" W następnym oknie "OK" i gotowe. :-D
Wersja z synchronizacją.
Początek, jak w wersji bez synchronizacji, z ta różnicą, że program sam wybiera miejsce przechowywania kopii zapasowej.

Zalecam też skopiować cały folder flash_storage. Uwierzcie, że może sie to przydać, a co przerabiałem na własnej skórze.

Po 3. Matka, żona, kochanka, siostra, dziewczyna* na pulpicie, czyli własna tapetka oraz własne skróty do programów. (* niepotrzebne skreslić, brakujące dopisać :mrgreen: )

Aby to zrobić, odpalamy na PC, program CeRegEditor. Klikamy "Połączenie", i "Połącz"
Ukazuje sie nam drzewko kluczy rejestru.
Wchodzimy w Hkey_Current_User\ControlPanel\Desktop
dwuklik na Wallpaper, i w polu Dane zmieniamy wartość na \flash_storage\windows\tapeta.jpg

Następny krok, to Hkey_Local_Machine\System\Explorer\Shell Folders, dwuklik na Desktop, i w polu Dane zmieniamy na \flash_storage\windows\Desktop

Wpisujemy tak, jak u góry. Jak mała litera, to mała, a jak wielka, to wielka. O znakach "\" też nie zapominamy

Sprawdzamy, czy poprawnie wpisaliśmy wszystko :-P . Jeśłi tak, to "Połączenie", "Zakończ"

Resetujemy sprzęcik.
Jak na razie żadnych zmian, nie widać, ale to tylko pozory. W środku maleństwa czekają katalogi na nasze skróty i tapetki.

Jeśli chodzi o tapetki, to muszą miec rozdzielczość 320x240 i koniecznie rozszerzenie .jpg
Wrzucamy je do folderu \flash_storage\windows

Skróty możemy wrzucić do folderu \flash_storage\windows\Desktop
Piszę możemy, bo można kliknąć jeden raz na pliku .exe programu i wybrać File >Send to>Desktop as Shortcut.
Można też zrezygnować ze skrótów, na rzecz fajnego programiku, ale o tym za chwilę.

PO 4. Aplikacje nawigacyjne, uruchomione przeze mnie.
AutoMapa 4.1.2 w wersji na Polskę
TomTom 6.020 + mapa Eastern_Europe_v680.1536
MioMap_V3.3
iGo 8

Po 5. Inne programy
Wolf Toolbar, BeeLine GPS, TCPMP v0.81RC, GQ, calcce, Chronos, ResInfo, CECMD, ApMemo, Kontakty_PL

Po 6. Gry
SmartMahjonng, Solitare, VitalGames PacFun.
Z innych Naval Conflicts i Sea Battle, nie chciały się uruchomić, ale jeszcze powalczę.
Pozostałych nie próbowałem.

Po 7.
Polecam zainstalować sobie klawiaturkę ekranową , czyli programik KEYB, bo bardzo ułatwia życie.
Z tych samych powodów Wolf Toolbar. Dodatkowo to, że mamy prawie cały pulpit wolny, gdyż zostają tylko dwie ikonki "My Device", i "Recycle Bin", nie licząc dwóch maleńkich ikonek klawiaturki i toolbara.
Aha.
Do działania sporej części progsów niezbedne są dll-ki Lucassa opis tutaj http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=274
Warto, też wgrać na flash_storage apteczkę, coby się wyleczyć w razie jakby co.
Dostępna tutaj http://www.my-navia.pl/dl...tion=file&id=21

Po 8 i ostatnie.
Gratuluje wszystkim tym którzy dotarli do końca tej epistoły.
Nasz Smarcik błyszczy teraz, jak gwiazda polarna, bo i ma się czym szczycić.

W tym miejscu należą się WIELKIE PODZIĘKOWANIA dla niżej wymienonych
Chris, Luccas, Marek_aa, maxpl, Kakalia, oraz całej rzeszy tu nie wymienionych, a bez których nie powstały by opisy co, jak, gdzie i z czym.
Oprócz podziękowań, należało by im się jeszcze po "Kubusiu" złocistym, ale zaraz będzie krzyk, że później nie będzie miał kto się forum zająć. :mrgreen:
Rzecz jasna nie mozna tez zapomnieć o Szefie Szefów, któren wielkie poważanie mając,
forumem się opiekuje, coby ład i porządek na nim panował.

KONIEC

navigator:
DobraRobota!
_________________
Waldi 33
GPS + Cb to jest to.

SmartGPS 310
Ostatnio zmieniony przez navigator 2008-03-09, 21:13, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
byziek3
młodszy inspektor GPS



Dołączył: 23 Mar 2008
Posty: 5
Wysłany: 2008-03-29, 20:01   

A mi sie nie udało :cry: Nie udało mi się zobaczyć nawet co muj GPS ma w srodku choc robiłem wszystko jak instrukcja wyżej przewiduje :roll: Chyba sobie odpuszcze
 
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3457
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-03-30, 11:51   

byziek3 napisał/a:
Nie udało mi się zobaczyć nawet co muj GPS ma w srodku choc robiłem wszystko jak instrukcja wyżej przewiduje

Przyznam, że to najdziwniejszy post jaki widziałem na forum.
Jak mogłeś zrobić "wszystko" skoro ActiveSync nie działa; a jeśli działa, to dlaczego twierdzisz,że nie mogłeś zobaczyć "wnętrza" urządzenia?
Może jednak użyj właściwego wkrętaka, aby obejrzeć wnętrze... :mrgreen:
_________________

Ostatnio zmieniony przez harry 2008-03-31, 07:10, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Kornikus
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 10 Mar 2008
Posty: 8
Wysłany: 2008-03-30, 21:09   

Super tutorial,
Dzieki takim postom zyje sie latwiej :)

P.S. Jak sie zaznacza ze ktos pomogl?
_________________
SmartGPS SG320 + miniSD 2Gb
MapaMap +AutoMapa 4.1.2 i wiele innych
 
 
navigator
Administrator


Pomógł: 24 razy
Dołączył: 19 Lip 2007
Posty: 722
Wysłany: 2008-03-30, 21:15   

Kornikus napisał/a:
Super tutorial,
Dzieki takim postom zyje sie latwiej :)

P.S. Jak sie zaznacza ze ktos pomogl?


Jeżeli nie zakładałeś tematu to nie możesz wykorzystać opcji POMÓGŁ ale możesz podziękować choćby i : >> TUTAJ << :)
 
 
byziek3
młodszy inspektor GPS



Dołączył: 23 Mar 2008
Posty: 5
Wysłany: 2008-03-31, 15:25   

pisząc o wnętrzu urządzenia miałem na myśli jego pliki i foldery. ActiveSync odnalazł urządzenie i się z nim połączył ale kiedy naciskam eksploruj to tak jakbym weszedł w pusty folder a po chwili ActiveSync sie zawiesza i to tyle :-(
 
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3457
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-03-31, 16:31   

byziek3 napisał/a:
a po chwili ActiveSync sie zawiesza

O tym nie pisałeś... :-P
Najprościej (może nie najłatwiej) byłoby dokonać próby np. u kolegi z innym kablem.
To pozwoli ukierunkować podejrzenia... :mrgreen:
_________________

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 15